Cu cite partide trebuie sa se consulte Basescu? Cu 4 sau 9?

USL spune că Băsescu trebuie să se consulte doar cu ei în desemnarea premierului, deoarece au majoritatea absolută. Băsescu spune că, potrivit Constituției, trebuie să se consulte cu toate partidele, USL fiind alianță de partide, nu partid. În esenț, USL și Băsescu nu se înțeleg la numărul celor cu care Băsescu trebuie să se consulte în desemnarea premierului. USL zice că trebuie să se consulte cu 4 partide (PSD, PNL, PC, UNPR) constituite într-o alianță, Băsescu spune că trebuie să se consulte cu toate partidele parlamentare (adică cele deja numite plus PDL, PNȚcd, FC, PPDD și UDMR). Obligația lui Băsescu, stipulată în litera și, mai ales, spiritul Constituției, este de a asigura guvernarea și stabilitatea politică a țării. Iar pentru aceasta trebuie să obțină o majoritate care să susțină guvernul. Atunci cînd un partid a obținut majoritatea absolută în Parlament, Președintele nu trebuie să caute prea mult această majoritate, ea există deja. Cînd niciun partid nu  a obținut majoritatea absolută, atunci Președintele trebuie să obțină această majoritate, iar pentru a o obține este obligația sa de a se consulta cu toate partidele parlamentare. Partidele, la rîndul lor, au capacitatea de a negocia, între ele și cu președintele, și de a forma majorități.

Desemnarea candidatului la funcția de premier nu este o formalitate. Este o manifestare de voință a Președintelui, ca putere executivă și reprezentant al Statului Român. Parlamentul, ca putere legislativă și reprezentant al poporului român, nu are capacitatea de a desemna șeful Guvernului (putere executivă) și nici miniștrii. Parlamentul doar dă sau nu votul de încredere guvernului format de candidatul propus de Președinte și programul de guvernare. Dacă l-a aprobat, Guvernul este numit de Președinte.

Mai pe românește, Statul desemnează pe cel ce se va ocupa de treburile curente ale țării iar Poporul aprobă sau nu alegerea pe care a făcut-o Statul. Să nu uităm:

  • Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
  • Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
  • Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.
Obligația tuturor autorităților publice implicate în formarea guvernului după alegerile parlamentare este de a asigura guvernarea și stabilitatea țării. Formarea unui nou guvern nu e nici concurs de ambiție și nici pretext de războaie politice care să ducă la instabilitate și să împiedice guvernarea țării.

Dar mai multe despre subiectul desemnării premierul, în săptămîna ce vine.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

10 comentarii

  1. pentru că a apărut reacţia unei tute, mă simt nevoit să dau două explicaţii:
    1. nu bleen a scris îndemnul cu căţelul vasile, ci eu. el a dat doar share. eu mă mîndresc cu.
    2. scopul final al politicii (înţelegînd legiuitor, administraţie, etc) este să rezolve problemele cetăţenilor într-un fel sau altul. unii cetăţeni au nevoie de pensii mai mari, salarii mai mari, etc. – usl-ul propune nişte soluţii, bune sau rele, nu le analizăm aici.
    dragă imbecilă, alţi cetăţeni, printre care mă număr şi eu, au alte nevoi şi alte probleme – stat de drept, libertate, liberă iniţiativă, stat minimal – nimeni de pe piaţa politică  nu pare dispus să-mi ofere aceste lucruri. cei care se revendică de dreapta, îmi revînd marfa usl-ului. adică în loc să mă duc eu la piaţă să-mi iau ce zarzavat vreau, se oferă ei să mi-l ducă acasă gata preambalat. mersi, nu servesc.
    p.s. îți poți permite să fii vacă și tută pe spinarea proprie, nu pe a altora. dă-te cu capul de pereți, aruncă-te de la parter, e treaba ta ce faci. fă-o, repet, pe spinarea ta.

  2. Intrebarea directa este daca presedintele poate numi pe cineva din afara USL, daca USL ia peste 50%. Daca nu, urmatoarea intrebare este daca poate numi pe cineva din USL la propria lui discretie, sau are obligatia sa tina cont de eventuala dorinta a USL.

    1. andrei_p Răspunsul direct este: președintele poate numi pe oricine. Președintele trebuie să se consulte cu partidul care are majoritatea absolută sau, dacă așa ceva nu există, cu toate partidele. Constituția nu condiționează desemnarea premierului de apartenența poliică sau persoana acestuia. Nu scrie nicăieri că trebuie desemnat prim ministru persoana x din partidul y. Persoana poate nici nu face parte dintr-un partid politic. Este o problemă de majoritate aici: există sau se creează o majoritate favorabilă sau nu.

      1. Bleen andrei_p Constitutia implica un spirit de colaborare, cerand ca presedintele sa actioneze in sensul formarii unei majoritati (si nicidecum impotriva), daca ea nu exista. Aici mie mi se pare ca presedintele are niste constrangeri constitutionale si ca spatiul in care se poate misca este cam gri.

        1. andrei_p Exact. Ăsta e spiritul: guvernare și stabilitate. Asta și vrea Constituția: un echilibru între autoritățile statului. Președintele are două obligații: să desemneze o persoană care să facă, din punct de vedere etic, profesional, față funcției și să încerce obținerea unei majorități. Pentru funcția de premier nu există condiționalități privind calitatea de membru de partid.

      1. Bleen TI am verificat intre timp, situatia e similara, o alianta politica a castigat si una doar electorala a venit pe locul doi, singura diferenta e ca alianta politica va lua acum peste 50%
         basescu, daca e sa dea o lovitura, o va da tot cu psd-ul, ca si in 2008, numai ca blaga & fanii sunt cu batman, batman, scuze penele, penele, deci o sa-l saboteze

        1. TI Bleen Pardon, dar nu. ADA a ocupat locul 2 în 2004 şi la voturi/mandate şi la Senat şi la CDEP.
          2004: alianţa electorală PSD+PUR pe locul 1, alianţa politică ADA pe locul 2.
          2012: alianţa politică USL pe locul 1, alianţa electorală ARD pe locul 2.
          Subscriu total la ce zici apropo de PSD/2008. Las’ că se adaptează Blaga. Se va adapta absolut toată lumea, garantat.

        2. BarbuMateescu TI Bleen aveti dreptate cu rezultatul alegerilor, asa imi trebuie daca verific unde nu trebuie
          victor viorel si-a trait traiul si si-a mancat malaiul vorbind de blocarea bugetului european, de el am cam scapat, in rest vor fi surprize, sa speram placute

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *