O fortăreaţă nepăzită
Bucureştiul e cea mai mare fortăreaţă politică şi e nepăzită şi nedorită. Sau, mai bine zis, nimeni n-are curaj să se apropie de ea. Nici PDL, nici USL n-au şanse s-o cîştige. Din acest motiv USL a renunţat să-şi mai desemneze un candidat pentru Bucureşti şi a decis să-l susţină pe Sorin Oprescu, d-aia PDL tot amînă alegerea unui candidat propriu.
2 milioane de alegători cu drept de vot
Bucureştiul are aproape 2 milioane de alegători cu drept de vot, are vizibilitate mediatică de trei ori mai mare decît restul ţării la un loc, aici se întîmplă capitalismul pe bune. Logistic e mai uşor să faci campanie aici, ai populaţia a cinci judeţe pe suprafaţa a unui treimi de judeţ, 45-50% din audienţa internetului vine din Bucureşti (cifrele Blogary pe ultimii doi ani: Bucureşti 49,82%, Cluj Napoca 3,50%, Braşov 2,99%, Timişoara 2,61%, Iaşi 2,19%).
Unica şansă a unei noi forţe politice
Bucureştiul e unica şansă a unei noi forţe politice (partid, oenge sau ce o fi). Bucureştiul e capul de pod pentru 2014 şi scrutinul prezidenţial al lui 2012. Dacă alegerile nu se comasează, Bucureştiul e capul de pod şi pentru 2012, e bătălia care uneşte, care coagulează şi pompează adrenalină şi real. Dacă alegerile se comasează, Bucureştiul e scrutinul prezidenţial, e locomotiva pentru alegerile parlamentare.
Minoritatea cumanilor
Nici nu ştiu dacă avem nevoie de un partid nou pentru asta. Acum cîteva zile vorbeam despre minoritatea cumanilor, a ălora 3,5 milioane de contribuabili pe bune. La urma urmei, şi ei, ca şi maghiarii, pot fi reprezentaţi în alegeri de o asociaţie, nu?
Un candidat
Tot ce trebuie să faci e să găseşti un candidat capabil să cîştige şi, mai ales, şi aici e mult mai greu decît credeţi, dispus să se bage. Însă pentru a avea şanse, respectivul ar cam trebui să-şi anunţe candidatura pînă la 1 decembrie sau 1 ianuarie.
Oprescu a cîştigat în 2008 cu voturile a 15% dintre bucureşteni
Oprescu nu e de nebătut. Cu atît mai mult cu cît el a cîştigat alegerile prin neprezentare. A fost ales de vreo 15% dintre bucureştenii cu drept de vot (164 000 de alegători l-au votat în turul 1 şi 316 000 în turul 2 – prezenţa la vot în turul 2 a fost în jur de 30%).
Cel mai important
Îţi concentrezi forţele şi resursele limitate pe un obiectiv realizabil, pentru cucerirea unui avanpost. Greşesc. Nu a unui avanpost, ci a unui nod politic.
Dreapta
Şi nici nu canibalizezi dreapta. Dreapta e moartă, e inexistentă într-un oraş în care primar e Oprescu, într-un oraş care a încăput pe mîna PSD-ului pentru prima oară după 1992. Iar PDL-ul, am spus-o, nu are absolut nicio şansă în Bucureşti.
Miza
Chiar asta trebuie să fie miza: cîştigarea Bucureştiului. Poate că parlamentarele din 2012 sînt compromise, însă în jurul Bucureştiului poate creşte o nouă forţă politică.
Ai dreptate bleenuletz. Da nu-mi trece nici-un nume "curat" si totusi cunoscut prin minte.
Bleen Daca un candidat are tupeul sa-i zica in fata lui Oprescu ceva de genul "In fata poporului si a bucurestenilor, spuneti domnule Oprescu de ce ati dublat costul Pasajului Basarab, a carei constructie ati sistata aproape un an, de ce ati dublat costul noului stadion Central Arena si ati pus un gazon care ne-a facut de ras in toata Europa si unde este autostrada zburatoare?
Cu asta il termini, totul e sa ai sange in instalatie ca Traian Basescu. Oprescu va cadea ca o popica. La prezidentiale a luat doar 3%, ati uitat?
off-topic, dar merita sa ne cunoastem 'telectualii:
"Să ai şansa de a fi contemporan cu o efigie de asemenea calibru (la socrul lui Duda se refera – n.m.) şi să treci ţanţoş pe lângă ea e o specie de tembelism, care frizează prostia. Niciunul dintre alibiurile pe care şi le-au fabricat, din timp, marii absenţi nu ţine…. probă minimală de decenţă. N-a făcut-o preşedintele (iarasi i'o trage lui Base – n.m.)" – domnul reper Plesu Andrei
Ar fi interesant un duel Sebastian Lazaroiu vs. Cezar Preda. In turul I, cum ca care sa prinda locul de salanger al primarului care e de batut.
Nu ca l-ar bate vreunul pe Oprescu. Dar macar sa stim care e mai prizabil. Adica sa stim daca e cazul sa mai militam pentru innoirea clasei politice (modelul Base-Macovei) tura asta, sau ramine pe alta data.
Eu zic ca da.
eu l-aş vedea pe Lăzăroiu lider al "cumanilor" în bătălia pentru Bucureşti
"Şi nici nu canibalizezi dreapta. Dreapta e moartă, e inexistentă într-un oraş în care primar e Oprescu, într-un oraş care a încăput pe mîna PSD-ului pentru prima oară după 1992."
BEC despre Bucureşti:
Oprescu, turul 1 locale: 164 000 voturi
Traian Băsescu, turul 1 prezidentiale: 267 000 voturi
Oprescu, turul 2 locale: 300 mii voturi
TB, turul 2 prezidentiale: 476 mii voturi
PDL, 2008, parlamentare: 190 mii voturi.
Dacă definim dreapta *strict* ca fiind PDL, atunci da, afirmaţia de mai sus e corectă. Dar cifrele pot fi interpretate şi altfel…
"Ce a făcut Oprescu, ca doctor, pentru comunitate?"
ca DOCTOR, a operat impecabil National Arena.
sangerarea initiala evaluata la 119 milioane de euro de catre felcerul Videanu, a ajuns la 234 milioane de euro in echipa profesionista a lui Oprescu
Asta îmi aduce aminte de o propunere de-a mea din campania electorală din 2008:
Autostrada să aibă două ieşiri: una la Giurgiu, şi una la Ploieşti. Şi nici o intrare. După ce toţi bucureştenii vor ieşi, având în vedere că nu vor mai avea pe unde să intre, traficul, aglomeraţia şi criza de locuinţe din Bucureşti se vor rezolva. Votaţi Oprescu.
"Ce a făcut Oprescu, ca doctor, pentru comunitate?"
nimic, da' e haios. mie mi-a placut f. mult autostrada zburatoare din primul mandat. aud ca pentru mandatul 2 pregateste un tunel nezburator.
@vocalis
Ce a făcut Oprescu, ca doctor, pentru comunitate?
@dragalasafrumusica
Da, victorie a la Pirrus….
Intre aia 2, il prefer pe Oprescu. Ca doctor a facut ceva pdentru comunitate. Bine, si Prigona a facut Taraf TV.
@dragalasafrumusica
Din lac în puţ, cu alte cuvinte. Ce mi-e Oprescu, ce mi-e Prigoană… Nu cred că asta e miza, să-l înlocuim pe Oprescu cu o copie fidelă. Şi dacă Prigoană îl bate pe Oprescu, ce? Care-i şpilul? Tot un rahat e.
Disclaimer
Opiniile mele nu au nicio legătură cu Sebastian Lăzăroiu sau cu mai ştiu eu ce persoană sau grup de persoane.
Am vorbit despre o oportunitate strategică, atît. Nu faceţi abuz de interpetare şi nu citiţi printre rînduri, că nu e nimic de citit printre rînduri.
..cred ca ar trebui facut un studiu.. care au fost participantii la vot 1996,2000,2004,2008.. varsta , sex, ocupatie.. se pare ca a crescut in timp numarul votantilor pensionari desi se sustine ca bucurestiul e cel mai capitalist oras, si cel mai conectat la informatie.. si atunci ales candidatul.. parerea mea e ca daca intra prigoana chiar dc. e de la pdl , in stilul lui mistocar il ia pe oprescu..
@grumps
Nu există legal dar ar fi o idee bună să existe legal. Dacă singura şansă să-ţi fie respectate drepturile e să fii minoritar, atunci să fim minoritari.
"minoritatea cumanilor" … exista legal ? m-as fi declarat cuman la recensamant …
Eu un bun moment pentru ca noii veniti sa-si faca botezul in politica iar un Lazaroiu sau Neamtu sau altii din "noua generatie" sa dea ochii cu elkectoratul. Si apoi, cu voturi castigate, vor fi adevarati politicieni.
Sper ca vor avea curaj!
Categoria "simtz enorm si vaz monstruos":
Cum de "Bucureştiul are aproape 2 milioane de alegători cu drept de vot", iar 15% inseamna "164 000 de alegători l-au votat în turul 1", respectiv "316 000 în turul 2 – prezenţa la vot în turul 2 a fost în jur de 30%"
PS. Am fost la consult. A zis nenea doctoru` ca nu era cazul sa-l deranjez, dar e dispus sa faca voluntariat cu "ginditorii" ce dau sfaturi. Cica-s interesanti din punctul de vedere al specialitatii sale. Ar iesi, cica, o 9 clasificare ca specie, adicatelea.
inclusiv PDL a buftat-o la politica de cadre. acum sa dai cu tunul si nu gasesti in candidat credibil pentru Bucuresti. trebuiesc convinsi 400 de mii de bucuresteni sa aleaga un om? Monica Macovei nu este o solutie pentru Bucuresti. Mihai Neamtu? Sebastian Lazaroiu? mai degraba l-as vedea pe Lazaroiu luptandu-se cu Oprescu si maturand cu el pe jos.
V ati gindit ca lumea asta functioneaza in general dupa modele?
Romanul se inbraca dupa moda lansata de Botezatu sau Mutu , vorbeste cu accentele lui Mitica Dragomir si Cristi Borcea, maninca sarmale pentru ca crede ca le a inventat Burebista si va vota tot personaje asemeanatoare celor votate anterior.
Eu zic ca daca gasim un nou Basescu mai putin chior, mai inalt , mai tinar dar la fel de direct si percutant putem recuceri Bucurestiul.
Oprescu a iesit primar datorita faptului ca Blaga semana mai mult cu Cosminca decit cu Basescu.
Eu zic ca drumul e liber pe partea dreapta pentru ca PDL ul nu pricepe inca ce l a propulsat la putere.
@Hantzy: ma refeream pur si simplu la dificultatea gasirii unui candidat care sa-i scoata pe bucuresteni din case (vezi cifrele de participare la vot date de Bleen). Trebui un profil bine "centrat" si un om care sa corespunda pe cat posibil acestui profil pentru a scoate din amortire bucurestenii.
Asta e şi tragedia. Că aproape toţi cei care intră în politică, intră din oportunism. D-aia şi discursul politic sună atît de fals. Au compromis toate temele politice. Le pun pe tapet fiindcă aşa e bine, sau aşa cred ei că e bine, dar nu cred în ele.
Sa vedeti voi ce clabuci ar fi pe la TV si pe bloguri daca Lazaroiu si ar anunta intentia de a candida.
Ce Basesti ce mame de Basesti ar fi la gura lor.Ce fibrilatie ar incepe chiar si in PDL daca se anunta o astfel de candidatura.
@Poweraxxel
Am vrut să spun că nimeni nu prea să se bage în politică. Din candidaţii ăia ideali, vreau să zic. Că oportunişti găunoşi sînt destui, e deja inflaţie.
Vai, dar nu.. o, va rog, se poate.. ei, hai, acum daca…
Vrei de fapt sa ne spui ca Lazaroiu va candida la Primarie? 🙂
@ Bleen: eu propun sa faceti un fel de "vocea Romaniei" in care sa gasiti candidatul ideal … Ce ai vrut sa spui cu "Tot ce trebuie să faci e să găseşti un candidat capabil să cîştige şi, mai ales, şi aici e mult mai greu decît credeţi, dispus să se bage."?
@Bleen
Pentru a comenta subiectul lansat de tine asteptam ca prietenul tau Lazaroiu sa se tina de cuvint.
Aseara spunea ca vrea sa intre in politica.
Ar fi frumos din partea ta sa i sugerezi ca primul pas asta ar putea fi. Primaria.
Am avea si noi pentru ce merge la vot.
ok, bleen, sorry!
Esti descurajant, tucule! Pai tocmai spuneam ca solutia nu e sa-i reduci la numar, dar sa-i lasi sa frece menta, ci sa-i cointeresezi sa n-o mai frece.
Pentru asta ar trebui sa dam posibilitatea electoratului sa aleaga candidatul partidului in colegiul unde urmeaza sa voteze. Nu e nevoie de un algoritm atat de complicat precum cel propus, care are si dezavantajul ca in strainatarte vor fi trimisi tot preferatii liderilor de partid. S-a procedat deja astfel.
Am sa va rog sa continuati discutia despre parlamentari pe forum si sa va concentrati, daca acest lucru este posibil, pe articolul in al carui subsol comentati.
@Hantzy
Si ce cistigam daca platim aiurea 400 de parlamentari care freaca menta?
Democtatie? Sa fim seriosi. Intre democratie si mentalitatea parmamentarului roman este o prapastie de netrecut.
Mai bine am modifica legea electorala astfel:
Candidatii nu trebue sa aiba mai mult de 15 ani si pentru a se inscrie in cursa electorala vor da un soi de bac care sa le verifice competentele.
Cei alesi vor fi scolarizati pe cheltuiala statului in strainatate. Dupa 7 ani de studii isi vor putea ocupa locurile in parlament.
Pina atunci Dumnezeu cu mila si ce va mai ramine din tara asta poate avea o sansa.
Daca nu va mai ramine nimic vor avea posturile TV ce toca pina iese Turcescu la pensie (am mentionat Turcescu pentru ca e mai tinar)
Ma rog, victore, mandatozaurii! Parlamentul nu e un loc pentru individualitati. Pentru asta avem societatile academice, uniunile literare sau confreeriile de breasla. Parlamentul trebuie sa fie o fotografie a societatii: cu cat mai multi pxeli cu atat mai acurata imaginea, si deci mai exact (nu mai bine) reprezentate interesele. Cu toate discursurile politice, in parlament nu se mai fac prozeliti, nu mai exista mentori si discipoli. Obligatia de a recurge constant la negocieri si la aliante conjucturale in interiorul sau, mentine parlamentul in acel tonus necesar unei bune dezbateri, unde antagonismul ideilor este intotdeauna de preferat cvasiuanimitatii sau a majoritatii culorii.
Parlamentul trebuie sa fie cel ce decide, in urma dezbaterilor, oricat de lungi si anevoioase, iar nu cel ce certifica ce decid altii. Parerea mea!
PS. Sunt deja de notorietate productiile hollywoodiene cu inflatie de actori de prim rang. In general, bugetul e sufocat de gage-urile imense plus de hachitele starurilor care vor hartie igienica roz sau dulceata de nuci la ora zece.
mandatozaurii din Parlament.
nedo,
solutia nu e sa reduci locurile. Chiar daca le reduci si cu 70% n-ai garantia ca tocmai aia 20-30% nu raman in parlament. Cand, deunazi bleen se supara pe parlamentarii puterii ca nu-si sustin guvernul, nu se punea problema integritatii sau uninominalitatii lor, ci doar a numarului lor.
Solutia e ca acei parlamentari sa devina interesati in a-si perpetua cariera politica. Iar asta se poate face, nu prin limitarea locurilor, dar mentinerea filtrarii preelectorale in apanajul grupurilor politice, ci exact invers.
eu nu cred ca se pune problema de a nu candida la primaria capitalei(noua republica).cu cine vom candida?asta e intrebarea…..
hantzy
în parlament sînt cel puţin 20-30% oameni care şi dacă sînt, şi dacă nu sînt, tot un drac. e ca şi cînd n-ar exista. sînt aleşi un mandat sau două, după care ai uitat de ei, nici nu ştii că au existat.
mishu jamie, e tot o lista!
Atata vreme cat alegi dupa culoarea cosului, n-are importanta daca esti obligat sa iei marul de deasupra sau pe singurul din cos. Ceea ce vrei dumneata e sa existe suficienti de multi care sa se lase imbatati de aroma marului din cosul propriu.
Primaria Bucurestiului a fost rampa de lansare pentru posturile de prim-ministru si presedinte. Nu e de lepadat. Doar ca, fiind o pozitie nominala si nu o lista, trebuie gasit si Personajul.
Raspuns la update rautacios:
O fi incitant, dar nu cred ca e de dorit. Efectul imediat ar fi ca raman doi combatanti, fiecare dintre ei sperand sa atraga cat mai multi dintre cei aflati in descompunere. Momindu-i ideologic, caci locuri eligibile din 200 si 8 admistratii superjudetene nu mai pot prezenta o garantie pentru venetici.
Pe termen lung insa limitarea drastica a alternativelor si reducerea ofertei politice, nu la un sistem bicolor, ci, chiar mai rau, la un sistem cu doar doi lideri politici, partidele devenind cozile de topor ale acestora, va scadea inca si mai mult (daca mai e posibil) participarea la vot si interesul pentru viata politica.
In logica de partid n-o fi rau, simplitatea controlului fiind asigurata, iar contraopinentul cunoscut si lipsit de posibilitatea aliantelor politice. Insa pentru beneficiari, reducerea numarului de combatanti politici echivaleaza cu o reducere a concurentei, iar reducerea numarului de locuri in parlament inseamna obedienta desavarsita a alesilor fata de liderul de partid. Adio negocieri, adio tratative, adio compromisuri. Intr-o tara unde majoritare sunt minoritatile politice, ignorarea lor, pe baza sustenierii unei majoritati votante, obligata si ea perpetuu sa leaga raul cel mic, nu poate fi o solutie.
Bleen, esti sigur ca asta vrem?!
Eu zic sa l sustinem la primarie pe Printul Charles (ala cu Transilvania) .Daca cistiga primaria va cistiga si prezidentialele si dupa ce ajunge prtesedinte poate provoca un referendum si reinstaura monarhia cu el rege si Robert Turcescu purtator de cuvinte.
Va dati seama ce batalie politica ar fi intre casa de Windsor si casa Duda?Casa de Windsor sprijinita de B1 TV care va emite in acelasi timp si in engleza si in romana si casa Duda sprijinita de Antena 3 care va emite numai in romana ca asa sunt ei patrioti.
Telenovelele continua.Realitatea bate imaginarul.
off-topic, dar veti vedea ca merita:
"În satele din Transilvania, Ziua Morţilor are un nume foarte frumos: Luminaţia. Dacă ar fi după mine, aş trece Luminaţia în rîndul Sărbătorilor Naţionale."
http://sareinochi.com/2011/11/01/luminatia/
"Poate că numele de pe cruci s-au stins ori abia mai pîlpîie scrise într-un buletin ori într-un paşaport prin cine ştie ce ţară străină. Acum, lumînările scot din indiferenţă teritoriile dinspre pădure, altădată pustii. Şi mă gîndesc că, încet, încet, urmînd drumul lumînărilor, ţinţirimul din satul meu va face înconjurul lumii şi că, într-o bună zi, poate peste o mie de ani, lumînările, asemeni corăbiilor lui Magelan, vor ajunge de unde au plecat."
off topic şi nu prea
scriam în 4 decembrie 2008…
"UPDATE RĂUTĂCIOS. Întrebare pe sursă (sursa fiind eu şi mintea mea scormonitoare): Dacă PD-L şi PSD se înţeleg, fac majoritatea, adoptă sistemul de vot majoritar în două tururi şi scad numărul de parlamentari la. să zicem, 200, nu va fi buba mare la PNL şi UDMR? Nu ar însemna asta scoaterea PNL şi UDMR de pe scenă? Incitant, atât de incitant…. Mitrea e chiar simpatic câteodată."