Ce ar putea fi un nou partid?

Ideea sondajului mi-a venit după comentariul lui @Răsvan Lalu:
„Acum câteva săptămâni, un curent străbatea blogăriile: partid nou. Lung prilej de vorbe şi de ipoteze. De mirare în treaba asta este tăcerea pe cât de bruscă pe atât de cuprinzătoare care s-a pus pe pe discuţia, de altfel, foarte animată şi frecventată, la vremea ei. O plapumă pe ţambal, cum rar mai auzi/vezi.

Probabil, tema partidului nou, curat, uscat, alb ca neaua, etc. a fost lansată de prin iarnă pentru a arăta şoşoiul la cine trebuie în PDL. Acum, că lucrurile s-au aranjat şi jocurile s-au făcut, tema nu mai e bună nici ca glumă pe bloguri.”

Vezi rezultatul votului

Loading ... Loading ...

PS. Oricum, un nou partid poate fi o soluţie viabilă atîta timp cît nu e una dintre primele patru variante de răspuns de mai sus şi atîta timp cît la construcţia sa nu participă cei enumeraţi în variantele de răspuns.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

57 de comentarii

  1. @yeba

    Cu papagalul ma inteleg. Nu vorbeste dar croncane mai clar decit multi realizatori TV.

    Ciinele se considera om cu toate hachitele de rigoare.

    Ma gindesc sa i scriu lui Ciutacu poate ma ajuta sa i gasesc si lui o locuinta sociala avind in vedere ca nu are nici un venit si poate vrea si el sa si intemeieze o familie ceva.

    Pisuicile sunt asistate social de vecini si ne viziteaza bucataria numai in scop de documentare. E adevarat ca si gusta cind prind ceva la vedere.

    Nici unul din cei descrisi mai sus nu face politica, nu a suferit condamnari penale si nu primeste ajutor de la stat.

    Prostii.

  2. @tucu, peţii tăi nu trebuie denumiţi animale de companie, ceea ce presupune că le-ai fi superior, intr-o relaţie feudală, ci trebuie denumţi prietenul/îngrijitorul/psihiatrul/musafirul [meu] animal, cf explicaţiilor de mai sus. Vagabondaj are o conotaţie negativă, care le poate influenţa opţiunea de viaţă. Pisici fără domiciliu fix e mai bine. Toţi asistaţii sociali, inclusiv Ciutacu, trebuie să se bucure de toate drepturile, in cazul asta dreptul la educaţie, deci câinele trebuie dus la cursuri antidiscriminare.

    Ciutacu dădea ca sigur aseara că Lazaroiu o să scrie de-acum inainte pe blogul ala de sceleraţi pe care l-a înfiinţat. Aşteptăm.

  3. Protest: Este diminishing să zici animal; aşa cum jurnalistele de la antena-numărul se ofensează la apelativul "măi păsărică", şi un companion/musafir/coleg de cameră s-ar simţi jignit, şi pe bună dreptate, dacă i-am zice "măi animalule!".

  4. @Yeba

    !/ in chestia cu animalele zii si pe romineste ca ma intereseaza fiind posesorul unei menajerii casnice +2 mite vaganboande care se prezinta la masa spre disperarea ciinelui.Ciinele nu intelege chestia cu egalitatea nici cu mitele nici cu papagalul.

    @/ Stiu povestea URR si dupa parerea mea -momentul URR de abea acum a venuit cu conditia sa si ia un geambas de partide gen Valeriu Stoica, si sa si asigure vizibilitatea (nu stiu cum -sa l intrebam pe Lazaroiu)

  5. Oricum, nu poţi compara mere cu pere, adică banii în capitalism şi banii în comunism. În comunism, importanţa banilor este limitată şi semnificaţia diluată.

  6. Protest: Este diminishing sa zici companion animal, ca doamna de companie a unei aristocrate de rang superior, ii poate afecta self-esteemul hamsterului, ca si ideea de human carer.

    Suntem diferiti, dar egali, de ce are nevoie hamsterul de un human carer? Mai degraba invers, ca s-a constatat ca prezenta unui (fost) pet are efecte psihologice benefice asupra omului. Propun „animal friend/carer/shrink/guest” (ca sta in casa)

    Vad ca Libertarianul paternalist e nascut in 1954, ceea ce ma face sa cred ca fumatul ierbii, oricit de controlat, are totusi efecte pe termen lung. Libertarianul paternalist este adevaratul human & humanity carer.

    @tucu, n-am cunostinta de studii sociologice, imi dau si eu cu parerea „din ochi”, pe baza experientei, ca votez de mult 🙂

    URR – v. google, Cosmin Alexandru. Pe scurt, ce s-a vazut a fost ca o mina de oameni inteligenti, onesti si cu cariere solide au incercat sa faca, pe timpul si energia lor, un partid. S-au prezentat in alegeri cu un discurs bun dpdv intelectual si diferit de celelalte. Fad, ca Plesu si Liiceanu pe linga Cretuleasca si Dana Grecu. Au luat vreo 0,3%. Au renuntat, nu puteau investi ei insisi si nu prezentau garantii morale pentru sponsori 🙂

    Fara cunostinte sociologice, pe baza intuitiei, cred ca prea multe figuri noi si/sau un discurs radical diferit sperie, chiar daca oamenii se poarta ca Apostolii si au un program scos din Evanghelii. Iar pt a crea retele functionale in teritoriu iti trebuie minim doua cicluri electorale si niste farisei.

  7. @mobigirl

    Ai trait comunismul?

    Crezi ca cifrele pe care statistica comunista le publicau reflecta realitatea. Crezi ca are vre o relevanta faptul ca gazul metan costa o nimica atita timp cit nu l aveai in plina iarna? Crezi ca pentru un kil de carne plateai 25lei/kg pretul oficial atita timp cit nu l gaseai decit la negru cu 50 lei/kg?

    Pe vremea aia te hranea piata neagra ale carei cifre nu apar in nici o statistica.

    Cei ce i regreta acum pe ""odiosul si sinistra"" ar refuza indignati sa mai manice celebrul salam de vara,sa bea nechezol, sa primesca ratii de mincare, sa stea iarna fara caldura, sa prineasca un rezervor de benzina pe luna, sa nu circule 2 dumineci pe luna,sa curete nucile primite drept cartofi, sa stea la coada de la 5 dimineata pentru 3 borcane de iaurt.Nu te lua dupa ei. Idiotii nu au disparut din tara asta.

    Daca habar nu ai despre ce vorbesti mai intreaba si tu.

  8. Şi nu putem compara doar veniturile. Să nu uităm că în 1987 sau 1983 nu prea aveai ce face cu banii (am prins cozile la tacîmuri cu oameni care se călcau în pcioare, se muşcau, îşi scoteau ochii, la propriu). Să nu uităm că în 1987 şi 1983 nu numai că nu prea aveai ce face cu banii, dar nu prea aveai ce face în general.

  9. @mobgirl

    Problema e alta. Sînt mulţi care o duc mai rău relativ la ceilalţi. Ei nu se compară cu ei acum 25 de ani (oricum, memoria tinde să înflorească perioada tinereţii), se compară cu ceilalţi. Egalitatea în mizerie e reconfortantă. Poate că tu o duci puţin mai bine decît în 1984 dar celălalt o duce mult mai bine, şi asta creează frustrări.

    Dacă americanii văd pe cei bogaţi şi zic: vreau să fiu aşa ca ei, românii îi văd pe cei bogaţi şi zic: vreau să fie aşa ca mine.

  10. Uite aici o interpretare diferita a acelorasi cifre, facuta acum 2 luni.

    INS spune că în două decenii salariul real al românilor a crescut în medie cu 24%.

    Eu cred că abia de aici încolo începe partea interesantă. Bunăoară, dacă în medie o ducem cu 24% mai bine și, simultan, este evident că sute de mii de persoane o duc considerabil mai bine, este clar că milioane de români o duc mai prost acum decât pe vremea comunismului. Ceea ce înseamnă că românii care-i regretă pe „Odiosul și sinistra” nu au o memorie chiar atât de scurtă pe cât par.

    Desigur, această statistică este discutabilă. Dar concluzia este intuitiv adevărată. Repet, lucrurile nu puteau sta altfel atât timp cât creșterea economică post-revoluționară s-a realizat în principal prin inflație și expansiunea creditului. Adică am avut 20 de ani de redistribuție, nu de creștere. Iar sondajele care evidențiază popularitatea lui Ceaușescu nu fac decât să suprindă realitatea, indiferent cât de greu ne este unora dintre noi să credem.

    http://www.logec.ro/2011/02/07/salariul-real-la-d

    http://www.logec.ro/2011/02/08/24-in-doua-decenii

  11. Scriam intr-un context destul de asemanator acum ceva timp: "Punctul principal de pornire pentru o miscare de tipul acesta poate fi o platform de discutii politice, fara o ideologie, dar care sa incerce sa stabileasca modul in care diversele curente de gandire si atitudini ar putea dialoga, pentru impunerea binelui public, oricare e metoda prin care se ajunge la el. O platform de dialog al ideilor ar putea sa fie apoi punct de coagulare pentru organizatii politice din intreg spectrul stanga/dreapta, poate chiar cu o componenta mica dar vioaie verde."

  12. @Yeba

    Exista studii sociologice care sa indice ce asteapta cei 60% ?

    Eu cred ca cei ce stau cu mina ntinsa au deja orizontul de asteptare stanbilit.

    Cine poate fi mai darnic decit Antonescu +Ponta? Cel putin in promisiuni.

    PS Ce experienta a avut URR?

  13. Nea Nelu,

    Mi a facut placere sa l ascult.Imi da sperante.

    Prin 1999 (cu un an inauinte de alegeri) Milica cal frumos disparuse de pe agenda politica. Desi mai avea dreptul la inca un mandat nu mai dadea nimeni nici o ceapa degerata pe el.

    Faptul ca Ilici face spume la gura cind vorbeste de Basescu inseamnna ca simte ca tot el face jocurile.

    Pentru mine este singura speranta ca cretinismul comunistoid reprezentat de opozitie +90% din puterea actuala poate fi oprit.

  14. Aia 60% de nehotariti nu echivaleaza cu 60% care asteapta altceva. Dar, sa zicem, aia 40% care asteapta altceva asteapta, de fapt, SA LI SE DEA altceva, din care o parte nu stiu exact ce, iar restul nu au asteptari uniforme. "Cu-totul-si-cu-totul" tb sa invete din experienta URR.

    Dle Lazaroiu, mai veniti pe la noi, facem tratatie cu grisine.

  15. @Florina

    Marea calitate si marea mindrie a romanului este puterea de improvizatie.

    Daca un neamt are o defectiune la masina se duce si schimba piesa stricata cu una originala.

    Daca un roman are aceisi defectiune, incearca mai intii sa o lege cu sirma ,apoi sa o lipeasca cu aracet si daca tot nu merge gaseste sigur o piesa de treieratoare ca sa se potriveasca.

    Acest talent se vede in toate acttivitatile inclusiv in cele politice.

    Un nou partid va insemna preluarea unor piese din diverse alte partide, asezonarea cu citeva nume de notorietate, si lansarea pe piata stil congresul 14.

    Deci ca sa folosesc termenii tai tot o cosmetizare.

    Important insa este dozajul de ingrediente noi.

    Daca e bine facut s ar putea sa ne placa

  16. tucu,

    n-am înţeles întrebarea, scuze! 🙂

    între nea nelu viu sau…? aici e simplu. salvele de artilerie. că, de, are dreptu'.

    între înfiinţare şi preluare de partid? aici ştie Ghinea mai bine ca mine, că el era cu tehnicalităţile.

  17. @1

    MM stie ca nu poate gestiona infiintarea unui nou partid sau cosmetizarea unuia existent deci pina apare alt partid MM este membra PDL si va vota ca atare.

    Daca insa ai fost atent ai observat ca tot MM atragea atentia asupra uriasului procent de nehotariti-60%.

  18. @Florina

    Care i diferenta?

    PS Aseara la Antena 3 (singurul post serios care pune actiunea inaintea placerii deci ""impuscat Basescu""are prioritate fata de ""Iri Pepe si Wiliam"")Ilici vorbea despe spaimele lui Basescu.Grijuliu cum il stim.

  19. pînă una-alta Monica Macovei a anunţat că îl va vota pe Boc la congresul PDL, necum să facă un alt partid

    pînă la urmă e mai eficient să defilezi cu măgari şi catîri decît cu cai verzi pe pereţi

  20. Oricit ar fi de amuzanta si demna de bascalie ar fi ideea unui nou partid se pare ca 60% din electorat asteapta ""altceva"".

    Acest ""altceva"" poate insemna si un nou partid.

    Poate il infiinteaza nea Nelu Iliescu ca are experienta in asa ceva.

  21. Bleen , ai spus "militant" ; mi-a scapat ceva sau ti-ai anuntat o intentie pentru infiintarea unui partid ? Daca da , trebuie sa-mi revizuiesc pozitia fata de blog.

  22. Una şi mai tare:

    "The idea of libertarian paternalism might seem to be an oxymoron, but it is both possible and legitimate for private and public institutions to affect behavior while also respecting freedom of choice. Often people's preferences are ill-formed, and their choices will inevitably be influenced by default rules, framing effects, and starting points. In these circumstances, a form of paternalism cannot be avoided. Equipped with an understanding of behavioral findings of bounded rationality and bounded self-control, libertarian paternalists should attempt to steer people's choices in welfare-promoting directions without eliminating freedom of choice. It is also possible to show how a libertarian paternalist might select among the possible options and to assess how much choice to offer."

  23. http://rightwingnews.com/weird/calling-pets-pets-

    "Animal lovers should stop calling their furry or feathered friends “pets” because the term is insulting, leading academics claim.

    Domestic dogs, cats, hamsters or budgerigars should be rebranded as “companion animals” while owners should be known as “human carers”, they insist.

    Phrases such as “sly as a fox, “eat like a pig” or “drunk as a skunk” are all unfair to animals, they claim."

    http://www.moonbattery.com/archives/2009/07/cass_

  24. Sintagma "partid nou" presupune implicit cum că am avea deja partide existente. Este fals. Nu avem aşa ceva. Nu avem partide, cu platforme şi ideologii bine definite. La toate votările din '90 încoace nu s-au votat idei şi programe, s-au votat fie personaje/personalităţi, fie, ca de exemplu în cazul Constantinescu/CD s-a votat împotriva altor personaje/personalităţi.

    Acum avem doar găşti. Nici măcar găşti omogene, de exemplu grupul de puştani care-şi pierd vremea în faţa blocului meu ar face un partid mult mai serios. La toţi le plac manele, hiphoapele şi berea la PET-uri de doi litri. Au o gândire în capul lor, ieftină, dar există ceva acolo, sunt previzibili. Au o ideologie mult mai clar definită decât partidele istorice sau isterice; nu fac alianţe de stânga-dreapta-centru cu rockerii şi iubitorii de muzică clasică. Nu amestecă berghenbirprieteniiştiudece cu cine ştie ce vinuri fine. Nu sar din gaşca de la blocu 12 la gaşca de la blocul 22 nici măcar dacă la blocu' 22 au apărut proaspete membre de partid nou promovate de la organizaţia de tineret.

  25. Chiar asa, sa vina Lazaroiu sa ne dea (asta e, n-am incotro si recunosc ca romanii asteapta sa li se dea) acel nou partid (Alba ca Zapada sau oricum se va numi el) despre care a vorbit primul, daca nu ma insel.

  26. copy/paste hotnews

    sebastian lazaroiu precizeaza, intr-o declaratie remisa mediafax, ca doreste sa se dedice analizei politice si ca nu vrea ca analizele sale politice sa fie asociate institutiei prezidentiale.

    "asa cum apare si in comunicat, a fost o incetare a raporturilor de munca cu acordul partilor", explica lazaroiu.

    el spune ca a decis sa se dedice "pe mai departe" analizei politice.

    "sunt constient ca exista anumite constrangeri institutionale firesti in formularea publica a unor analize politice din pozitia de consilier prezidential. nu vreau ca analizele politice pe care le fac sa fie asociate institutiei prezidentiale", mai spune lazaroiu.

    el precizeaza totodata ca a fost o onoare sa lucreze cu presedintele. "am avut o colaborare foarte buna", conchide lazaroiu.

  27. Lumea i-a atras de mult atentia, lui Lazaroiu, ca prea face pe presedintele Romaniei pe bloguri.

    De-acum inainte, n-are decat sa faca pe Nostradamus cat doreste, in numele sau, nu in numele presedintelui!

  28. Pai acum e momentul sa vina dl Lazaroiu sa ne lumineze, fiindca domnia sa a lansat ideea si acum poate vorbi liber, ca nu mai "vorbeste pe banii nostri" si doar nu s-o duce la realitati sa-l infiereze pe Base, ca Saftoaica.

  29. O fictiune: daca era sa se faca un nou partid se facea pina acum.

    N-are cine sa-l faca, pentru ca, in spiritul romanesc, toti asteapta sa-l faca altul/altii. Asta si explica plapuma pe tambal, entuziasmul s-a topit rapid si brusc, initiatorii au renuntat vazind ca lumea sta in tribuna si nu se grabeste sa intre pe teren.

  30. A, Nou Partid

    Sunt foarte sceptic.Ca şi dl Aligică,

    Lipseşte spiritul de organizare, lipseşte ideologia, principiile şi mai ales lipsesc oamenii nu ca şi număr, ca şi implicare şi viziune. Munca de echipă e definită ca munca altora pentru unul dintre ei. Asta este, consolaţi-vă.

    E mult blabla în România, şi paginile ziarelor şi html sunt pline de discursuri fără substanţă şi finalitate. Ca şi cel actual al meu.

    Singurele răbufniri din astea inovatoare apar în momente de criză majoră când cumva liniştea oamenilor e tulburată printr-o schimbare negativă în modul de viaţă şi sunt trecătoare bazate mai mult pe un sentiment de revoltare la nişte măsuri, adica post priori, nicidecum nu sunt exerciţiul unor eforturi constante de planificare, comunicare. Iar a doua zi dimineaţă, viaţa o ia de la capăt în acelaşi sistem de valori. Soarele e acolo, corupţia acolo şi viaţa e urâtă, dar eh, mergem în aceiaşi direcţie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *