Deznodămîntul unor calcule meschine

Guvernul Boc pare că-și trăiește ultimele clipe. Nu știu ce a avut în cap Petre Lăzăroiu, un lucru e clar: PDL nu prea mai funcționează în Parlament. Mulți vor da vine pe pofta distructivă afișată de Opoziție. Părerea mea e alta. Or fi Ponta și cu Crin inconștienți însă primii inconștienți trebuie căutați în PDL. Pe 13 mai, la puțin timp după discursul de asumare a reformei ținut de Băsescu, cînd voci din PDL, pentru niște motive meschine, au cerut amînarea alegerilor interne,  Cojocariu scria:

„Citim pe hotnews că e scandal mare în PDL. Bătrînii bișnițari nu sînt de acord cu felul în care e condus partidul. Se cere amînarea alegerilor interne și Frunzăverde iese la contraatac. Traducerea acestor tensiuni neclare e următoarea: Cei care sînt în PDL pentru afaceri nu vor să încaseze costul reformei. Băsescu i-a pus la zid și i-a obligat să-și asume și reforma și principiile de bază ale dreptei iar ei nu vor. În numele unității se cere amînarea alegerilor interne însă, în realitate, se urmărește împingerea responsabilității către Boc și echipa lui care să încaseze tot decontul la eventualele alegeri din primăvară. Atunci bătrînii bișnițari își vor freca mîinile: adio Boc, adio Baconschi, adio curent creștin-democrat în PDL.(Apropos, Frunzăverde nu se declara creștin democrat?) În realitate alegerile ar trebui ținute cum a fost stabilit iar Boc ar trebui să decapiteze vechea gardă numind numai tineri în pozițiile de prim-vici. Asta pentru că Guvernul și Boc trebuie reconfirmați politic și trebuie să scape definitiv de presiunile interne înainte de a intra în grosul reformelor și al deciziilor nepopulare. A împinge alegerile pentru anul viitor înseamnă să șubrezești la maximum guvernul Boc supunîndu-l la luni de zile de presiuni, atacuri și tracasări interne în PDL.

Băsescu a forțat prin anunțul lui ne-echivoc al unor măsuri de dreapta o lămurire ideologică la vîrful PDL. Așa cum arată însă lucrurile, vechea gardă nu e dispusă să cedeze prea ușor. Interesul național e ultimul lucru la care se gîndesc cînd începe să-i ardă la buzunare și la popularitate. (vă mai amintiți ieșirea ipocrită a lui Berceanu cu impozitarea posesorilor de Q7? Où sont les democrates d’antan?) Dacă alegerile sînt împinse spre anul viitor, pînă în primăvară vom asista la o guerilla interioară continuă împotriva lui Boc și a noilor veniți în partid. Vom vedea cu uimire trădări la voturi și PDL-iști care vor vota ca PSD-ul din motive de popularitate. Reforma va fi compromisă.”

Nici măcar n-a durat pînă în primăvară.

Așadar situația de acum are doi autori: Primul e Traian Băsescu, care l-a numit pe Boc din nou PM în decembrie 2009. Foarte mulți sperau și așteptau un personaj mai puternic, care putea controla partidul și voturile din Parlament. Poate că o soluție bună de PM ar fi fost la acel moment Videanu (aparent paradoxal), numindu-l însă pe Boc i-a lăsat acestuia o pălărie mult prea mare: strunirea partidului și administrarea crizei.  Al doilea autor e chiar grupul „vechilor”, cei care amînînd alegerile de frică că vor pierde puterea în partid, l-au sabotat definitiv pe Boc și reforma. Am scris cîndva că Boc e prost. E drept, a avut partea lui de vină într-o serie de bîlbe penibile și dăunătoare. Acum însă se văd nu limitele lui ci eroarea lui Băsescu din decembrie și debandada care cuprinde un PDL măcinat de meschinării, fără viziune și curaj, preocupat doar de accesul la reurse și panica că acesta va dispare în 2012. Boc a mers pe varianta asumării răspunderii din disperare, nu din comoditate.

Soluția, inafara unei explozii totale si haotice a simulacrului de democrație din România, trebuie să vină tot din interiorul PDL. Poate că acum e momentul ca nimeni, nici Băsescu, nici Stoica, nici Blaga, nici Baconschi ori TRU, să nu mai opereze cu jumătați de măsură și compromisuri. Construcția de acum, numită PDL,  e proastă, fără nici un dubiu. Deputații si senatorii buimaci și preocupați doar de mandatul lor trebuie aduși la ordin. Ori, dacă nu, PDL trebuie abandonat, cu curaj. Ideea că salvăm ceva prin compromisuri tocmai și-a demonstrat falimentul total. Cînd vaporul se scufundă, trebuie să fii nebun să începi să negociezi cu furtuna. Ori te salvezi (ca parlamentarii PDL), ori repari vaporul.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

21 de comentarii

  1. valexandru, denaturezi . Presedintele lauda guvernul in metafora folosita . S-a facut ,,pod" pentru ca poporul sa treaca peste greutatile acestui an. Nu rastalmaci. Ce mi s-a parut mie o neconcordanta a fost declaratia ca Elena Udrea s-a intalnit cu reprezentantii Alro ( ceeace mi se pare firesc )inaintea audientelor (ei) . A spus si de un alt consilier care ar fi avut intalniri , lucru absolut normal si pe care Presedintele il afirma public.Problema e de ce neaga Elena Udrea ca s-ar fi intalnit cu ei ( zice ca doar vreo trei minute conform protocolului la o intalnire cu Stolojan, ori Presedintele afirma raspicat altceva) Se vede ca Presedintele nu are nimic de ascuns . CE NU STIE PRESEDINTELE DESPRE ACEST CAZ? Ce stie Elena Udrea si mai ales ce s-a intamplat de fapt ?

  2. Aseara, la Nasul, am vazut un Basescu care si-a ridicat mainile de pe tara, dupa ce "acest guvern de 15 oameni s-a pus pe burta in calea crizei si a lasat tara sa treaca peste el" . Nu-l pot contrazice si nici critica.

    Ca si noi, Basescu asteapta! In deriva?

    In 45 de zile, mai mult sau mai putin,mergem in sus sau in jos, dupa cum va decide Parlamentul.

    Ce facem daca Parlamentul nu decide "in sus"?

    Un lucru este clar, Basescu "moare" cu ei de gat. Si apoi?

    Acum "institutiile" functioneaza de capul lor. Vom vedea cum se aliniaza dupa deciziile Parlamentului- in sus sau in jos.

    De asta depinde daca apare "cineva" de pus pe rana? Depinde de ceva emotional? De aranjamente sau logica?

    Si daca nu apare? Plutim in deriva un veac, la bunul plac al unora care se aleg singuri?

    Fiindca oamenii nu vor mai merge la vot.

    Cam asta vorbim intre noi pe acasa. "Noi" fiind unii nascuti in anii '50, care nu suntem personalitati, nu avem functii, nu avem cine stie ce talente dar avem ceva scoala. "Noi" suntem oameni de rand "afectati de criza".

    Poate dvs. stiti si intelegeti mai bine ce se vede.

  3. @Florin Cojocariu: Nu am colectia, am studiat-o la BCU in Iasi;dar ma gandesc ca e straniu faptul ca nici macar Institutul d-lui Tismaneanu nu are in vedere un asemenea proiect.Eu fiind plecat din tara cu sanse mici de a reveni nu pot fi de mare ajutor.

  4. Off topic, dar foarte important pentru mine si cred ca pentru intreaga intelectualitate de dreapta.Cum facem sa publicam pe net colectia ziarului Scanteia? Si ma refer la cea din anii 50 in special.Eu unul m-am vindecat de simpatiile mele comuniste definitiv dupa ce am studiat-o pentru licenta.Poate se mai vindeca si altii.In afara de asta nu oricine are acces la o biblioteca universitara pentru a o citi.

    1. @valabil: ai colectia? ai acces la ea? am putea vorbi cu Mihail Neamtu la IICCMER, poate fi un proiect pentru ei.

  5. Deznodamantul acestei povesti poate fi unul fericit.Boc trebuie inlocuit, pentru ca sacrificat este demult. Noul PM nu are decat sa anunte o crestere in etape a salariilor bugetarilor, un 10% in decembrie si un 15% la vara, pentru a se reface acele 25 de blestemate procente si situatia sociala s-ar dezamorsa de la sine.In acelasi timp o reducere de posturi naturala, ca urmare a pensionarii, redistribuirii in sistem si informatizarii va echlibra cat de cat bugetul, basca un leu la 0.2 euro.Si nu cred in ceea ce spune Bleen ca solutia va veni din interiorul PDL ci cred ca va veni din BNR.Nu stiu daca Lucian Croitoru dar nu suntem departe.O alta varianta deloc de neglijat ar fi Mihai Tanasescu.In orice caz Boc trebuie sa plece pana de Craciun.

  6. buna intrebarea asta: eu cu cine votez. sa nu mai fim “cetatzeanul turmentat” (bun de cumparat cu o secarica pentru un vot), sau cetatzeanul scarbit (care se ascunde dupa fumul gratarelor in ziua votului apoi se lamenteaza ca totzi sunt o apa si un pamant), ar trebui sa pornim de la responsabilizare – responsabilizarea membrilor partidelor (ei sa nu mai accepte numirile in functzii de partid fara o selectzie acerba, sa nu mai accepte sa fie pupincuristii sefilor lor) si responsabilizarea votantzilor. in acest sens as fi de acord chiar si cu obligativitatea votului daca votantul roman nu realizeaza ca implicarea sa poate sa duca la schimbarea clasei politice. politicienilor pe care-i tot trimitem in parlament sau, ma rog, slugutzelor acestora, le convine sa stea lumea acasa – au de dat mai putzini bani la cumpararea de voturi. in plus, cei care voteaza sunt previzibili: membri de partid voteaza in sperantza ca vor primi un post caldutz si bine remunerat, pensionarii, functzionarii si asistatzii social voteaza cu cei care le promit efemera bunastare – in aceasta zona nici macar nu putem vorbi despre solidaritate cu restul Romaniei: pensionarii considera ca si-au facut datoria, functzionarii considera ca-si fac datoria (si nu sunt rasplatitzi suficient), iar asistatzii sociali habar nu au cum sa-si faca datoria – unii nu pot (din cauze fizice si/sau psihice) ceilaltzi nu vreau – ca asa s-au obisnuit: n-am, imi trebuie, da-mi! asa ca ceilaltzi, muncitorii particulari (de la angajatzi la angajatori) raman (ca-s scarbitzi) sa joace rolul boului care trage – si, normal, in el (ei) se da cu biciul (taxelor si impozitelor). ia sa iasa boul la vot, sa mearga la sectzia de votare si sa introduca in urna un vot anulat la modul vizibil! sa se vada la numaratoare ca a fost o prezentza la vot de 90-95% (asta inseamna ca lumea este implicata in proces) dar ca 64-66% dintre voturi au fost deliberat anulate – asta inseamna ca oferta politica este de tot rahatul. inseamna ca se pot face presiuni pe partide sa scoata alte generatzii de politicieni la vedere – indivizi mai putzin banditzi, mai putzin acaparatzi de catre sistemul mafiot-interlop-politico-economic care a pus gheara pe Romania dupa 1989.

  7. Mi-as dori ca autorul (sau cineva avizat) sa explice de ce apare TRU in enumerarea din ultimul paragraf. Sper ca inteleg bine ca acolo sunt amintite cateva dintre figurile care ar putea, datorita aprecierii de care se bucura in partid, printr-o atitudine necesar mai hotarata, "salva" partidul. In conditiile astea, intrebarea urmatoare care vine firesc cred ca e de ce nu si Ioan T Morar.

  8. Daca tot vorbim de profesionalism si competenta, pe site-ul Curti Constitutionale am gasit :

    ,,Judecătorii Curţii trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională ''.Frumos, dar in realitate ,cum sunt respectate aceste criterii ?

    Presedintele CC, dl.Zegrean :

    ,,Consilier juridic;

    1980-1984 – Consilier juridic, BJATM Bistriţa (COMAT);

    1984-1988 – Consilier juridic, ELECTRICA Bistriţa;

    1988-2007 – avocat Baroul Bistriţa – Năsăud, specializat în drept civil şi comercial, preocupări în domeniul privatizări societăţilor comerciale şi în insolvenţă;''

    Vedeti vreo pregatire juridica superioara, a fost omul acesta macar juidecator, are macar un doctorat in drept?

    Petre Lazaroiu :

    ,,Lazaroiu

    jurisconsult stagiar – Combinatul de Articole Tehnice din Cauciuc – Jilava în perioada: 01.09.1979 – 15.06.1980;

    – jurisconsult şi consilier juridic Întreprinderea Mecanică de Utilaj Chimic Bucureşti (S.C. U.M.U.C. S.A.) în perioada: 15.06.1980 – 13.10.1993;

    – judecător financiar – Curtea de Conturi a României în perioada 13.10.1993 – 30.11.2003 şi preşedinte al Colegiului Jurisdicţional Bucureşti, în aceeaşi perioadă;

    – avocat – Baroul Bucureşti în perioada 01.05.2004 – 15.09.2008;''

    Aici vedeti o particica macar din criteriile de pe site? Domnul in cauza este lector la D. Cantemir, dar este DOCTORAND, in conditiile in care ,in forma actuala a Legii Educatiei, ca sa fii simplu asistent la stat, trebuie sa-ti iei, intr-o anumita perioada de timp doctoratul.

    Poate sa-mi spuna si mie cineva in baza caror criterii au fost selectati si apoi votati acesti domni? In afara de criteriul; politic, fireste.

  9. Nu doar slăbiciunea PDL este arătată de decizia CCR, ci şi o modalitate de lucru care înseamnă forţarea regulilor democraţiei prin utilizarea de regulă a procedurilor excepţionale. România, cu actuala putere, constată – de voie, de nevoie – că a înaintat atât de mult pe calea greşită încât nu mai e timp pentru respectarea tuturor regulilor. Este nevoie acum de instituţii noi. În multe cazuri a respecta regulile înseamnă timp, ori tocmai asta cred că nu mai avem. Asta zice, prin ceea ce ne cere, cu termenele pe care ni le dă, şi „FMI” (generic vorbind). A urma toate regulile, în condiţiile în care ele sunt folosite abuziv de opoziţie pentru a ţine pe loc, înseamnă, mai ales în condiţii de criză, dacă admitem că instituţiile statului sunt într-o stare critică, decesul. Ceea ce se întâmplă acum nu e prea democratic, dar e sănătos. Dacă ar fi fost să urmăm regulile, tura a doua din interceptările Vântu ar fi rămas într-un beci al DNA. Trebuie să ne decidem: ori, ori.

    În logica lui „acum”, guvernul rămâne aşa cum e. Iar cât timp guvernul rămâne, PDL nu se schimbă pe principiul nu schimbi motorul din mers.

  10. Eu nu stiu ce asteptari ati avut si pe ce va bazati .stiti studiile lui Visan , Petrescu , Popoviciu,ca sa nu vorbim decat de cei mai mediatizati ? Reforma e un lucru foarte mare ,nu-l faci cu oricine .

  11. @Sare'n Ochi.

    Aici e problema.Basescu zicea .Cei ce ascultau insa cred ca sunt incapabili sa inteleaga ce vroia Basescu.

    Nu vorbesc de Boc.Sunt si acum convins ca Boc e un individ cinstit.

    Ceilalti insa cred ca aplica cu succes crezul politicianului roman:

    ''de ce sa schimb ceva daca mie-mi merge bine si asa""

    Majoritatea membrilor PDL sufera si ei de bolile comune politicienilor de succes : prostia fudula,ignoranta,convingerea ca totul se poate rezolva la mica intelegere,inconstienta si lipsa de responsabilitate,gargarismul cronic.

    Noua ne ramine intrebarea cetateanului turmentat

    ""Si eu cu cine votez ?

  12. It ain't over 'til the fat lady sings.

    Tot gălăgie va fi şi după congres, vor striga unii că "nu sunt lăsaţi sa facă".

    Trebuie comunicatori.

    Vad la PNL, are vreo 12 inşi pe care îi roteşte mereu pe la televiziuni.

    Poţi să fii cel mai bun la guvernare, dacă nu ai oameni "pe sticlă", e degeaba. Ăla când se duce acolo, trebuie pus la curent cu topicul de un compartiment al partidului (sunt convins că "ăilalţi" s-au pus de acord dinainte, la emisiunile importante).

  13. @tucu, am fost de fatza, in 2003, la predarea stafetei, cind Basescu le zicea PD-istilor sa "inchida partidul", "sa nu primeasca totzi fripturistii" ca, pentru PD "urmeaza vremuri bune". PDL-ul de azi, nu-i calitatea partidului sau – este calitatea celor care si-au adus amicii sa se imfrupte si ei din bucate. era o vreme in care, atunci cind intram in sediul PD din Cluj, se dublau numarul de persoane (eu nefiind membru). si dublu a fost pina in ziua in care a cistigat Emil Boc primaria Clujului napoc. apoi eu am dublat numarul de persoane de pe strada – in sediu nu se mai putea intra. banuiesc ca, in curind, voi putea revedea interiorul respectivului sediu.

  14. exact ce sustzin de cand ma stiu: la prima crestere economica, Boc zboara. numai bine ca invatza si el cum este sa muncesti, sa te dedici cauzei (cu greseli si stingacii cu tot), sa vina altzii sa culeaga roadele. am mai asistat la chestii d-astea – inclusiv eu am luat-o in freza asa si chiar de la Boc (dar asta nu m-a facut sa fug bazaind la tabara adversa, cum au procedat si, dupa mazilirea lui Boc, vor proceda o gramada de altzii). finit coronat opus! si: ave cezar! (muraturi pe saturate)

  15. Cred ca neglijam un alt factor important in tot acest joc, acel factor numit "noi". Cine este "noi"? Cei care comentam aici, cei cu drept de vot, cei care efectiv voteaza, cei care au 'pierdut' sau au 'castigat' la alegerile din ultimii 2 ani? Cei care participa la sondaje?

    Pentru ca sondajele spun, parerea mea, ca nu ne trebuie actuala 'putere' cu tot ce teoretic implica: reforma, integrare de facto in UE, evolutie. Cred ca nivelul mediu al romanilor este sub nivelul calugarului care evident este un pic sub nivelul meu 🙂 dar revin cu o foarte trista concluzia ca avem ce meritam. Si ramanem intr-o bucla de tip 'looser'. Daca dam vina doar pe politicieni cred ca ne inselam pentru ca la urma urmelor sunt animale politice cu instincte puternice. Chiar daca unii dau dovada de rea vointa, majoritatea se pliaza pe curentul momentului pe care il simt ca nimeni altii, cel putin ei putandu-se detasa de manipularea facuta de presa aservita. Incep sa cred ca pentru binele meu ar fi fost bine daca PDL ar fi avut un post TV puternic dedicat manipularii. Probabil ca acum e prea tarziu. Sper sa nu se anunte mai devreme de martie-aprile 2011 ca vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

  16. Analiza ,este corecta la fel ca si diagnosticul.

    De fapt cauzele neputintei PDL sunt evidente.

    Intrebarea este ce urmeaza.

    Basescu se declara infrint de calitatea propriului partid?

    Noi ne rumegam pentru a nu stiu cita oara furia generata de iluziile pierdute?

    Lasitatea si duplicitarismul parlamentarilor PDL va ramine nesanctionat?

    Vom reveni la ciorba calduta pregatita de taica Iliescu si servita de PSDPNLPC si probabil o parte din PDL?

    Diagnostice corecte s au pus si aici si in articolul lui Dan Tapalaga.

    Solutii avem?

  17. @Bleen

    Cum se impaca afirmatia ta "Deputații si senatorii buimaci și preocupați doar de mandatul lor trebuie aduși la ordin" cu libertatea de opinie si reprezentatitivatea pe care macar utopic ar trebui sa le aduca votul uninominal ?

  18. @Bleen

    nu-mi place asta: Nu știu ce a avut în cap Petru Lăzăroiu… dar pana la urma omul ala a fost numit acolo sa apere Constitutia, nu sa raspunda la comenzi politice.

    Iar daca UDMR si UNPR vor folosi acest pretext pentru a iesi de la guvernare atunci, da, nu avem nevoie de o astfel de coalite care dovedeste un dispret enorm pentru domnia legii.

    De data asta, si limitat la acest caz al sesizarii conflictului de natura constitutionala, Geoana si CCR si-au facut datoria iar Boc si ceilalti lideri ai coalitiei au calcat in strachini asteptand ca oamenii numiti la CCR de ei sa voteze dupa dictare.

    PS: nu comentez hotararea CCR pana cand nu iese si motivarea

  19. Boc a fost sacrificat de la bun inceput, mai exact de cand a luat Basescu al doilea mandat. Se stia ce urmeaza cu criza, adoptarea celor mai nepopulare masuri din toata istoria post-inghesuiala decembrista, iar cineva trebuia sa stea la incasat. Din toata atitudinea sa de acum, este limpede ca Boc intelege si-si asuma. Si o sa mai stea in geam pana vor aparea primele rezultate pozitive, dupa care va veni altul (Baconschi, Blaga?) sa incaseze si niste voturi.

    Si numai pentru toata umilinta indurata cu stoicism, in toata aceasta perioada, Boc trebuie apreciat. Mai ales de catre pedelistii lui, care se dedau acum la calcule meschine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *