Despre încredere

Aşa cum a fost exprimată poziţia Franţei şi a Germaniei, lăsând la o parte ce o fi în spatele cortinei, chestiunea pusă public în discuţie este cea a încrederii. Privind această problemă nu poţi spune că nu sunt îndreptăţiţi să nu aibă încredere. O privire rapidă asupra cazurilor scoase la lumină de DNA anul acesta începând cu generalul Voicu şi conexiunile sale în lumea MAI şi a justiţiei, cazul SOV, trecând neapărat prin demonstraţia poliţiştilor, cazul de la Neamţ (inclusiv reacţiile iniţiale de susţinere şi ulterioare de „amnezie” ale poliţiştilor din judeţ) şi terminând cu abia arestaţii generali activi în armată face ca acest subiect, cel al încrederii – dincolo de alte aspecte – să fie real. Toate cazurile anterior enumerate vizează persoane cu acces la bazele de date care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor române după primirea în spaţiul Schengen. Toate sunt atât persoane ocupând cele mai înalte funcţii în MAI cât şi cei mai de jos funcţionari din aceste structuri, cei care fac ceea ce primii le spun. Toţi aceştia s-au folosit în mod abuziv de prerogativele funcţiilor ocupate sau au demonstrat că nu ştiu ce înseamnă acestea.

Aşa aspectul încrederii este real în ceea ce o priveşte pe România şi, după experienţa Grecia, trebuie să devină esenţial pentru UE în general.

Chestiunea încrederii este, e adevărat, în afara condiţiilor tehnice prevăzute pentru aderarea la spaţiul Schengen. Dar eu cred că aspectul acesta este inerent aderării la o astfel de structură. Adică da, avem jeep-urile, sirenele şi cazmalele – realizăm condiţiile tehnice, dar ce facem  dacă EU am convingerea că mânuitorii lor le folosesc ca să ajungă mai repede în „Cipru” ca să îngroape vreun „împrumut” care nu poate fi justificat în mod legal.

         De acord fiind cu opţiunea exprimată de Cristian Preda – „trebuie să ne arătăm demni și curajoși, nu plângăcioși și frustrați.”, având în vedere şi că este în tradiţia UE să treacă peste aspecte de natură economică, rămâne ca pe canale mai mult sau mai puţin oficiale să fie convinse cele 2 state că toate cazurile anterior amintite sunt fie expresia tocmai a unor „progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate”*, fie  că au un caracter excepţional (cazul demonstraţiei poliţiştilor).

         *ar putea fi invocat măcar caracterul consecutiv şi constant al acţiunilor judiciare din acest an, finalizate inclusiv cu trimiteri în judecată – vezi cazurile Voicu şi SOV.

Facebook Comments

15 comentarii

  1. Craciun Fericit!

    @mitica, eu zic sa nu-l mâniem totuși pe D-zeu! Exemplele date de tine demonstreaza tocmai că în Franța și Germania Justiția funcționează. Suntem penalizați nu pentru că avem politicieni corupți, ci pentru că nu-i băgăm la pârnaie. Și la noi nu se pune problema de finanțări ilegale ale partidelor, ci de îndesat bănet în buzunare particulare.

  2. cetatenii Republicii Moldova oricum sunt interesati de Romania din motive de circulatie in Europa. estimez numarul "patriotilor" moldoveni/romani la ~10% ..

    nu libera circulatie, nu Schengen pt urmatorii 3 ani>> Europa nu mai este asa atractiva pt Raspublica Moldova. a fost un "sale package": Mistral+Black Sea+moldoveni+Eastern Europe(aia mai mici, mai fara glas, acolo unde se opreste catolicismul; Putin a urmarit politica divide et impera..).

    seriously, f*ck France and Sarkozy…

  3. Sa vedem si partea buna a lucrurilor.

    1) Eu zic ca trebuie sa uram bun venit Ro in prim planul politicii europene, chiar daca sub auspicii aparent nefavorabile. Pana la urma, cei in ilegalitate in raport cu regulile impuse ale jocului sunt Fr si G.

    2)Este un moment istoric, cu rol de turnesol in identificarea adevaratilor aliati strategici ai Ro in cadrul UE, dar si al identificarii cozilor de topor printre politicienii si lobistii din tara.

    3) Este un impuls spre rezolvarea celor neterminate la aderare, intre care coruptia este factorul primordial. Alba ca Zapada a lui Lazaroiu poate deveni identificabila la sfarsitul acestui moment, prin identificarea partidului cu programul cel mai credibil in eradicarea coruptiei generalizate din Ro.

    CONCLUZIE:

    Una peste alta, Baconski are acum prilejul sa faca dovada competentei sale, iar Basescu probabil ca nu va rata ocazia sa ajunga astfel o voce puternica in UE. Din punctul meu de vedere, sigur este ca acest caz va muta centrul decizional al Europei mai spre Est, eu sperand in acelasi timp ca posibilul overshoot nu va trimite acest centru prea aproape de Urali, pentru ca este prematur.

    Sa ne uram succes, sansele sunt 50-50 !

  4. De acord ca exista motive de neincredere in autoritatile noastre, dar imi permit sa nu cred in bunele intentii ale nemtilor si francezilor.

    Craciun fericit tuturor.

  5. Salve,

    1. Evidenta arogantei si discriminarii promovata de Franta si Germania este clara; asa face de secole un stat mare (sau care se crede mare); coruptia economica si politica de la ei "binenteles ca nu se pune";

    2. Reactia oficiala a Romaniei cred ca va mantine criteriile contracatuale pe care la avem cu UE, fiind de astepta o pozitie mai aspra si mai aplicata;

    3. Parteneriatul nostru cu Franta trebuie denuntat ca fiind caduc, atat pe linie economica, militara cat si pe linia francofoniei; de fapt Franta este in mare neputinta si de aceea face valuri verbale; avantajele relatiilor "bune" cu Franta au fost benefice numai Frantei;

    4. Germania are o datorie istorica catre Romania de mai multe miliarde de euro pe care se impune sa o plateasca (cum isi permite sa dea lectii cand este datoare si se face ca ploua); superioritatea afisata de Germania parca seamana iar cu cea a "rasei ariene" concept absurd, ireal si pagubos chiar si pentru ei;

    5. Semnalul franco-german ne obliga la ridicare serioasa a nivelului de pregatire (de lupta) a armatei (prima faza_1 an: antrenarea instructorilor pe toate categoriile de arme in teatrele de lupta; faza a doua_2 ani: dotarea cu tehnica de antrenament; faza a treia_2 ani: doatrea cu tehnica de lupta)

    6. Relatiile cu anglo-americanii apar ca sigure si protectoare pentru Romania; dezvoltarea catre Asia este un impus al realitatii politice de azi.

  6. Dincolo de cortina(care oricum e cea mai importanta si prb o fi fost ceva de genul "nu si-au luat franzujii tainul"), problema nu e atat increderii, cat a shpagii. Numai daca imi aduc aminte de AC/DC, la …granitza. Culmea, o problema rezolvata "tehnic" 🙂

  7. Partidul CDU, aflat la guvernare in Germania, care da si premierul, a fost condamnat pentru finantare ilegala.A mai fost un premier, Helmuth Kohl, care a fost condamnat pt. acelasi lucru.Si partidul era acelasi, CDU.Continuitate, cum s-ar zice.In Franta un fost primministru a fost condamnat la inchisoare.Fostul presedinte, Chirac, este urmarit penal.Si cel dinaintea lui urma sa fie.A murit, asa c-a scapat.Sarkozy are probleme tot cu finantarea ilegala a partidului si a campaniei electorale.Deocamdata are imunitate.

    Astia vorbesc de incredere?!

    Sau la ei nu se pune problema, increderea in ei e de drept divin!La ei rahatul nu pute, are dampf!Si daca-i zici merde, deja suna nobil, e cu blazon!

  8. Corect. Eu unul nu am incredere prea mare in Politia si Justitia din Romania, si simt un enorm dezgust pentru demonstratiile de forta ale Politiei cand merg cu mascatii ca sa aresteze un contabil de 50 de kg cu televiziunile de fata.

    Asa ca de ce nemtii sau francezii ar avea incredere intr-un sistem in care eu nu cred?

    Mie personal ne-includerea in Schenghen imi dauneaza in principal prin faptul ca trebuie sa pun motocicleta pe cric, sa scot manusile, sa caut portofelul si sa arat buletinul, dupa care sa fac manevrele inverse. Nu se moare din asta, nici macar nu se fac bube, si de multe ori cand ma intorc la Giurgiu ma intreaba aia daca suntem amandoi romani si ne dau drumul fara control, dar parca ar fi fost si mai frumos fara nici un control.

    Dar apropos, nu putem noi si bulgarii sa ne facem micul nostru spatiu Schenghen oricum si sa eliminam orice control? Nu de alta, dar eu am motocicleta de cilindree mica (250cc) si nu prea ajung in strainatate din Bucuresti decat pe la bulgari, asa ca nu ma prea intereseaza restul mai des de o data pe la un an-doi cand ma mai trimit astia pe la cursuri, si acolo oricum merg cu avionul.

  9. Inspirat articol, e greu sa disociezi partea tehnica de incredere. Necazul cel mare consta in "apucaturile rele" apartinand unei bune parti din populatia tarii noastre, iar clasa politica exceleaza in acesta directie. Pe osatura vechii structuri sociale si aici ma refer la vechii politruci – harsiti in rele, creste, se pare, o noua generatie cam de aceeasi teapa (exemplele se cunosc). Cine sh-ar fi inchipuit ca membrii actualului partid de la putere vor obstructiona justitia ?. Si atunci, ce incredere sa mai aiba cei din comunitatea europeana ?. Pana nu vor fi in stare sa-si recunoasca greselile/metehnele(si aici intram si noi cei care criticam) si macar sa incerce sa si le corijeze, slabe spetante de intrat in spatiul Schengen !.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *