Consumul de diplome, acum şi pe credit doar cu buletinul, fără diplomă de bacalaureat

Parlamentarii PSD, în frunte cu Ecaterina Andronescu, au venit cu o propunere legislativă prin care „absolvenţii de liceu cu diplomă de absolvire şi media de absolvire cel puţin nota 7 care nu au promovat examenul de bacalaureat, au dreptul să urmeze în universităţi, în condiţiile aprobate de Senatele universitare, un an pregătitor, potrivit programelor de studii de licenţă, organizate legal în universitate, şi programei de bacalaureat. 1) Senatul universitar stabileşte condiţiile de înscriere şi finanţare a studiilor în anul pregătitor. 2) Absolvenţii anului pregătitor care promovează şi examenul de bacalaureat pot beneficia de echivalarea totală sau parţială a studiilor efectuate în anul I al programului de licenţă şi pot continua studiile, în condiţiile stabilite de senatul universităţii.” (disclaimer: exprimarea, ortografia şi alte virgule aparţin autorilor acestora, respectiv iniţiatorilor proiectului)

În Expunerea de motive aferentă proiectului ni se arată că „Modul în care au fost abordate subiectele, lipsa pregătirii corespunzătoare a cadrului general al examinării au condus la nepromovarea examenului de bacalaureat de mulţi dintre elevii cotaţi cu rezultate profesionale bune pe parcursul anilor de liceu.” 

Cu alte cuvinte, PSD, în încercarea de a salva fabricile de diplome şi famigliile care le păstoresc introduce pe piaţa educaţiei creditul doar cu buletinul, fără diplomă de bacalaureat. Astfel, Ecaterina Andronescu (rector Politehnică) şi alţi pesedişti reintroduc pe piaţa diplomelor cîteva zeci de mii clienţi pentru universităţi. Dacă, să zicem, medie de absolvire peste 7 au 60 000 din cei 100 000 de picaţi (deşi eu cred că-s mai mulţi), dacă înmulţim numărul acestora cu 500 de euro, o taxă medie de studii, vorbim de încasări de 30 milioane de euro pentru universităţi. Dacă modificarea legii propusă de PSD nu va trece, universităţile nu vor încasa aceşti 30 de milioane de euro (sau 25 sau 40 milioane, cît or fi – suma încasată depinde de cum va reacţiona piaţa, dacă picaţii la bac se vor înghesui sau nu să se înscrie la facultăţi).

Care dintre universităţi vor avea de cîştigat de pe urma unei asemenea măsuri? Universităţile serioase, din categoria I sau chiar II, nu-şi vor permite să dea liber la picaţii la bac şi să se transforme în tabere de studii. Astfel, o bună parte din aceşti picaţi, cu tot cu banii lor, se vor îndrepta spre marile uzine educaţionale, deţinătoare de benzi rulante de diplome, care nu vor avea nicio problemă să-şi deschidă în faţa rectoratului campinguri de studii, cu corturi, grătare şi tot ce trebuie.Iar aceşti copii care se înscriu în anul pregătitor vor rămîne legaţi de universităţile la care s-au înscris, adică cele de categoria a III a, cele dispuse să-i primească.

De exemplu, dacă visul tău e să dai la Arhitectură şi te înscrii acum în anul pregătitor la, hai să luăm un nume la întîmplare, Spiru Haret iar la anul iei bacalaureatul, ai de ales între a te îndrepta spre „Ion Mincu”, pierzînd banii daţi la Spiru şi a rămîne la Spiru Haret pînă la capăt, piezînd şansa să faci şcoală. Căci e greu de crezut că „Ion Mincu” te va primi direct în anul 2 doar fiindcă ai făcut un an pregătitor la Spiru Haret.

Dacă anul pregătitor este echivalabil anului I, aşa cum propun parlamentarii PSD, atunci vom avea căteva zeci de mii de cetăţeni români care au luat bacalaureatul în 2012 şi au intrat la facultate în 2011. Ca să nu mai vorbim de cei care nu vor lua bacalaureatul în 2012 şi vor fi rămas şi cu banii daţi pentru un an de „studii” la facultate. Asta dacă în 2012 USL nu va veni cu o nouă, propunere, ca cei care au picat bacul în 2011 şi 2012, să treacă în 2013 direct în anul III la facultate,  dacă iau bacul pînă atunci. Şi dacă nu-l iau şi îl pică an de an se poate da o nouă lege prin care să facă 3 sau 4 ani pregătitori şi să intre direct în licenţă sau, de ce nu, direct în masterat sau doctorat.

Apropo de asta, dacă tot se introduce o derogare pentru cei care au picat bacalaureatul se poate introduce o derogare şi pentru cei care nu iau licenţa şi care se pot înscrie în anii pregătitori la masterat, pînă iau licenţa. Sau chiar şi la doctorat. De la anul, că tot e an electoral, toţi românii, nu numai parlamentarii,  cu 4, 7 sau 8 clase se pot înscrie liniştiţi la doctorat, în anii pregătitori. Condiţia e să plătească fabricilor de diplome 500, 700 sau 800 de euro pe cap de viitor Einstein şi să le salveze de la faliment. După cum ştiţi, luatul doctoratului înainte de bacalaureat e o practică mai veche printre pesediştii care o garantau şi o garantează pe Ecaterina Andronescu. Care, iată, s-a decis să extindă experimentul la nivelul întregii ţări.

Sînt foarte curios cum arată o programă de învăţămînt într-un an pregătitor. Ce învaţă oamenii ăia acolo? Materia din primul an de facultate simultan cu materia din clasa a IX a? Cum e capabil să facă un an de facultate un tînăr care nu a fost capabil să ia bacalaureatul? Să înţelegem că bacalaureatul e doar o hîrtie, o formalitate cerută de lege şi nu are nicio semnificaţie şi greutate în afara obligaţiei legale? Fiindcă asta ne spune Ecaterina Andronescu: diploma de bacalaureat nu are nicio valoare, nu semnifică nimic, nu certifică nimic cu adevărat, e doar o formalitate impusă de lege şi pe care încercăm s-o fentăm atît cît putem. Du-te la facultate, o poţi face şi prin uşa din dos, fără diploma de bacalaureat. Ăsta e este mesajul parlamentarilor PSD.

Nu mă miră că pentru Ecaterina Andronescu şi cei de teapa ei diploma de bacalaureat nu e decît o hîrtie fără greutate, alta decît cea dată de impunerile legale. La urma urmei, sistemul nostru de educaţie, aşa cum a fost creat şi păstorit de famigliile universitare, nu este mai mult decît un fel de Imprimerie Naţională de Diplome.

Previzibil, o lege care este rezultatul traficului de influenţă şi care instituie înşelăciunea, furtul şi minciuna nu putea avea alţi iniţiatori:

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

109 comentarii

  1. Salve! Cine poate să profite de studenţii fără BAC? Înainte de 96, PDSR-ul promitea tinerilor proaspăt “majoraţi” o facultate fără examen (Spiru haret) şi un cămin moca, doar – doar o pune mâna pe voturile masei consistente de looseri… Anul ăsta oamenii s-au gândit să ofere facultate fără BAC, că, deh, alegerile se apropie, iar masa de adrisanţi e mai babană ca acum 17-18 ani, la ce procente de promovabilitate au fost… După părerea mea, proiectul nu-i al Caterinii, ci e scornit de taica Ilici în persoană, nostalgic după facultăţile muncitoreşti de altă dată, ori după “Fane Babanu”, locul în care îşi lua diploma orice activist luat de la furca CAP-ului, după care era trimis să-şi termine liceul la “fără pretenţii”:
    http://baricada.wordpress.com/2011/10/02/ion-ilie

  2. ""În conformitate cu prevederile statului cererea de aderare va fi supusă aprobării la următoarea întrunire a Consiliului Director.""

    Unde gasim ceva informatii despre statut si despre Consiliul Director ?

    Cam cand va avea loc "următoarea întrunire a Consiliului Director" ?

  3. Ce nu ştiţi voi…că ultimul semnatar al proiectului de lege Cătălin Voicu a intrat la Şcoala de ofiţeri din Sibiu în 1983 pe baza notei obţinute la bac, fără a susţine examen. Restul şcolilor probabil că le-a făcut din condei…

  4. Aceasta madam Andronescu, dupa ce a 'abramburit' tot sistemul de invatamant, inclusiv cel de la Politehnica unde este inca rector si toate 'fosilele' de profesori de peste 65 de ani nu se lasa dusi nici cu targa si predau aceleasi materii invechite si total nefolositoare pe piata muncii de azi, acum vine si propune ceva care nu stiu sa mai existe undeva in lumea asta larga: cine nu a luat examenul de bac se pregateste un an in cadrul facultatii ca sa fie apoi, dupa ce ia bacul, direct admis in acea facultate, ba chiar i se echivaleaza primul an facut la pregatire! Pe banii contribuabililor, adica ai tuturor celor care au invatat si si-au luat si bac-ul in mod cinstit, dupa multa munca, multi au facut si fac o facultate in conditii normale! Ideea e clara: toti analfabetii au totusi drept la vot si trebuie sa iasa sa voteze USL! Iar acum am inteles ca aceeasi stralucita ministreasa il da in judecata pe dl Ministru Funeriu pt. ca a fost singurul care a avut marele curaj sa deranjeze acest musuroi putred si urat mirositor al invatamantului superior de tipul 'fabrica de diplome'. Sunt curioasa daca are cineva timpul si posibilitatea de a verifica unde si cum si-au luat diplomele in invatamantul superior toti acesti PSD-isti care au semnat aceasta propunere nerusinata!

  5. Statele asistențiale din Nord au ajuns la concluzia că cei cu studii superioare își găsesc mai ușor de lucru în condițiile delocalizării industriei. Așa că s-au hotărât să scoată licențiați pe bandă. Am văzut o cifră din 2008: 36% studenți "muncitori", adică chiar și fără liceul terminat. Mi-a explicat cineva că se poate intra pe ușa din dos dacă muncești să te întreții, dacă ai o calificare sau înveți să obții una, dacă ai deja un copil și multe alte "scutiri" de la carte.

    Diferența este că noi nu permitem asemenea lux. Noi așteptăm să se relocheze industriile lor aici, drept pentru care trebuie să-i atragem cu ingineri spirt. Sau dacă avem în cap să ne ducem peste ei, trebuie să fim de două ori mai buni ca ei la interviul de angajare.

  6. @daniel, Anglia are un sistem atât de privat încât din 2013, după ce i se vor tăia grosul subvențiilor taxa pentru cetățenii UE la primele 5 universtități crește de la 3.500£ la 10.000£/an

  7. n.a.c.: "acum incerc sa invat gramatica limbii romane de unul singur pentru a evita greselile cand ma exprim"

    vast program…

  8. Scoala romaneasca scoate numai tempiti. In generala am avut un profesor de romana care ne povestea ce a facut el aseara in disco. La liceu o ora de gramatica pe saptamana si in aia faceam dirigentie. Concluzia: acum incerc sa invat gramatica limbii romane de unul singur pentru a evita greselile cand ma exprim.Si cred ca oricui care vine dintr-o familie de profesori iar fi rusine cand cineva ii atrage atentia pe motiv de greseli gramaticale. Cat despre diplome tare ma tem ca si PDL va vota acest proict de lege. Chiar daca sunt membru PDL incep sa ma scarbesc pe zi ce trece mai mult de acest partid.

  9. In postarea lui @Daniel – se gaseste concentrata viziunea -USL.

    Felicitari @daniel si te rog sa mi dai voie sa desvolt.

    Reformarea societatii in viziunea USL ( o viziune PCR altoita si inbunatatita )

    Motorul societatii-recompensa- sub forma de -plata ,atentie, dar (de nunta botez, onomastica parastas, priveghi, etc) ,cadou, spaga,mita, ciubuc,aranjament.

    Structura societatuii-platitorii , incasatorii , plescarii (cei ce stau cu mina intinsa la poarta la Jiji)

    Principilul functionarii statului social-platitorii produc bani si ii transfera incasatorilor prin actiunile specifice motorului societatii,incasatorii ii cheltuiesc si plescarii culeg firimiturile . Redistributia socialista catre cei nevoiasi o asigura incasatorii care se ocupa de nunti, pomeni, sfintiri de lacasuri, impartit de sarmale, mititei si ajutoare sociale.

    Justitia-Furatul e la liber cu conditia sa respecti principiul societatii- hotul fura dar incasatorul primeste partea leului. Nu dai ai belit o.

    Avind in vedere principiile de functionare ale statului USL expuse mai sus nu vad de ce va mirati de propunerea Androneascai.

    Plateste baiatul de ce sa nu i dai o diploma? Ce e o diploma o bucata de aur? Nu . E o hirtie care nu costa nimic.

  10. @marian gheorghe,

    Anglia are tradiţia unui învăţământ indepedent privat,ceea ce nu există în România, chiar la dreapta iar admiterea e filtrată de un organism UCAS. Oricum procesul de selecţie reflectă munca elevului.

    Propunerea PSD e o scamatorie greţoasă de genul admiterii prin uşa din dos cu şpagă. Tipică PSD-ului. O avantpremieră a ceea ce va fi o guvernare USL dacă câştigă alegerile. Mie îmi dă fiori reci pe spinare, câtă nesimţire faţă de cei care au muncit cu adevărat, câtă determinare să dobitocească ceea ce a mai rămas din valori. Cireaşa de pe tort, semnătura unui om penal, dl Voicu. Spune totul despre ipocrizia fără margini. Nu că ar fi PDL-ul curat în totalitate, dar există nuanţe mari, chiar şi dacă numai la nivel individual.

    Şi la o asemenea propunere, chiar şi soarta celor mai săraci, raţiunea de a fi a unei stângi normale oferirea de condiţii egale de promovare în societate, vor fi discriminaţi din start în competiţia monetară de a cumpăra examenele necesare promovării şi umple buzunarele câtorva rectori aproape de PSD.

    Şi la câţi de lipsiţi de imaginaţie politică , nu au remarcat că în loc să se grăbească cu admiterea contra cost la universităţi mai bine s-ar organiza pe posibilitatea de a oferi cursuri pentru bac în licee private, care să dea cursuri pregătitoare bacalaureatului în prealabil. Aici forţele de dreapta ar trebui să facă o mutare, ce ar favoriza ca liceele cu rată de promovabilitate mare(care au dovedit calitatea) să organizeze cursuri private de seară de exemplu pentru cei doritori să treacă bacul. Măcar ar fi un mecanism fair, profesorii care au competenţe ar avea potenţial un plus la salariu, iar elevii care nu au reuşit dar sunt ambiţioşi o şansă în plus. Cu condiţia să le fie explicat că dacă plăteşti nu garantează reuşita automat. Depinde şi de munca şi capacităţile fiecăruia.

  11. Ideea de a oferi celor care nu au trecut bacalaureatul o sansa de a se inscrie pe o posibila ruta care sa conduca la o calificare si o diploma universitara, nu este gresita. In Anglia, cel putin, multe universitati ofera an pregatitor pentru cei care doresc sa urmeze o facultate, dar nu au obtinut rezultatele cerute. Diferenta intre propunerea E Andronescu – PSD si situatia mentionata mai sus este ca in anul pregatitor studentii din universitatile engleze repeta sau invata pentru prima oara materiile cerute pentru admitere, iar daca trec examenele atunci se pot inscrie in anul I. Propunerea EA – PSD este cu mult mai ambitioasa – se stie ca studentii romani sunt mai destepti decat altii! – si, fara nici o experienta anterioara de acest fel, sustine ca cei care au clacat la bacalaureat au acum sansa sa-si insuseasca notiunile de la bacalaureat si sa studieze si pentru anul I; la sfarsit tzup direct in anul II !!

    Cateva intrebari naive:

    1. sunt pregatite facultatile sa-i invete pe studenti materii gen bac? Probabil ca EA-PSD are deja un plan de cursuri de lb romana (ar prinde bine si celor care scriu propuneri legislative!), ceva limbi straine, biologie, istorie etc.

    2. au capacitatile fizice necesare? – sali de clase, laboratoare etc, unde sa fie predate noile materii

    3. exista programe de studiu? cine le aproba? Senatul universitar, oricat de respectabil, nu are competente atat de largi.

    Cand si cum vor pregati toate acestea? Probabil acelasi ad-hoc/hei-rup viclean so oneros, caracteristic "clanului" – studentii sa fie, sa-i mulgem de bani, vedem dupa aceea cum/ce ii invatam!

  12. Am observat și eu campania de acționat PDL-ul în justiție. Vor să țace cartea PDL-ului cu proverbiala corupție a PSD-ului. Nu au înnebunit, ci dimpotrivă! Au angajat pe cineva foarte bun la strategii de imagine.

    P.S. Asta se întâmplă dacă nu i-ai băgat la pârnaie hotărât pe corupții de dinaintea ta. Nu i-ai băgat ca să nu te bage și ei pe tine când or veni la putere. E în firea lucrurilor pentru toți politicienii români. Vorba aia: "Nu există partide curate".

  13. "Victor Ponta îi dă în judecată pe Traian Băsescu şi Sorin Blejnar pentru instigare la abuz în serviciu, ameninţare şi şantaj în legătură cu dosarele Turceni şi Rovinari" – EvZ

    "Ecaterina Andronescu il da in judecata pe ministrul Daniel Funeriu, pentru afirmatia ca vrea sa scoata bani din "fabrici de diploma" – hotnews

    "Lia Olguta Vasilescu ii cere ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, sa sesizeze procurorul general al SUA in urma afirmatiilor lui Traian Basescu privind intentia companiei Bechtel de a fura in contractele din Romania" – NewsIn

    "Adrian Năstase va sesiza, în 15 octombrie, Parchetul şi Ministerul Justiţiei din SUA pentru ca Basescu a zis "contractul Bechtel a fost un contract nefericit – ambii parteneri au vrut să fure" – Mediafax

    Cand Dumnezeu vrea sa te piarda, mai intai iti ia mintile!

  14. Eu nu înțeleg de ce proștii (care nu vor lua în viața lor bacul și nu vor face vreo facultate pe bune), care vor rămîne să tragă la lopată, trebuie să plătească impozite din care să se finanțeze facultățile deștepților. 8 clase obligatorii și gratuite, restul pe bani, inclusiv evaluarea. Asta ar fi cu adevărat de dreapta.

    Mai e un argument pentru așa ceva. Un adevărat om de dreapta nu are cum să accepte ca statul să stabilească în locul lui care profesor e bun și care e rău. Caută școala care îi convine și pe care și-o permite și acolo își trimite copiii. Să știți că întreprinzător poți fi și în domeniul educației. Numai că statul practică dumpingul în momentul de față.

  15. Nimeni nu a inteles ce vrea de fapt doamna Andronescu,Olguta Vasilescu si cu voia dumneavoastra ultimul pe lista,Catalin Voicu.E limpede ca din 1990 si pana mai incoa,pe la Funeriu, s-a promovat incet incet ideea ca doar cei prosti trebuie sa invete carte(de asta si sunt prosti,ca mai au de invatat),smecherii se descurca.Funeriu a cam bulversat sistemul,asa ca o noua delimitare se impunea.De o parte prostii cu carte de cealalta smecherii care se descurca cu ajutor de la alti smecheri si pe socoteala statului,fireste.E acelasi meci PSD contra lumii ca de obicei.

  16. Atita timp cit statul va fi cel mai mare angajator din Romania, cred ca mai mare decit toti ceilalti la un loc, si diploma conditia legala necesara si suficienta ca sa poti ocupa un post platit de la buget, goana dupa diplome obtinute oricum si de oriunde va continua. Pe unul care te plateste din buzunarul lui nu il impresionezi cu hirtii stampilate. Nici nu se uita la ele.

    Sistemul e vinovat, elevii, studentii si profesorii doar se adapteaza la el. Romanii fura, triseaza si mint in Romania fiindca e rentabil. Odata plecati in Vest renunta la toate apucaturile astea fiindca nu e rentabil. Ba e chiar foarte periculos.

    Citeam alaltaieri ca 7 tineri din New Jersey au fost arestati pentru ca au incercat sa triseze la examenul SAT de admitere in colegiu. (The Scholastic Aptitude Test, (SAT) is a test given to young high school students with a desire to attend college after receiving their high school diploma.) Sase elevi l-au platit pe unul de 19 ani cu sume intre 1.500-2.500$ ca sa se prezinte in locul lor la examen la diferite scoli, altele decit scolile lor, unde feţele nu le erau cunoscute. A fost arestat si acuzat de scheme to defraud, falsifying business records and criminal impersonation. Risca 4 ani de puscarie. Au fost arestati si cei 6 care l-au angajat, urmind sa apara si ei in fata judecatorului.

  17. Am o propunere revolutionara. Sa nu mai zica nimeni ca nu avem absolventi de elita.

    Sa introducem verificarea unversitara periodica.

    La fel ca la masini,

    Cunostintele se vor verifica o data la 2 ani.

    Ministerul invatamintului + o comisie senatoriala de profesori universitari vor stabili ce trebue verificat (gen capacitatea cilindrica, dimensiunea silicoanelor, importanta cunostintelor, emisii de etnobotanice ,abilitati la scris ,citit si ciordit)

    Respectiva comisie senatoriala cu sprijinul universitatii Spiru Haret va elibera (contra cost) si licentele pentru SRL urile abilitate cu verificarea periodica.

    Politia rutiera si cea feroviara au obligativitatea de a verifica personalul roman incadrat pe functii cu studii superioare si de a sanctiona lipsa verificarii periodice.

    LA CARTE TOVARASI NU LA FUMAT

    (citat din Abramburica)

  18. Nu toți absolvenții suntem aristocrați din oficiu. Toți suntem însă chiaburi ab initio. Dintre chiaburii ăștia mulți devin boiernași sau logofeți și, foarte puțini, ajung boieri ai minții, precum Pleșu și Patapievic

  19. Cu 8 parcă. Era cu zecimale? Cred că cu mai mult. Oricum am scos un cinstit 6 sau un onorabil 7 la Română fără să fi deschis cartea patru ani de liceu. Era de ajuns că intrasem cu la admitere cu 10. La treaptă la ce am dat examen?

    P.S. Din clasa mea o singură fată nu a intrat la facultate.

    1. ElCucui 1.42

      nu te gîndi la prostii! de ce să regreţi mai tîrziu? primele trei luni sînt mai dificile. 😀

      apoi, 2.37

      aristocraţi!

      oricum de-acum încolo nici nu va mai conta facultatea, ci bac-ul. deci, cu cît zici că l-ai luat?

  20. Păi nu, că n-am propus eliminarea licențierii. De exemplu, că să fii medic trebuie să iei examenul de rezidențiat, ca să fii notar examenul de notar șamd. Dar examenele astea, la rîndul lor să fie plătite. Vrei să fii notar? Îți plătești examenul de notar? Vrei să fii medic, la fel.

  21. @fem!

    Ai şi n-ai dreptate. Dacă iei o maşină care e certificată ca sigură şi explodezi cu ea în prima săptămînă? Să nu se mai dea certificări. Să facă toată lumea studii dar să nu primească nicio certificare sau fiecare diplomă să aibă disclaimer: a luat licenţa la noi dar nu garantăm că ştie să scrie şi să citească.

  22. Eu sînt de stînga-dreapta. Adică: în principiu sînt de acord cu tezele de stînga, dar în practică cred că pentru Ro soluția este dreapta radiclă. În ce vă privește, scuze, dar mi se pare că sînteți cam de stînga. Părerea mea e că ar trebui desființat atît BACul, cît și eliminată finanțarea de către Stat a Universităților. Iar după asta să funcționeze piața liberă. Dacă zeci de mii de cretini au chef să plătească sute de euro pentru un an de studii la universități de genul Spiru Haret, treaba lor. Iar dacă întreprinzătorii de succes vor să angajeze în baza diplomelor obținute de cretinii menționați mai sus, treaba lor. Asta e drepta.

  23. Perle BAC 2011:

    "si Stroe Orheianu cînd îl vazu pe Tudor Soimaru zise în gînd: pe unde o scot, vere?!"

    "cînd veni fata, baiatul îi mîngîie pisoiul"

    "Ioana îi zise eroului sa-i bage aparatul în priza"

    "si cînd Petre Petre o vazu pe Nadina dezbracata îl gîdila în talpi"

    "pe Tudor Soimaru, dorul pentru Magda Orheianu îl tragea jos de pe cal, mai-mai sa pice"

    "Magda îl iubea pe Tudor Soimaru fara sa stie ca acesta nu stia limbi straine"

  24. Tiens, şi eu m-am lăsat de fumat tot acum 9 luni, de Crăciun.

    Păi e foarte simplu dacă vor să nu se apuce tinerii de etnobotanice: să interzică etnobotanicele. Dacă tot îi preocupă tineretul vulnerabil.

  25. Amendament: Studenti sa devina numai aia care NU AU LUAT bacul, aia care au luat bacul, au luat destul, isi pot face un rost in viata, nu-i musai sa ia etnobotanice.

  26. Dragi colegi.

    Lansez si eu o platforma program pe acest blog ( ca noi nu avem cum au altii )

    Titlu ( platformei ) 15-B-YGY.

    Subiect:: Reforma statului incepe cu reforma invatamintului.

    Noua Universiada.

    Motto:: Nu lua nici o data de la saraci. Ia de la stat.

    Argumentatie,

    –––––-

    Intrebare?

    Studentii nu consuma etnobotanice?

    Reformulez

    Daca esti la facultate nu consuni etnobotanice?

    Re reformulez

    Daca ai luat bacul nu consumi etnobotanice?

    Raspuns

    Nu pentru ca daca te duci la o particulara te jupoaie aia cu atita sirg incit nu ti mai ramin bani nici de botanice.

    Solutia pentru a avea un tineret educat in absenta etnobotanicelor:

    ––––––––––––––––––––––––

    Toti tinerii intre 15 si 25 de ani trebue incadrati in sistemul particular de invatamint cu sprijin de la stat.

    De unde luam banii.

    ––––––––-

    Baii pe care i aruncam acum pe geam cu invatamintul de stat gratuit ii viram la invatamintul particular care nu mai e gratuit.

    Trimiteti adeziuni apasind butonul de mai jos (daca nu l gasiti cumparati va ochelari)

  27. Acu m-a trezit Ioana la logică:

    Eu credeam că cei picaţi la bac sunt lamura liceenilor, persecutaţi de Funeriu cel rău (după spusele Androgineascăi).

    Dar tot ea spune că, în lipsă de altă ocupaţie, ăştia ar face cozi la etnobotanice şi ar vagabonda pe străzi.

    Unde e adevărul?

    Coană mare, nu toţi picaţii la bac sunt beizadele pesediste. Poţi pica la bac şi fără să-ţi tragi în venă.

  28. Eu nu înţeleg cum vine asta cu 100 000 de tineri care "vagabondează prin oraşe", rămân pe drumuri şi aşa mai departe. Ce, e diploma obligatorie peste tot şi fără ea n-ai nimic?

    Bănuiesc că măcar cei din oraşele mari găsesc ceva de lucru. Prost plătit, dar găsesc. Pot să împartă pliante, să lucreze ca agenţi de teren pentru sondaje şi cercetări de piaţă, să spele maşini, eventual să fie curieri… Şi bănuiesc că au unde să stea, nu dorm în şanţ, deci nu o să vagabondeze decât dacă ţin morţiş. Asta cu vagabondatul e poate o aluzie la evenimentele din Londra?

  29. Oare unul care incepe clasa a XII-a se poate inscrie si la facultate in acelasi timp? Daca ia bacul, impusca doi iepuri deodata. 🙂

  30. Imi cer scuze pentru entuziasmul nepotrivit de mai sus, imaginatia mi-a jucat o festa. Eu am crezut ca propunerea asta a fost facuta ca sa decedeze si sa fie pomenita avantajos in campanie, parindu-mi-se deliranta.

    Si am crezut ca vine Cati (asa i se spune) sa nuanteze, sa coloreze, sa aprinda o lumanare etc.

    Dar ea nu si nu, a "argumentat", serioasa, valoarea propunerii si s-a legat de F ca i-a inmormintat ordonanta ei cu Spiru.

    Acum ma intreb invers: aia care nu vor doctoratul, au voie sa nu-l ia, sa-l lase acolo?

  31. Aveţi o viziune meschină. Aşa cum, în Kuweit e destul să te naşti ca să ai salariu pe viaţă, la noi s-ar putea, fără mari cheltuieli, să să tipărească pe verso-ul certificatului de naştere diploma de licenţă sau, vorba Yebei, de doctorat.

    Până atunci, măcar să se înfiinţeze titlul de bacalaureatand (bcd.)

  32. griji nu-mi fac, e doar o inţiativă legislativă năstruşnică (vorba lui Funeriu), nemaivorbind că poate fi atacată pe neconstituţionalitate. în caz ca nimeni nu o reclamă la CCR şi trece de ambele camere parlamentare. mai trebuie şi promulgată. atunci s-o vedem.

    pe de altă parte e semn că ăştia-s hămesiţi rău, li s-a lipit burta de spinare de-atîţia ani în opoziţie şi ciolanul e încă departe. mai au puţin şi dau în lipotimie. 😀

  33. Pe vremea cand actualii USL-isti erau la putere, cand terminai liceul primeai si permisul auto fara niciun examen la Pitesti. Acum nu e vina nimanui ca Piedone a luat 5-6 categorii intr-o zi (de la scuter si tractoare pana la nave cosmice) la batranete. El a luat bacul la 32 de ani ;). Daca mai astepta putin, putea fi si student.

  34. nu inteleg discriminarea de varsta care este. adica daca la 14 ani primesti buletinul doar ca faci varsta, de ce sa nu primesti si BAC-ul la 18 ani si licenta de faculta la 22 (hai 23-24 pentru cei care vor sa repete vreunul dintre ani)?

    daca nu, pentru a nu se produce discriminarea, propun sa se dea examen si pentru obtinerea buletinului de identitate.

  35. Olguta deasupra lui Catalin? Cred si eu la ce burta are ala chiar si dupa un an de mancare de regim.

    Insa si mai deasupra, in fata altor barbati e un anonim (la numarul 38 de pe lista)…Bela Cur encu? 😀 nume predestinat de PSD-ist :)).

  36. @Huitzi: cum le stii tu pe toate!

    Zici ca bursierii nostri s-au aciuiat te miri pe unde?

    Nu au beneficiat de harul abramburicai, dar acum vin sa ne invete pe noi?

    hai,nu zau!

  37. oricine poate vrbi despre invatamint, chiar si un senator sau o serie de palamentari, asta ma surprinde mereu

    de fapt, cred ca doar acest lucru ne mai lipsea cu adevarat

  38. m-am saturat de comunisti. nu mai suport nici ideea de dialog.cu imbecilii acestia. sunt gata sa ma sacrific:comunistii trebuie ucisi. daca in 89 nu au cazut capetele lor, acum poate fi iar un bun prilej. deci, decapitarea. nu vad alta solutie. in numele principiilor democratiei viata mea trece aiurea de 20 de ani. ei au folosit violenta in 90, pentru a stabiliza deriva comunismului. acum cred ca noi, avem legitimitatea sa folosim violenta impotriva lor. pentru a-i termina definitiv.

  39. Cic proiectul ăsta e doar o repetiție, că vor să introducă o lege prin care dacă un deputat sau senator a luat cuvântul de mai mult de șasă ori frumos în mandatul precedent, să mai aibă voie un an pregătitor (pentru pensie) în mandatul următor.

  40. avantajul e că învăţămîntul propus de Androneasca e foarte uşor asimilabil

    nu mai trebuie să-l citească pe Blaga, sau pe Heisenberg, sau pe Darwin : îi trag pe nas sau şi-i injectază în venă

  41. @chriscross

    Ăla e student şi bacalaureat. Poza e de la Iaşi, de la un miting al studenţilor. Ăla a luat bacul pe timpul Androneascăi. Lui Androneasca, am vrut să zic. Pardon: lu-i Androneasca.

  42. @Huitzilopochtli, înţeleg că tragi un semnal de alarmă – şi bine faci! Eu una îţi mulţumesc. Ca să nu mă încurc în hăţişurile obscurantiste ale dreptei retrograde şi antiştiinţifice, dă, rogu-te, un link către un site al dreptei progresiste şi ştiinţifice. Dar ceva corect politic, mişto.

    @roşu şi @oglinda, vă susţin din răsputeri cu desfiinţarea bacalaureatului şi propun legarea doctoratului, în serie sau în paralel, de facultate, fiindcă n-are rost să ne oprim la jumătatea drumului, ca elitiştii; dar cu taxa separată.

  43. Şi despre dreapta aia importată de nu-ştiu-unde. Păi aici e marea deosebire pe care n-o înţeleg stîngacii.

    Ca să fii de stînga, trebuie să te înveţe cineva. Trebuie să vină unul, genial (…), cu o idee despre fabricarea omului nou, a lumii perfecte, şi cu metode de a-i elimina pe toţi cei care au ceva împotrivă.

    Ca să fii de dreapta, dreapta vrednică de acest nume, nu-ţi trebuie decît bun-simţ. Trebuie să vrei să-ţi dai seama ce-i cu tine pe lumea asta, aşa amărîtă cum e ea. Dreapta e ordinea naturală. Pentru muritori.

  44. Da de ce sa nu se inscrie direct cu gimnaziul sau cu gradinita. intre timp, pana ajung la pensie si achiar dupa, au tot timpul sa-si definitiveze studiile.

    P.S. Si ce facem cu bancul asta?

    "- Ce impiedica o blonda (sau USL-ist) sa faca o facultate?

    – Liceul."

    Il desfiintam?

  45. In sfirsit, a coborit cineva din mitologia azteca sa arate adevarata fata a unor impostori ca Tismaneanu ori Aligica, " replicile autohtone ale dreptei retrograde si anti-stiintifice".

    Si pentru a ne lamuri ce stie el ne da un link not found madam Tatoiu.

  46. Nu m-ar mira ca şi Andronescu să nu reuşească în demersul ei, deoarece marea majoritate a parlamentarilor români, de la toate partidele, sunt şantajabili acum de cadrele didactice a universităţilor private.La cât au cotizat probabil… Spiru Haret şi-a creat legături puternice cu mediul politic.

  47. Sunt convins ca urmariti cu atentie primarele din US. Desi audienta Blogary ar merge mai degraba pe mana uneia din cele doua MILFs, Michele sau Sarah, n-ar strica sa-l urmariti si pe Jon Huntsman. Doar asa, sa vezi cum poti fi de dreapta fara sa arati si suni ca procurorul din Salem.

  48. Imaginaţi-vă un protest cu sticla de ţuică şi caşu la uşa biroului politic al doamnei Andronescu. Cu o pancartă Student în devenire. Oneste bibere.

  49. De unde tot apare hipopotamul ăsta?

    Aşa-i cînd citeşti reviste de popularizare despre codoi, crezi că le ştii pe toate. Pe la 1550 consumul de cafea era banalizat deja în principate, au mai trebuit 100 de ani ca să ajungă şi în Franţa. E drept că automatele pentru proletari nu erau introduse.

    Păi dacă cei doi reprezintă "dreapta retrogradă şi antiştiinţifică" (culmea, ei chiar avînd contribuţii la cea ştiinţifică)- mai e loc de vreun dialog? Donez un leu să-şi ia o cafea, să-l ajutăm să iasă din mocirlă, să vadă oameni.

  50. Hai mai Bleen! Tu crezi ca aia am vrut sa zic?

    Dreapta romaneasca din pacate nu exista. Ceea ce se imbuca acum este cel mult o apucatura de import, o racaiala de pe fundul bagajelor bursierilor intorsi acasa, visul american tras cu grebla peste Balcani, un fel de hip-hop maramuresean. Oamenii au adus-o pe aici din onestitate probabil dar asa cum au gasit pe unde s-au aciuat. Cu bune si cu rele.

    Asa cum antebelicii intorsi de la Paris gaseau de bon ton sa-si bea cafeaua cu degetul mic azvarlit spre cer, Tismaneanu si Aligica sunt replicile autohtone ale dreptei retrograde si anti-stiintifice. Astia doi iti pot vorbi pret de doua antreuri despre concentratia de CO2 din Miocen cu siguranta unuia care a forat calotele polare timp de doua nopti consecutive desi in acelasi timp sunt convinsi ca un discriminant este o persoana care trebuie deferita justitiei. Nimic din ceea ce nu merge n-ar putea fi fixat cu o cheie dreapta sau macar cu ceva ce a facut, scris sau spus candva Reagan.

    Excelenta lor (admirabil!) si a celor mentionati de tine intr-un anume domeniu, in combinatie cu sentimentul apartenentei la "tabara corecta" creeaza elefanti ca cei de mai sus gata sa-si aseze toata greutatea politica pe unde apuca [1] 🙂

    Pai atunci care mai e diferenta dintre Madame Blogary si Madame Tatoiu?

    [1] http://scienceblogs.com/scientificactivist/upload

  51. 1/Dint textul legii rezulta clar ca respectivii copii nu au luat bacul deoarece acesta a fost prost organizat de Funeriu si nu pentru ca ei nu au invatat.

    Deci Funeriu (Basescu Boc si mai nou Lazaroiu ) nu numai ca au distrus viitorul copiilor dar si al profesorilor universitari .Noroc cu Androneasca si Catalin Voicu (asta unde preda?) ca situatia se poate repara.

    2/Socotelile facute de Bleen nu au perspectiva. Legea nu face fericita numai generatia 2011 ci si generatiile viitoare asa ca toate loazele se vor putea inscrie direct in facultati si la anu si la multi ani .

    3/ Este obligartoriu sa iesim (sau sa fim dati afara ) mai repede din UE deoarece sistemul diplomelor universitare este legat si de pretentiile birocratilor alora. Este adevarat ca multe universitati din UE au an pregatitor dar nenorocitii aia nu te primesc fara diploma de bacalaureat.

    3/ Ca sa impacam foamea de bani romaneasca cu cerintele UE propun sa votam toti trimiterea Abramburicii in Parlamentul European. Inpreuna cu Gigi si Vaduim cu mandat imperativ:

    Ori ii convingem ca bac ul e un rahat ori ne dau afara..

  52. ecaterina andronescu transformă facultatea dintr-o formă de educare, într-una de reeducare.

    În "logica" Abramburicii, studenţia e o un mod pentru tineri de a-şi umple timpul, ca să nu consume etnobotanice, nu pentru că

    1. îşi doresc

    2. merită să fie studenţi.

    Păi, să nu-i mai interneze pe drogaţi şi pe consumatorii de etnobotanice la Spitalul 9 sau în alte centre de recuperare.

    Să-i facă studenţi! Să-i facă masteranzi! Să-i facă doctori!

    De ce să dea banii pe droguri, cînd pot să-i dea pe diplome?

    Cartelul dealerilor de diplome garantează că, deşi sunt la fel de halucinogene, sunt singurele droguri sănătoase din ţară.

  53. Păzea, Madame B, păzea NR!!! Piedone cere congres iextraordinar la PC – Piedone vrea să candideze la preşedinţia PC!!! Aştia chiar vor să ni-i "fure" pe adevăraţii conservatori?… 🙂

  54. Pfooaai… Ma apuca furia ca in 2009. Astia sunt inepuizabili. O asemenea porcarie legislativa demult nu s-a mai scornit. Pai am putea la fel de bine sa desfiintam Bacalaureatul cu totul, daca tot devine irelevant peste media 7 la liceu… Sa fie, dom'ne, facultate pentru toti…

    Prostii care au asudat si s-au muncit ani intregi ca sa termine o facultate "pe bune" trebuie sa fie si ei constienti ca fara facultate ceilalti ajung etnobotanisti… Have a heart, no?

    Doamnei Andronescu, Ecaterina i-as transmite toata disconsideratia mea si o asigurare de tot dispretul pentru politica pe care o promoveaza.

  55. @huitzilopochtli…

    Ieşti de-al nostru, din popor sau te tragi de pe la Tegucicalpa, de undeva? Nu de alta, da' să ştiu cum să scriu…

    … Pe foarte scurt: s-ar putea ca unii de la NR să fi căpătat şi ceva diplome sau titluri de p'în alte zări – tot un drac, nu?

    Asta cu "evoluţia speciilor" mi-a plăcut: e profundă… "Intelligent Design", ceva sau numai materialism ştiinţific şi istoric?

  56. @huitzilopochtli

    N-aş zice că din diplomele lui Mihail Neamţu, Cătălin Lazurcă, Dacian Ţolea sau Cosmin Aldea se străvede vreo babă analfabetă şi desculţă.

    Uite, ştii cum zic eu? Ia-ţi tu diplomele tale în evoluţia speciilor, terapiile genetice şi încălzirea globală şi du-te tu şi dă-le cu ele peste faţă celor menţionaţi, să-i dai pe spate.

  57. Ca tot veni vorbe de diplome, nu mai radeti tata de altii. Ia intrebati-i pe promotorii NR despre rolul stiintei in societate, problema incalzirii globale, evolutia speciilor, terapiile genetice si clonarea umana. Sa vedeti atunci cum se stravede prin diplomutele lor baba analfabeta si desculta.

  58. Şi aşa e bine… Decât să dea banii pe etnobotanice, mai bine să-i de la alde d-na Andronescu @ Co… D-na Andronescu, asta, o fi donat (în voaţa ei) nişte gologani, acolo, pentru vreo şcoală de la ţară? … Din lefuşoara iei de ditai rector la UPB? Măcar la fo' campanie electorală? Aş fi curios…

    1. ""În loc să rătăcească pe maidane, i se dă o educaţie sănătoasă." – Gheorghe Vasilichi, Ministrul Învăţămîntului, 1948

      "Inventam acest an pregatitor decat sa-i lasam pe strada….ii putem introduce intr-un program de dezvoltare… " – Ecaterina Andronescu, 2011

      diferenţa, atunci nu le luau banii.

      1. nu mai bine trec direct la facultăţile muncitoreşti particulare pe puncte?
        la Şcoala Juridică de un an, de exemplu, conform legii învăţămîntului din 1948 şi care le dădea celor care îi frecventau cursurile dreptul să profeseze în magistratură şi parchet?

        1. şi să lămuresc cu mare plăcere şi soacra
          "Statul sustine financiar absolventii de liceu care se incadreaza in prevederile aliniatului 1 – adica ăştia "Absolventii invatamantului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au promovat examenul de Bacalaureat au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate, si programei de bacalaureat" – cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj."

          adică se iau de la stat banii de ajutor de şomaj şi se dau particularelor.

  59. Eu nu stiu de ce sunteti asa de rai: pai decat sa creasca piata de etnobotanice, cum bine zice doamna Andronescu, mai bine sa li se ofere tinerilor posibilitatea sa-si cheltuiasca banii pentru propria pregatire si dezvoltare profesionala.

    Nu stiu de ce sunteti asa rai, zau.

    Datoria parlamentului si a guvernului este sa sesizeze derapajele catre care se indreapta oamenii si sa produca legi care sa-i readuca pe calea cea buna.

  60. … Asta cu mălaiul este implicită (şi, ca de obicei, vine prima la rând)… Iar când vorbeam de voturi trebuia să-i pun la socotoală şi pe "profesorii" din mediul academic – plus studenţii deja "captivi" pe aiurea… Nici aştia nu mai pot să fie siguri că ajung să-şi ia diplomele (la SH, de exemplu, că ar putea da faliment)… Iar dacă nu trece "legea", rămâne măcar promisiunea (pentru când o veni USL la putere)… Eu cam aşa o lecturez – la prima vedere…

  61. @mihai

    Principalul obiectiv al legii nu e să aducă voturi USL în 2012 (acesta este obiectivul secundar) ci să bage bani în buzunarele mafiei universitare. La urma urmei, cîteva zeci de milioane de euro din pix nu-s chiar de colo.

  62. … Pare să fie mai întâi o "vânătoare de voturi" şi abia apoi o imprimerie de diplome… Adică nepromovaţii din 2011 şi cei din 2012 (cu familiile lor)…

  63. nu mai bine propun ei o lege prin care sa le dea direct diploma de absolvire? eventual la spiru sau cantemir (stim noi de ce) iar cand isi ridica diplomele sa dea la schimb buletinul de vot stampilat pe usl.

    usl: sprijinul lenesilor, chiulagiilor, gargaragiilor si incapabililor. dupa chipul si asemanarea co-presedintilor!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *