…dar chiar murind, legea ANI face victime: senatul Romaniei, y compris Crin Antonescu

Motto: “Omul nu e decat o trestie, cea mai firava dintre toate; dar este o trestie ganditoare. Nu e nevoie ca intregul univers sa se inarmeze pentru a-l ucide – un vapor, o picatura de apa sunt suficiente pentru aceasta. Dar chiar murind, omul ramane mai nobil decat ceea ce-l ucide, pentru ca el stie ca moare, iar avantajul pe care universul il are asupra sa ii ramane universului necunsocut” – Blaise Pascal.

…ati aflat probabil – dar nu din Gandul si nici din Adevarul, care au ignorat stirea – ca legea ANI, retrimisa de catre Traian Basescu parlamentului si aprobata de catre Camera Deputatilor, a fost respinsa aproape in totalitate de catre camera decidenta, Senatul.

Au fost eliminate comisiile de cercetare a averilor si a fost mentinut termenul de un an in interiorul caruia ANI poate efectua verificari asupra averilor persoanelor care si-au finalizat mandatul, in locul celor trei propus de catre presedintie si aprobat de Camera Deputatilor.

De asemenea, s-a mentinut forma initiala, decisa de Senat, in privinta formularelor declaratiilor de avere publice, din care au fost eliminate metalele pretioase, bijuteriile, obiectele de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, precum si obiectele care fac parte din patrimonial cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro.

Nu a fost acceptata nici solicitarea presedintelui de a se introduce, in declaratiile de interese, o rubrica in care titularul sa declare daca el, sotul, copiii majori sau parintii sai ori ai sotului au derulat sau deruleaza, direct sau prin intermediul vreunei societati comerciale la care sunt asociati ori actionari, contracte finantate din bani publici.

Totodata, potrivit formei propuse de cele doua comisii, termenul in care vor trebui reactualizate, conform noii legi, declaratiile de avere si de interese, a fost marit de la 30 de zile la 90 de zile dupa intrarea in vigoare a acesteia.

Majoritatea celor care au scris, totusi, despre aceasta noua palma peste obrazul poporului roman, au facut-o indreptand tunurile pe senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, seful comisiei Drepturilor Omului (?!?) care a devenit cumva si seful comisie Juridice, condusa de catre sentaorul PSD Grebla. Motive ar fi fost, slava Domnului, destule. De ani buni, alaturi de Norica Nicolai, senatorul se opune din rasputeri oricarei incercari de control al averilor demnitarilor, invocand nici mai mult nici mai putin decat … drepturile omului! Faptul ca se afla in conflict de interese – averea tocmai fiindu-i cercetata, din cate se pare, de catre ANI – nu l-a induplecat. Ba dimpotriva. Discutia cu ambasadorul american, Mark Gitenstein, si cel german, Andreas von Mettenheim, n-a reusit sa-l convinga. Nici ambasadorul american nu s-a aratat impresionat de argumentatia lui Frunda. Daca declaratiile verde-n fata ale ambasadorului american n-ar fi fost suficiente, prezenta ambasadorilor principalelor tari occidentale si a doua zi, la votul legii, ar fi fost pentru oricine un mesaj suficient de limpede. Nu insa si pentru Gyorgy Frunda.  „Un Senat suveran al unui stat membru al Uniunii Europene nu poate accepta o presiune politică şi psihică“, a spus senatorul. Vadim Tudor n-ar fi spus-o mai bine.

A-l prezenta, insa, pe Frunda drept singurul responsabil pentru adoptarea legii in aceatsa forma, cum a facut-o bunaoara Elena Vijulie in Romania Libera (“Gyorgy Frunda a câştigat după ce i-a jucat pe degete pe colegii săi de la PDL. Fără să aibă nici un plan pentru menţinerea atribuţiilor Agenţiei, democrat-liberalii s-au înghesuit în turmă să adopte proiectul gândit de senatorul UDMR”) e o dovada de naivitate. Pedelistii au fost doar ceva mai smecheri decat colegii din Senat – atat si nimic mai mult. I-au lasat pe Frunda si Antonescu la inaintare si au asteptat sa culeaga roadele.

Spre deosebire de Crin Antonescu, care a declarat verde-n fata ca “opţiunea noastră, a liberalilor, e să ne ghidăm în această derută de respectarea principiilor formulate în mod excepţional de domnul Frunda” si  “consecinţa logică ar fi ca noi să desfiinţăm o instituţie butaforică“, pedelistii au ales sa pozeze in victime: “noi am cerut discutarea pe articole, in locul variantei propuse de catre Comisia Juridica, da’ daca nu s-a putut…” Daca nu s-a putut, senatorii Romaniei au zis bogdaproste si au votat legea 115 ‘pentru’, doua abtineri si nici un vot ‘contra’!!!

Ce se mai poate face acum? Am putea continua sa ne vaicarim, declarand inca o data ca “toti sunt o apa si-un pamant”. Asa e, dar asta nu ne ajuta nimic. Dimpotriva. Genul asta de vaicareli suna ca un cantec de leagan in urechile demnitarilor nostri. “Din moment ce toti suntem la fel, si tot intre noi sunteti nevoiti sa alegeti, de ce sa ne facem probleme?” Ei bine, nu e asa. Chiar murind, legea ANI poate – si trebuie – sa produca victime. Multe victime. Mai precis, intregul senat al Romaniei.

Mergeti la www.senatul.ro sau la https://www.senat.ro/Start.aspx ; cautati-va senatorul si trimiteti-i un email sau o scrisoare. Reamintiti-i ca votul e uninominal si anuntati-l ca data viitoare veti vota cu oricine altcineva dar nu cu ea sau cu el. Anuntati-l si pe Crin Antonescu. Oricate scuze i-ati gasit pana acum, luati-va inima in dinti si spuneti-i “catre casi!” Sa nu va lasati induplecati de explicatii si scuze. Sa nu ezitati. Sa nu va tremure mana. Si, mai ales, sa nu uitati. Nici acum, nici maine, nici peste cateva luni si, mai cu seama, nici la urmatoarele alegeri. Nici unul dintre senatorii de astazi nu trebuie sa se mai gaseasca in viitorul Senat. Nici unul.

Luati-va demnitatea inapoi. N-aveti decat un vot. Dar cu el puteti face minuni.

Text preluat de pe Voxpublica

Facebook Comments

27 de comentarii

  1. Si voi ce vreti acum sa se sinucida singuri parlamentarii? MA mir ca nu a fost un vot de 99% pentru abrogarea legii, asta insemana ca mai sunt ceva parlamentari care mai au putina decenta si poate mai sunt cativa exemplare si de oameni cinstiti

  2. @daniela, intreaba-l si cum a fost sa-l dea afara colegii din Colegiul Medicilor pentru ca n-a votat impotriva motziunii de cenzura. si de cand o asociatzie profesionista face politica?

  3. Lucrez pe acelasi palier cu domnul senator Serban Radulescu, pe str. Republicii, nr 24, Cluj-Napoca. Dl. senator are program de audiente in fiecare vineri de la 10 la 14, voi profita de aceasta vecinatate pt a-i spune personal parerea mea legata de votul legii ANI si ii invit pe toti cei care locuiesc in Cluj sa faca acelasi lucru. Sunt la fel de pesimista ca multi dintre romani, cred ca ii doare la basca de opinia noastra (daca nu i-a durut opinia ambasadorului SUA, ce sperante as putea avea pt noi), cred ca nici ideea pierderii viitoarelor alegeri nu ii sperie si nici Dumnezeu nu-i sperie. Nu se tem decat de pierderea afacerilor si de inchisoare. Dar cu tot pesimismul meu, ma voi duce sa il bazai la cap macar 5 minute, si cine stie, daca vom fi mai multe musculite bazaitoare …

  4. Pingback: polimedia.us/fain/
  5. @ Andra

    Indiferent de ce cred eu sau dv., decizia (nu motivatia) CCR este inatacabila si obligatorie pentru guvern si parlament, oricit ar fi de revoltatoare pentru o parte a populatiei. Iar guvernul fusese avertizat de opozitie, presa, analisti, comentatori, asociatii ale magistratilor etc. ca reducerea pensiilor si salariilor poate fi respinsa fie in parlament, fie la CCR, fie la CEDO.

    De aceea sustin ca reducerea pensiilor speciale si a veniturilor exagerate din sectorul bugetar putea fi rezolvata inca din 2009 (pe timpul coalitiei PDL-PSD) sau la inceputul lui 2010 prin impozitare progresiva.

    Cel mai simplu era, si inca mai este, sa se modifice modul de impozitare a pensiilor (acum se impoziteaza cu 16% doar sumele care depasesc 1000 lei).

    Dar guvernul PDL se incapatineaza prosteste sa nu renunte la cota unica de impozitare de 16%, desi ar fi putut sa o aplice si tuturor pensiilor, in loc de reducerea (neaprobata de CCR) cu 15% a punctului de pensie.

  6. @ Stefan Ionescu

    Impozitarea progresiva este solutia disperata la incapacitatea guvernului de a gasi solutii juridice inatacabile pentru aberatiile pensiilor speciale si al salariilor nesimtite din agentii, regii autonome, companii de stat etc.

    Stiu foarte bine ce inseamna, pentru ca am 30 ani de munca (si in socialism si in "capitalism", si la stat si la privat). Nu sint nici sustinator PSD, nici nostalgic al comunismului.

    Dar ma revolta ideea ca se platesc in continuare (desi n-ar fi trebuit niciodata sa fie platite) din bugetul de stat venituri nesimtite sub forma de pensii si salarii si ca guvernul este atit de incompetent sau ipocrit si se bilbiie de peste un an cu masuri proaste si ineficiente (de ex. legea salarizarii unitare care-si propune, in conditii de criza economica, sa apropie salariile mici de cele mari si nu invers; legea pensiilor care, cu concursul curtii constitutionale, exclude categorii privilegiate).

  7. Florina>zau? se referea numai la socialism? nu stiam ca e pe blog la Urban, mai sunt inca site-uri in internetul asta pe care nu am apucat inca sa le citesc.

    deci nu se poate extinde…ghinion, am dat-o cu nuca in perete!

  8. @estu,

    las-o, te rog, pe asta cu "un profesor…", e si la Urban pe blog (apropos, acolo ai citit-o?), lectia de socialism, circula pe net in ultima vreme de mi se face greata cind o intilnesc. in plus, ai plasat-o in context ca nuca de cocos in perete. de rigips.

  9. TOG>da' repede mai sari la concluzii stupide!

    ca si dl Theophylle. de fapt concluziile le aveti deja si fiind detinatori ai adevarului absolut trebuie doar sa le aplici unuia sau altuia.

    ma doare in cot de PDL. sau de Basescu al o adica, nu de ei depind sa am ce pune pe masa.

    hai sa va spun o poveste.

    Un profesor a fost rugat sa explice responsabilitatea si efectul lipsei ei.

    uite, zice profesorul, sunteti o clasa.dam examen acum. notam lucrarile. dar in catalog trec la toti media.

    rezultatul a fost, evident, ca dupa cateva examene media era sub nota de trecere. cei buni au fost descurajati, cei rai se lasau in baza celor buni si mai abitir.

    tu TOG si altii ca tine vreti ca altii sa va faca treaba, voi doar de pe margine.si daca nu o fac perfect va luati jucariile si plecati.

    sa va faca PDLul sau Basescu la o adica.

    nu domnii mei, fara implicare mai serioasa nu o sa iasa nimic.

    ca pensionarii pe caz de boala si baietii destepti din toate partidele nu se vor jena sa ii aleaga pe ai lor.

    voi asteptati perfectiunea, va suna ea,nu-i dati apeluri si nici SMS. doar sa nu inchideti telefonul.

  10. Estule lasa-ma cu vrajeala. Adica daca ii sutii esti bun, cand arati brazul plin de jeg al politicianului, devii nasol?

    Vrei sa iti spun cum ma ameninta Mihai Boldea pe Blog?

    Sa iti spun de indiferenta aratata de senatorul meu drag Marius Necula? Ce misto, e portocaliu, pufos si simpatic nu e asa?

    Mai bine uita-te la ei cu atentie, caci ne-au tras-o noua pe fata urat de tot si l-au lasat si pe Basescu in curul gol.

    Mai tii minte sloganul electoral ala cu anticoruptie?

  11. TOG>corect. cel mai bine e sa votezi PSD sau prin absenta sa contribui la castigul PSD.

    acuma intre noi fie vorba nu inteleg de ce au trebuit sa voteze asta cei din PDL.

    ma rog, e irelevant, noi cautam perfectiunea si cum astia clar nu sunt perfecti votam PSDul.

    eu unul m-am saturat de tot felul de cavaleri fara de prihana care lupta din fotoliu.

    sa fie clar, nu-i scuz deloc pe astia cu ANI.

    si o sa trimit si eu o scrisoare la cel pe care l-am votat.

    dar solutia este cea descrisa, actiunea, implicarea, nu gata, toti in aceeasi oala.

    ii judec pe ansamblu, nu pe o singura lege. daca au votat de 10 ori bine si o data prost o sa-i aleg pe ei daca nu am vreunul mai de soi, nu pe aia de au votat tot timpul prost.

    1. Pe linga partide e nevoie de organizatii cu ideologie politica si scopuri pragmatice in exteriorul partidelor. In nici o democratie avansata partidul nu e de capul lui in peisaj. A se vedea grupurile anti-avort sau pentru portul armelor din SUA. Membrii de partid sint o minoritate, la alegeri simpatizantii sint cei care determina rezultatul. La noi, unde termenul de ONG a ajuns sa fie sinonim cu impostura de cind Parvulescu, Alistar si altii ca ei au luat-o pe aratura, votul e controlat in intregime de partid, cu rezultatele cunoscute – in primul rind mecanismul financiar care transforma partidul in cerc de afaceri. Uninominalul nu ajunge pentru a responsabiliza pe cei trimisi in Parlament.
      Sint din ce in ce mai convins ca astfel de asociatii care sa apere drepturi bine determinate pot fi un factor important de asanare a vietii noastre politice.
      Solutia nu este in a nu vota PDL, solutia e in a construi organizatii credibile si solide in exteriorul PDL-ului, organizatii de a caror influenta sa se teama orice partid care se bazeaza pe votul simpatizantilor de dreapta, fie ca el e astazi PDL sau miine PLD. Trebuie anulata exclusivitatea partidelor asupra influentarii votului. Trebuie insistat pentru alegeri interne (pe modelul primarelor din SUA) in care organizatiile simpatizante sa aiba un cuvint greu de spus.

  12. @Adrian R

    Aia cu impozitarea progresiva e deplasata. Probabil nu stiti ce inseamna. In 2004, inainte de aplicarea cotei unice, un venit anual de 4000 eur era impozitat cu cota de 40%. Cota minima era 18%, pentru venituri anuale sub 700 eur. Daca s-ar reveni, pentru a se colecta (teoretic) mai multi bani decat acum, baremurile ar fi stabilite cam tot pe acolo (ca ordin de marime). Decat sa cereti sa va ia statul jumatate dintr-un venit de 5000 eur/an, mai bine va abtineti.

  13. Sa ii scriu milionarului meu senator Necula? Ha, ha, ha. crede-ti ca da doi bani pe textul meu acest magar?

    Lasa ca vor vrea voturi.

    Deci asta va fi refrenul lui ToG de acum, Niciodata nu voi vota un senator PDL!

    Suna fain nu e asa?

    PDL 1 Basescu 0. Ura!

  14. contact@pdlsenat.ro

    “Dupa cum ati votat legea ANI sa nu va asteptati sa mai votez candidatul PDL la urmatoarele alegeri parlamentare, chiar daca ar fi Monica Macovei.

    Pentru felul in care ati platit din imprumutul FMI si din impozitele mele pensii si salarii nesimtite in 2009-2010 si ati ratat, din prostie si incapatanare prosteasca de a nu aplica o impozitare progresiva, legislatia care sa reduca dezechilibrele bugetare sa nu mai contati pe votul meu, nici macar pentru primaria sectorului 3 (pt. banii risipiti).”

    N-am avut decit 500 caractere la dispozitie, altfel as fi explicat de ce nu-mi mai place Negoita (supraamenajarea parcului IOR, prin reducerea spatiului verde, amenajari exagerate si extrem de costisitoare fata de necesitatile circulatiei pietonale intr-un parc).

    Acum e bine d-le Fumurescu sau sa le pun si o bomba ?

    Eu tot convins sint ca li se rupe de ceea ce le-am scris sau le voi mai scrie.

  15. @MORRIS, eu cred sincer ca ii doare la basca. PDL nu isi mai doreste sa se pastreze ca formatiune politica purtatoare de optiuni electorale. Daca, prin absurd, PDL ar iesi exact maine de pe scena politica, nici nu i s-ar simti lipsa. Ia ganditi-va! Daca presedintele nu ar fi facut presiuni asupra masurilor care sa bifeze obctivele reformei statului, PDL ar fi guvernat exact asa cum i-ar fi cantat reteaua lui Voicu. Blaga nu s-a „transferat” pana acum la PSD doar pentru ca ii este atat de drag ministerul de interne. Sa nu uitam ca a fost unul dintre cei doi ministri din echipa lui Croitoru care a trecut de comisiile de avizare. Oare de ce ? Blaga a facut non-combat pentru Primaria Capitalei, pentru ca isi dorea internele. De unde stia Blaga ca le va avea? Putem judeca folosind aceeasi diagrama logica si pentru Videanu. Avem un partid, PDL, care, desi pozeaza ca este ca face reforma, este complet inert.
    De dreapta nu mai suntem decat noi si presedintele. Cum procedam?

  16. Pentru mine e halucinant. Drepturile lor vs drepturile noastre. Da, ii voi scrie acum „senatorului meu”. Dar inaintea viitoarelor alegeri, trebuie publicata lista celor 115+2. Pentru cei care s-ar putea sa uite.

  17. Ma intreb,oare PDL-ul va fi tras de urechi de Basescu?Cum sa votezi asa ceva?dupa ce criterii?Undei dreapta in tara asta?Fratilor,e groasa si o repet mereu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *