Dacă manifestaţi un pruruit anal precum Zambilica şi visaţi să deveniţi patron de ziar, mă simt dator să vă dau câteva sfaturi care o să vă folosească toată viaţa.
1. Dacă nu aveţi companii naţionale de privatizat, bănci de devalizat, TVA fraudulos de recuperat, dacă nu aţi jefuit pe nimeni, dacă n-aţi avut probleme cu rakeţii în trecut, dacă nu vizaţi concesiuni pe 100 de ani pentru a extrage ceva valoros din subsol, dacă nu intenţionaţi să vă numiţi complicii în funcţii-cheie în Stat, dacă nu aveţi de construit zgârâie-nori în Cişmigiu, dacă nu trebuie să șantajaţi sau să vă răzbunaţi pe cineva, dacă nu ştiţi nici o fabrică rentabilă, de dat la fier vechi, sau dacă nu trebuie să spargeţi nişte bani în calitate de hoţi cu obligaţii la vreun Partid, dacă nu aveţi de gând să fugiţi de Justiţie în ţări civilizate, dar naive, care ar putea să vă creadă că sunteţi chiar un patron de presă onorabil, persecutat de Putere, atunci sfatul meu este să NU INVESTIŢI ÎN PRESĂ! Nu o să vă scoateţi banii niciodată!
2. Dacă o să vă apară la uşă unul sau doi indivizi, care o să vă propună să investiţi în proiectul lor de presă şi o să vă ia cu nişte termeni străini, preluaţi dogmatic de pe la cursuri de alfabetizare din străinătate să nu vă închipuiţi că sunt cei mai mari specialişti în domeniu. De fapt, habar nu au cum funcţionează mecanismul unei publicaţii.
3. Verificaţi-le backgroundul. Incercaţi să aflaţi ce alte reviste au falimentat, ce cotidiane au închis sau au trecut în online, ce creditori au ţepuit cu sute de mii şi milioane de euro. Întrebaţi-i şi ce salarii şi prime au ridicat până să ajungă la asemenea performanţe negative. S-ar putea să vă îngroziţi!
4. Nu faceţi afaceri cu persoane cercetate de DNA, chiar dacă o să vă spună că dosarele lor sunt instrumentate la ordin politic. E vrăjeală! (vezi la punctul 8 de ce)
5. Dacă totuşi aţi făcut pasul, greşit, în opinia mea, nu staţi de vorbă cu responsabilii de produs pe “cifra de afaceri” mai ales la ora la care veţi negocia drepturile lor băneşti şi auto. Cereţi-le PROFIT! Altfel, speculându-vă grandomania, o să vă treziţi, nu cu o singură publicaţie, ci cu un trust cu picioare de lut – radio, TV, online, multimedia etc.
6. Nu îi lăsaţi să frecventeze cursuri de specializare în străinătate pe banii companiei! Vor prăpădi banul pe cursuri entry-level, unde se predau noţiuni pe care trebuiau să le ştie la ora la care vorbesc business cu dumneavoastră.
7. Nu primiţi ziarişti în acţionariat! Nu veţi mai scăpa de ei niciodată! Cel care va părăsi patronatul veţi fi dumneavostră. Ei pot oricând să-şi facă alt ziar similar şi să-l falimenteze pe al dumneavoastră. (vezi la pct. 8 cum)
8. Cel mai bine este să nu-i lăsaţi deloc pe ziarişti la butoanele administrative. Altfel, o să vă treziţi că aveţi de dat “rebate-uri” unor terţi de nu le puteţi duce, că schema TESA s-a încărcat de persoane inutile, fictive, prieteni, rude şi amante bine plătite, că trebuie să achitaţi devirusări pe Apple-uri, că vă trebuie kituri de Windows pentru fiecare Macintosh în parte, că sunteţi datori-vânduţi la tot felul de firme de consultanţă de marketing sau cercetare de piaţă, că o imprimantă consumă 100 de cartuşe de tonner pe lună etc. Pentru performanţele slabe o să dea vina pe Difuzare, Vânzări, Criză, Băsescu, DNA, internet, alţii. Lăsaţi-le maxim în grijă hârtia igienică şi neoanele de schimbat.
9. Dar nici nu vă culcaţi liniştit pe-o ureche la gândul că i-aţi lăsat să se ocupe strict de partea editorială! Sunt destule metode şi prin care puteţi fi determinat să scăpaţi ziarul din braţe. Gândiţi-vă că aveţi prieteni, rude, oameni pe care îi respectaţi, aveţi parteneri de afaceri, unii mai vulnerabili. Asumaţi-vă riscul să nu vă mai răspundă vreodată la telefon! Sau nu ţineţi cu dinţii de publicaţie/afacere.
10. Dacă vi se propune să achiziţionaţi “o marcă” de ziar, asiguraţi-vă că marca respectivă conţine şi SPIRITUL ziarului. Deşi SPIRITUL, înclin să cred că nu o să vi-l vândă. O să vă invite să luaţi o vreme parte la FENOMEN, cât aveţi bani, dar cu SPIRITUL nici măcar nu o să vă facă cunoştinţă! SPIRITUL unei publicaţii este veşnic liber şi are misiunea să caute alt fraier “full de lovele” atunci când dumneavoastră veţi începe să gâfâiţi.
SUCCES!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8763797-seba…
@ cucui: Buscu sau rachetul de la RTV? Cred ca Ghita sughite acum … (Sunt destule metode şi prin care puteţi fi determinat să scăpaţi ziarul din braţe. Gândiţi-vă că aveţi prieteni, rude, oameni pe care îi respectaţi, aveţi parteneri de afaceri, unii mai vulnerabili.) Uite asa mai aflam si noi cate ceva din underground-uri … Baga Kami, baga!!!
http://www.revista22.ro/arhivele-nationale-drept-…
Fain 🙂 Sa inteleg ca Academia Catavencu e un exemplu de "asa nu"?