8 partide si 7 puncte strategice

Am luat 7 puncte strategice, le-am notat cu un procentaj al importanței fiecăruia și acum vă întreb, dragi cititori, comentatori, militanți, gură cască, public și alți innocent bystanders, ce note ați da fiecărui partid politic pentru soluțiile pe care le are în fiecare pentru fiecare domeniu stratetic? Dați note fiecărui partid pe domeniile respective și apoi facem un clasament. E recomandat să și justificați, cu cuvinte puține dar puternice, fiecare notă pe care o dați.

Note de la 1 la 5.
1 – nu are soluții
2 – are soluții proaste
3 – are soluții mediocre
4 – are soluții bune
5 – are soluții excelente
Sănătate (25%) Educație (20%) Infrastructură (15%) Uniunea Europeană (15%) Justiție (13%) Dezvoltare rurală (12%) Independența Energetică (10%) Total (100%)
PSD   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?
PNL   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?
PC   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?
UNPR   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?
PDL   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?
PNȚcd   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?
FC   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?
UDMR   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?   ?
Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

27 de comentarii

  1. Acu’ văd poza, stau toți cu mîinile-n poală să nu le zboare hulubu’ La cravată stau bine, au aproape toți. Fete nu prea mai au, se vede numai un genunchi lîngă iStolo.

  2. Eu am o dilema (de fapt, am mai multe): pe domeniul educatie, de ex., ar trebui sa consider ca solutiile Funeriu (cu a sa LEN, in principal) = solutiile PDL si sa notez in consecinta? (nu de alta, dar imi amintesc ca au fost cativa parlamentari pedelisti care au venit cu amendamente care mai de care; e drept ca nu stiu daca mai sunt la PDL). 

    1.  @Amelia New Asta da problema de identitate :)) sa nu mai stii care pedelist mai e pedelist.
      Mai e cineva aici pedelist de ziua a 7-a? ‘tzi-anafura si grijania 🙂

  3. De ce totalul trebuie să dea 100%?
    E ca şi cum ai zice că, dacă PSD are 0% la primele 6 puncte strategice, va avea automat 100% la criteriul 7, să zicem independenţa energetică.
    Se zice că suma viciilor e constantă, dar nu ştiam că şi cea a talentelor strategice.
    Apoi, vorba lui Gupi, cum să dai 0 la justiţie sau UE unui partid ca PSD sau PNL (sau PDL, na)?

    1. @Nea. E bine cum zici, dar care-i spilul cu procentele de la bun inceput? Ca ele-s din 100 prin definitie, dar din 100 de ce?

    2. nu e vorba de asta. ideea e (banuiesc) de a forma un indice (nota, punctaj:D) compus din indicatori care nu au aceeasi pondere in nota finala.
      adica in opinia lui bleen in nota finala a fiecarui partid, cea mai mare importanta o va avea sanatatea (nota*25/100) apoi educatia (nota*20/100).
      de ex: nota finala a pdl =25/100*nSanat+20/100*nEdu+15/100*nInfr … samd
       
      singura problema e ca totalul e 110% 😛
       

  4. Chestionarul  nu e bine ponderat.
    Pentru invatamant, de exemplu, USL are solutii mai proaste chiar decat  „1 – nu are solutii” 
    Pentru USL, la capitolul invatamant, scorul „1 – nu are solutii” ar fi de-a dreptul unul  bun.

    1.  @gupi Admit că pentru mine chestionarul ăsta e prea complicat. Nu pot gîndi în așa multe direcții odată. La ora asta, cel puțin, văd situația foarte simplu: fără justiție, n-ai stat de drept. Fără stat de drept, n-ai democrație. Iar fără educație, n-ai popor căruia săi-i pese de democrație. Prin urmare, eu voi alege partidul sau oamenii politici despre care mi se pare că au ca maximă prioritate independența justiției și calitatea educației. Restul, mie mi-e secundar.

  5. Ma uit la:
     
    1. justitie – care, pentru mine, reprezinta vreo 50%
    2. respectarea proprietatii private – 30% (bleen sa faca o rubrica)
    3. vointa politica – nu radeti, imi plac elevii care invata de nota 10, nu cei care vor doar sa treaca clasa,-  deci 20%
     
    Pe Basescu l-am votat pentru punctele 1 si 3. Astia din ARD nu castiga votul meu decat pentru punctul 1. Despre punctul 2, n-au scos un cuvant, desi multe voturi ar castiga cu asta, mai ales pe la tara, iar la punctul 3, sunt deja repetenti.

  6. PSD 2 3 3 2 2 2 1, total ochiometric 15
    Pnl 2 3 3 3 2 2 2, total 17
    PC 1 1 1 1 1 1 1, total 7
    UNPR 1 1 1 1 1 1 1, total 7
    PDL 3 4 3 4 4 3 3, total 24
    Pnt 1 1 1 1 1 1 1, total 7
    FC 4 4 4 4 4 2 3 total 24
    UDMR 4 4 4 4 4 3 3 total 26

    1.  @OctavPopescu AI putea da cateva exemple de solutii bune ale FC in Sanatate si Infrastructura care sunt superioare celor avansate de PDL, PSD, PNL? La fel, ai putea da exemple de solutii bune originate (nu sustinute) in UDMR, care a fost colaborator in multe guverne, deci a avut deseori ocazia sa incerce implementarea lor?   

  7. Pe săraci nu-i poți ajuta cu adevărat decît în două locuri: educația și justiția. Să-i obligi să meargă și să stea la școală, și să le faci dreptate atunci cînd au. Restul, adică asistența socială și circul socio-opioid, nu-s decît paliative. În cel mai bun caz. Că în ăla rău se pot transforma în revoluții. 

  8. Mno. Așa ajunge omul să citească tot ce promit partidele.
    Există ceva programe FC care să corespundă actualei orientări? Au fost refăcute? Sunt publice? Nu mi-a sărit nimic în ochi.
     
    Și ce ne facem dacă în program e una și intenția de aplicare e de genul ”lasă că mai vedem noi, voi votați-ne întâi”? Notăm programul? 

    1.  @Bleen Eu unul votez cu filtru, din motive de igienă:
      1. elimin în ordinea descrescătoare a gravității a) mincinoșii, b) hoții, c) criminalii, d) tîmpiții;
      2. celor din urmă, dacă se nimerește să-i cunosc, le transmit scuze;
      3. în fine, îmi pun întrebarea: „Mai e cineva aici?”
       
      În caz afirmativ, mă uit la program și încep cu punctul ăla de 13% (e singurul număr prim, nu știu dac-ați observat). Cu Băsescu mi-a ieșit, să văd cu MRU…
       
      A, dacă la întrebarea #3 aud mai mulți „ăla eu, ăla eu”, sigur că mă apuc să completez tabelul! Așa e DREPT!

  9. nu e posibil omeneste sa raspunzi la chestionarul asta, ce iei in calcul: declaratiile, programul electoral sau practica politica? pai ai lor au sub zece pct., ai nostri sub 20, asea, ochiometric
    singurul care tindea oarecum spre 50 era basescu, dar capacitatea lui de influenta e minima

  10. lumea mai stie, mai ghiceste, mai suspina…da’ partidele stiu cite ceva despre politicile astea??? hai, bre madame, ca e relax socilaist peste valahia si le facem noi cum stim mai bine, le legam cu sirma…

  11. Păi avînd în vedere că lumea spune că votează și chiar văd că susține anumite partide, presupun că știe și politicile partidelor respective, nu?

  12. si de unde sa aflam care le sunt politicile in domeniile mentionate??? dincolo de varianta sa fie bine si tot romanul sa prospere….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *