- Participă la crearea unui nou partid, împreună cu Băsescu, Udrea, Boc și ceilalți
- Face un partid politic pe cont propriu, separat de Udrea și ceilalți
- Rămîne un luptător anticorupție, care luptă punctual, pe nișa sa, din diferite funcții publice sau poziții în societatea civilă, împotriva corupției
- Se retrage din viața publică
Alte variante nu are. Toate cele patru variante sînt la fel de onorabile. Cu condiția ca Monica Macovei să aleagă unda dintre ele și s-o urmeze pînă la capăt.
PS. Poporul te urmează pînă la un punct: pînă la granița de unde începe irelevantul.
Facebook Comments
Am 2 lucruri de mentionat:
1. Toata lumea fuge dupa bani cand alege un presedinte de partid. Vezi cazul Tariceanu cu priza la electorat dar fara influenta in partid dupa plecarea lui Patriciu. Intr-un nou partid al reformistilor cine sa fie presedinte si cine sa il sustina financiar? Asta e intrebarea.
2. Singura varianta a MM este varianta 2 insa cu o definire mai buna a ce inseamna „ceilalti”. Nici ea nici presedintele nu mai sunt la prima tinerete si fortele opuse sunt tot mai tinere si ambitioase. Efectiv nu mai au timp sa astepte si vorba cantecului pentru ca raul sa invinga nu e nevoie decat ca oamenii buni sa nu faca nimic.
Monica Macovei: Cer sa nu fiu inclusa in scenariile post-Conventie lansate acum in presa. Nu am un proiect comun nici cu Vasile Blaga, nici cu Elena Udrea.
http://www.monica-macovei.ro/blog/2013/03/24/nu-intru-in-bpn-nu-am-un-proiect-comun-nici-cu-blaga-nici-cu-udrea/
Udrea: Voi rămâne în PDL.
http://www.realitatea.net/udrea-voi-ramane-in-pdl-blaga-invingator-dupa-nereguli_1143076.html
Nu stiu de ce am impresia ca nimeni nu pleaca din PDL si lucrurile raman cum au fost.
vbkiler Daca se hotarasc sa ramana in ciulamaua asta, cu Blaga, inseamna ca nu voi avea pe cine sa votez, in 2014 si 2016.
EroulBula Marea problema a celor in care ne punem speranta e faptul ca nu sunt intreprinzatori. Nu au construit o afacere cat de mica cu mainile lor, le e frica sa isi asume responsabilitati si asteapta toti sa li se dea functii.
De exemplu:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cristian-diaconescu-nu-exclude-revenirea-intr-un-partid-politic-1029655.html
vbkiler EroulBula Uite ca tocmai a pus-o de-o fundatie 🙂 Miscarea Populara.
vbkiler Deocamdata MM a zis ca „n-am un proiect…” (acum, de fapt ieri), n-a zis si ca „nu voi avea niciodata un proiect comun cu…”.
vbkilerBun, hai sa fac pe avocatul diavolului.
Auziti, dar de ce n-am analiza si varianta ramanerii reformistilor + Udrea si echipa ei in PDL? Fara functii si in umbra. Sa stea frumos si sa faca opozitie pe bune, sa isi urmeze propriul drum sa-si faca cu totii o imagine personala si un proiect comun (care sa le permita o repliere rapida daca sunt dati afara din partid). I-ar incurca cumplit pe Blaga + Antonescu in ‘unificarea dreptei’. Coruptii n-ar mai avea rabdare cu Blaga sa le aduca mantuirea si ar dezerta unul cate unul in PNL. Raportul de forte a fost aproape jumi-juma cu delegati triati pe spranceana de Blaga ceea ce inseamna ca vantul deja bate contra lui. De ce sa abandoneze lupta chiar acum cand au si sa cedeze partidul celui care vrea sa-l ia prin frauda si sa-l topeasdca la fier vechi ?
Glook vbkiler De ce i-ar încurca pe Blaga și Antonescu la fuziune?
Bleen Glook vbkilerPai Blaga nu poate veni cu un partid curatat de basisti ci cu un partid ce oscileaza intre basism si antibasism, cu membri de partid gata sa-l critice cand candideaza la presedentie in max un an jumate. Cum ar arata titlurile de ziare cu ‘XX membru PNL a declarat ca nu va vota cu Antonescu’. Il da afara pe XX? si ce-i daca, e dat afara isi face nou partid dar mesajul ramane. Acu’ daca multiplicam asta cu 5-10 de oameni cu credibilitate pregatiti sa faca asta deja ii pune pe ganduri pe multi si Antonescu nu poate risca asta.
Dar nah, nu-s sociolog. Poate lucrurile merg altfel.
Bleen Glook vbkiler Deci scuze, is off topic aici. Trebuia sa criu dncolo, la DPA dar am vazut prea tarziu.
Daca voiau sa o sustina, o sustineau deja si Boc si Basescu. Nu vi se pare ca intre ei nu e prea mare prietenie? In plus, nu inteleg cand v-ati razgandit ca Udrea este o doamna a politicii si nu o toapa ambitioasa.
Varianta 2 este singura care poate strange in scurt timp sustinerea necesara: un alt PLD, un alt partid reformist cum a pornit TOP09 in Cehia. Cu Udrea in echipa, cu Base, chiar si cu cinstitul Boc, munca se va face cu greu, in ani de zile. Cu Macovei presedinte miscarea se va rostogoli singura.
In plus, Macovei si Reformistii (chiar asta ar putea fi numele noului parid, care sa se adreseze acelor 10-20% reformisti din societate) au compus cel mai bun program adresat clasei de mijloc din Romania.
PS: Cristi Preda, Voinescu, Papahagi, Ionut Popescu, Macovei – pe cati ii aveti la prieteni pe facebook vs. pe cati dintre ceilalti (oricare ceilalti)?
razvanpasq CIne a zis că Udrea e o țoapă ambițioasă?
Bleen razvanpasq Eu doar am gindit 🙂
razvanpasq Un partid, pentru început, costă în jur de 5 milioane de euro pe an. Plus muncă voluntară 5-6 ore pe zi minim de la 10 000 de oameni.
Da, reformiștii pot face un partid. Numai să se decidă.
Bleen razvanpasq Cum ai ajuns la suma asta, Bleen? Mi se pare enorm de mult.
razvanpasq Cu Basescu, Boc si Udrea, in special Basescu, partidul zic eu ca ar creste mai repede, nu mai incet. Elena Udrea a adus niste miliarde in tara ca ministru, e un om de centru-dreapta si, ca simplu membru PDL, a facut opozitie pe bune, nu „tovaraseasca”.
Udrea are o imagine la fel de proasta ca a lui Blaga. Personal o apreciez, mai ales ca a ajutat Brasovul cum niciun alt politician de la centru nu a facut-o, dar imaginea ei este catastrofala.Ce zic eu despre „Reformistii” – partid nou este ca au sansa sa faca o miscare care sa creasca singura fara cele 5 milioane venite dintr-o singura sursa, prin sprijin popular.
(Un alt reformist poate fi Cristian Diaconescu, un altul Daniel Funeriu, in general oameni greu de compromis)
Da, locuiesc si eu in Brasov. Udrea are o imagine proasta mai mult in randul votantilor USL, ceea ce nu e rau. Ramane de vazut daca un viitor partid al reformistilor poate fi finantat doar prin initiativele voluntarilor. Pana atunci, un partid nou format de Elena Udrea si care ar fi inclus jumatate din parlamentarii PDL suna bine, caci asigura niste opozitie pana la prezidentiale. Totusi, oricat de energica si creativa ar fi fost opozitia, probabil ca nu ar fi putut influenta mult lucrurile, dar macar ar fi vazut lumea ca opozitia poate deveni puternica. Sigur, atat Elena Udrea, cat si reformistii, pot face opozitie fiind simpli membri PDL. Insa nu inteleg de ce ar ramane simpli membri intr-un partid ai carui conducatori nu mai vor sa aiba orizont, cand ar putea pur si simplu sa isi faca alt partid. Daca reformistii vor sa isi faca un partid fara Elena Udrea & co., tot trebuie sa tina cont de Traian Basescu, care cred ca a tinut cont si de niste lucruri pragmatice atunci cand a spus despre Elena Udrea ca va deveni un politician de forta si nu i-a sustinut pe reformisti, desi nu a fost nici impotriva lor.
razvanpasq Din punctul meu de vedere nici nu trebuie ca intr-un partid (sau orice alta organizatie) oamenii/membrii sa fie prieteni intre ei; as zice ca chiar dimpotriva (mai ales la noi unde „prietenia” are de multe ori tendinta sa se transforme in „prietesug”/complicitate). Trebuie sa existe un set de reguli & valori impartasite/acceptate de toti, cu criterii de evaluare & sanctiuni pentru nerespectare si cu un program & plan de actiune (obiective finale si intermediare, prioritati, termene, resurse etc.), iar fiecare sa fie asezat la locul unde stie si poate sa-si faca treaba cel mai bine.
Programul reformistilor este intr-adevar foarte bun (a fost apreciat si sustinut de/pe blogary), insa pentru punerea lui in aplicare trebuie sa ajunga la guvernare.
P.S. Eu n-am niciun prieten pe FB (pentru ca n-am cont pe FB :lol:).
Variantele 3 si 4 nu prea ar avea sens. Si daca faci un partid separat, tot trebuie sa fie un partid agreat de Basescu.
Mi se pare absolut nesemnificativ ce face Monica, sau Sever, sau cine vreti. Sau Basescu. Problema presanta e ce face electorul de dreapta autentic. Deci nu ala care cade in limba cand aude vrajeli despre stanga poreclita dreapta. Electorul de dreapta real, care vrea sa traiasca dupa capul lui si sa nu vina statul sau monopolurile similare sa-l indrume ca pe oaie si sa-l tunda la sange tot ca pe oaie.
Are viitor si pe varianta 2, dar trebe ceva mai multa rabdare.
CalinValean Ce-o mai fi facand Doina Cornea?
Canadiana CalinValean Sti-o bunica, ca io n am de unde sti! 🙂
Canadiana CalinValean Lupta in continuare impotriva dictaturii. Ultima oara am vazut-o dand interviuri la A3 dintr-un spital.
Buna ziua oamini buni.
A venit ziua desteptarii… Nu pot sa zic decat Doamne ajuta, sa fie cu folos, cu intelepciune si intr-un ceas bun.
Nu luam aci hotarari in numele altora, dar daca ar fi sa ma intrebe pe mine doamna as sfatui-o sa mai rabde intre ceilalti, ca oricum a rabdat intre astia… 🙂 De acum o sa fie mai aerisit, mai respirabil.
Bleen, cred ca trebuie bagat un sondaj cu cele patru variante.
Da, și eu aș zice că ar fi nevoie de varianta 1…
Zic si io ca fetele: doar daca alege varianta 1 e politician. La varianta 2 si 3 e idealista si idealistii risca de obicei sa devina carne de tun.
Mai mult. ptr. a face un partid (varianta 2) oricum are nevoie de cineva gen Udrea care sa faca back-end, organizare pura, chestii prea terre-à-terre pentru MM. A demonstrat ca le poate face pe termen scurt dar nu suficient de eficient.
Pentru alegerea intre varianta 1 si 2 e foarte importanta si atitudinea lui Udrea. Daca vine impanata cu cele 2000 de voturi ale ei si zice ‘aia mica cu vreo 100 de voturi sa faca bine si sa-mi scrie discursurile c-am vazut ca la asta se pricepe brici’ fara ca Tiranul sa-i traga cateva dupa ceafa apoi s-a dus dracului totul. Oricum mie de departe imi pare ca Udrea si MM se completeaza de minune si impreuna pot muta muntii dar e nevoie de un barbat adevarat sa le tina in echilibru si setate pe acelasi scop si care sa mai incaseze din loviturile destinate celor doua. Cu alte cuvinte intre un procuror si un avocat trebuie pus si un judecator(cre’ca merge si-un constitutionalist) ca altfel nema justitie :).
Zic ca @Amelia și reiau propriul meu comentariu, cu amendamente, că am un punct de vedere și n-aveam articol unde să-l pun, îl agățasem la Off. A postat un mesaj = varianta 3.
„Pentru MM, la concluzia deja exprimată că va lupta cu USL la baionetă:
Este ca și cum ați spune că veți lupta la baionetă cu URSS.
Dumneavoastră ce doriți de fapt? Să vă urmați principiile, ca exercițiu intelectual? Sau să obțineți maximum de efecte & să-l ajutați pe Tiran în eforturile vădit sisifice de a pune țara pe șine?
Sunt scopuri foarte interesante, ambele, dar presupun demersuri diferite de la un punct încolo. Vă propun un sacrificiu în materie de fel de a fi și intrarea într-un proiect comun care să-l ajute direct pe Tiran, fiindcă nu sunt mulți cei care îl pot ajuta în măsura în care puteți dv.”
Varianta 2 ar însemna un nou partid cu noi compromisuri și funcțional în 5-6 ani. Partidul înseamnă rețea în teritoriu, efort mediatic, zece drepți nu mai sunt de ajuns. Ideea era ca de la FSN să se treacă treptat la partide care să fure tot mai puțin de teamă: supravegherea unei justiții și a unei societăți civile tot mai funcționale.
Varianta 4 poate fi și un post european, o Catherine Day or so, nu știu cât se poate lupta cu USL dintr-o așa poziție, oricum din țară de văzut, nu s-ar vedea nimic, totul ocultat. Dar nu e inutil și corespunde mai bine profilului personajului nostru.
Varianta 3 îmi sugerează luptătorii în munți, daaar cu mai puține justificări pentru risipa de valoare (proprie): în prima fază luptau cu Securitatea (qua sistem = USL) și nu s-au predat că doar de-aia s-au dus în munți, să organizeze rezistența în așteptarea americanilor. În a doua fază nu s-au predat fiindcă știau ce-i așteaptă și preferau să moară pe loc. Deci mult efort, mult simbol terfelit public și nici un rezultat durabil. Acum știm cum a fost, deci ce alegem. Dpdv impact public e suficientă trimiterea în derizoriu, e chiar „moartea”.
Ajutor de dat Tiranului & nouă, pe o scară de la 1 la 10, părerea mea:
varianta 1 = 10, varianta 2 = 1 (din politețe, e un proiect nefezabil, inclusiv FC, NR), varianta 3 = 2 (lipsă suport pt rostogolirea mesajului), varianta 4 (funcționar UE) = 3-4.
Macovei a spus clar ca nu face niciun fel de constructie politica impreuna cu Udrea si nici cu Vasile. deci varianta 1 cam pica
abis Cu tot respectul, eu i-as sugera sa se mai gandeasca; a explicat foarte bine @Yeba mai sus ce si cum. La urma urmei, Udrea nu are (inca) dosar penal si imi place sa cred ca daca DNA/Morar ar fi avut/au ceva la mana impotriva Elenei Udrea n-ar fi ezitat/n-ar ezita sa o ancheteze. E adevarat ca, uneori, Udrea, prin deciziile si aparitiile ei publice, a dat dovada de …. inadecvare (ca sa nu folosesc alt cuvant), insa trebuie sa-i recunoastem o anumita eficienta in actiune (vorba lu’ Vanghelie: „degeaba suntem complicati daca nu suntem eficienti”) si loialitatea fata de Base. Un partid cu 100% oameni necorupti e o utopie; problema este de masa critica, ca peste tot dealtel (justitie, parlament etc.).
Amelia New abis Bineinteles ca un partid cu 100% oameni necorupti este o utopie; insa nu putem pleca de la premiza ca sunt mai buni coruptii nostri decat ai lor. Sigur, Udrea nu are niciun dosar penal, insa pentru poporul alegator nu asta conteaza. Pe merit sau nu, chiar nu are importanta, cand vorbim despre voturi, are de luptat cu o imagine extrem de proasta. Asta e.
Ce mi se pare interesant: la sondajul de pe Blogary, Macovei a luat mult mai multe voturi decat la congresul PDL. Aici are peste 700, acolo doar vreo 200. Daca am fi fost si noi in sala, alta era situtia. 🙂
De ce excludeti varianta in care ea si ceilalti reformisiti (Papahagi, Baconschi, Ionut Popescu, etc.) s-ar ralia partidului Noua Republica?
SorinBuciu Fiindcă NR nu e un partid. E o rezervă la Bălăceanca ocupată de țăcănitul satului, lîngă care au mai rămas 3-4 yesemni triști, care nu înțeleg pe ce lume sînt.
Bleen SorinBuciu Iar Baconschi e oricum ocupat cu concediul, n-are timp vara asta de traseism si alte prostii.
Varianta 2 ar putea fi in sfarsit „modelul” de partid care sa schimbe ceva in viata politica romaneasca. N-o vad pe MM retrasa, abandonand. Sau, macar, imi doresc mult sa nu faca asta.
Din pacate, partide de ingeri nu exista si nici nu vor exista vreodata (din motive de … pacat originar); daca MM nu intelege asta, ma tem ca nu-i ramane decat optiunea 3 (sau 4 dupa ce va fi trecut prin 2 fara niciun rezultat notabil).
De cand astept eu comentariul asta!
Prefer 1., pentru greutatea pe care i-ar conferi-o dreptei concentrate astfel in personalitati relevante. Foarte probabil ca MM ca aduce cu sine toata echipa Reformistilor. Judecand dupa comentariul MM, cred ca inclina sa aleaga 2 sau 3.
Sper să fie 2.