Cît rău mai poate face Oprescu? Daţi-i majoritate în Consiliu şi încă 4 ani şi veţi vedea!

Acum 4 ani, după ce Sorin Oprescu cîştiga alegerile în faţa lui Vasile Blaga, dată fiind lenea legendară a personajului, speram să nu facă nimic în timpul mandatului. Să bifăm cei patru ani în calendar la ani pierduţi, nu la ani în care s-a făcut vreun rău ireversibil oraşului şi oamenilor care-l populează. Am sperat că Oprescu nu va avea timp şi majoritate în Consiliul General ca să strice prea mult Bucureştiul.

Am sperat cu succes, se poate spune. Oprescu n-a apucat să-şi pună în aplicare proiectele megalomanice. Nu a avut nici timp, nici majoritate în Consiliul General. Însă acum, în 2012, la împlinirea a 4 ani de cînd a devenit primar, Oprescu este pe cale să primească de la noi ceea ce-şi doreşte. Daţi-i încă patru ani, cu un consiliu majoritar şi abia atunci veţi vedea de cît rău este în stare Sorin Oprescu.

Autostrada Suspendată, de exemplu, nu se poate face nici peste noapte, nici într-un an sau doi şi nici măcar în patru ani. Mai ales cînd Proiectul Autostrăzii Suspendate, în valoare de 1,5 miliarde de euro, îţi este respins de un Consiliul General în care majoritatea este formată din adversarii politici. Dar se poate face în cinci, şase sau opt ani, şi cînd prietenii tăi politici sînt majoritari în Consiliu. Spuneam acum 4 ani, în timpul campaniei electorale la alegerile locale: „Autostrada Suspendată nu va avea decat două ieşiri: una la Giurgiu, şi una la Ploieşti. Şi nici o intrare. După ce toţi bucureştenii vor ieşi, avînd în vedere că nu vor mai avea pe unde să intre, traficul, aglomeraţia şi criza de locuinţe din Bucureşti se vor rezolva. Votaţi Oprescu.” Era o glumă dar cu Oprescu primar din 2008 pînă în 2016 părăsirea Bucureştiului devine o opţiune de luat în seamă.

La cum merge piaţa politică şi cum arată sondajele este foarte posibil să avem majoritate USL în Consiliul General. Nimeni nu va mai sta în calea proiectelor megalomanice ale lui Oprescu şi în calea răului de care este capabil. Nimeni în afară de alegători, în 10 iunie.

Cît despre proiectanţii Binelui Perfect Fără De Pată, cine vrea să facă oraşe perfecte, frumoase, artistice,  ca staţiile spaţiale din SF-urile cu indivizi identici, calmi, ordonaţi, fericiţi, zîmbitori şi îmbrăcaţi în alb, cine vrea să facă oraşe-muzeu sau oraşe-opere de artă sau oraşe-machetă la scara 1:1 n-are decît să-şi cumpere pămînt în Bărăgan sau pe lună şi să şi le facă pe banii personali. Cine vrea oraşe-fantomă-perfecte-fără-pată-şi-măreţe-nestricate-de-oameni să se mute în Coreea de Nord sau China. Va găsi acolo zeci de asemenea oraşe. Cine vrea experimente arhitecturale nederanjate de piciorul murdar şi mintea neglijentă a omului, să facă simulări în 3D, că alea n-au oameni. Cine vrea un oraş perfect conservat, să se ducă la Pompeii. Cine vrea natură să se ducă şi să trăiască în natură, a la Bear Grysly şi eventual fără cameră de filmat după el.

„Ce frumos e aici! Ce curat, ce verde, ce perfect! E minunat, parcă nici n-a călcat piciorul omului pe aici!” Ca de obicei, asta îi deranjează pe proiectanţii perfecţiunii, fie că-s nazişti, comunişti, ecologişti sau urbanişti: omul, care le strică toate socotelile şi le murdăreşte foaia albă cu linii perfecte pe care tocmai au proiectat Paradisul. El deranjează şi strică şi nu înţelege lumea perfectă, fără de pată, verde şi curată, neatinsă şi edenică.

* rog urbaniştii profesionişti să nu mă înjure. E vorba e adepţii urbanismului ca ideologie a unei lumi mai bune, perfecte chiar. Lumea zidurilor vii şi a oamenilor morţi. Încă nu le-am găsit un nume dar nu-i timpul pierdut.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

57 de comentarii

  1. apropo de videanu – el are bordurile şi marmura, prigoană are rosalul. din punctul ăsta de vedere este egalitate. însă, în cazul lui videanu ar suna de cacao să spui că acum patru ani n-ai mai vrut, dar vrei acum.

  2. Ar fi într-adevăr o mare minune ca Bucureștiul, la 1.000.000 de autovehicole înmatriculate, să-și aleagă un primar patron de firmă de ridicări auto. Care câștigă 1.000.000 €/an încălcând Constituția și nu dă nimic la Primăria Sector 3. Sprijinit de Udrea. Și anti-intelectualii din PDL care mai mențin partidul la un 14%. Videanu ar lua mai multe voturi decât Prigoană.

      1.  @Bleen Mă-ndoiesc. Aud mereu oameni în jurul meu pe stradă care spun că Videanu a fost mai bun primar decât Oprescu.

        1.  @CucuiRazvan  Dacă e cineva care rivalizează cu Udrea la ura bucureştenilor, ăla e Videanu, artizanul victoriei lui Oprescu. Sînt convins că toţi oamenii care trec pe lîngă tine pe stradă spun că Videanu a fost un primar mai bun decît Oprescu. „Uite, trece Cucui, zi-o repede p-aia cu Videanu!”

        2.  @Bleen He, He! Culmea că am auzit la radio intervenții telefonice ale unor bucureșteni care spuneau același lucru. Crezi că le-a zis regia că sunt pe recepție?
           

        3.  @CucuiRazvan  În astfel de cazuri, există varianta sondajului. Care s-a făcut (Macovei, Prigoană, Videanu). Prigoană a ieşit cîştigător. 

        4.  @Bleen  @Ivan Zubeldian Este posibil ca un sondaj în rândul votanţilor PDL (apropo de care candidat ar fi mai bun pentru PDL) să aibă alt rezultat decât un sondaj în rândul bucureştenilor ca atare. De fapt, situaţia cam aşa stă de obicei. Şi atunci ai dilema pe care candidat să-l alegi – cel susţinut de votanţii tăi sau cel cu susţinere mai largă.

        5.  @BarbuMateescu Nu votează doar pedeliştii în alegeri, votează bucureştenii. Evident că sondajele s-au făcut în rîndul bucureştenilor.

        6.  @Bleen Nu eu îl invoc ca să-l cer. Vorbim de un sondaj intern al PDL care e menționat insistent de Udrea și probabil comandat tot de ea. Aceeași Udrea care l-a pus pe Piedone șef de campanie PDL la localele din București la sfârșitul anului trecut. E interesant cum indiferent ce face Udrea voi găsiți nu numai firesc, dar și necesar.  Oricum, ies din discuție, nu înțeleg deloc ce faceți și ce vreți, cum a ajuns Blogary să-l sprijine pe unul ca Prigoană. Va fi așa: Prigoană va pierde iar Udrea va susține că e din cauza lui Nicușor și va refuza să-și asume înfrângerea. Asta va sparge PDL-ul chiar înainte de parlamentare. Și cu asta comentariile mele politice aici iau sfârșit. Sunt sătul și de prostiile politicienilor PDL și de aluziile tale, e complet inutil să mai pierd vremea pe subiect.

        7.  @Bleen Cel mai greu a fost să găsească bucureșteni dispuși să voteze PDL-iști. Cred că 90% au refuzat să răspundă sondajului. 

        8.  @Ivan Zubeldian  @Bleen  Sssst! Trebuie să susținem opțiunea Elenei Udrea ca să i se facă pe plac lui Prigoană și să fie dați afară din PDL toți intelectualii. Așa o să fie nevoiți să înființeze în sfârșit partidul Albă-ca-Zăpada. Mucles, Ivane!
          _________________
          Hai Pri-goa-nă! Hai Pri-goa-nă! Huoo, Cristi Preda!

      1.  @Bleen Da. Obstrucționează exercitarea proprietății față de un bun. Dacă mergi în instanță ai mari șanse de câștig. Sunt avocați specializați pe felia asta.

        1.  @CucuiRazvan Dacă îţi ridici un bloc de 16 etaje fără autorizaţie şi primăria vine să ţi-l demoleze, nu e obstrucţionarea exercitării proprietăţii?

        2.  @Bleen Cred că da. Pentru că nu poți bloca activitatea unei companii care face și un serviciu util comunității. Dacă blochezi traficul trebuie să existe o companie care să-ți ridice mașina, dacă se produce un accident, la fel, trebuie să vină cineva să degajeze locul. Dacă i se blochează garajul unui cetățean, deasemenea. Firmele nu au statutar dreptul să ridice mașini parcate neregulamentar dacă nu obstucționează circulația. Dacă pierd procesul își cer scuze motivând că au comis o eroare. În țările civilizate, inclusiv în Grecia, vine polițistul și îți lipește o ‘rețetă’ și pa! 
          P.S. Fals exemplul cu blocul. Mașina este o proprietate obținută legal, blocul de 16 egale e obținut fraudulos.
          P.P.S. Atenție, în instanță nu contești amenda cu sorți de izbîndă, ci taxa de ‘ridicare și transport’ și taxa de magazinaj. Plus ceva despăgubiri. Amenda o ia statul 170 Lei, taxele de 850 Lei le iau niște golani gen Pigoană.

        3.  @Bleen Ridicatul mașinilor nu este reglementat de vreo lege. Se ridică pe baza unor hotărâri ale consiliilor locale.
          _________________
          Be, crezi că dacă aș avea ca parlamentar o firmă de ridicări care face 1 milion euro pe an m-ar costa mai mult de 100.000 să obțin o Ordonanță de Urgență care să modifice distanța minimă de staționare față de intersecție de la 25 de metri la, să zicem, un 50? Cât o fi costat să se schimbe în 2002, după 50 de ani, de la 5 metri la 25?

        4.  @CucuiRazvan Prin definiție, un vehicul staționat neregulamentar încurcă circulația. Cine nu e de acord cu restricția de staționare are deschisă calea acțiunii în contencios adminstrativ împotriva autorității care a impus-o. După ce instanța decide că interdicția este nelegală, ai dreptul să staționezi cît vrei.

        5.  @bilbofil Orice vehicul în mișcare încurcă circulația celorlalte autovehicule. Știi ce ușor se merge pe o stradă goală? Vorbeam de blocarea traficului.
          Be. Un vehicul staționat la 5 metri de intersectie nu a încurcat circulația vreo sută de ani, adică de când s-a inventat automobilul și până în 2002, când, printr-o Ordonanță de Urgență s-a considerat că încurcă circulația dacă nu stă la 25 de metri de colțul intersecției. 90% din șoferii cu carnete luate înainte de 2002 nu au aflat de chestia asta. Astfel, ridicătorilor de mașini li s-a creat oportunitatea să aleagă din vreo 80% mașini din București care staționează în zone nesemnalizate cu staționarea interzisă.
          3. Cât despre lipsirea de autovehicul vezi că am dat un link unde instanțele bucureștene au respectat jurisprudența CEDO, altele nu. Legată de prostia aia cu drepturile omului. Deci se câștigă acțiuni îndreptate direct împotriva firmei de ridicări și fără procese în contencios administrativ. Oricum, mersi de consiliere.
          P.S. Dacă ți se ridică mașina, vrei să-ți iei banii și nu dorești să-ți bați capul cu contenciosul administrativ caută-mă să-ți dau pe cineva.

        6.  @CucuiRazvan  Razvan, ce zici despre Constanta? am postat cate ceva, comparativ, cu Sibiu si Arad….. ca fost constantean si actual sectorist de verde (bucurestii Noi) mi-e mila de stagnarea in care zace al doilea oras al tarii….

        1.  @CucuiRazvan  @Bleen
          eu i-am chemat de vreo două ori pe băieţii de la ridicări că îmi blocau unii garajul. ce ar trebui să facă băieţii, dacă pierd procesul – să ia maşina şi s-o pună la loc în uşa garajului meu? e cam obrăznicie asta.

        2.  @nedormitul  @CucuiRazvan Presupun că asta cu ridicatul maşinilor e o invenţie dictatorială românească şi că ăia din afară se crucesc cînd văd atîta barbarie.

        3.  @Bleen  @nedormitul Îți pot povesti cum e la Atena unde parcarea e pe viață și pe moarte. Statul face de 100 de ori mai mulți bani din asta. Mult mai eficienți decât sistemul cu ridicări menit să-i îmbogățească pe niște mafioți agreați. Diferența este că grecii dacă te văd turist te iartă, austriecii dacă te văd turist te țacă. Îți pot povesti și din Austria. 

      2.  @Bleen Nu ți se pare ciudat că nu prea are dosare penale și nu s-a dat curs serios nici unui dosar penal? Dacă justiția ar fi justiție, pac-pac și era gata la ora asta.
        Știi că Videanu a făcut +60 km de piste de biciclete cu marcaje colante cu 1 milion de euro și Oprescu a făcut tot +60 km, cu vopsea, cu 10 milioane de euro? Știi că a semnat contracte cu asfaltatorii de valoare mai mare decât au avut Băsescu și Videanu la un loc? El neavând de asfaltat nici pe departe ce au avut predecesorii săi. Crezi că dacă vroiau să-l ia nu-l luau?

    1. @Cucui, ca te stiu lucid, tie ce-ti place la ND? Daca ai zis deja, inseamna ca-s in urma cu bibliografia, da linkul, te rog.

        1.  @Yeba M-ai prins! Jucam fotbal acu 10 ani cu o gașcă de la Matematică în care era și el. Ne cam rupeau dar am rămas prieteni.

    2.  @CucuiRazvan Razvan, cam 300.000 de masini sunt de bucuresteni „pacaliti”, si eu am avut masini cu nr de Bucuresti, cand stateam in Constanta, mai sunt rablele pensionarilor (cel putin 100.000) pe care nu se indura sa le dea (dacii, lada, moskvici, trabant si oltcit). Se estimeaza un trafic de 50-60.000 autoturisme in tranzit, (de la Politia Rutiera citire), asa ca ramanem cam la jumatate, daca socotim si soferii si soferitele de ploaie si week-end. dintre astia, cati se duc la vot? si, iarasi, dintre ei, cati au avut de-a face cu Rosal, in sectorul 3? btw, cred ca firma cea mai scarboasa si scumpa in materie de ridicari este tot la noi, in sectorul 1, la bravul primar Chiliman, care n-a gasit unde sa mute primaria decat intr-un bloc de-al lui Patriciu….

  3. M-am saturat de joaca de-a bau-bau-ul, nu il votati pe X ca pierde un vot Y si castiga Z care o sa ne traga pe roata. Mai bine ati face o comparatie intre Prigoana si Nicusor Dan, ce a facut fiecare in ultimii ani, cine ce interese are (afaceri cu statul, imobiliare, retele de partid, etc) si ce declara ca va face cu mandatul de primar. Sa nu uitam de asemenea ca tot din partea PDL candideaza Poteras care e trimis in judecata pentru retrocedari ilegale, cam cat de prosti sunt cei de la PDL cand vin cu o asemenea candidatura?, in loc sa il excluda din partid il mai pun sa candideze o data.
     
    Va mai zic doua lucruri:
    – va suna cunoscuta sintagma de primar-jucator? Nicusor Dan asa ceva va fi, in ciuda opozitiei aparatului administrativ sau a consiliului general; un primar general are totusi multe parghii, nu va mai faceti atatea griji din cauza asta;
    – chiar daca va fi sa nu castige, are sanse mari sa castige un post de consilier general si prefer sa am un consilier care stiu ca imi apara interesele (da, bla-bla-urile alea cu spatii verzi, parcuri, cladiri de patrimoniu, transport public si nu masini);
     
    Disclaimer: sunt dintre cei care strang semnaturi pentru Nicusor Dan; cei care vor sa semneze ma pot contacta (cu ajutorul lui Bleen care are adresa mea de email) ca sa ne intalnim;

    1.  @bogdans
      stai să lămurim legalitatea afacerilor cu statul, poteraş are dosar penal, falcă are dosar penal, apostu e în puşcărie, mai e ăla de la vîlcea condamnat, hai să-l punem şi pe solomon. de prigoană n-am auzit să aibă dosar penal.
      apoi hai să lămurim reţelele de partid – descrie-ne, te rog, cu exemple şi link, cum funcţionează ele şi care e implicarea lui prigoană în aceste reţele. aspecte legale.
      afaceri imobiliare – iarăşi, este legal sau nu să faci afaceri imobiliare? care sînt afacerile imobiliare ilegale ale lui prigoană?
      şi foarte de acord că trebuie lămurite interesele – are voie primarul prigoană să încheie contracte cu omul de afaceri prigoană? există această posibilitate?

      1.  @nedormitul Eu vorbeam la nivel de perceptie publica, nu de dovezi care sa tina in justitie. Daca vrei sa studiezi dosare, vezi ca sunt vreo 24 castigate de Nicusor Dan cu diferite institutii din Bucuresti (idealist, idealist, dar le stie cu legile). PDL trebuia sa ii excluda/suspende pe toti cei trimisi in judecata, faptul ca o parte din ei or sa mai apara pe buletinele de vot o consider o sfidare (la fel cum procedeaza si USL de altfel). Iar Prigoana are o lista lunga de tot de afaceri cu diverse institutii ale statului, as vrea si eu sa isi prezinte in campanie niste bilanturi contabile sa vedem si noi cam ce rata de profit are.
        Exemplu recent de retea de partid e cea de la Bistrita, iti las placerea de a descoperi singur ce inseama din presa din ultimele zile, in caz ca ai trait pe alta planeta pana acum.

        1.  @bogdans
          dacă eşti drăguţ să te uiţi la postarea precedentă ce spuneam în comentarii, ca să nu reluăm inutil o discuţie. atît aş adăuga, că dacă vrei să construieşti ceva, nu blochezi. nu înţeleg la ce e bun un primar care ar bloca totul (şi îţi garantez că nu va reuşi să blocheze)

        2.  @nedormitul Nu inteleg ce vrei sa zici prin a bloca totul. Centura verde a capitalei ne e promisa de cativa ani (ideea a aparut chiar din perioada interbelica) si nu s-a facut nimic, prioritizarea transportului in comun, iar pe cainii vagabonzi se arunca bani in continuu fara sa se rezolve problema. Daca e  vorba de blocatul construirii in parcuri si distrugerii spatiilor verzi atunci il votez cu ambele maini.

        3.  @nedormitul  @bogdans Adică ce blochezi?  Daramarea unor monumente istorice, construirea unui bloc care nu respecta regimul de inaltime, desființarea unui parc? Depinde ce vrei sa construiesti.

    2. @Bogdans, 1) să nu încurcăm lucrurile. ND nu se prezintă în primul rând ca primar-jucător, ci ca primar-anti-sistem. Asta cu multe pârghii/„nu vă mai faceți atâtea griji” e bună pentru vecinii de scară, ăia care au idee de administrație știu că nu poți face mare lucru antagonizându-ți-i pe toți ăia pe care nu-i poți da afară, încă din campanie. Nu întreb câți oameni a condus până acum, nu voluntari, nu proiecte.
      2) și eu m-am săturat – dar știi cum?  – de toți votanții cu suflet de copil, care s-au gândit să voteze pe cine îi reprezintă, să nu se lase intimidați de bau-bau, să recompenseze comportamentul pozitiv, votând monarhiștii pe monarhiștii de la PMR, merii pe MER, perii pe PER (da, au existat partidele astea), pensionarii pe Partidul pensionarilor (avea sigla o umbrelă), apoliticii neecologisti – alte mișcări și uniuni, de a ieșit Iliescu și ne-a tras pe roată 15 ani.  

      1.  @Yeba 1. Nu mi s-a parut ca pana acum Nicusor Dan a dat cu pietre si a scris cu grafiti pe primarie si nu am vazut ca propune sa desfiinteze primaria daca va fi ales. Faptul ca a castigat procese cu institutii ale statului pe legile actuale inseamna ca stie sa joace in sistemul actual cu legile bune-rele pe care le avem.
        2. De asta e democratie, prefer sa conving oameni care nu au mai fost de ani bun la vot sa voteze pe cineva credibil, decat sa dau un vot util in balciul Prigoana-Oprescu-Becali-Columbeanu.

  4. Off topic, special pentru yasser.
    Să zicem că te prăbuşeşti cu avionu pe o insulă nelocuită. Cam ca Robinson Crusoe. N-ai de mâncare nici de băut. Nu mai vorbim de medicamente, că poate te-ai lovit. Dar ai dreptul la viaţă. Exercită-ţi-l. 
     

  5. ha ha! ăștia de la românia liberă au scos la iveală o licitație cîștigată de prigoană la primăria cluj pentru 34 de milioane de lei (cca. 8 milioane de euro), pentru întreținerea spațiilor verzi timp de patru ani.
    asta înseamnă cam 2 milioane de euro pe an și 708,000 lei (166,000 euro) pe lună. ceva mai puțin de 5500 de euro pe zi, pentru un oraș la 1/3 față de bucurești. și zice așa în articol: „Serviciile de întreţinere includ măturarea aleilor şi trotuarelor, curăţarea malurilor Someşului, muşuroit şi dezmuşuroit trandafiri, văruirea arborilor, prăşit, plivit, cosit, greblat, udat, spart gheaţă, mulcirea solului sau erbicidare. Printre cele de amenajare se numără plantări, semănarea gazonului şi aşternerea de gazon rulant.”
    vi se pare mult? puțin? mai adaug că prețul rosal a fost cu 6 milioane sub valoarea estimată iniţial de primărie. judecaţi.

  6. Off topic, special pentru yasser.
    Să zicem că te prăbuşeşti cu avionu pe o insulă nelocuită. Cam ca Robinson Crusoe. N-ai nici de mâncare nici de băut. Nu mai vorbim de medicamente, că poate te-ai lovit. Dar ai dreptul la viaţă. Exercităţi-l. 
     

  7. si-mi mai aduc aminte de o vorba a lui TB : „PSD n-a mai avut primar general la Capitala de pe vremea lui Ceausescu…”

  8. am regretat in 2008 cand am intrat in randul pulimii, datorita pulimii care a pus botul la un mesaj da cea mai joasa speta, si mi-aduc aminte de o scandare, la aflarea vestii ca a castigat oprescu : gata cu bordurile! Nu-l inteleg nici pe TB, care spune ca Oprescu nu are contracandidat la primarie… OARE CHIAR SUNTEM ATAT DE ….. „PULIME”, cum ne zice chiar Oprescu? Chiar nu putem sa ne dam seama ca acest copil de securist este ce e mai rau pentru Capitala? M-am mutat din Constanta in 2004, fiindca am vazut bataia pasului pe loc si alungarea investitorilor datorita comisioanelor… Si Barladul are astazi mai multe fabrici decat Constanta… Nu as vrea sa fiu in aceeasi situatie si la Bucuresti, asa ca va propun o campanie : Afara cu Oprescu!

    1. Eu propun o campanie pozitivă: Doctorul merge la datorie! Oprescu, la spital! In fond e criza de medici.
      @Bleen, ai fost crud, omul avea dreptatea lui, speranța nu ține de creier. S-a oferit chiar el ca material didactic, speră și cei care n-au creier. Speră, își numără drepturile pe bloguri, votează.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *