Scenariu pentru 24-25 mai: suspendare, o noua Constitutie si europarlamentare

UPDATE 14 ianuarie.

Înțeleg că alegerile europarlamentare pot fi puse în perioada 22-25 mai. Ceea ce înseamnă că USL va pune europarlamentarele pe 24 mai. În ziua respectivă partidele își mobilizează alegătorii ca de obicei. Prezența va fi între 25% și 30%. Nu se pune problema vreunui boicot. Va fi și prima zi de referendum pentru Constituție. A doua zi, pe 25 mai, se pune referendumul pentru demiterea președintelui. Și va fi și a doua zi de referendum pentru Constituție. În această zi sînt mobilizați la vot, prin referendumul pentru demitere, cei care nu ar fi venit în 24 mai și pe care nu-i prea interesează partidele. Nu va fi niciun boicot, deci va fi mobilizare maximă din partea tuturor taberelor politice. Absolut toți vor chema lumea la vot. În prima zi, pentru a se asigura cu cît mai multe mandate de europarlamentar și pentru a vota pentru sau împotriva Constituției, a doua zi, pentru a vota pentru sau împotriva lui Băsescu, pentru sau împotriva Constituției. Vor aduce PSD, PNL, PC, UNPR, UDMR, PPDD, PRM, PDL, PMP, PFC și PNȚcd peste 50% dintre alegători în 2 zile? Posibil.


  • 24 mai, referendum pentru demiterea președintelui Băsescu și prima zi de referendum pentru Constituție;
  • 25 mai, alegeri europarlamentare și a doua zi de referendum pentru Constituție. Probabil Băsescu nu este demis, însă se mobilizează alegătorii pentru Constituție.

Să zicem că vin la suspendare în jur de 40-50%, în condițiile în care Băsescu sigur nu va mai accepta boicotul. Un boicot la referendumul pentru Constituție cuplat cu venirea la referendumul pentru suspendare este foarte greu de realizat, în condițiile în care ”dreapta” nu are infrastructuri politice serioase și canale de comunicare cu marile mase populare.

A doua zi, la europarlamentare vor mai veni încă 25-30%, și aici niciun partid nu-și va permite să vorbească de boicot. Ba mai mult, nu-și va permite să vorbească deloc de boicot, nici măcar pentru prima zi, pentru a nu-și confuza alegătorii. Toate partidele vor mobiliza la vot, pentru sau împotriva noii Constituții, pentru sau împotriva suspendării lui Băsescu, ca să nu-și gonească alegătorii de la europarlamentare. În weekendul europarlamentarelor nu se poate discuta de boicot.

În jur de 25-30% dintre alegători vor veni de două ori la vot, și sîmbătă și duminică, în prima zi pentru a vota suspendarea și Constituția, a doua zi pentru a vota la europarlamentare și Constituția, dacă nu au votat-o în prima zi. Un asemenea weekend complicat electoral cere multă informație și comunicare cu marile mase alegătoare, deci vom asista la un adevărat război mediatic susținut de USL, care probabil ca pînă în mai va ocupa 95% din canalele de comunicare (acum ocupă probabil 80%). Oamenii trebuie scoși la vot două zile la rînd și vor trebui să voteze pe trei buletine: referendum pentru demitere, referendum pentru Constituție, europarlamentare.

Riscul USL-ului e să obosească oamenii în prima zi și să nu mai vină a doua zi la europarlamentare, iar riscul PSD-ului, destul de mic însă, e să fie demis Băsescu și să nu treacă noua Constituție, iar în august să fie prezidențiale anticipate după actuala Constituție, ceea ce va face din Antonescu un președinte cu atribuțiile lui Băsescu. Însă e greu de crezut că referendumul pentru noua Constituție nu va scoate în două zile scorul pe care îl va scoate referendumul pentru demiterea lui Băsescu într-o zi.

Dacă scenariul anunțat de USL, referendumul în 24 mai și 25 mai, împreună cu europarlamentarele, va deveni realitate, vom asista la unul dintre cele mai dure războaie politice, mediatice și electorale din ultimii 24 de ani. Dacă se va adăuga și referendumul de demitere a lui Băsescu, vom asista categoric la cel mai dur război politic, mediatic și electoral al României moderne. Și cel mai dezechilibrat din punctul de vedere al taberelor. Vom avea cinci Goliați versus un văr mai mic și mai bolnav al lui David.

Pe ce infrastructură politică, mediatică, civilă și doctrinară ne putem baza în varianta unui astfel de război? Aiasta e întrebarea.

Și care ar fi strategia de urmat într-o asemenea penurie de resurse? Partidele nu vor susține niciun fel de boicot, în joc fiind funcțiile de europarlamentar, adică obiectivele politice centrale, vitale, ale anului 2014 pentru politicienii ”dreptei”. Băsescu nu va susține niciun fel de boicot în cazul suspendării. Astfel, boicotul iese din discuție. Nu se pune problema ca cineva să ceară boicotul la referendumul pentru Constituție și să ceară venirea la vot la referendumul pentru suspendare și la europarlamentare. E prea riscant și complicat, mai ales pentru ”dreapta”, căruia îi lipsesc canalele de comunicare cu alegătorii și comunicatorii capabili să exprime ceva clar și coerent.

Astfel, șansa ”dreptei” e să fie mai mulți de NU decît de DA, atît la referendumul pentru demitere a președintelui, cît și la referendumul pentru adoptarea noii Constituții. Asta înseamnă ca ”dreapta” să ia mai mult decît USL și la europarlamentare. Ca demiterea președintelui și noua Constituție să fie respinse e nevoie de peste 50% din voturi împotrivă, pentru fiecare referendum. În condițiile în care USL susține demiterea și noua Constituție, iar ”dreapta” respinge demiterea și noua Constituție, ”dreapta” va trebui să învingă USL și să ia peste 50%.

Mai există varianta unui boicot total, dar aici va trebui să luptăm împotriva tuturor partidelor, lui Băsescu și ambițiilor europarlamentare ale politicienilor ”dreptei”. Și oricum, boicoturile astea duse la infinit sînt greu de argumentat. Nu putem refuza lupta la infinit, doar pentru că sîntem mai puțini.

Sînt convins că la dreapta se va vorbi acum la infinit de strategii de gherilă, neconvenționale, idei geniale cum să faci din rahat bici și să pocnească. Nu merge. E nevoie de un partid de 40-50% și de un imperiu media. Ieri, dacă se poate.

Dacă noua Constituție trece nu e totul pierdut. Dacă rămîne Constituția actuală și Ponta sau orice alt pesedist sau uselist cîștigă prezidențialele, cinci ani sîntem pe bară. Cel puțin cinci ani. Dacă trece noua Constituție, puterea se decide la parlamentare. Astfel, nu ne rămîne de făcut decît un partid de 45-50% și cel puțin un imperiu media și o structură nonguvernamentală la fel de formidabilă ca partidul și imperiul media.

PS. Deși, dacă Antonescu rămîne o piedică în calea ascensiunii prezidențiale a lui Ponta, așa cum susțin mulți de la ”dreapta”, el rămîne o piedică și dacă îl oprește pe Ponta în interiorul USL. Așa că putem sta liniștiți și fi fericiți. Mai multe despre subiectul ăsta am scris în 21 noiembrie 2013: Crin Antonescu, înger și demon, karamazovul românilor. Oricum, ideea de a spăla candidatul USL-ului la prezidențiale nu e una dintre ideile cele mai geniale ale ”dreptei”.

Facebook Comments

14 Comments Scenariu pentru 24-25 mai: suspendare, o noua Constitutie si europarlamentare

  1. Unchiu Sam

    Poate ca-s eu mai nepriceput dar nu cred ca scenariul asta e chiar asa de rau.
    Suspendarea si eventuala demitere cred ca o sa il intareasca si o sa ii creasca
    cota lui Basescu. O sa duca probabil la o coagulare in jurul lui a
    opozitiei. Basescu se poate implica in viitoarea campanie prezidentiala.
    Chiar daca pierde, se pregateste terenul pentru 2016. Si atunci chiar
    cu Antonescu la Cotroceni, se poate obtine guvernarea.

    Reply
      1. Unchiu Sam

        Cat de hulit si blamat a fost Nastase si pana la urma unii l-au iertat si reevaluat. Nu prea vad de ce nu ar putea trece Basescu de 20%. Poporul uita si iarta, mai ales daca a apucat sa te pedepseasca 😀
        Pana la urma depinde de Basescu si de ce energii mai dispune, cred.

        De ce ar fi nevoie de 50%? Nu e suficient sa iei cele mai multe mandate, sa castigi alegerile si apoi sa faci aliante cu UDMR-isti, UNPR-isti si alti -isti ? Premierul e automat desemnat de la partidul care a castigat alegerile si isi poate forta o majoritate.

        Reply
    1. Bleen

      Știu că va mai dura cîțiva ani pînă lumea își va da seama că Băsescu a ieșit din scenă. Eu vă zic de acum: a ieșit din scenă.

      Reply
    1. ina eyre

      Corect. Am citit eu gresit. In ultimele 6 luni ale mandatului sau nu poate fi dizolvat parlamentul. Ete dom`le pina si asta e in avantajul lor. Nu ca ar fi fost chiar posibil. Deja avem uslam de partid si de stat. De unde tupeu sa-l dizolvi.

      Reply
  2. Bleen

    Nu prea mai merge cu șmecherii și tăcticuțe. Trebuie să ne batem cu ei, să-i batem la europarlamentare și toate referendumurile.

    Reply
  3. Unchiu Sam

    Daca Basescu si-ar da demisia alegerile prezidentiale ar trebui sa se tina inainte de alegerile europarlamentare si inainte de revizuire, nu?

    Reply
    1. Amalia

      În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte (art. 97 alin (2) din Constitutie).

      Ar trebui sa si-o dea repede ca sa se tina inainte de europarlamentare…

      Reply
  4. Lipst

    Ar mai putea să-l suspende pe Traian Băsescu cu o lună înainte de terminarea mandatului, pentru ca Antonescu să-şi facă direct de la Cotroceni campania electorală, în calitatea deja cunoscută de „acting president”.

    Reply
      1. Lipst

        Eu rămăsesem cu gândul la ce-a spus Antonescu, că vor să organizeze alegerile cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului. Traian Băsescu a depus jurământul pe 21 decembrie. Asta înseamnă că alegerile ar avea loc în prima săptămână din noiembrie. Dacă îl suspendă pe la începutul lui octombrie, e o plăcere pe care nu şi-o pot refuza, pică numai bine. Au mai scurtat din tiranie şi nu-l lasă pe tiran să-şi termine mandatul triumfal. Tocmai din cauza asta, Traian Băsescu ar trebui să întrebe CCR cum anume se socotesc pentru perioada mandatului cele două luni de suspendare din 2012. Oare Greblă ce crede?

        Desigur, cel mai economic ar fi să-l suspende în primăvară. În acest caz, doar pentru a produce emoţie celor de al USL, Traian Băsescu ar putea întreba CCR dacă nu cumva, în cazul adoptării unei noi constituţii, care revizuiește şi funcţia prezidenţială, se mai ţine cont de cele două mandate? Unde mai pui că, în cazul unei suspendări reuşite, un mandat nici măcar nu a fost complet. Ar fi imoral, ar semăna cu scenariul lui Iliescu, dar ar fi întrebări legitime şi, poate mult mai important, i-ar pune în gardă pe cei de la USL, mă aruncaţi pe fereastră, atunci vin înapoi pe uşă. Vreţi distracţie? Poftim, distracţie.

        Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *