Apropo de prostia nesfîrșită care circulă, absolut surprinzător, printre atîția oameni inteligenți: ”PMP și PDL nu trebuie să se atace între ele, ca să cîștige voturi trebuie să atace PSD-ul.”
Am zis-o și scris-o încă de acum un an, public și în discuții private: singura șansă a PMP e să se declare moștenitorul lui Băsescu și să atace cît mai virulent PDL pentru trădarea idealurilor băsiste.
Singura șansă a PDL de a-și păstra alegătorii e să contrapună băsismului valoarea pedismului tradițional, să se victimizeze față de atacurile PMP, să contracareze imaginea de justițiar a lui Băsescu cu imaginea de justițiar a lui Macovei, să păstreze, prin prezența lui Macovei, liderii de opinie ai intelectualilor și justițiarilor de partea sa. Și, la rîndul său, să atace PMP-ul și să-l acuze de trădare.
Ce ar putea cîștiga PMP și PDL prin atacurile la PSD? Absolut nimic. Votanții dezamăgiți de PSD vor vota extremiștii populiști sau vor sta acasă. La europarlamentare important e ca partidele să-și țină militanții în priză. Fiindcă doar aceștia vor veni la vot. Orice încercare a PMP sau PDL de a se adresa electoratului pesedist sau penelist e o pierdere de timp, energie și resurse de tot felul. E o imbecilitate fără margini.
PMP și PDL nu mai au resurse de creștere. Nu pot atrage electoratul USL, nici măcar pe cel dezamăgit, nu pot atrage alt electorat. Tot ce pot să facă e să lupte pe acel bazin de 1,5 milioane de alegători pe care îl împart. E singurul lor electorat. PMP și PDL funcționează asemeni vaselor comunicante. Un votant pierdut de unul va fi cîștigat de celălalt.
În acest electorat există și nostalgicii unității, așa cum și în electoratul USL găsim nostalgicii unității USL. Vinovatul pentru ruperea unității plătește. De aici și necesitatea acuzațiilor de trădare și falselor apeluri la unitate.
Atacurile din partea PMP sau PDL la PSD/PNL trebuie să existe doar pentru a contracara posibile acuzații de blat.
Repet, în logică strict electorală, PDL și PMP nu au de cîștigat decît unul în raport cu celălalt, decît dacă iau voturi unul de la celălalt (sau, mai bine zis, dacă PMP ia de la PDL sau dacă PDL reușește să-și păstreze voturile în ciuda asaltului PMP).
Orice încetare a atacurilor și a luptei dintre cele două va folosi doar PDL-ului și va lăsa PMP sub prag. Orice concentrare a celor două partide pe atacurile la PSD nu va avea absolut niciun efect electoral, altul decît mobilizarea alegătorilor USL.
PMP și PDL sînt partide de structuri și militanți. Sînt blocate în bazinul electoral de 1-2 milioane voturi din care nu pot ieși. Nu au resurse intelectuale, valori, de comunicare care să le permită creșterea sau ieșirea din bazin. Tot ce pot face e să mobilizeze acest bazin cît mai bine și să-l ocupe unul în dauna celuilalt. De prostia aia cu ”să nu se mai atace între ele, să atace PSD-ul” uitați. E o prostie care rușinează reputația de om inteligent a celui care o susține.
PSD și PNL sînt în aceeași situație. Nu pot cîștiga voturi decît acuzîndu-se reciproc, deși aici se pare că PSD-ul deja a tranșat lupta (Antonescu nu stă prea bine la inteligența politică).
PNȚcd, MRU și PNR, în schimb, așa mititele cum sînt, au o fereastră de oportunitate și pot atrage electorat din afara bazinelor USL-Băsescu. Mă rog, MRU nu e chiar mitititel, e cît un partid (PFC e doar secretariatul său). Spre deosebire de duetele fratricide PSD-PNL și PDL-PMP, acestea nu trebuie să atace pe nimeni punctual, niciun partid. E suficient să se poziționeze (fiecare, diferit doctrinar) ca alternative la establishmentul actual. Asta nu înseamnă că vor cîștiga mîine 2 milioane de voturi. Dar despre asta, altădată.
Bine, între ce-ai zis/scris tu şi ce fac ei e diferenţă ca de la cer la pămînt. Una erau idealurile băsiste şi cu totul altceva ale două cele mai băsiste, Elenele, ieşite complet aiurea la atac şi exact împotriva cui nu trebuie.
Deci, ca să ieşi la atac şi să mai şi cîştigi – că nu sîntem la olimpiadă, important e să participi – tre’ să ai în primul rînd cu cine. Doi, care să şi ştie să atace. Unde, cum, cînd, pe cine, fleacuri din astea.
Dar să iasă „aia mică” după ce pînă-n penultima clipă nu s-a ştiut dacă va mai candida sau nu, după slugărnicia cu care a fost invitată să candideze pe lista PMP, şi să sară exact unde NU trebuie, la Macovei, e mai mult decît prostie, zise @disqus_CAS9LR0h54:disqus mai jos ce e. Şi chiar şi la Stolojan, cu „ce-i mai trebuie”, gen. Da’ ei ce i-a trebuit prima dată şi de ce i-ar mai fi trebuit şi a doua, că doar n-a strîns semnăturile alea ca să fie acolo, i se poate replica imediat, şi nu văd ce-ar putea răspunde credibil şi convingător.
Rămîn la părerea mea, MP a pornit prost din născare şi prost tot merge de atunci. Ca atare, eu cred că se va mai pierde din electoratul ăla pe care se bate cu PDL-ul, în loc să mai atragă, cu ocazia europarlamentarelor, ceva nehotărîţi – aşa cum îşi şi propusese, dacă-mi amintesc bine – dacă nu chiar la urne, măcar către o construcţie pe care să o vadă ca o reală alternativă la ce avem în momentul de faţă.
În fine, ocupaţi cu Macovei şi cu ba e EBA, ba nu-i EBA, le-a scăpat tocmai declaraţia de acum o săptămînă a lui Blaga, care a zis că PDL şi PNL se vor alia după prezidenţiale. Voila subiect!
PS: Iar prostia asta în formă continuată îmi aduce aminte de Udrea care, în loc să se ducă la şedinţa PDL în care i se cerea să-şi clarifice situaţia în partid şi să-i trîntească lui Blaga în faţă tot ce era de trîntit – şi era! – după care să demisioneze, a preferat să plece cu 2 sau 3 zile înainte, dar exact a doua zi după ce PMP fusese înregistrat legal.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/vasile-blaga-marea-unificare-a-dreptei-va-fi-pdl-plus-pnl-1087875.html
Revenind la Eba (am nick, am justificare): calificativul meu provine din vorbitul literalmente fără șir de ieri (iar jurnaliștii nu vor înceta să se amuze punandu-i microfonul sub nas de cate ori se poate): „ia în considerație o candidatură in 2016, ca să contezi la Bruxelles trebuie să fi construit ceva în țară, la Bruxelles este recomandabil să te duci când ești la pensie.” Are probleme mari și, inconștient, desigur, le transferă asupra celor din jur și îi vulnerabilizează.
E absolut cert că Cristi Preda știa și ce-a făcut este impardonabil.
Nu trebuia scociorâtă exact relația cu Macovei, ci mers pe părțile întunecate ale PDL, era loc. Și nu ca niște pekinezi isterici, în fiecare zi.
Ci calm, ferm, pe 3-4 subiecte repetate la nesfârșit cu aceleași sintagme. Și să se orienteze nițel spre ce propui ăstora micii, dar cu Băse în spate, cred că mai puteau lua din dezamăgiții PDL, ăia de stau acasă. Uite la Ponta, vomiți de cât de mieros și calm este, crezi că nu aiurește indeciși?! Hă. Hă, hă.
Le-aș pune chiar diagnostic de oligofrenie politică moderat-avansată, dacă și-au închipuit că pot valorifica brandul Băsescu 1) fix cu idealurile băsiste pe care orice conversație din tramvai le-ar fi arătat că trebuie evitate, Udrea în prim plan, EBA în toate planurile, mai nou sărită de pe fix; 2) cu atacuri la Macovei, care funcționează în imaginarul colectiv ca persoană competentă și cu contacte la PE & parte din succesul cu Justiția, unicul demonstrabil !!! și despre care nimeni, nici un tractorist beat, nu-și poate închipui că poate fi opera unui singur om, deci discuția ba eu, ba eu! e fără sens; 3) cu Băsescu promovându-i exagerat.
Nu mi-e clar cine îi va vota în afară de oamenii lui Udrea, Anton, Niculae și pe cine or mai agăța. Ponta poa să-i insulte oricât, nu-i votează nimeni doar fiindcă spune Ponta că-s nenorociți, plus că posibilii votanți constată că-s chiar nenorociți fiindcă atacă aiurea la Macovei și la Mircea Diaconu, fără să producă ei înșiși figuri la fel de profilate.
Sub prag le va fi cel mai bine.
Iar Mircea Diaconu, din afara sau dinauntrul PE, va accepta provocarea de „a juca rolul Eba-in-campanie”, după cum a fost invitat, se va găsi cine să-l scrie pe bune, va fi un succes național.
Strict teoretic dpv strategic electoral ai dreptate, dar uiți să pui în context, care este următorul: votanții PDL sunt potențialii votanți ai PMP, da? Cu asta suntem de acord. Să convingi un prezumtiv fost votant PDL să voteze PMP nu se va întâmpla niciodată (decât într-o marjă mică) cu o strategie de atac, gen preluarea ostilă a capitalului electoral al celuilalt (lupta anti-corupție Macovei etc.) tocmai pentru electoratul din acest bazin e suficient de inteligent încât să vadă ușor prin vălul ăsta. Trebuie mult mai mult, iar eu cred că șansele PMP să atragă electorat de la PDL este tocmai printr-o ofensivă susținută, agresivă și eficace împotriva PSD. Toată marea lor ”strategie” cu atac la Macovei, Morar etc. s-a dovedit un bumerang. Au salvat pe ultima sută de metri cu EBA, altfel erau damnați dpv electoral.
”tocmai pentru electoratul din acest bazin e suficient de inteligent” E, hai să nu exagerăm. Nu e cu nimic mai inteligent decît electoratul USL. Astea-s mituri.
Iarași în dezacord, dacă te uiți la discuții informale, impresia mea este că e mai inteligent. Nu intră aici cei cumpărați la bucată, care sunt ai oricui ajunge primul la ei.
Nu confunda electoratul PDL cu Tăpălagă, Pora & Friends. Ei sînt liderii de opinie ai justițiarilor și intelectualilor, nu electorat.
Nu confund. Eu am dezbătut cu simpli votanți pe facebook, nu cu liderii de opinie. În plus, dacă PDL și PMP au aceleași teme (ba eu am făcut reforma în justiție, ba nu e adevărat, eu), evident că doar unul are credibilitate. Riscul este să rămână ambele fără votant, iar cel care minte să întărească electoratul celuilalt (în cazul de față indecișii și cei care sperau că PMP vine cu altceva s-au dus înapoi către PDL).
Macovei avea (și are în continuare) o vulnerabilitate, însă PMP, prin aducerea lui Udrea moț, a scandalului cu Anton și cu EBA, a anulat-o. Acum are credibilitate zero s-o atace pe Macovei.
Totuși au atacat-o aproape zilnic, cât de inteligenți crezi că sunt?! În al doilea rând, au atacat-o pe subiecte la care ea este imbatabilă (justiție și anticorupție), deci, iarăși, cât de inteligenți crezi că sunt?! În al treilea rând, nu au făcut nimic altceva de la înființare decât atacuri la Macovei și preluări de mafioți (în paralel cu tentativa de confiscare a discursului pro justiție de la Macovei). Întreb a treia oară: cât de inteligenți crezi că sunt și cine crezi că îi va vota?
Ei au făcut o mare eroare. Au vrut să asocieze PMP cu Băsescu folosindu-se de partea întunecată a lui Băsescu, adică de Udrea și EBA. Faptul că cele două personaje erau apropiate de Băsescu trebuia să fie un motiv suficient pentru băsiști să voteze PMP. Însă nu s-au gîndit (Băsescu nu s-a gîndit) că Udrea și EBA sînt tocmai motivele pentru care Băsescu e detestat de unii sau alții au rezerve față de el. A încercat să cîștige aruncîndu-și la bătaie tocmai defectele. Și a asociat PMP cu ce e mai rău și putred la el, cu Udrea și EBA. Faptul că e în relații calde cu una și înrudit cu cealaltă nu face din personajele respective o expresie a băsismului, a motivelor pentru care Băsescu a avut atîția susținători și a fost votat de atîtea ori.
Da, repet ce spuneam mai devreme: în concluzie, cât de inteligenți crezi că sunt?! Brandul Băsescu nu este egal cu băsismul, doar îl conține. Brandul Băsescu nu conține însă EBA și nici Udrea, ci are de-a face strict cu abilitățile și meritele omului politic Băsescu, și anume (PMP, în nemărginita lor inteligență, nu capitalizează pe astea): 1. promovarea agendei de reformă în justiție (indiferent cum/cu cine, în perspectivă istorică, astea vor fi detalii); 2. integrarea în UE și agenda pro-UE; 3. asumarea atlantismului și integrarea în NATO; 4. fff important: menținerea unei agende euro-atlantice; 5. promovarea (cât s-a priceput) unei relații bilaterale bune cu Moldova; 6. inflexibilitatea la corupție și refuzul de a proteja foști aliați sau apropiați din partid; 7. buna/acceptabila reprezentare a României în CE; 8. summit-ul NATO de la București în 2008, care a marcat un moment bun pentru România și politica ei externă.