Dreptate pina la fund

Sper că domnul Calafat e fericit acuma…

Guvernarea PSD-PNL merită felicitată. E probabil prima guvernare post-decembristă care își respectă promisiunile. Au promis că vor da și va fi solidaritate, asta fac acum. Nu sînt de acord că măsura impunerii contribuțiilor la casnice, tineri fără ocupație, la rente și proprietăți, e un șoc și o surpriză. Liberalii și colegii lor de alianță au anunțat-o încă din ianuarie 2012, cînd făceau mitinguri în Piața Universității și în țară, încă de cînd dădeau lovitura de stat, încă din toamna lui 2012 și din campania electorală. Au promis că le vor da românilor bani, că le vor reda demnitatea, că statul îi va ajuta să le fie mai bine. Liberalii și pesediștii asta fac acum: dau oamenilor bani. Statul îi ajută pe români.

Ce au uitat să spună liberalii, că de la colegii lor de alianță oricum nu aveam pretenții, și ceea ce n-au zis nici cei care au pierdut alegerile pe persoană juridică dar le-au cîștigat pe persoane fizice (inclusiv ca contracte cu statul) –  la PDL mă refer – e că statul nu produce. Oamenii produc. Angajatorii și angajații produc. Un cultivator de pepeni ia niște semințe, le seamănă și face din ele pepeni, pe care ceilalți oameni îi mănîncă și se simt bine și împliniți pe partea de mîncat de pepeni. Oamenii nu mănîncă semințe de pepeni, mănîncă pepeni. Un informatician ia niște idei și niște formule matematice și teorii intelectualicești, le leagă între ele și le transformă, împreună cu alți informaticieni, într-un program de desenat, văzut filme, ascultat muzică, contabil, pentru asistat la condus mașini, avioane sau trenuri, sau într-un joc pe calculator. A produce înseamnă a face din nimic folositor ceva folositor. A face din piatră casă sau statuie, din sămînță roșie, din ou pui la grătar, din semințe de bumbac haine, din oaie pulovere sau brînză. Statul nu face din nefolositor folositor. Statul nu produce. Statul doar ia de la cel care produce și dă celui care nu produce fiindcă nu are de ce să producă, De ce nu are de ce să producă? Fiindcă primește. E o atitudine normală, chiar dacă blamabilă moral. Mi-e sete. Sticla de apă e la 20 de metri de mine. Trebuie să mă ridic, să merg 20 de metri, să iau sticla de apă și să beau. Însă, întotdeauna cineva ia sticla de apă și mi-o aduce să beau din ea. De ce să mă mai ridic și să mă duc să iau sticla cînd oricum mi-o aduce cineva?

Oamenii au ales solidaritatea. Au ales ca statul să le redea demnitatea. Au ales să-și redea, unii altora, demnitatea, cuantificabil financiar. Calculați toți banii pe care îi scoateți din salariu sau chirie pentru contribuțiile soției care îngrijește copiii sau tînărului care și-a încheiat perioada de șomaj și gîndiți-vă că acei bani sînt demnitatea pe care domniile voastre o redau concetățenilor.

Liberalii și pesediștii plus societatea civilă de hipsteri au zis că avem nevoie de egalitate și dreptate și demnitate pentru toată lumea, indiferent dacă lumea respectivă produce ceva sau nu. Oricum, a condiționa demnitatea umană de ceea ce produci e inuman, la fel de inuman ca capitalismul. PNL și PSD ne-au promis demnitate, egalitate și dreptate. Pînă la capăt. Eu, dacă aș fi român care a ieșit în piață în ianuarie 2012 sau a votat pentru demiterea lui Băsescu în iulie 2012 sau a votat pentru PNL și PSD în iunie 2012 și în decembrie 2012, aș ieși în piață și aș sărbători. Aș sărbători ca și cum aș fi stelist și ar fi 7 mai 1986. Revoluția a învins. Ne-am recăpătat demnitatea.

PS. 13 ianuarie 2012

În sistemul de acum, cel pentru care răsuflaţi uşuraţi că n-a fost ucis de chiorul de la Cotroceni, de agaricii din Comisia prezidenţială şi de privaţii răi care vrea profit şi crimă (şi de la care majoritatea dintre voi, dobitocilor, vă luaţi salariile), toţi banii din contribuţiile pe care le plătiţi lunar rămîn la stat.

Citește mai mult la www.blogary.ro/editorial/explicatie-pentru-toti-boii-din-tara-asta/ © Blogary

Aș adăuga: toți banii din contribuțiile pe care le plătiți lunar plus alea pe care nu le plăteați pînă acum, dar le veți plăti de acum încolo fiindcă așa au decis liberalii și pesediștii.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

18 comentarii

    1. Yeba Unde l-ai gasit? :))
      Banc adaptat: prinde cheaunul ala pestisorul de aur.
      „Vreau sa se dea legea asta”.
      Dupa aia il prinde Yeba.
      „Vreau sa se mute poporul chinez in tara cheaunului ala si sa nu munceasca”.

      1. Gramofonu, mai tare decât asta mi se pare pe moment emisiunea Danei Grecu din seara asta, pe tema Corina Crețu. A reușit să mă surprindă și pe mine. The sky is the limit. Dacă e de la USL, Corina Crețu procedează minunat de omenește dacă 1) se prostituează pt post la ONU 2) iubește un om însurat, cu doar 30 de ani mai mare 3) Mata Hari 4) susură ea secrete de stat, goală pe canapea 5) circulă pe bani publici ca să se întâlnească în lume cu amantul 6) se îmbolnăvește de nervi până la a scrie scrisori complet incoerente, timp de Ani de Zile, dar stă în funcție 7) aspiră la un statut internațional cu o engleză vagă, 8) o ține la curent pe Daciana, inclusiv prin fwd scrisori amant, și în general, All of the above & ORICE.

    2. Yeba E dincolo de orice. Nu pot să cred. Da. Dragoș Paul Aligică are dreptate: poporul e imbecil. E tembel. E maimuță. E sub orice nivel acceptabil al prostiei umane. Poporul european. La el mă refer.

  1. Să vezi acu’ birocrație cu adăugat/scos persoanele aflate în întreținere, de fiecare dată când ceilalți membri ai familiei își pierd/găsesc un job.

  2. Dar e legal să fii obligat să plătești contribuție pentru altă persoană majoră? Dacă persoana respectivă nu are capacitate de exercițiu și e în întreținerea ta, înțeleg, dar dacă are și nu e în întreținerea ta, legal?

  3. O familie formată dintr-un tată muncitor, cu 1200 de lei salariu în mînă, dintr-o mamă casnică, dintr-o fată de 23 de ani ieșită din șomaj, o fată de 21 de ani, ieșită din șomaj, și încă un băiat de 15 ani, la liceu, care stă într-un apartament de 4 camere și mai are închiriată o garsonieră cu 800 de lei, a belit-o. Tatăl trebuie să plătească contribuțiile sociale nu pentru o persoană, ca pînă acum, ci pentru 4 (patru) persoane și o chirie.

    Oricum, e îmbucurător că îmbuibații, ăștia de 1%, trebuie să-și plătească aroganța și luxul. Să aibă și gura politicienilor ce milion de euro fura și a hipsterilor ce joint trăgea.

  4. Cînd am îndrăznit, pe Blogary, să punem în discuție obligativitatea contribuțiilor la sănătate, toată lumea ne-a sărit în cap că așa ceva nu se poate. Tocmai d-aia zic că dacă e obligatoriu să fie obligatoriu pînă la capăt. Fiindcă oamenii sînt inconștienți și nu se asigură, deci trebuie să-i asigure statul și să le rețină cu forța contribuțiile. Tuturor. Dacă accepți obligativitatea, atunci, mai devreme sau mai tîrziu, obligativitatea îți va bate și ție la ușă.

    1. Bleen  Exact asta vroiam să scriu eu acuma: dacă tot sunt obligatorii contribuțiile la sănătate și pensii, atunci să le plătească toți cei care au împlinit 18 ani, fără excepții. Iar cine zice că nu are venituri și nu poate plăti, să presteze N ore/zile de muncă pe lună în folosul comunității.

      1. Beavix Bleen Ia sa gindim cu un pas mai departe: daca o sa presteze atit de multi munca in folosul comunitatii, urmarea va fi ca se vor face mai putine contracte cu tertii care prestau serviciile.
        Asa ca firmele respective vor face concedieri, deci vor fi mai multi care nu-si vor putea plati darile, prin urmare vor face munca patriotica, ce va duce la un nou val de concedieri si la alti someri.
        Intr-un final apoteotic, toti vor fi someri si vor face munca in folosul comunitatii, iar statul le va da ajutor social cit sa nu moara de foame.
        Traiasca statul, ca ne da!

        1. Beavix Bleen poezie de invatat in clasa intii: „statul nostru care esti degeaba / voteaza-se alesii tai / vie dictatura ta / faca-se legea ta” etc”

  5. E o singură inexactitatate: oamenii n-au ieşit în 2012 pt. bani sau demnitate, au ieşit să nu mai intre în puşcăriile băsiste repere morale ca Voicu, Becali şi, mai ales, Felix.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *