Despre prezidentiabil si unire, cu MRU si Cristian Preda

Zice Cristian Preda, într-un articol primit cu entuziasm de MRU (mă rog, aici e vorba de o regrupare forțată de alegerea lui Tomac drept președinte MP, dar de asta vom vorbi altă dată): opoziția trebuie să-și desemneze un candidat prezidențial acum, nu după europarlamentare, dacă vrea să aibă vreo șansă la prezidențiale (De ce e opoziția slabă).

Citez (sublinierile aparțin autorului):

În opinia mea, nu prezidențialele depind de europene, ci invers: strategia pentru europene ar trebui fixată pornind de la strategia pentru Cotroceni.
Știu că trecutul nu e un argument, dar trebuie să reamintesc că opoziția a avut forță atunci când a avut un candidat la prezidențiale și doar atunci. (…) Dar nu trebuie uitat adevărul elementar: dacă ai un prezidențiabil, ai un lider.

Forța Civică are candidat la prezidențiale. Conform argumentului lui Cristian Preda, dacă desemnarea unui candidat la prezidențiale îți dă forță, atunci Forța Civică, fiind singurul partid de opoziție care are deja prezidențiabil, va avea un avantaj decisiv la europarlamentare, va fi partidul de opoziție cu cel mai bun scor și va porni pentru prezidențiale din pole position. Forța Civică are prezidențiabil, are lider. Așa că lucrurile sînt aranjate deja, nu înțeleg îngrijorările lui Cristian Preda. Iar un lider se impune tuturor alegătorilor opoziției, fără ca aceștia să primească ucaz de la partide. Cristian Preda vorbește despre forța liderului, dar, în același timp, se roagă de partide să-l accepte. Dacă e lider cu adevărat, se va impune membrilor simpli de partid, simpatizanților și alegătorilor peste șefii de partide. Nu e nevoie de ucaz. Important e să se unească electoratul, nu partidele.

Dacă, așa cum propune Cristian Preda, la alegerile primare deschise, făcute între toate partidulețele de opoziție, se va decide candidatul prezidențial din 2014, acest lucru se poate întîmpla și după europarlamentare la fel de bine.

Însă Cristian Preda ne spune așa: partidele de opoziție, FC including, trebuie să participe pe liste comune la europarlamentare (”strategia pentru europene ar trebui fixată pornind de la strategia pentru Cotroceni, iar opoziția trebuie să aibă un candidat unic la Cotroceni”). Și ne mai spune: MRU e singurul prezidențiabil al opoziției, e considerat prezidențiabil încă din primăvara lui 2012, în celelalte partide încă nu s-au stabilit și promovat prezidențiabilii. Astfel, MRU va candida singur la ”primarele deschise”, avînd în vedere că în conștiința publicului e singurul candidat al ”dreptei”, promovat de peste un an de zile. Cu cît ”primarele deschise” întîrzie și celelalte partide își desemnează și promovează prezidențiabilii, cu atît șansele lui MRU scad. De aici și graba.

Articolul, tradus pe româneasca onestă, sună așa: MRU prezidențiabil, Cristian Preda, candidat la europarlamentare pe un loc eligibil al listei comune a ”opoziției”, via FC, că altă vie nu mai există.

sursă foto

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

3 comentarii

  1. Candva as fi zis ca MRU poate fi un candidat bun in 2014. Nu mai e cazul. Il si vad in confruntari, dand-o aiurea, vorbind aiurea, doar-doar o evita sa spuna ceva care ar putea sa treaca drept *dur*.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *