De ce trebuia dat afară Cristian Preda și cu cîte zile înainte de alegeri a fost anunțat candidatul PDL la Primărie în 2008

Cum ar fi ca la parlamentare, 16% din membrii PDL să anunţe că votează cu UDMR şi 27% cu USL? În numele libertăţii şi diversităţii, evident.

Una e să critici partidul, cu totul altceva e să anunți că vei vota împotriva partidului la alegeri. Ce sa înteleagă alegătorii? Cum să încerce PDL sa convingă oamenii să-l voteze dacă nici măcar membrii săi de frunte (Cristian Preda e europarlamentar ales pe listele PDL) nu votează pentru partid? Dacă în 2 decembrie 2009 Monica Macovei sau Elena Udrea sau Vasile Blaga anunțau public că nu votează cu Traian Băsescu la alegerile prezidențiale? Nu în partid, nu într-o discuție particulară, ci într-o declarație publică? Ce ar fi înțeles alegătorii atunci?

Cum ar fi făcut PDL campanie candidatului Traian Băsescu în condițiile în care membri de frunte ai partidului, parlamentari sau europarlamentari, cu notorietate și vizibilitate, declarau public că nu susțin candidatul PDL? Dacă în mai 2007 Teodor Stolojan, Emil Boc sau Gheorghe Flutur ar fi declarat că votează cu DA la referendum-ul de demitere a președintelui suspendat Traian Băsescu? La urma urmei, Băsescu a avut un dosar la viața lui (Flota), a luat în condiții dacă nu ilegale măcar imorale o casă în Mihăileanu, a făcut trafic cu blugi și videocasetofoane pe timpul lui Ceaușescu, a dansat geamparale cu niște țigănci, a zis-o p-aia cu păsărica, urcă-te pe masă, mă alergau profesorii, țigancă împuțită, a făcut mișto marinăresc de părul vopsit al lui Crin Antonescu (un intelectual, ca și Cristian Preda) și a fost acuzat de majoritatea parlamentarilor români, 322 mai exact, de încălcarea Constituției. Sînt motive suficiente pentru a sădi îndoiala și a răsări indignarea moralicească în mintea și sufletul intelectualului nostru, care astfel, într-o manifestațiune de curaj, rupe lanțurile tăcerii, iese din rîndul yesmenilor de partid și își urlă, într-un gest larg,  revolta, revărsîndu-şi preaplinul etic asupra alegătorilor perplexați.

Și nici măcar nu e nevoie ca candidatul ales de partid să fie un personaj cîh. E vorba de un principiu aici. Indiferent cum e la etică, spirit și minte candidatul, membrul de partid ce nu este de acord cu candidatura sa își poate exprima public dezacordul și poate anunța, cu ajutorul mijloacelor de comunicare în masa alegătoare, că votează împotriva partidului. Sua cel puţin aşa susțin cei care nu sînt de acord cu excluderea lui Cristian Preda.

Dacă la alegerile pe listă, așa cum au fost alegerile parlamentare pînă în 2008 și așa cum sînt cele europarlamentare, unul dintre membrii de vază ai partidului anunță că nu votează partidul din cauză că nu este de acord cu prezența pe listă a unui anumit sau anumitor personaje politice?

Care e mesajul transmis alegătorilor de Cristian Preda, europarlamentar și membru de vază al PDL, chiar pretendent la candidatura pentru Primăria Generală? „În alegerile pentru funcția de Primar General al Capitalei, în care se vor bate reprezentantul PDL și USL, în special, nu puneți ștampila pe PDL!”

Ceea ce vreau să spun e că n-are rost să facem pe proştii sau ipocriţii de frică să nu se ia lumea de noi că sîntem manelişti fără respect şi n-avem pipă-n colţul gurii şi călcătură interbelică. Eu nici nu-mi permit călcătură interbelică, că aia se execută cu mîinile-n buzunar, coloana strîmbă şi burta prea înainte iar la mine burta e deja cam prea înainte şi oricum face rău la coloana proaspăt operată de 3 ani. Să nu confundăm lucrurile. Cristian Preda nu a fost exclus din Universitate, nu i-au fost aruncate cărţile pe geam, nu l-au şters de pe lista de autori editurile. A fost exclus dintr-un partid politic.

PS. Nu discut chestiile statutare și de formă. Dacă nu au respectat regulile să-l reprimească și să-l dea afară a doua zi, statutar, după parcurgerea tuturor cerințelor de formă.

Și una de pe Facebook, de la Cristi Hrițuc (fost președinte OTPDL, fost consilier al lui Sebastian Lăzăroiu la Ministerul Muncii)

„S-a pornit un atac furibund la adresa Elenei Udrea și la strategia ei pentru București. Bineînțeles pe culoare, că în față nimeni nu are curajul. Vreau să le aduc aminte unora doar câteva lucruri……PDL București se compune din 6 președinți de sector, 3 dintre ei tot timpul au fost în așa numita tabără a lui Blaga. Poate nu conta asta daca alegerile interne ar fi fost unele fără scântei. Practic 3 președinți (Sectorul 3, 5, 6) au jucat tot timpul pe ideea: „cate bețe în roate punem” și „nu cate voturi câțtigăm”. Fiecare dintre ei concentrandu-se în sectorul lui și atât. Mă rog, aici e vorba mai puțin de Poteraș care a baleat între Blaga și Udrea, în funcție de cum bătea vântul. Dacă mai punem și faptul că la sectorul 1 și la sectorul 5 sunt doi președinți noi care acum încearcă să resusciteze aceste filiale avem tabloul complet. În tot acest timp niciunul dintre Greii partidului nu a ieșit la bătaie cu Oprescu pentru a nu își prejudicia partidul. Să nu mai spunem că doi ani de zile până ca Elena să ia Bucurestiul PDL mergea într-o alianță tăcută cu Oprescu. Poate toate astea nu spun mare lucru dar sigur spun ceva și anume că Udrea a avut cea mai grea filială dintre cele care sunt in PDL. Nu sunt unul dintre aplaudacii Elenei Udrea și mulți știu asta dar nici nu pot suporta mizeriile care apar acum pe culoare și rânjetele de pe fețele satisfăcute ale celor care se gândesc că PDL București pierde alegerile și ei vor putea pune mâna pe filială.”

Și apropo de chestia cu anunțarea candidatului prea tîrziu și apariția mai multor nume ca posibili candidați, trebuie să spunem că în 2008, atunci cînd PDL pornea ca favorit la alegerile din București, un fief vechi de 8 ani al partidului, înainte de numele lui Vasile Blaga, s-au vehiculat alte două nume pentru candidatura la Primăria Generală: Adriean Videanu și Liviu Negoiță. Ambii au refuzat să candideze. Primul tur al alegerilor locale din 2008 a avut loc în 1 iunie. PDL și-a anunțat candidatul pentru Primăria Generală, pe Vasile Blaga, cu 68 de zile înainte,  în 24 martie 2008. Alegerile locale anul acesta vor avea loc în 10 iunie iar candidatul la Primăria Generală din partea PDL, Silviu Prigoană, a fost anunțat în 31 martie, adică cu 71 de zile înainte de alegeri.

În 2008 PDL a pierdut Primăria Bucureștiului după ce cîștigase 3 alegeri consecutive pentru funcția de primar al capitalei, în 2000, 2004 și 2005, ultimele două din primul tur.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

117 comentarii

  1. „Proiectele mele politice se construiesc in timp pe seama unor premise. Devin constient de asteptarea care exista intr-o masa foarte mare de electorat matur: profesii liberale, electorat educat urban, oameni aflati in plina varsta activa. Eu am vocea lor si sunt comun in aspiratii lor. Simt aceasta asteptare, vine spre mine pe diferite canalele”, a raspuns Ungureanu. Acesta spune ca activitatea lui in directia infiintarii unui nou partid se va structura intr-un fel, dar mai are nevoie de „un ingredient care este necesar si acesta este recunoasterea succesului in materie de administrare. Ori succesul in materie de administrare nu se instaleaza la doua luni de la investirea in functie, mai are nevoie de cel putin o lunaIn Parlament apare turnesolul acestei actiuni”,  a explicat premierul.
     
    http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-11909854-premierul-ungureanu-pnl-este-partener-foarte-bun-ansamblul-sau-nu-reprosez.htm

  2. Mitt Romney-Obama, asta e finala. Mitt Romney e un fel de Prigoană. Un compromis inconfortabil. Asta nu înseamnă că republicanii, inclusiv Santorum, Gringich sau Caine nu-l vor susține 100%, cu toate forțele.

  3. Apropo de Udrea și de MRU. În ciuda a ceea ce crede Elena Udrea, MRU e o nucă mult, mult prea tare pentru ea. Mie mi-e simpatică dar mai drag îmi e MRU. Și sînt convins că și Băsescu gîndește ca mine. 🙂

  4. a mai observat cineva jmekeria ticaloasa prin care Hurezeanu l-a lipit pe MRU de Udrea ?
     
    „H: Aveţi o legătură bună cu domnul Băsescu?
    MRU: Ce înseamnă legătură bună?
    H: Operativă – discutaţi, vă înţelegeţi? Spunea că are o chimie bună cu dv. Există afinităţi între zodii – Scorpion şi Fecioară, el e Scorpion, dv. şi d-na Udrea, Fecioare, întâmplător şi eu. La dv. şi la d-na Udrea sunt mai evidente afinităţile, decât în cazul meu.
    MRU: Să ştiţi că mi-am muşcat limba, aveam un răspuns sarcastic. (!!!!!!!!!)”
     

    1. Dacă mă luam de popor, nu-mi mai mergeau prizele sau chiuveta. Așa, dacă m-am luat de intelectuali, nu-mi mai merge netul. Următorul pas: voi fi atacat de cărți, ca-n Familia Adams.

      1.  @Bleen
        Băiete, dă-mi voie să ţi-o zic în faţă: eşti cam inteletual. care sînt simptomoele unei chiuvete care nu mai merge – bîrîie? se vede cu pureci? face scurt?
         

      2.  @Bleen te-ai luat de ingineri in 27.01.2012 – „aia cu î din â au votat-o inginerii. Lingviştii au votat împotrivă. Dar la vot au fost mai mulţi ingineri. Nu de altceva, dar e o tîmpenie”

  5. MRU: Vreau să mă ţină minte domnul Ponta.
    Hurezeanu: Nu ştiu, poate se uită la meci.
    MRU: Nu ştiu, e pierderea intelectuală a dânsului. 
     
    Publicitateee!!!

  6. Ce-o fi in sufletul lui Hure, săracul, cand se vede ignorat de Bleen, care la Gâdea a făcut live text și aici nada, nici măcar fortuit…S-o fi concentrând, să pătrundă esența.

      1. Păi dacă toată ziua-l zdruncină… Să-i povestească unul dintre dumneavoastră, că a fost mișto, ăla grasu respira greu și, decât să pață vreo nenorocire, scurta întrebările.

      2. @Cei Șapte Spamurai, Păi dacă toată ziua-l zdruncină… Să-i povestească unul dintre dumneavoastră, că a fost mișto, ăla grasu respira greu și, decât să pață vreo nenorocire, scurta întrebările.
         

    1. @Yeba
      Mulţumită meditaţiilor de data trecută Gâdea nu mai are nevoie de dex şi se poate pune cu orice intelectual.
       

  7. numarul de carti publicate nu conteaza in cazul unui primar.Conteaza insa al dracului de mmult numarul de caerti citite.

  8. Madame Blogary nu trebue sa ti placa Cristian Preda trebue numai sa accepti ca intr un partid democratic format din oameni maturi si onesti se pot exprima public si idei contrare deciziilor conducerii paRTIDULUI.

        1. @Florina@Yeba
          Au învăţat ceva totuşi, studiind înregistrările video de la celălat meci. Fragmentarea jocului. 10 minute, pac, arbitrul fluieră sau antrenorul cere time-out. MRU pare în formă maximă de joc. O să fie interesant.
           

    1.  @SimonaM cum sa nu-i placa constructia USLinoasa! in fond: „Pruteanu este anchetat in prezent de Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau dupa ce a fost declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate.”

    2.  @SimonaM cum ziceam: unii aleg sa fuga-n Kenya (din cauza de stat politienesc), altii fug in USL. fiecare borfas isi cauta scaparea.

  9. asta cu cărţile scrise e genială. îmi imaginez bucureştiul ca o bibliotecă – doi unu doi patru, recepţie, aveţi un comision – trebuie să duceţi doi pleşi din biblioteca obor la sala sporturilor de lectură. vă rog să vă reparaţi eşapamentul şi să n-o turaţi, că e o conferinţă pe berceni, recepţie.

  10. Numărul de cărți publicate ar trebui să conteze pentru un primar???? Cîte cărți a publicat Rudy Giuliani? Cîte cărți a publicat primarul Londrei? Sau primarul Parisului? Cîte cărți a publicat Sarkozy? Care e relevanța cărților publicate pentru funcția de primar?

  11. „Ce sa înteleagă alegătorii?”
    Eu aș formula altfel: „Ce să înțeleagă partidul?”
    Alegătorii, slavă Domnului, înțeleg.
    Partidul – aici n-am pe cine proslăvi – e cel care nu mai înțelege.
    Cum e posibil ca tu – auto-intitulat „partid de drepta” – să propui bucureștenilor un nea Prigoană ? Ce-l recomandă ? Câte cărți a publicat ? Da! Când candidezi în București ar trebui să contreze.
    Apropo: fiul domnului cu pricina ce mai face ? I-a cam dispărut interesul pentru politică. Înțeleg că e prea tânăr. Mai are de umblat prin cluburi.

    Bine măcar că avem un independent. Așa cum e.

  12. Nu e vorba de critică, e vorba de a vota împotriva partidului în alegeri, de susținerea celor care candidează împotriva partidului în alegeri. Nicușor e independent și e concurent electoral al PDL la alegerile pentru primăria generală.

  13. Am comentat multa vreme pe Blogary semnind „”Tucu””.inovatiile tehnice introduse m au facut insa sa nu mai pot intra .Este prea complicat pentru mine.De fapt nu mai am ce sa comentez.Atita toimp cit „”Bleen”” sustine ca un membru de partid nu are dreptul si obligatia sa critice deschis deciziile partidului inseamna ca nu a inteles nimic din estsenta democratiei.Un partid este puternic atunci cind gazduieste si accepta public existenta diversitatii ideilor.Daca nu invata chestia asta nu va face decit sa repete greselile PCR.Oricum PDL este mort .Sa i fie tarina usoara.Pacat pentru ca avea si oameni cinstiti si de valoare.

  14. chestia cu datul afara fara vreo discutie mi se pare un gest de disperare si arata doar nervii dupa plecarile lui frunzaverde, piedone si a aluia de la slatina. daca dupa prima iesire critica a lui preda i se dadea un avertisment, poate ma gindeam ca e o urmare firesca, dar taierea capului direct fara ca preopinetul sa aiba drept de aparare e total aiurea. cit despre greselile evidente ale elenei udrea sau boc, evident nesanctionate, ce sa mai spun in afara de faptul ca sunt infinit mai perdante decit nervii lui preda. dar capul face, aialalti trag…

  15. Pe perioada campaniei electorale, purtatorul de cuvant al fostei prezentatoare TV proaspat intrata in politica, a fost Cristian Preda. „Cred ca a venit timpul ca studentii din 1989 sa ajung la Putere, nu prin aranjamente si prin tot felul de retele ale acestui sistem care amesteca politicieni, oameni de afaceri, corupti, toate tenebrele in care s-a scaldat clasa politica. Teo este o fata de comitet, cum se spunea pe vremuri. Ne batem pentru o altfel de politica, a sufletului”, a spus europarlamentarul PDL. Tot el a mai spus :pe tema ”cazului” Teo Trandafir, deputatul PD-L care s-a întors împotriva partidului, votând pentru moțiunea de cenzură.

    “Dacă eşti membrul unui partid care este supus unui asemenea test, trebuie să fii solidar cu partidul tău şi să nu ai un comportament care să spună sunt împotriva Guvernului, dar vreau să rămână Boc premier. Orice gest de desolidarizare în asemenea momente trebuie să ducă la excludere”.

    “Eu aş exclude-o . Nu aş avea nicio reţinere în a vota o asemenea excludere, dar cred că decizia trebuie însoţită de o judecată asupra contextului şi a investiţiei pe care PDL, în termeni politici, a făcut-o într-o asemenea candidatură”. “Nu îmi pare rău că i-am fost purtător de cuvânt şi că am susţinut-o în campanie, pentru că toate datele de care dispuneam atunci ne arătau că nu aveam o soluţie mai bună. Nimic nu ne lăsa să credem atunci că exista un asemenea risc”. Nu vreau să pun la zid pe nimeni. Astfel de calcule se fac de când s-a inventat politica, de pe vremea grecilor și romanilor. E doar un caz plin de învățăminte despre ce se ascunde in spatele declarațiilor și principiilor politice. Chiar și atunci când vin din partea unor politicieni de bună-credință (astfel cum îl consider pe Cristian Preda).

  16. bleene, auzi ma, am vrut sa comentez ontopic inca de ieri, dar a venit o fata pe la mine si…in fine, m-am gandit aseara pana sa adorm…m-am gandit…am facut la tigari….iar m-am gandit…ma, tu auzi ?…am baut la tutun…stateam si ma gandeam si am baut tutun !…ma, am baut tutun !!!! ce sa-ti mai spun, pana m-a luat dracu si am adormit. dimineata am avut o revelatie: Cristian Preda = Victor Balosu = ‘telectualii plm
     
    tatal lui Cristian Preda: Cristiane, hai ba si ia o tuica cu Moromete
    Cristian Preda: ti-am mai spus, tata, ca nu obisnuiesc tuica dimineata
    Ilie Moromete: da de ce zici tu bai, europarlamentare, ca nu beai tuica, ce, ai stomahu deranjat ?
    Cristian Preda: nu nea Ilie, da nu obisnuiesc.
    Ilie Moromete: ha, noi obisnuim….cum devine asta, Cristiane, sa nu-i placa cuiva bautura ?
    Cristian Preda: pai asta devine dupa facultati.
    Ilie Moromete: da, e un punct de vedere…
    ……………………………………………….
    Cristian Preda: de ce am fost exclus ?
    Cocosila: fiindca esti prost !
     
     
     

  17. Cineva comentează pe Facebook: „Cum e posibil ca tu – auto-intitulat „partid de drepta” – să propui bucureștenilor un nea Prigoană ? Ce-l recomandă ? Câte cărți a publicat ? Da! Când candidezi în București ar trebui să conteze.” Rudy Giuliani, acest Hemingway al NY.

  18. Mi se pare evident faptul că Preda a forțat excluderea, fie cu bună știință, fie dintr-un orgoliu pe care nu și l-a mai putut stăpâni. Dar chestiunea care ar trebui să ne îngrijoreze este alta: unde vom ajunge dacă, la fiecare alegeri, ștacheta trierii candidaților va fi coborâtă din ce în ce mai jos? Am ajuns să punem pe planul al doilea sau al treilea studiile sau capacitatea intelectuală a unei persoane, și îl alegem pentru că e „descurcăreț”, „om practic”, „se pricepe”, „e gospodar” și alte asemenea calități discutabile? Păi problemele unui oraș nu se rezumă doar la asfaltări, câini și parcări. Mai există o sumedenie de detalii aparent neimportante, dar care ar ușura viața oamenilor. Îți trebuie o minte deschisă ca să le vezi și să le înțelegi.
     
    Ca să dau un exemplu, aș fi curios dacă există vreun oraș din România care a apelat la o firmă specializată pentru city branding și pentru a pune în practică un sistem unitar de street signs, făcute cu cap. Și aici nu mă refer la firme de tipografie sau serigrafie, ci la companii specializate în design grafic.
     
    Eu am o teorie despre comunismul românesc: a fost fratele socialismului vestic, cu deosebirea fundamentală că în România sistemul a fost creat și condus de neșcoliți (sau proști, după caz). Acea clasa muncitoare cu maxim patru clase care, odată ajunsă la putere, a condus țara conform priceperii și nivelului ei redus de a înțelege economia și mersul corect al unei societăți. Ei bine, în ziua de astăzi mi se pare că ne îndreptăm din ce în ce mai mult către un capitalism al neșcoliților, care nu va fi cu nimic mai bun.

  19. Să gândim invers: ce trebuia să facă Cristi Preda ca să fie exclus? A citit destula teorie politica pentru a sti ca asta este una din variantele cu care mergi la sigur. Și-ți lași loc de bună-ziua în tabăra adversă.

    1. @Yeba
      Plus ca nu pleca cu buzunarele goale, pleaca vorbindu-se despre el si ia neste farame de procente. Cred ca le ia de la adoratorii argumentului cu dictatura. Deci dupa capul meu nici PDL nu pierde. 
      Ca tot veni vorba de PDL. Daca greii pleaca, telectualii pleaca, cine ramane? Ca pana acum erau telectualii care se bat cu greii. Ca dacii cu romanii. Adica dispar dacii, dispar romanii, cine-s românii?

  20. Eu n-am inteles de ce nu l-au dat afara si pe Paleologu, ca doar a fost impreuna cu Nicusor Dan pe Lipscani cand acesta a anuntat ca va candida. Daca Paleologu va zice oamenilor cand va face campanie din usa-n usa sa il voteze tot pe Nicusor Dan? Plus ca astia 3 se cunosc de cand erau studenti la Paris la inceputul anilor 90, precis faceau ceva subversiv (impotriva sistemului care se instaura deja pe aici) pe acolo 🙂

  21. PDL viseaza la vremurile in care era de 5-7-10%, numai asa se explica de ce pretinde comportament de monolit. Se va intoarce la vremurile alea. Cristi Preda oferea exact ce avea nevoie un partid mare: diversificarea pozitiilor in vederea inlocuirii optiunilor devenite nepopulare pe masura epuizarii lor. PDL nu intelege ca are nevoie de pozitii alternative in propriul partid si alege calea osificarii. Indiferent de succesul electoral (slab oricum) pentru noi alegerea asta e perdanta!

    1.  @alex rauta 
       
      ce oferă Cristian Preda concret, ce ar fi oferit, pardon sau ce a oferit pînă acum, cît a fost în PDL, ca variantă alternativă? politic, strict politic, 

        1.  @Florina  @alex rauta Cand i-a zis lui Boc acum un an ca s-a erodat si trebuie sa plece si ar fi o optiune buna pentru el sa candideze la primarie la Cluj cum a fost? Au vrut sa-l dea afara si atunci. Si acum avem un PDL si mai erodat (daca venea MRU cu un an in urma altfel ar fi aratat lucrurile azi) si ghici ghicitoarea mea cine va candida la Cluj?

        2.  @Florina  @bogdans Esential e ca Preda a lansat ideea … Pana la urma, Boc se codeste si acuma, poate i se pare sub demnitatea lui.

        3.  @alex rauta  @bogdans 
           
          Sau poate are motivele lui, personale, nu ştiu. Trebuie neapărat să-l bănuiesc de ceva rău dacă nu candidează? 
           
          Deci Preda a lansat o idee, foarte bine, numai că vizează decizia altui om, a lui Boc, în speţă. mai bine s-ar fi ocupat de propriile lui decizii, una dintre ele fiind atac sau nu PDL, partidul din care fac parte?

        4.  @alex rauta  @bogdans 
           
          Observ, din ce spuneţi, că ştie să le spună altora ce să facă, în primul rînd. Poate dacă se punea la punct cu ce are el de făcut în PDL nu se ajungea aici.

        5.  @Florina  @bogdans o sa ma opresc, ca nu vreau sa postez chiar atat de multe comentarii. As remarca totusi ca intrebarea ta a fost cu ce a contribuit Preda dpdv politic in PDL. Acuma ma intrebi de ce nu s-a ocupat de propria persoana. Eu sunt convins ca fiecare isi echilibreaza cum crede aceste doua interese. Poate Preda stie ca nu poate sa promoveze decat intrun anume tip de sistem si preseaza pentru transparenta, integritate, samd.

        6.  @alex rauta  @bogdans 
           
          Ai putea răspunde măcar la întrebarea: ce face acum Preda este critică sau atac? Un singur cuvînt, ca să lămurim nişte lucruri, o bază de discuţie, să zicem.

        7.  @alex rauta  @bogdans 
           
          Bun, să zicem că a constatat că în PDL lucrurile pentru care pledează nu sînt luate în seamă. De ce n-a plecat unde credea că pot fi luate în seamă? De ce n-a făcut un partid în care ideile lui să fie în top 5 obiective?

      1.  @Florina  Cristian Preda e cel care a sustinut varianta premierului independent in timp ce PDL a tot marait impotriva. Cristian Preda e cel care a dat ideea candidaturii lui Emil Boc la Cluj pentru relansarea carierei (acum pare ca si partidul il sustine, dupa ce mai-marii ziceau ca e o jignire). Cristian Preda e cel care a spus de la inceput ca Ridzi trebuie data afara din partid (PDL s-a opus si a tras greu pe urma).
         
        Cristi Preda nu e valoros pentru ca a citit Platon si Aristotel ci pentru ca a studiat miscarile politice din Europa. Nu degeaba a fost consilier pentru doi presedinti. Are idei de bun simt pentru multe situatii care par fara iesire!

        1.  @alex rauta 
           
          Cristian Preda a studiat mişcările politice din Europa şi nu cunoaşte ce înseamnă, pînă la urmă, o idee simplă, de înţeles, cum ar fi disciplina de partid? Sau nu ştie cum se cheamă să te întorci împotriva propriului partid, că ce altceva înseamnă să declari public că susţii contracandidatul partidului din care faci parte? De fapt, chiar după declaraţia că nu se simte reprezentat de Prigoană şi că Prigoană candidat la PGMB este o jignire pentru bucureşteni ar fi trebuit dat afară. 
           
          Voi chiar nu faceţi diferenţa între critică şi atac?

        2.  @Florina Pai tocmai asta incerc si eu sa spun, ca ideea de disciplina de partid este inteleasa prost de PDL. Asta merge la un partid mic. Intr-un partid mare, ai nevoie de platforme diferite exprimate public, pentru ca electoratul e mult mai divers si, chiar daca unele figuri dintr-un partid nu sunt prizabile, altele sunt. In plus, in momente de criza, ca acum, cand anumite platforme se uzeaza, incerci sa redirectionezi spre altele.
           
          Spre exemplu, Preda i-a aparat pe bugetari la taierea salariilor. In logica partidului monolit, bugetarii ar fi definitiv pierduti ca segment electoral. In logica platformelor multiple, ei pot fi recuperati la un moment dat prin schimbarea celor care au taiat salariile.

        3.  @alex rauta 
           
          Repet, vorbim de lucruri diferite şi putem s-o ţinem aşa pînă mîine dimineaţă, dar eu n-am chef de vorbăraie aiurea. Deci, e critică sau atac ce a făcut acum? Acum, da?

        4.  @Florina Este un atac la Prigoana (nu e primul de altfel si ar fi bine sa ne amintim ca Prigoana si-a dat demisia din partid acum vreun an) si este o critica la adresa metodei de promovare a candidatilor: in ultimul moment, bazat pe notorietate obtinuta pe barba proprie. Cu alte cuvinte, partidul devine dependent de personalitati posibil labile psihic.

        5.  @alex rauta 
          Prigoană este candidatul PDL la capitală de acum, deci este atac la PDL. Putea aştepta după parlamentare, cînd partidele se reformează şi atunci să critice, să propună, să se lupte. 
           
          O clipă, şi cine-i labil psihic? Că nu pricep.
           

        6.  @alex rauta 
          Deci, în mare, de unde pornim: labilitatea psihică este trecerea bruscă şi la intervale scurte de timp de la o dispoziţie la alta, de la euforie la depresie. 
           
          Conform definiţiei şi accepţiunii psihologice vorbind, nu după ce ni se pare nouă că este. 
           
          OK, cînd te întorci, altfel am să cred că arunci aşa, o vorbă. 
           

      2.  @Florina Cristian Preda e cel care tot pledeaza de niste ani de zile pentru alegeri primare in partid. Asa, nu mai apelezi la candidati cu notorietate oarecare cu cateva luni inainte de alegeri din criza de timp. Ai timp tu, ca partid, sa-ti cresti si sa-ti lansezi oamenii.

        1.  @alex rauta 
           
          Uite, şi Macovei a pledat pentru Codul etic o perioadă zdravănă de timp şi pînă la urmă a fost adoptat de PDL. Şi se aplică, nu a fost adoptat de formă, hai, să fie acolo. Aşa că pe lîngă pledat mai era şi de luptat, mai era vorba şi de tenacitate… 

  22. am mai spus-o şi o mai spun: oricine ar fi făcut greșelile lui udrea dacă ar fi fost ciupit de cur și i s-ar fi pus piedică la fiecare pas și ar fi avut resursele umane pe care le are pdl-ul acum și erodarea de care „se bucură” acum pdl-ul.
    în relația cu unpr-ul există un viciu – pdl-ul pare să-i fi lăsat pe ei să conducă dansul, or ca structură organizatorică și voturi unpr-ul este sub ei (de fapt, mă întreb dacă unpr-ul are măcar o dacie 1300 sau o gheretă pentru sediu). puteau face o alianță în care fiecare să-și știe locul – nu cred că ar fi fost vreo problemă.
     
     

    1.  @CucuiRazvan  PDL ar putea încerca să-l dea afară, dar am o presimţire că nu-l vor găsi pe listele cu membrii PDL.
       
      În schimb, pe Cristian Preda l-au găsit. Pe de altă parte, Preda nu e cu milităria, cu d-astea, se ratează în partidul ăla fără imaginaţie. Acum e liber să susţină pe cine vrea, ba chiar să candideze la Primărie, s-o cîştige, să-şi facă partid, să cîştige preşedinţia şi alegerile parlamentare, să formeze majoritatea în următorul legislativ. Partidul îl trăgea în jos, cocalarii îi luau vopseaua. Acum s-a liberat. Nimic nu-i mai dulce ca gustul libertăţii. Acum, de pe poziţia de Cristian Preda, libertate şi virtute, poate convinge sute de mii de cetăţeni să i se alăture. 

      1.  @Bleen my 2 cents: in Cristian Preda s-a trezit instinctul de politician si nu oricare, ci ala de politician supravietuitor 🙂 . o sa fie dat afara din PDL si ..”recuperat” de.. PNL.

        1.  @Bleen oki. ma duc sa ma culc atunci :D.[ ceea ce ar trebui sa faci si tu. eu pt ca ma trezesc la 4.30, ora locala, si la tine ca e tarziu :D.]
          ps. I see, e de buna credinta :).

        2.  @Yeba nu, asa imi place mie sa ma dau cu metrou’ prin metropola, la 5 dimineata:P. …rasaritul il prind pe fereastra, cu Ocean cu tot…

      2.  @Bleen Dar când aduci un cocalar dintr-un partid de opoziție, îl pui șef de campanie și cocalrul se pișă pe partidul tău nu trebuie să fii dat și tu afară? Dacă sondajul PDL o desemna pe Monica Macovei, cum ar fi arătat afișele? Monica Macovei – Recomandată de Piedone? Sau l-ai pus șef pe Piedone ca să o scoți din cursă pe Macovei din start? Și dacă se știa că Videanu a promis de acum patru ani că nu va mai candida niciodată – bașca, având și un dosar cu borduri pe rol, din câte țin minte – nu cumva acel sondaj nu există și e doar părerea ta? Nimeni din partid nu a adus prejudicii mai mari de imagine ca duduia asta. Vorbim de cei aflați în libertate. Să vezi afișe tipărite de USL cu Prigoană recomandat de Udrea. Cam 20%, că mai ia ceva și pe farmec personal peste procentul partidului. 
        P.S. Vorba lui Lăzăroiu: Dar Berceanu vs infractorul Solomon? Mult mai virulent împotriva hotărârii partidului. Berceanu de ce nu? Răspuns: pentru că-i „greu”. Pe când Preda e doar „intelectual”.

        1.  @CucuiRazvan Prigoană recomandat de Udrea mi se pare foarte ok. Eu îl susţin public şi îl votez.
          Din  3 motive:
          1) că e candidatul PDL
          2) că e Prigoană
          3) că e recomandat de Udrea
           
          Elena Udrea trebuie să dea socoteală pentru 2 mari erori:
           
          1) Neoficializarea alianţei cu UNPR, o eroare extremă
          2) Numirea lui Piedone ca şef de campanie, o eroare nu numai extremă ci şi tîmpă şi penibilă
           
          La asta se adaugă tristeţea că Ţiriac a refuzat să candideze, dar dacă mă gîndesc mai bine Prigoană e o soluţie mai bună decît Ţiriac. Chiar dacă nu e cea mai bună soluţie. E o soluţie cu plusuri şi minusuri, ca orice soluţie politică.
           
          Faptul că Monica Macovei nu e candidat PDL la Primăria Capitalei mi se pare un lucru pozitiv.
           
          Că Videanu, în ciuda faptului că a fost un bun primar, a îngropat politic PDL-ul în Bucureşti este de netăgăduit.
           
          Una peste alta, Elena Udrea va răspunde politic pentru performanţa electorală a PDL la localele din Bucureşti. Vom vedea la momentul potrivit cum va răspunde, în funcţie de rezultatele electorale. 
           
          Însă orice s-ar întîmpla cu Elena Udrea şi ce ar fi făcut Elena Udrea, asta nu anulează gestul absolut impardonabil al lui Cristian Preda de a declara că votează împotriva partidului. 

        2.  @Bleen Felicitări! Numai că opțiunea ta nu poate îmbunătăți semnificativ procentul dezastruos al PDl-ului și nici imaginea EU. Pentru omul de rând, poșetele alea au atârnat greu la vreme de austeritate. Dacă ți-aș spune că nici pe mine nu mă deranjază tot nu ar crește procentul. EU este carte necâștigătoare.
           
          Prigoană e mai creativ, mai inteligent și mai serios de vreo sută de ori decât Oprescu.Sunt sigur că ar face treabă și ar trage în sus și partidul. Ceea ce speră și șefa de la Bucale.
           
          Sunt sigur că o poate asfalta bine, cu numai 750.000 €, un km de stradă pe care Oprescu ar da peste 1.000.000 ca să se facă prost. Doar că în Germania s-ar face cu 500.000 de către o firmă prosperă. Și dacă nu ești prieten cu asfaltatorii – care observi că sunt veșnici – te pricepi și nu ești mână largă, ai găsi în Romania să ți-o facă glanț cu 250.000. Nu unul!
          Cam astea-s rapoartele.

        3.  @Bleen Îmi spune un prieten care stă în Braşov în casa de lângă cea în care s-a născut Ţiriac, că, până acum câţiva ani, opreau autocare cu turişti nemţi care voiau să vadă unde s-a născut „Dracula economiei germane”, asta e imaginea lui Ţiriac la nemţi.

  23. Daca Udrea era un om politic capabil si cu  oaresce viziune politica ar fi trebuit sa nominalizeze candidatul pt Bucuresti cu vreo 8 luni inainte. Alegea un tip decent, un profesionist din PDL cu olecuta de charisma iar in 8 luni candidatul s-ar fi bucurat si de notorietate,  si de incredere, implicit intentie de vot…Bineinteles, un candidat total diferit fata de felul de-a fi a lui Oprescu…Daca nu-l batea pe Oprescu (dar eu cred ca-l batea), cel putin pierdea frumos si mai aveam un om de calitate care sa candideze la alegerile generale. Parerea mea! 🙂

  24. un pic off topic
    mi-aduce aminte de „corporatisti” care isi injura firma de la care isi iau salariul…. si nu-s putini, dar nici nu rezista acolo unde sunt… nu le prieste aerul de munca de la multinationala, dar tot isi dau aere, mai mult, ar vrea sa „munceasca” ca la buget, dar sa castige ca la corporatie… hipsteri cu esarfa cat un hamac de pisica la gat…. 
    on topic
    ca de obicei, este vorba despre niste reguli, de bun simt si de disciplina interna (corporatie sau partid), care trebuie respectate strict, iar in momentul in care nu le respecti, nu te astepta sa ramai in sistem….
     

    1.  @selvyn Ha ha! Într-o corporaţie sau firmă te execută scurt, nici nu-ţi dai seama ce s-a întîmplat, dacă vorbeşti firma de rău în public. Bine, partidul e partid, firma e dictatură, e cu totul altceva. Dar mă gîndesc cu am ar fi ca într-o firmă conducerea să decidă că iese pe firmă cu un produs iar Gigel, manager la departamentul de vînzări sau la marketing nu este de acord lansarea pe piaţă a produsului respectiv. Panfofi, de exemplu. Gigel vrea başcheţi de hipsteri iar direcţiunea decide că mult mai bine s-ar vinde pantofii cu cioc. Şi Gigel iese în presă cu declaraţia: „Eu nu aş cumpăra pantofi cu cioc. Eu m-am opus producerii şi comercializării de către firmă a pantofilor cu cioc. Sînt cocălăreşti, se adresează un cocalari cu cămăşi înflorate, de mătase, e inadmisibil. Sînt urîţi, sînt cu spume. Nu cumpăraţi! Cumpăraţi de la atelierul din colţ teneşi de Drăgăşani de hipsteri cu eşarfa cît un hamac de pisică la gît!” Semnat: Gigel, director de marketing la Adibas Voluntari.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *