Amnezia preferata

Acum o săptămînă, Dragoş Muşat a pus pe Youtube un clip ultra funny şi senzaţional de bine lucrat, cu doi moldoveni şi doi delfini maidanezi în Dîmboviţa, care a sărit de 300.000 de vizionări. O reclamă la covrigi. Între timp, Muşat a fost pîrît drept plagiator, imund hoţ intelectual, escroc. Îl cunosc pe Dragoş din 1996. Lucrez cu el, într-un fel sau altul, de aproape cinci ani. Cu excepţia ultimelor patru luni, am lucrat împreună aproape zi de zi. Sînt şi alţii care îl cunosc la fel de bine pe Dragoş, mulţi dinaintea mea, şi au lucrat sau lucrează cu el zi de zi. Totuşi, niciunul n-a simţit nevoia să spună public ce-am să va spun eu acum: Muşat nu poate fi hoţ, escroc, plagiator.

Tocmai pentru că îl cunosc şi au lucrat cu el atîta amar de vreme, ar fi trebuit să-şi aducă aminte că Muşat nu fură. N-o face, pentru că nu asta e structura lui. O fac alţii, pentru că aia e structura lor. De pildă, cetăţeni care îţi înşfacă ideea din zbor, se retrag discret, scriu iute, predau marfa şi pleacă mulţumiţi. A doua zi, cînd apare gazeta sau se difuzează programul, i-a lovit, brusc, amnezia. Nu-şi mai amintesc că tu ai zis-o primul. Ţi s-a părut ţie. Cum să nu fie ideea lor? Sau cetăţeni care uită să treacă pe generic că a fost conceptul tău, ideea ta. Sau cetăţeni care şi-au clădit cariere plătindu-i pe alţii să le scrie articolele pe care le semnează. Plătindu-i mizer, normal.

Cei care îl cunosc şi au lucrat cu Dragoş atîta amar de vreme ar fi trebuit să-şi aducă aminte că el nu aparţine acestei categorii socio-profesionale. În schimb, văzînd clipul cu rechinul de la Amsterdam, au preferat să se lase cuprinşi de îndoială. Plagiat, furt, escrocherie. Ce altă explicaţie poate fi? Imediat după lansarea revistei Kamikaze, Dragoş Muşat a propus un poster în care Băsescu se pupa pe gură cu Patriciu. În ideea că iubirea învinge ura. Ne-am tăvălit de rîs. Au apărut, însă, ezitări. A fost o întreagă discuţie, dacă să fie publicat în Kamikaze. Eu l-am susţinut cu toată tăria. A fost publicat. A apărut şi-n print, şi pe net.

Posterul cu sărutul lui Băse şi Patriciu trebuia să fie începutul unei întregi campanii de afişaj, inclusiv pe faţada unui mare magazin bucureştean. A fost respinsă. Că e prea nu ştiu cum, că nu se cade, că nu merge la noi şi alte alea. Bine că aceeaşi idee, dar exact aceeaşi idee, merge acum de sparge, în întreaga lume, ca la balamucul vesel. Făcută de Benetton. Coincidenţă. Le-a venit aceeaşi idee care-i venise lui Muşat, cu mai bine de un an înainte. Nu credeţi, deci verificaţi. Evident, însă, invers nu se poate. Coincidenţă poate să fie doar la occidentali, nu la vreun băiat de pe la noi. Băiatul nostru nu poate fi decît plagiator, hoţ, escroc. Nu? Pentru cine nu-l cunoaşte, să zicem. Eu îl cunosc. Îl cunosc şi alţii, care au simţit, însă, nevoia să se îndoiască de el.

 

KAMIKAZE

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Alexandru Hâncu

A lucrat ani de zile la BBC în Marea Britanie, unde a stat 16 ani, între 1992 și 2008. Revenit în țară, a lucrat la televiziunea online Happy Fish, Serviciul Român de Comedie și la Kamikaze, unde este și fondator. Este membru fondator al Blogary.

42 de comentarii

  1. @sare'n ochi: dude, la clipul cosmote e vorba de unul și același regizor pentru ambele filmulețe (s-a lămurit asta cu destul de mult timp în urmă). Cum ar putea să se plagieze el pe el însuși? 😀

    În altă ordine de idei (sau aproape on topic, cum se zice), acum, că mi-am pus numele în căsuța aia, am observat că i-am plagiat pe atâția alții care au purtat numele ăsta înaintea mea. Damn.

  2. @ElCucui

    pai care kmkz? ca avem asa: kmkz vant divin, kmkz japonezi, kmkz afganistanezi, kmkz ceceni, kmkz palestinieni, kmkz nou, kmkz vechi, academia kmkz, realitatea kmkz, aventuri la kmkz, kmkz la pescuit, kmkz pentru toti, kmkz subtire, kmkz gros, kmkz portocaliu, kmkz rosu, kmkz lung, kmkz scurt, infractoarea kmkz, kmkz patrat, kmkz rotund…

  3. @Dragos, se vede că nu citești KMKZ. Am zis încă de săptămâna trecută că Albă-ca-Zăpada va lua născare zilele acestea și va fi de stânga. De fapt, nu va fi chiar o ACZ, nici măcar o Cenușăreasă, pentru că astea două sunt cu happy end. Partidul lui Geoană va fi Fetița-cu-Chibriturile. Deci FCC, nu ACZ

  4. …cronicarii vor consemna: Dabuleni – leagan de istorie si civilizatie, mugurele primordial ce a asigurat 1000 de ani de belsug si prosperitate in spatiul carpato-danubiano-pontic.

  5. Cucui,

    nu e locul si nici momentul ca tu si Turosu sa hihihi&hahaha. traim vremuri istorice, tara noastra e la cotitura. nu pot spune prea multe (sugacii mogulilor

    vegheaza), iti transmit codat cateva indicii:

    – ai observat zambetul tamp din ultimele 2 zile de pe chipul lui Ponta, de parca vreo oglinda fermecata l-a informat ca-i cel mai frumos & destept din tara ? ai observat !

    – vanatorul Nastase a prezentat la control, la Elias, inima caprioarei (citeste porcului) Iliescu ? a prezentat !

    – 7 primari din arealul Dabuleni l-au intampinat pe prostanac cu paine&sare ? l-au !

    ei, profetia Lazaroius s-a implinit, Geoana = ACZ !

  6. Azi și eu și Marian Turosu am avut exact aceeași idee, el având timp s-o și deseneze. Un banc pe care l-am trimis amândoi pe mailul redacției:

    Întrebare: Cum se va numi partidul populist fondat de Geoană la Dăbuleni?

    Răspuns: P.P.N.

    (Partidul Poporului Național, Partidul Prostănacului Nătărău)

  7. Originala este ideea de a asocia delfinul cu Dimbovita.

    Delfinul este simbolul regalitatii, inteligentei si nobletei.

    Nu stiu daca Musat a asociat voit simbolul regalitatii franceze cu mocirla romaneasca dar mesajul poate fi fantastic.

    "Si din mocirla poate apare un delfin""

    Nici o asemanare cu renasterea lui Geoana.

  8. Am păţit şi eu. Eram în stagiu şi brusc îmi vine o idee formidabilă, un procedeu total neconvenţional, care rezolva dintr-un foc problemele legate de contracţia unor piese, contracţie care genera multe necazuri. Fac experienţe, ies promiţător, nimeni nu auzise de aşa ceva, toată lumea încântată.

    Dă Dumnezeu şi trece Ceaşcă la cele veşnice, ajung şi eu în contact cu preocupările cercetătorilor din vest şi văd cu uimire că procedeul inventat de mine era studiat de un profesor din Heidelberg, care mânca o pâine bună din el, asta era activitatea lui. L-am contactat şi am rămas în bune relaţii. Nici el nu m-a plagiat pe mine, nici eu pe el.

  9. Florina,

    nu pricep de ce esti asa de surprinsa. ai uitat de "Între noi e ură eternă, ai înţeles? Ură eternă! Eternă!!!" ?

    Alin Ionescu e la ei….

  10. demonstratie fara putinta de tagada cum ca nici vorba de plagiat:

    cand au aparut cele 2 Andree cu Mo-su-le, ce tanar esti/ E prima oara cand vii la mine (x2)/ Nu te mai las sa pleci/

    Noapte de vis alaturi de tine, Horia Moculescu gen a zis, citez aproximativ: "un cantecel, sa-l numim X, chiar daca seamana cu alt cantecel, numit Y, nu poate fi numit plagiat daca X-ul difera prin cateva acorduri"

    in speta de fata:

    delfin≠rechin

    Dambovita≠Amsterdam

    moldovenii≠oricine altcineva

    ai nostri mananca covrigi Boromir ≠ speriata aia care

    infuleca meltz

    Q.E.D.

  11. exista o oarecare asemanare intre clipuri, asta nu inseamna ca cel romanesc poate fi considerat plagiat. cel romanesc este mult mai haios si mult mai bine facut. dar asemanari intre idei exista in milioane de clipuri in intreaga lume. hai sa ne uitam la alea de dtergenti: sunt identice, schimbat este numai numele detergentului. toate scot 15.000 de pete, toate albesc samd.

    Sau sa trecm la filme. In fiecare an apar zeci de filme cu "sfarsitul lumii". Nu e cutremur, e vulcan, nu e vulcan, sunt extraterestri, nu sunt extraterestri sunt teroristi cu o bomba atomica. La sfarsit muschiulosul (sau dupa caz savantul ochelarist) si bunaciunea (asta e mereu plagiata) salveaza lumea. Dar 3/4 din film e la fel ca precedentul. asta inseamna ca e plagiat?

  12. plagiat e clipul Cosmote despre fluture ("ce-i asta?" "ti-am zis de o mie de ori: un fluture" in loc de "a sparow" cum apare in clipul grecesc pentru OTE – sau cam asa ceva).

    a-l acuza pe omul care a facut clipul cu delfinii de plagiat este identic cu scandalul iscat de "frunza" Elenei Udrea. scandalul este creat si intretinut. ma bucur ca si prostii il ajuta pe om sa faca rating.

    1. atîta energie şi atîta înverşunare depuse ca să desfiinţeze nu numai ce-a făcut un om, dar şi cu bătaie spre omul respectiv, nu pot fi decît ori din disperarea şi neputinţa unor oameni căzuţi rău, ajunşi nu departe de graniţa patologiei, ori denotă foarte grave probleme de caracter. înţeleg, invidie, invidie, dar şi asta are o limită.. ceea ce încearcă ei să-i facă lui Muşat, însă, nu e deloc ceva sănătos, în limitele unei invidii fireşti.

  13. Daţi căutare după "shark in canal" sau "dolphins in canal" pe google video sau pe youtube. Dacă ideea unică, originală şi genială din cele două clipuri disputate (Bucureşti-Amsterdam) e prezenţa nemaivăzută a animalului marin într-un canal atunci şi ăia cu clipul din Amsterdam au ceva probleme.

  14. @chriscross

    Nimeni nu şi-a adjudecat ideea ca fiind unică şi originală. E cam greu ca ideile să fie unice şi originale.

    Concret, la delfinii din Bucureşti-rechinii din Amsterdam

    Ideea nu e aceeaşi. Rechinii din Amsterdam e o parodie după Jaws (rechinul care loveşte barca, zgomotul surd-neutru cu potenţial sinistru al loviturii), apoi rechinul care se iese din apă etc.

    Delfinii din Bucureşti e despre maidanezi-cerşetori (nu discutăm despre partea cu basarabenii, aia n-are nicio legătură cu rechinii din Amsterdam). Amsterdam e Jaws, Bucureşti e maidanezul cu gura deschisă, privire miloagă şi dat din coadă.

    Ce leagă cele două clipuri? Prezenţa unor animale marine exotice într-un rîu/canal dintr-o zonă populată. Dacă e s-o luăm aşa, şi Loch Ness-ul e o sursă de inspiraţiune.

  15. O ultimă remarcă: e vorba doar de invidie. Mușat i-a "avut", toți au mușcat cu tot cu mal, i-au făcut vizionări (are peste 400.000 acum), și în loc să spună "Ești bun, Mușat!", și-au pus toată energia în a-l desființa. Niște jegoși impostori care își vând "expertiza" lor în internet pe bani buni, care n-au produs vreun viral inteligent niciodată și care se tem că le ia Mușat contractele pentru că e mai bun decât ei. Asta e de fapt realitatea.

  16. @chrisscross: ideea e originală. Judeci greșit, plecând de la ideea că Mușat a copiat și știa asta. Dacă e doar o coincidență, e evident că ești convins că e ideea ta și nu ai deloc impresia că ți-ai adjudecat ceva. Mai mult, în interviul pe hotnews Mușat descrie logica creativă: spune că a plecat de la a hrăni porumbei cu firmituri și s-a întrebat cum anume ar putea face asta funny. Logica e diferită de cea care e în spatele celei cu rechinii în Amsterdam.

    Bonus, de la Căutiș, care a fost coleg ani de zile cu Mușat: "Are dreptate Ducu și eu îl știu pe Mușat. Cu o adăugire:

    Mușat nu e hoț nu fiindcă nu-i place să fure. Mușat nu e hoț din orgoliu. E prea orgolios ca să poată fura ideile altora. Și are și talent care să-i justifice orgoliul."

    Mi se pare deprimant cum sar toți să judece în necunoștiință de cauză.

  17. @chriscross

    întotdeauna cînd creezi ceva de la zero există o cîtime risc ca ideea sau parte din idee să fi fost folosită de altcineva înainte, iar cineva să descopere undeva o creaţie similară. eu văd altceva – văd tone de frustrare și ranchiună din partea unuia care aştepta de mult să-şi înfigă cariile în curul lui tetelu.

  18. N-am intervenit până acum public pentru că m-a rugat Mușat să n-o fac. Am vorbit cu el la telefon și mi-a spus că tot scandalul l-a afectat rău de tot, că nu poate să înțeleagă ce se întâmplă și de ce, că e mai bine să stau liniștit pentru că cei de la agenție nu mai vor discuții pe tema asta în presă.

    Acum, că Ducu a vorbit, am să vorbesc și eu.

    Mușat a fost partenerul meu în Happy Fish și directorul creativ. Deși pentru mulți HappyFish nu mai e mare lucru acum, în mare parte datorită inteligenței și viziunii proprietarului actual al brandului, dacă mergeți aici http://www.happyfish.ro/arhiva, veți putea vedea câteva sute de filme al căror script e scris de Mușat și care au fost regizate de Mușat. Repet, sute, 2-3 pe zi.

    Nici o televiziune nu e în stare, la mai bine de 3 ani de atunci, să producă la viteza și calitatea la care o făcea Mușat atunci, cu 2-300 € buget de producție pe emisiune. Două din cele mai bune emisiuni de muzică produse vreodată la noi, On și Lipstick Traces, erau regizate de el. Uitați-vă numai la primele Lipstick Traces, produse în 2007, și întrebați-vă ce făceau în materie de video și creație cei care-l atacă acum pe Mușat pe vremea aia: http://www.happyfish.ro/episoade/lipstick_traces/

    În 2009, chiar in timpul plecării mele, Mușat l-a adus pe Patrick Andre de Hilerin la Happy Fish, în echipa creativă. Am sprijinit si eu ideea, strategia noastră era să construim o echipă creativă puternică. La scurt timp, după ce Mușat a fost și el trimis la plimbare, PAH l-a adus în echipă pe "Arhi". Judecați singuri, priviți orice producție de pe site de dinainte de septembrie 2009 și de după. Las la o parte că atât PAH cât și Arhi nu regizau nimic. N-au reușit decât să creeze o Vacanța Mare cu pretenții. Și atunci, și acum, din fiecare privire, vorbă și cuvânt pute o nesfârșită aroganță. Fac amândoi parte din clubul Ciutacu, oameni care și-au repetat de atâtea ori în oglindă că sunt geniali, încât au devenit convinși că, după ce s-au îndopat cu mici și bere, râgâitul lor miroase a ghiocei.

    Apropos de aroganță, un gând aparte am pentru zoso, care a "descoperit" plagiatul. Moncher, ar fi cazul să ieși din iluzia în care traficul e echivalent cu inteligența sau cu moralitatea. O iei razna, nu ești cu nimic mai bun decât Voiculescu sau Patriciu care au impresia că dacă au făcut bani cu ghiotura, au un fel de har divin prin care se pricep la orice. La tine e traficul, nu banii. Sindromul e însă același: sindromul specialistului.

    E evident că ce ai "descoperit" e, cel mult, o coincidență. Ah, să nu uit. SM-ul te-a adus și pe tine la Happy Fish, să salvezi vaporul, convins de geniul tău în ale internetului. Sunt bine informat referitor la întâlnirile la care ai participat. Ce-ai făcut? Un mare nimic (că e post). Mușat a construit brandul ăla, în pofida lui SM-ul și a făcut-o cu talent. Tu îl scuipi, și o faci manelist.

    Despre marele caracter al lui PAH, nu mai merită vorbit

  19. Am văzut şi clipul din Amsterdam, e complet bleg. O variantă mai palpitantă era în Familia Simpson, când Bart şi-a legat la cur o coadă de rechin cu cureluşă, să-i sperie pe ăi de se bălăceau la mal.

  20. Valoarea clipului cu delfini de Dâmboviţa constă în culoarea locală; Muşat ar trebui acuzat că a plagiat moldovenismele şi decorul sordid din jurul Camerei de Comerţ, în loc să vină cu ele de-acasă.

  21. Daca te uiti la comentariile de pe youtube la When The Levee Breaks – MEMPHIS MINNIE (1929), aceeasi polemica despre plagiat. Zice unul:

    This is great, this is the first time for me to hear the original version of this song. And for all the Zeppelin haters, I would have never known of this song if it wasn't for their version.

    Si pocnestee cuiul in cap jerywilliams: I read somewhere that Led Zeppelin stole Stairway to heaven from Moses. I think it was in the New Testament or something.

  22. Nu stiu cine e Musat, nu ma intereseaza disputa, insa varianta romaneasca e excelenta. Ar fi fost pacat sa nu existe.

    Povestea asta cu furtul ideii mi-a amintit cum au "furat" cei mai mari bluesmeni de azi ideile muzicale ale celui pe care tot ei il numesc Geniul Blues-ului, Robert Johnson, si le-au transformat de abia le mai recunosti. Ar fi fost si pacat sa nu le "fure", fiindca inregistrarile lui Robert Johnson (mort in 1938) sint facute cu mijloacele, in ritmurile si pentru gusturile / piata muzicala de pe vremea lui.

    Comparati Crossroads, varianta lui Robert Johnson,

    youtu.be/Yd60nI4sa9A

    cu cea a lui Eric Clapton

    youtu.be/-twOjwBORwg

    Nu ar fi fost pacat sa nu "fure" Clapton ideea si sa o prelucreze, ridicind-o muuult peste originalul de acum aproape o suta de ani?

  23. "Muşat nu poate fi hoţ, escroc, plagiator"

    cica Napoleon ar fi zis: "toate femeile sunt curve ! in afara de mamele si surorile noastre…dar sa nu uitam ca si ele sunt tot femei"

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *