L-a descoperit Barbu Mateescu. Teoretic. Practic, îl va descoperi ARD în 10 decembrie. La ce mă refer? Iată o exemplificare a felului în care funcționează actualul sistem de vot (am simplificat la maximum):
Să presupunem că avem 10 colegii și 3 partide. În fiecare colegiu avem cîte 11 votanți. După cum urmează:
- USL – 7, ARD – 2, PPDD – 2
- USL – 6, ARD – 3, PPDD – 2
- USL – 6, ARD – 3, PPDD – 2
- USL – 7, ARD – 3, PPDD – 1
- USL – 5, ARD – 4, PPDD – 2
- ARD – 5, USL – 3, PPDD – 3
- USL – 6, ARD – 3, PPDD – 2
- USL – 7, ARD – 3, PPDD – 1
- ARD – 5, USL – 3, PPDD – 3
- USL -6, ARD – 4, PPDD – 1
- USL – 56 (51%)
- ARD – 35 (32%)
- PPDD – 19 (17%)
În colegiile 1, 2, 3, 4, 7, 8 și 10, reprezentanții USL au luat peste 50%+1 din voturi și au cîștigat mandatul direct. Astfel, USL are, din start, 7 parlamentari. Nu 5, la cît îi dă dreptul scorul său electoral (51%). ARD, conform scorului său electoral, are dreptul la 3 parlamentari iar PPPD, la 2. Astfel, conform legii, se va suplimenta numărul de parlamentari. La final, situația va fi următoarea:
- USL – 7 parlamentari (58% din mandate)
- ARD – 3 parlamentari (25% din mandate)
- PPDD -2 parlamentari (17% din mandate)
USL obține 58% din mandate cu 51% din voturi, ARD obține 25% din mandate cu 32% din voturi iar PPDD obține 17% din mandate cu 17% din voturi.
Este un fel de primă electorală. Care nu s-a dat în 2008 deoarece nu au fost multe cazuri cu victorii de peste 50% din voturi, din cauză că am avut 3 mari puternice, PSD, PDL și PNL. Acum avem o alianță care poate cîștiga zeci de mandate direct, ajungînd să aibă mai multe mandate decît îi dă dreptul scorul electoral.
Revenind la cifrele reale, pentru a rata majoritatea absolută, USL ar trebui să ia în jur de 40% din voturi. Este foarte probabil ca la 48% din voturi să ia 55-60% din mandate. De exemplu, dacă în București USL obține 57% și cîștigă toate colegiile de deputat cu peste 50%, va avea 28 de deputați (adică numărul total de deputați pe București) și nu doar 57% din deputați (16). Dacă ARD va avea 22%, va avea dreptul la 6 deputați, care vor intra fără loc. Astfel, se poate ajunge la aproape 40 de deputați de București, în loc de 28.
Mai multe detalii despre această situație, cu simulări probabil, veți găsi pe blogul lui Barbu Mateescu.
Pentru ARD era vital să împiedice USL să cîștige cît mai multe colegii direct, cu peste 50%. De aceea trebuia să iasă la bătaie în colegiile fief ale USL, în care acesta stătea bine sau foarte bine și unde erau șanse să ia peste 50%. Nu numai că ardiștii strîngeau voturi, procente importante care s-ar fi transormat în mandate pentru partid, dar împiedicau și USL să cîștige respectivele colegii cu peste 50%. Ardiștii s-au gîndit că alea sînt colegii deja pierdute și oricum se cuantifică în dreptul USL. Enormă greșeală. Acelea sînt colegiile ”în plus”, care vor face diferența de la 45% la 53% sau de la 48% la 60% sau de la 50% la 65%, de la majoritate relativă la majoritate absolută, de la negociere la premier USL fără prea multe discuții.
În acest moment, dacă ne luăm după rezultatele alegerilor locale și sondaje, USL are majoritate absolută (în jur de 55-60% din mandate. Aici duc prostia și blatul. ARD (mi-e jenă să tot zic ARD cînd știu că nu e decît o minciună menită să acopere PDL-ul) a reușit să-i facă cadou USL-ului majoritatea absolută. Liderii ARD sînt vinovați pînă în măduva oaselor pentru dezastrul care va urma.
Cred ca ajung fan Dancu.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/Vasile-Dncu-Marii-notri-lideri-sunt-captivi-ai-baronilor-locali-1008858.html
Gramofonu Nu aș spune fan, dar, într-adevăr, e îmbucurător să vezi că există și-n USL oameni care gîndesc (și altceva decît matrapazlîcuri)…
meioza Gramofonu Omu’ asta gindeste demult 🙂
Gramofonu Da, știu. El și Cristi Diaconescu erau singurii pe care îi consideram ok în PSD. Mă întreb cît o mai sta Dâncu în PSD…
meioza Dar oare „romanul mediu lenes si necinstit” ce parere are?
asta zic si eu ca nu vad nici o miscare a ARD mai serioasa doar niste barfe de fete mari in fata interlopilor USL care le arata organul erect
O mică dar semnificativă corectură: n-am descoperit eu efectul.
Agenţia de Rating Politic, care lucrează aproape exclusiv cu USL – de fapt „exclusiv pentru USL”, dar poate că au avut sau au un contrăcţel cu PDL şi nu ştiu eu – făcuse deja simularea parlamentarelor pe premiza asta. Acum *cincizeci şi şase de zile*. Şi au făcut-o publică. Gratis.
La zece zile după aia iese şi Alexandru Radu, fostul vice la Autoritatea Electorală Permanentă (neimplicat politic) şi zice: da, aşa e, am făcut calculele, am analizat legea, ăia au dreptate. Impact pe piaţă: zero.
Am vorbit despre chestia asta la Naşul TV după ce a apărut simularea Agenţiei. Am mai scris puţin pe blog. Valuri zero, trafic mic. Simplu spus, credeam că se ştie. Acum o săptămână, am şi explicat mecanismul într-o postare ( http://sociollogica.blogspot.ro/2012/10/usl-mic-indreptar-geografic.html ). Credeam că explic publicului ceva mai larg. Trafic OK, share-uri puţine. Bleen face postarea de azi. În ultimele ore descopăr că nu prea se ştia în ARD de faza asta. Dar nu am descoperit-o eu, ci Agenţia de Rating Politic.
BarbuMateescu Doar pentru a respecta cronologia…, cel putin asa cum o vad eu… pe 4 septembrie am publicat pe Contributors un articol pe tema, pe 5 septembrie Agentia de Rating Politic si-a scos din sertar simularea impreuna cu oferta financiara, pe 16 septembrie am scos in „probe” rompol.ro iar incepand cu 16 octombrie simulatorul a intrat in regim normal de lucru (si gratuit).
Ca o mica paranteza, rompol.ro este urmasul lui thinkopolis.eu din 2008. Ramasitele lui sunt accesibile la adresa http://thk.trisme.ro/judet/Bucuresti. La acea vreme THK a facut ceva valuri cu embrionul de simulator si, la fel ca si acum nimeni nu a luat in seama particularitatea de atunci asupra careia atrageam atentia – intrarea de pe locul 2 sau 3…
Pe 10-11 decembrie se va auzi un cor de „uimiri”, inaltat la adresa gemenilor sau tripletilor parlamentari.
Si stau si ma intreb. Cum ar fi daca si in 2016 alegem pe aceeasi lege?
Dan Dumitrescu BarbuMateescu Din cîte știu, actuala lege a fost propusă de PDL (parte componentă a ARD). Dacă nici ei nu știu ce au propus (deși mă îndoiesc), atunci își cam merită soarta…
Și legea asta mai are o bubă mare: s-a „uitat” condiția obligatorie în toate sistemele de vot uninominale: omul care candidează într-un colegiu să aibă domiciliul stabil în respectivul colegiu (să zic măcar în ultima perioadă electorală, deci 4 ani).
Dan Dumitrescu Nu ştiam toată povestea. Nu ştiam de articolul tău din Contributors. Foarte interesant şi felicitări.
Strategia PDL:
„După 9 decembrie, toate partidele din USL sunt libere de contract şi în funcţie de rezultatul alegerilor, fiecare îşi va gândi strategia politică pentru propriul partid” Sulfina Barbu
Bleen N-ai inteles nimic. Trebuie inlocuit USL cu ARD.
Oricum, legea asta e plină de neconstituționalități. În primul rînd, conform articolului 62, alineatul 3 din Constituție „Numărul deputaților și al senatorilor se stabilește prin legea electorală, în raport cu populația țării.” Deci suplimentarea locurilor de parlamentar contravine raportului specificat de Constituție.
De asemenea, dacă legea uninominalului n-a trecut de CCR pe motiv că nu mai asigură reprezentativitatea (conform principiului 1 vot = 1 vot), atunci mă aștept și „bonusul” de care zice Barbu Mateescu să fie la fel de neconstituțional.
Și aici avem de-a face cu paradoxul dreptului românoid: o lege neconstituțională poate intra în vigoare dacă nimeni nu se gîndește/ nu dorește să o conteste la CCR…
meioza Nu ştiu dacă legea asta (HPO) a fost adusă în faţa Curţii Constituţionale. Dacă da, a trecut cu tot cu bonus. Dacă nu, asta e pentru că nimeni de la PDL nu s-a prins ce impact are alin.11 şi în genere ce înseamnă legea asta. Deşi localele au fost un semnal apropo de raportul de forţe şi de efectele sale. Acum e cam târziu s-o atace la CCR. Dacă atacă la CCR şi decizia vine după alegeri, se reiau alegerile sau se acceptă ce s-a întâmplat deja? Haos 😛
În al doilea rând, ai dreptate pe fond dar adevărul e că reprezentativitatea a fost întotdeauna ciuntită, indiferent de sistem.
În toate alegerile de până în 2008, cu 20% din voturi luai 22% din mandate. De ce? Se distribuiau procentele celor care nu depăşeau pragul electoral.
În sine, poate că existenţa pragului electoral era neconstituţională. Nu se ştie. O fi atacat-o cineva la CCR?
În fine, pe sistemul actual, PDL a terminat în urma PSD+PC la voturi atât la Senat cât şi la CDEP (40 de mii de voturi la Senat, 50 de mii de voturi la Camera Deputaţilor), dar a avut mai multe mandate decât PSD+PC. Reprezentativ? Nici măcar PSD nu s-a plâns.
macar daca ar lupta un pic sa-i sufle locul de deputat a lui Ponta.
supastaru Eu aș fi vrut ca Varanu’ să aibă probleme, că are dosarul pe rol. Ar urma Antonescu pe listă și abia apoi Ponta.
si care-i baiul? atata vreme cat baronii PDL is vor incasa lefurile de parlamentar si vor avea ceva frimituri de ciugulit din banii publici, de ce s-ar deranja sa faca opozitie? pun pariu ca blaga il invidiaza pe ponta, micile rautati si glume tampite facute la adresaa liderillor USL de catre pedelisti sunt generate de gelozie si invidie, nimic altceva.
Daca e prosti, sa stea acasa. O sa avem un parlament de toata jena… Ca pana acum. Eu propun sa liciteze locurile in parlament si cu banii obtinuti sa… sa mai construim un Parlament.