Doctrina populară – sinteza valorilor și principiilor dreptei. Despre fuzionism
Institutul de Studii Populare (ISP) şi Fundaţia Hanns Seidel
vă invită vineri, 3 decembrie 2010,
la Hotelul Hilton, sale Le Diplomate, începând cu ora 15,30 la dezbaterea:
Doctrina populară – sinteza valorilor și principiilor dreptei. Despre fuzionism
Programul dezbaterii:
15:30 -16:00 Sosirea invitaţilor, cafea;
16:00 -16:15 Cuvânt din partea moderatorului dezbaterii, domnul Valeriu STOICA;
16:15 -16:30 Cuvânt din partea reprezentantului Hanns Seidel, domnul Klaus SOLLFRANK;
16:30-17:30: Intervenții în dezbatere: Sever VOINESCU, Cristian PREDA, Teodor BACONSCHI
17:30-18:30: Dialog, intervenții din sala
Monica Macovei – Conferinta internationala “Consolidarea integritatii politice in partidele de centru-dreapta din Sud-Estul Europei”, Bucuresti, 4 – 5 decembrie a.c., Palatul Parlamentului
Monica Macovei (europarlamentar PDL), Institutul de Studii Populare al Partidului Democrat Liberal, Centrul pentru Studii Europene (fundatia partidului Popular European), Fundatia Eduardo Frei (fundatia crestin-democratilor olandezi), Institutul Republican International (fundatia Partidului Republican din SUA) si Fundatia Konrad Adenauer (fundatia Uniunii Crestin Democrate din Germania) organizeaza conferinta internationala cu tema “Consolidarea integritatii politice in partidele de centru-dreapta din Europa de Sud-Est”, in perioada 4-5 decembrie, la Palatul Parlamentului, sala “Drepturilor Omului”.
Vor participa ca vorbitori, printre altii: Monica Macovei (Europarlamentar), Valeriu Stoica (Vicepresedinte PDL), Sever Voinescu (Deputat PDL), Alina Mungiu Pippidi (Presedinte – Societatea Academica din Romania), Cristian Ghinea (Director – Centrul Roman pentru Politici Europene), Dan Tapalaga (jurnalist -Hotnews.ro), Dragos Paul Aligica (Cercetator senior, Mercatus Center, Universitatea George Mason – Washington), Aleksejs Loskutovs (Deputat, fost Director al Biroului Lituanian Anticoruptie – KNAB), Tomi Huhtanen, (Director – Centrul pentru Studii Europene), Holger Dix (Director – Fundatia Konrad Adenauer Romania), Agne Bilotaite (Deputat, Presedinta a Grupului Parlamentar pentru Eforturile cetatenilor pentru a crea o Lituanie fara coruptie, Uniunea pentru Patrie – Lituania) etc.
Conferinta, la care si-au confirmat deja participarea peste 40 de reprezentanti ai fundatiilor politice, ai partidelor populare si ai societatii civile din regiune, urmareste promovarea mecanismelor anticoruptie si de integritate in cadrul partidelor de centru-dreapta din Sud-Estul Europei.
Dintre subiectele care vor fi discutate amintim: riscul coruptiei in cadrul partidelor politice, dificultatile de asumare a integritatii in partidele post-comuniste, statul captiv vs transparenta si responsabilitate financiara, transferul de bune practici si etica intre partidele de centru-dreapta din regiune, mecanisme de recrutare, pregatire si promovare a resurselor umane, solutii pentru asigurarea stabilitatii interne a partidelor.
Informatii despre participanti si despre subiectele propuse puteti gasi in programul conferintei, atasat (in varianta prealabila). Limbile oficiale vor fi engleza si romana, prin traducere simultana, pe tot parcursul conferintei.
Pentru confirmari privind participarea, intrebari si detalii organizatorice, va rugam sa ne contactati pe adresele mihaipoliteanu@monicamacovei.eu sau florin.sari@kas.ro, respectiv la numerele de telefon: 0770 421 482 (Mihai Politeanu) sau 0728 838 555 (Florin Sari).
So, o dezbatere aplicata, cu subiect si predicat de unde se pare ca a lipsit ”prezidiul intelectual” al dreptei si nici un comentariu de la blogaristii de serviciu.
Fuzionismul e o vorba inventata in America acum vreo 30 de ani de un comunist, Frank Meyer, care, la un moment dat, s-a convertit (cel putin asa zice el) la conservatorism. Vorba a inventat-o dupa convertire, ca sa faca un pustiu de bine Partidului Republican (asa fac toti comunistii americani deveniti de dreapta peste noapte) care prea nu voia sa dispara de pe scena politica. Tov. Meyer indemna la fuzionarea libertarienilor, conservatorilor traditionali si a conservatorilor sociali sub un singur sceptru. Numai ca o astfel de fuzionare i-ar fi constrins pe toti la compromisuri (gasirea celui mai mare divizor comun si renuntarea la valorile specifice), iar ceea ce ar fi iesit ar fi fost o strutzo-camila emasculata si lipsita de personalitate tocmai buna de sodomizat de comunistii din Partidul Democrat.
Fuzionismul american a avut si adepti si adversari, a poluat discutiile politice o vreme dar, pina la urma, a ramas ca in tren si tov. Meyer se pare ca nu si-a dus misiunea la indeplinire.
Din pacate, vad ca cineva a picurat otrava fuzionismului si pe la voi. Citesc pe un blog ca Sever Voinescu ar fi conservatorul, Cristian Preda – liberalul, iar Teodor Baconschi ar fi exponentul crestin-democratiei. Induiosator. 🙂 Deduc ca cei trei tenori vor sa puna capat dezbinarii si sa fuzioneze curentele din partid care nu mai termina cu scandalurile. Frumos, dar eu chiar nu stiam de existenta unor curente de gindire in PDL. Pe cine au in spate cei trei? Cine ii impinge la fuziune? Cine nu ii lasa sa fuzioneze? 🙂
Pai,
1. Baconschi a intrat in partid in urma cu citeva saptamini. De unde naiba crestin-democrati in PDL? In numele cui vorbeste? Pe cine reprezinta cind vorbeste de fuziuni?
2. Voinescu e conservator? Se poate. Dar cine e in spatele lui? Cine l-a strins de cojones ca sa fuzioneze sau sa nu fuzioneze?
3. Despre C. Preda ma abtin. Eu il consider un marxist cu ceva studii in Franta si care se inchipuie un sofisticat intelectual de stinga. Probabil ca i s-a incredintat rolul lui Frank Meyer in Romania. Zic si io.
Acum, pe bune: e cineva care ii impiedica pe astia trei sa fuzioneze? Daca nu e (si bineinteles ca nu e), la ce serveste poliloghia de la Hilton?
La baza piramidei partidelor politice se bea ţuică şi se ia salariu de consilier. Nimeni nu ştie nimic de vreo doctrină. Se faultează PSD-ul la greu de către PDL. În sensul că cei din consiliile PDL votează împotriva primarului PSD care vrea să facă drumuri sau chestii, în ideea că dacă le face, îl mai votează cetăţenii încă o dată. Asta e politica în teritoriu. Pe aşa ceva se clădeşte un partid.