Citeva intrebari

În USL, PNL are prezidențiabilul.

În USL, PSD și PNL sînt legate de atitudinea față de justiție și statul de drept (din cauza justiției s-a rupt Alianța DA, cînd Tăriceanu, nemulțumit că Băsescu și Macovei îi încurcă afacerile și prietenii, a decis să meargă alături de PSD).

Vasile Blaga anunță că va face o ofertă de alianță PNL-ului, fără condiții, și exclude orice alianță cu PPDD și PSD. Astfel, PNL primește un boost în relația sa cu PSD, fiind singurul partid din USL care are alternativă la USL. Astfel, dacă PSD nu mai susține prezidențiabilul PNL, atunci PNL are unde se duce dacă rupe alianța. Știind că PNL și Crin au varianta de rezervă a alianței cu PDL, PSD îl lasă pe PNL fără prezidențiabil, riscînd ca PNL să se alieze cu PDL iar PSD să rămînă singur împotriva celor două partide?

Dacă PNL se rupe de PSD din cauză că PSD nu-i mai susține prezidențiabilul, se presupune că se aliază cu PDL tocmai fiindcă PDL îi susține prezidențiabilul. Să presupunem că după alegeri USL se rupe și se face alianța PNL-PDL. Cine va fi candidatul la prezidențiale din partea alianței PNL-PDL? Va accepta PNL, în condițiile în care este partidul mai mare, să nu aibă prezidențiabil în această alianță? Președintele Crin Antonescu le asigură pesediștilor și peneliștilor impunitate în fața justiției. Ce asigurări privind impunitatea în fața justiției vor primi peneliștii într-o alianță cu PDL? Ce asigurări vor primi pedeliștii că PNL respectă justiția și statul de drept?

Ce alege PNL? Să aibă prezidențiabil într-o alianță cu PSD sau să nu aibă prezidențiabil într-o alianță cu PDL?

Ce alege PNL? O guvernare sigură cu PSD sau o guvernare puțin probabilă cu PDL?

Ce alege PSD? Să-l susțină pe Crin la prezidențiale din partea unei alianțe majoritare sau să intre în opoziție și să lupte la prezidențiale împotriva lui Crin (sau Tăriceanu), ca prezidențiabil din partea alianței PNL-PDL?

Ce le oferă Crin peneliștilor? Ce le oferă Tăriceanu peneliștilor?

În general, credeți că liderii și consultanții USL nu-și imaginează planurile machiavelice și geniale colportate de valeții lui Blaga și fanii PDL de pe Facebook și bloguri?

Acestea sînt întrebări la care susținătorii unei alianțe PDL-PNL trebuie să răspundă. Doar așa se poate ieși din wishful thinking. Negarea realității o fi ea mobilizatoare dar te mobilizează pînă în primul stîlp.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

13 comentarii

  1. Daca PNL schiteaza cea mai mica miscare, ce spun eu miscare ….. daca doar schiteaza un gand de iesire din USL, PSD-ul ii arunca peste bord si face guvernul cu PPDD, UDMR si minoritati. In felul asta capata prioritate absoluta la nominalizarea prezidentiabilului pentru 2014. 
    Aruncarea peste bord a gastii de exaltati, turnatori, incompatibili, incompetenti si hoti de la PNL plus eliminarea varanului din primplanul vietii politice, o linie politica moderata (macar aparent) si o colaborare in limite omenesti cu Basescu, in urmatorii 2 ani, le poate asigura o imagine mult mai comestibila pentru partenerii din vest precum si un avantaj decisiv la prezidentialele din 2014.
    Ponta poate face chiar si o miscare desteapta de a nu se incapatana sa devina prim ministru, lasand un Tanasescu sau alta varianta credibila pentru acest post si sa-si pregateasca linistit candidatura din 2014.

    1. EroulBula Cu o singura conditie, ca PSD-ul sa aiba 35% mandate in parlament, lucru posibil, as zice eu, privind pe ultimele cifre. Daca PSD-ul ajunge acolo si isi securizeaza si postul de PM din decembrie, apoi PNL-ul nu prea mai are ce negocia din 2013 incolo. Doar antenele, dar pe alea si le poate negocia Voiculescu si singur, nu e nevoie sa treaca prin PNL negocierea.

      1. EroulBula Am revenit dupa masa si vad lumea altfel. E cam ca in vorba lui Bula la sedinta de partid: „tovarasi, eu am o parere, dar sunt gata sa lupt impotriva ei”.
        PSD o sa aiba nevoie destul de mult de PNL pe termen mediu: au nevoie de ei pentru o eventuala suspendare a presedintelui, pentru refacerea Constitutiei dupa chipul si asemanarea celei vechi, din 1990, si, mai ales, pentru a suporta „tirul extern” de dupa ianuarie 2013. Caci e destul de clar ca or sa faca multe nefacute, frica puscariei le da energii nebanuite si sunt gata sa se lupte cu „coana Ieuropa” pentru asta. 
        PSD-ul a realizat ca nu mai suntem in 2000, cand aveau la indemana absolut toate parghiile, avand 35% in parlament, primul ministru si presedintele. Le ajungea sa guverneze cu varf si indesat, nederanjati de nimeni. 
        Acum sunt alte vremuri. Nu au presedentia, procurorii si judecatorii si-au luat-o in cap, suntem in UE si NATO si astia si-au luat-o si ei in cap. E nevoie de o „armata” mult mai mare pentru ceea ce incearca ei sa faca, iar Crin e un „isteric util” in toata comedia asta. E posibil ca bufonul sa fie incoronat chiar rege. Daca o sa fie cazul, PSD-ul o sa faca si asta.
        Parerea mea: USL nu se va rupe prea curand, sunt mult prea multe interese comune presante, chiar daca PSD-ul ar putea guverna si fara ei, daca ne referim strict la actul de guvernare. Asta ca sa isi mai toarna in cap niste galeti cu apa rece aia din PDL care viseaza la aliante cu PNL-ul.

  2. @mr. Bleen. Chiar crezi ca PSD va afisa dorinta de a-l promova pe Oprescu? NU, o va face cand Cacarau nu va mai avea incotro, deci oricum dupa 01.01.2013, dupa votarea bugetului. Au tradat vreodata comunistii pe fata??? sa vizitam mormintele lui Maniu, Tattarascu, Vojtech, Cunescu ca sa ne improspatam memoria. Mesajul lui Blaga da un boost lui Tariceanu (et simili) cum ca exista viata si fara Cacarau.

  3. Cel mai mult ma enerveaza , pur si simplu , cand mi se cere sa ma fac prost si dobitoc ca sa votez pedeleul , ard , ca sa salvam tara de usl ! ! Ce vorbesti frantz ? Sa votez doi dintre oamenii pe care-i dispretuiesc enorm , pe pontel si cacarau , ca daca – i votez scap tara de usl si , ca bonus , ajung sa ma si autodispretuiesc . Ce , nu-i misto ?
    Hai , sictir cu cacarau al tau ! !

  4. Toata povestea asta este electorala si nu postelectorala. Se incearca mobilizarea sustinatorilor demoralizati care nici macar nu mai intrevad ca ar putea fi imaginata vreo solutie de guvernare. Se incearca si participarea unor simpatizanti PNL care sunt nemultumiti de ultimile decizii ale lui Antonescu. Strategia asta e departe de a fi perfecta, dar nu am auzit una mai buna inca. Mie mi se pare mai putin lucrativ sa te incapatanezi sa ceri planuri postelectorale pe urmatorii 2-3 ani unei aliante electorale care are sanse minime sa ajunga la guvernare dupa alegerile de peste cateva zile. Asa poti sa te superi si pe CFR Cluj ca nu si-au cumparat inca tricouriel de campioni ai Europei.

    1. andrei_p Tu spui că a vorbi de guvernare e mobilizare. Pe de altă parte, nu are rost să ai planuri de viitor fiindcă nu vei guverna. ARD, nevenind cu niciun plan, le arată militanților că nu crede că va guverna. Exact ce zic eu de 2 luni. Dacă vrei să mobilizezi, vii cu prim ministeriabil, cu ministeriabili, cu prezidențiabil, cu proiect politic de viitor. Eu cînd scriu astea mi se reproșează că demobilizez. Toată lumea ”inteligentă misterios machiavelică” spune: ARD trebuie să dea impresia că va guverna, pentru a mobiliza. Aceeași lume ”inteligentă misterios machiavelică”, atunci cînd i se cere ARD-ului să dea impresia că va guverna, spune: Păi nu înțelegi domle, că nu va guverna?
      Pentru mobilizare și strategii îți trebuie și un pic de inteligență, nu numai de voință, motivaționale, fotoșoape cretine și machiavelisme de copii cretini de clasa a III a. Că degeaba urlăm ”Vom cîștiga!” și ne dăm misterioși dacă sîntem tăntălăi pe partea de inteligență. Și prostălău, și cu sufletul în Rai, nu se poate.

      1. Bleen andrei_p 
        Stiam ca sunt alegerile prezidentiale peste 2 ani.
        Daca ti se reproseaza ca demobilizezi prin ceea ce scrii, e trist si neavenit. Ai meritul ca intretii dezbaterea vie si ca ceri alaturi de altii initiative mai consistente de la cei in care doresti sa crezi. Bineinteles ca ai si tot dreptul sa o faci, dar asta nu inseamna ca ai automat si dreptate. 
        Daca pui totul pe tava (prim ministru, guvern, samd) din pozitia unui nenorocit care in mod realist spera la un 25% este o dovada crasa de lipsa de realism, mi se pare ca devii un fel de Garcea al partidelor. Evident, s-ar putea sa nu am dreptate, dar asa e cand te tii de profetii, nu? 
        Apropo, situatia asta electorala nu e o consecinta a ARD, ci a PDL – membrii vechi si mai noi, la vedere sau nu – si a lui Basescu – nu contest ca au facut lucruri necesare, dar nici nu se poate nega ca sunt consecinte electorale dureroase datorate acestori masuri (sau, mai ales as zice ca datorita jumatatilor de masuri pe care le-au luat).     
        Si prostalau si cu sufletul in Rai, se prea poate. Daca ar fis a fiu cinic, as zice ca majoritatea voturilor vine tocmai de acolo.

  5. Subiectul alianței PDL-PNL a fost lansat pentru a da senzația că PDL este încă un partid care contează pe scena politică. Probabil că astfel vor să-și mobilizeze simpatizanții și membrii. Rămâne să vedem ce scor vor lua la alegeri. Dacă obțin sub 20% se vor desființa încetul cu încetul.

  6. Blaga ar avea circumstante atenuante fiind noi in campanie electorala si cind e voie sa spui si prostii sau vorbe care sa creeze disensiuni intre adversari.
     Dar a face alianta cu PNL in schimbul sustinerii lui Crin la prezidentiale este peste poate; este o magarie de genul propunerii regelui la presedintia Romaniei.
    Observ ca acum, obligat sa iasa in fata, Blaga isi arata toata prostia si isi distruge mitul ca ar fi un bun organizator. In plus confirma, tot mai mult, ca s-ar face frate si cu Felix daca ar fi necoi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *