Dincolo de discuţiile şi certurile interne, dincolo de nume şi siglă, de comisii şi numărul de vicepreşedinţi, de etichete clamate cu emfază sau dispreţuite cu superioritate, dincolo de puritani şi deviaţionişti, dincolo de creştin democraţi, ortodoxist-populari, tehnocraţi de pradă, ţărănişti reşapaţi sau liberali mai mult sau mai puţin clasici, PD-L îşi va arăta adevărata faţă doctrinară prin felul în care va guverna în aceşti trei ani. PD-L are totul în acest moment: Preşedintele, prim ministrul, majoritatea parlamentară, e cel mai puternic partid în teritoriu. Un singur lucru nu are: scuze.
Blaga, Videanu, Berceanu, Boc sau Flutur nu au puterea doar în PD-L, au puterea în România. Iar aici nu se mai pune problema să-şi spele rufele în familie. Rufele guvernării se spală numai în public. Dacă orientarea doctrinară a PD-L e o problemă internă a conducerii centrale a partidului (mă rog, aşa susţin liderii PD-L – evident, o imbecilitate), felul în care acest partid guvernează îi priveşte pe toţi cetăţenii români. Politica externă, fiscalitatea, justiţia, reforma sistemului de sănătate, a educaţiei, a sistemului de pensii şi de asistenţă socială, a justiţiei sau descentralizarea ne interesează şi ne afectează pe toţi, nu doar pe cîţiva lideri ai PD-L. Aici, domnii Boc, Blaga, Videanu, Berceanu sau Funeriu trebuie să manifeste transparenţă totală şi să dea socoteală de oricîte ori li se cere, fie chiar şi de douăzeci de ori pe zi. Şi vrînd-nevrînd îşi vor devoala şi culoarea doctrinară. Dacă au vreuna.
Pînă la urmă, guvernul este cel care va răspunde întrebării: are sau nu PD-L nevoie de reformă şi de clarificare doctrinară? În aceşti trei ani vom afla dacă sîntem guvernaţi de populari, creştin democraţi, conservatori, liberali sau tehnocraţi de pradă. Şi nu va trebui să aşteptăm pînă în 2012 sau pînă se decid Radu Berceanu şi Ioan Oltean să-şi devoaleze sinele doctrinar şi în altă parte decît în biroul organizaţiei de bază. Pînă la finalul acestui an guvernul Boc şi majoritatea parlamentară ne vor clarifica, prin fapte legislative şi executive, doctrina PD-L-ului. Aşa că eu aş sta mai degrabă cu ochii pe guvern decît cu urechea lipită de uşa biroului în care îşi discută off the record filozofiile politice Blaga, Videanu, Berceanu, Frunzăverde, Cristian Preda sau Valeriu Stoica.
Vom avea posibilitatea să urmărim circuitul banilor pe care îi plătim sistemelor de sănătate şi educaţie, să alegem unde să meargă cel puţin o parte din aceşti bani, la ce spitale, clinici, la ce grădiniţe, şcoli sau universităţi, indiferent că sînt de stat sau private? Sau se vor pompa în continuare miliarde de euro din banii noştri în două sisteme falimentare? Va fi dat afară doar omul de la ghişeu sau va fi desfiinţat şi ghişeul şi se va renunţa şi la sutele de hîrţoage pe care trebuia să le prezinţi ca să-ţi dovedeşti bunele intenţii şi nevinovăţia în faţa statului? Va renunţa statul la a-şi trata cetăţenii drept infractori pînă la proba contrarie, pe care aceştia trebuie s-o facă zilnic? Vor plăti în continuare companiile private incompetenţa şi corupţia aparatului de stat? Se vor irosi în continuare miliarde de euro anual pe o asistenţă socială inutilă şi imorală în 80% din cazuri? Va lupta actuala putere pentru reformarea sistemului de justiţie chiar dacă această reformă va lovi în cei mai bravi şi mai descurcăreţi fii ai ei? Sau va continua să-şi acorde, ca şi celelalte puteri de după 1989, imunităţi şi să-şi acopere sau chiar recompenseze corupţii? Va promova actuala putere o politică a afirmării naţionale sau ne vom bălăci în continuare în mocirla lamentării naţionalist-populiste şi frustrărilor provinciale? Va duce o politică a libertăţii reale sau vom continua să fim liberi în labirintul kafkian al birocraţiei, tîrîndu-ne vinovaţi păcatele subînţelese în faţa statului acuzator şi atotputernic? Acum, cînd pedeliştii au puterea, vor avea ei inţelepciunea şi voinţa să renunţe la ea în favoarea cetăţenilor? Se va renunţa la supralegiferare sau, de cîte ori parlamentarii se plictisesc sau nu au idei (adică zilnic), se va mai vota o restricţie, o interdicţie, o taxă, un impozit, se va mai înfiinţa o comisie sau o agenţie, ni se va mai cere o adeverinţă de bună purtare sau o semnătură care să ateste bunele noastre intenţii?
Nici măcar nu e nevoie să iasă liderii PD-L în public şi să devoaleze concluziile la care au ajuns în conclavul Marii Loji Doctrinare vis-a-vis de sexul îngerilor, e suficient să ne uităm la performanţele guvernului, la politicile pe care le va promova, la legile pe care le va adopta majoritatea parlamentară, ca să ne dăm seama în ce ape doctrinare se scaldă PD-L. Va face o politică populistă şi pompieristică, pe genunchi, după principiul tehnocraţiei de pradă, va promova mecanic, orbeşte, politici care se înscriu în canoanele unor etichete rigide şi puritane sau va duce o politică a libertăţii creative şi a imaginaţiei?
Mă aştept ca pe viitor, dincolo de siglă, nume şi statut, cei care doresc clarificarea doctrinară şi reforma PD-L să-şi aleagă ţintele cu adevărat importante. La urma urmei, guvernul e criticabil, indiferent de unde vin criticile iar loialitatea faţă de principii e mai importantă decît loialitatea faţă de gaşcă. Şi e datoria fiecărui politician, fie el preşedinte de stat, ministru, parlamentar, europarlamentar sau consilier comunal, să-şi apere principiile şi interesele cetăţenilor, chiar dacă o face împotriva găştii. Şi cînd e vorba de interesele cetăţenilor, repet, confidenţialitatea doctrinară nu mai funcţionează.
Astia se misca. leul simte. economia simte. ratingul simte.
ziaristii si comentarorii simt insa ca nu e exact asa cum vor ei, care ei sunt cei mai potriviti sa-si dea cu parea, cum altfel.
da, PDL sta prost la capitolul comunicare. asta ptr ca multi dintre cei care i-au votat vor sa se faca exact asa cum zic ei si mai mult, exact cand zic ei.
Poate ar trebui sa fim mai ateti la esenta si nu la gargara.
sa nu uitam insa miscari importante inclusiv pe scena media. Evz a fost preluat de B1Tv. in esenta va deveni o pltaforma ptr PDL. ma indoiesc ca neconditionat, nu mi-as dori asa ceva. dar undeva unde se vor expune si fapte, nu numai pareri. va deveni o sursa de informare. din cate imi dau seama se pregateste si o televiziune. pe acelasi calapod. suntem insa pregatiti sa ne depasim egoul?
pana una alta lucrurile merg spre bine. nu cum am vrea, nu cu viteza cu care am vrea, dar spre bine. nu o spun eu, o spun cifrele.
am incredere mai mare in ele decat in variatiuni pe teme daca si parca si e evident ca si lasa ca stim noi.
critica e utila. critica fara sens si perpetua insa nu am auzit sa dea mari rezultate.
Într-adevăr, aşa este, dezbaterea doctrinară este irelevantă, indiferent că este cea mimată de establishmentul pedelist, cea invocată de dizidenţii Preda-Macovei sau cea aprig comentată de pe margine. Singurul lucru care contează este acţiunea politică concretă, deci a guvernului. Este un bun îndreptar pentru cine vrea să înţeleagă cu adevărat ce se petrece: a te uita în gura « doctrinarilor » câtă vreme în practică nu se schimbă nimic, este pierdere de timp.
Încă o idee utilă din articol este precizarea criteriului de evaluare a reformelor, şi anume, consecinţele concrete, practice pe care acele reforme le au asupra vieţii curente. Modernizarea statului nu va exista însă decât în măsura în care se va resimţi concret de către cetăţeni, spre exemplu în raporturile cetăţenilor cu administraţia, în refacerea sistemului sanitar, etc. Până acum, în materie de modernizare a statului, guvernul n-a făcut dacât să îmbrace în lozinci demagogic-pompieristice executarea – pe hârtie – a caietul de sarcini de disciplină bugetară impus de FMI (vezi noul sistem salarial şi de pensii). Văzând oroarea de schimbare a întregului establishment politic, nu cred că pe viitor va fi altceva.
Mi-a mai plăcut ideea asta, din comentarii: “Actuala opozitie porneste de la premiza falsa ca partidele sunt ca armatele si numai unite pot infrange partidul de guvernamant..” În ţarile civilizate, opoziţia supraveghează şi caută să modifice politica guvernului în sensul dorit de aceasta, prin mijloace parlamentare şi legal extraparlamentare. Lipsa culturii politice democratice, face ca la noi partidele de opoziţie să creadă ca rolul lor este de a căuta cu orice preţ răsturnarea guvernului, indiferent de politica dusă de acesta. Este ca acela care, văzând un meci de rugby, înţelege că scopul jocului este să-ţi trânteşti adversarii la pământ şi să-i calci în picioare.
zexe habar n-am avut ca esti producator de tv./ cat timp comunicarea la PDL e atat de jalnica, in locul tau nici nu m-as lauda cu asta
@Andra, dar nu fac un secret din faptul ca sunt producator de televiziune. Optiunile mele politice, insa, nu au legatura cu profesia mea, iar expunerea lor in scris nu cred ca fac nota unor discutii neprincipiale. Aseara l-am avut invitat pe CV Tudor, in seara aceasta pe Adreea Paul Vass, Florin Iaru si pe Lavinia Sandru. Maine seara il voi avea pe Adrian Paunescu.
@Florin, e adevarat ca m-am indepartat de la subiectul initial al discutiei, dar nu foarte mult.
Riddick+ Zexe
Aveti dreptate
scutul lui geoana ar fi fost la fel de bun; programul de guvernare al lui geoana ar fi fost fix la-fel de prost sau de bun, la alegere; diferenta sta doar in PR si televiziuni
zexe, bine-ar fi fost sa existe macar 1 singur PDL-ist la fel de bun ca tine in balacareli la televizor
bine-ar fi fost sa le dai LOR niste lectii din astea – nu mie
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/885813…
@Andra, calmeaza-te, bea un pahar cu apa rece, numara pana la 10, rasufla adanc, si relaxeaza-te. Daca nu trece, dubleaza numarul de pahare cu apa si incearca sa numeri in ordine inversa. Bun, acum sa consideram ca suntem liberi de prejudecati si ca Geoana, proaspat intors de la Moscova, ar fi fost presedintele Romaniei. Hai sa facem acest exercitiu de imaginatie. Spune-mi ce premier si ce program de guvernare ar fi avut Geoana in tandem cu premierul sau.
zexe
"rezistenta la schimbare a comunistilor" – adica tu crezi ca Geoana e comunist si daca era el presedinte nu mai puneau americanii scutul in Romania…?!
tu crezi ca PDL e vreun "motor democratic", cand el e partidul cel mai rupt de populatie care exista…?
ai si-nceput sa uiti ca lumea l-a votat pe basescu – nu PDL-ul
ar fi timpul sa intelegi si tu ca basescu NU E PDL; multi dintre votantii lui Basescu au inteles demult asta.
si nu mai exista nicio "data viitoare" pentru smecheria: "cu spatele la zid".
zexe canta pe limba mea, de data asta.
@Florin, nu am de gand sa tin discursuri despre puritate ideologica, cu atat mai mult cu cat am invatat ca nicio ideologie nu poate fi si productiva daca nu este dublata si de vointa politica. Discutiile pe tema doctrinei politice, a ideologiei de partid, sunt o infundatura daca nu isi gasesc un raport optim cu realitatile politice, cu necesitatile de moment ale societatii. Social democratia, ca lectura, este foarte reconfortanta, chiar seducatoare, dar cand sa gasesti caile de grefare ale acesteia constati ca nu e momentul pentru asa ceva. Actuala opozitie porneste de la premiza falsa ca partidele sunt ca armatele si numai unite pot infrange partidul de guvernamant, uitand ca in spatele acestuia se afla votul popular. E un razboi pe fata dus impotriva celor mai multi dintre cei cu drept de vot. Abordarea de tip agresiv visceral si chemarea la lupta de clasa e un mod foarte periculos de a face politica, si este specific de regula miscarilor extremiste. Ne intrebam de ce acum? Pentru ca este pentru prima oara, dupa inghesuiala din 89, cand acestia au pierdut controlul structurilor de decizie.
Acesta este tabloul real al politicii romanesti, iar pe langa conflictul dintre rezistenta la schimbare a comunistilor si motorul democratic al celor ce incearca sa faca pasul inainte, pretentiile ideologice ale lui Preda sunt de-a dreptul ridicole.
@zexe: perfect. Si ce legatura are asta cu articolul lui Bleen? Eu la reactia ta fata de acel articol ma refeream.
@Bleen, just, PDL-ul nu este inca un partid de dreapta, si nu va deveni decat in masura in care va dovedi ca isi va respecta obiectivele asumate in programul de guvernare. Orientarea unui partid este data de actiunile sale politice, punct. Restul sunt ideograme, doctrine, figuri de balet ideologic.
Citeam mai dvreme, pe blogul lui Preda, ideea dupa care renuntarea la numele “liberal” ar lasa liber un culoar pentru PNL. Daca mai si crede ceea ce scrie, ar fi inutil sa mai discutam pe tema asta. Iata o stire de pe Mediafax: "Adrian Năstase susţine, în programul său politic, că o "formulă ne-ideologică" de colaborare a partidelor din opoziţie, respectiv PSD/PC şi PNL, într-o variantă "confederativă", cu mecanisme de dialog şi de coordonare parlamentară, ar fi utilă în acest moment".
In traducere libera, Preda sustine ca liberalul din coada partidului poate confisca dreapta politica, in timp ce Nastase, in discursul lui serpesc, sustine ca atat timp cat PNL-ul se situeaza pe pozitii de conflict cu actualul guvern nu il deranjeaza doctrina acestuia.
Hai sa comparam personajele si sa incercam sa stabilim care dintre cei doi, Preda si Nastase, este mai matur politic.
bleen24 + madameblogarytza84 = ?
@zexe
Nu am îngropat guvernul şi nici nu i-am prezis un viitor sumbru. Erau trei variante, dintre care una bună. Cine zice că n-o vor alege pe cea bună?
Ce legătură are liberalismul cu PNL?
Într-adevăr, termenul de liberal e mult prea uzat şi prea lax. Dincolo de etichete ar trebui să vorbim despre credinţe şi, mult mai bine, de alegeri în situaţii concrete date. Probabil că voi scrie şi despre asta. Dreapta nu înseamnă doar naţionalism, ortodoxism legionarizant, puritanism aşa cum nu înseamnă doar piaţă liberă şi stat minimal. Sînt multe întrebări şi nu-şi au locul într-un comentariu. Cînd voi avea timpul şi dispoziţia necesară voi scrie şi despre credinţele, îndoielile şi nelămuririle mele. Spre deosebire de activiştiii de serviciu şi ofuscaţii din oficiu eu mai am şi îndoieli şi întrebări. De obicei, în campanii electorale fac totuşi o alegere pe care mi-o asum cu toate bunele şi relele ei. Între campanii e timpul clarificărilor şi al întrebărilor, al corecţiilor şi al criticilor. Alegerile prezidenţiale din 2009 ne-au pus în situaţia de a fi cu spatele la zid şi de a face o alegere clară şi asumată, cu bunele şi relele ei.
Am o părere foarte bună despre Băsescu (încă mai cred că poate juca rolul unui Reagan românesc, păstrînd proporţiile, evident) dar nu acelaşi lucru îl pot spune despre PD-L, care mai are mult pînă departe. Prefer totuşi PD-L-ul PSD-ului şi PNL-ului 10% pentru ceea ce este acum şi 90% pentru ceea ce sper că va fi. PSD nu m-a interesat şi nu mă interesează iar PNL a dovedit că nu mai are şanse de salvare. Ca mulţi alţii, cred că PD-L are şansa de a deveni un partid de dreapta, cu toate nuanţele aferente. Nu există partide-monolit, pure ideologic (dacă ar exista, ar fi multe şi mici, aşa cum sînt şi sectele exclusiviste şi puritane). PD-L poate regrupa mai multe curente politice, de la liberalismul clasic la conservatorismul ortodox, cu diverse accente, în timp.
cam multe intrebari – sper ca nu si retorice 🙁
nea rulz, nedo.
@nedo
madameblogarytza84
madamele astea te bagă tot timpul în rahat. ce mi se pare mie, că prea încercaţi să despicaţi firul în patru. ştii, ai freza un pic pe stînga, sigur eşti de stînga. ai unghia mai lungă la degetul mic de la mîna dreaptă, sigur eşti de dreapta. nu te-ai hotărît pe ce crac ţi-o ţii, atunci e clar, nene, ai o problemă de identificare doctrinară.
@nedo, 🙂 … sa nu exageram, ca nici eu nu imi beau cafeaua la sediul PDL. E o simpla disputa de opinii, de data asta diferita de restul comentariilor ale celor care se complac sa se mangaie pe burta unul pe altul. Il citesc pe Bleen de foarte mult timp, sunt intr-o oarecare masura un fan al sau. Pacat ca Madama l-a aliniat lo drepata imaginara. Intr-un fel este firesc sa adopte orientarea locului unde singur a ales sa isi publice textele. Il inteleg si nu am nimic personal cu el. Ar fi absurd.
fost psmist. e prieten cu mohora şi cu păunescu
bleen e un psdist notoriu, se ştie
@Bleen, de faptul ca ai alte optiuni politice, altele decat cele de dreapta, m-ai convins, si nu acum, si nu cu textul acesta. Sa nu uitam ca pe liberali ii gasim acum imbratisand valorile stangii, iar de perfomanta guvernarii liberale ne bucuram si acum, stiind bine ca au guvernat cu un dirijor PSD aflat intr-o falsa opozitie in Parlamentul Romaniei. Cristian Preda nu reprezinta nicio parte, si de asta ne-am convins atat din declaratiile liderilor PD, cat si din cele ale transfugilor liberali din PD. Cristian Preda este un intelectual care a ajuns sa faca politica intr-o conjunctura despre care nici lui nu-i place sa vorbeasca, iar acum incearca sa arda etapele maturizarii sale politice. Nu are cum, si nici nu si-a gasit partidul potrivit. Preda canta dupa o alta partitura, ca o soprana ratacita in corul vanatorilor. Canta bine, dar canta aria "Aidei".
Cat despre predictiile tale despre evolutia guvernului Boc, pentru ca nu sunt decat niste banale presupuneri, pot sa o umple de invidie si pe Mama Omida. Textul a fost conceput mai bine decat comentariul, pentru ca acolo ai avut decenta sa lasi semnele de intrebare la sfarsitul frazelor, semn ca ai fi avut indoieli.
Sunt de acord ca avem datoria sa criticam "alunecarile" guvernului, atunci cand le face, dar sa-l ingropam pentru ca oricum va gresi e ca si in bancul cu sotul care isi bate nevasta pentru ca stie ea de ce.
@zexe: va rog mult nu incepeti si aici discursul despre puritate ideologica a "adevaratei" drepte. Dreapta e dezbinata si izolata tocmai pentru ca unii au impresia ca stiu ei ce e dreapta si cine nu e de acord cu ei e un comunist nenorocit. Eu inteleg nevoia de a-i sprijini pe PDL-isti atunci cind sint atacati. In campanie sint multi cei care i-au sprijinit orbeste desi aveau dubii tocmai pentru ca era razboi si nu era momentul de discutii. Acum, asa cum spune Bleen, au toate armele. Nu cred ca de laude e nevoie. Dupa cum nici de critici inventate. Insa Bleen nici macar nu-i critica. Spune doar ca trebuie sa fim atenti la guvernare, mai mult decit la discutiile despre ideologie. Ca inainte de teorie, PDL are sansa sa arate ca e de dreapta in practica. E greu de inteles pentru mine de ce e asta iritant. Sau, pot intelege, dar nu vreau sa mai torn gaz pe foc. Va amintesc ca o multime de oameni de afaceri mai maruntei au fost crunt dezamagiti de guvernarea DA, PNL si PDL-PSD. Dictatura birocratica care te trateaza ca un infractor, sistemul de taxe opac si aberant au prosperat. Vrem doar un semn ca e pe cale sa se schimbe ceva. Pentru ca eu unul nu vad asta, vad mecanisme de comunicare la pamint, confuzie, suficienta si o multime de afazici din PDL care se perinda pe la televiziuni sa ne arate ce tari sint ei in timp ce spun exact nimic. S-a terminat campania electorala, un pic de luciditate e de folos PDL-ului.
Las' că ştiu pedeliştii ce să facă, n-au nevoie de asistenţă tehnică.
no, ma Bleen, ma, vad ca ti-a (re)venit in sfarsit inspiratia, de cand nu am mai trecut pe aici 🙂
keep walking 😉
Şi nu am făcut niciodată un secret că între gaşca veselă, puritanismul ideologic şi libertatea de a gîndi cu propria minte aleg cea de-a treia variantă. Aşa că, vis-a-vis de ceea ce se întîmplă în PD-L (şi se întîmplă multe), mă situez de partea reprezentată de Cristian Preda (şi nu numai).
Apropo, nu am votat niciodată cu PD. În 1996 am votat CDR (pentru PNL), în 2000 PNL, în 2004 ADA (pentru PNL), în 2007 PLD şi în 2008 PD-L, pentru L-ul din coadă.
@zexe
E simplu, sînt trei variante:
1. va face o politică populistă şi pompieristică, pe genunchi, după principiul tehnocraţiei de pradă
2. va promova mecanic, orbeşte, politici care se înscriu în canoanele unor etichete rigide şi puritane
3. va duce o politică a libertăţii creative şi a imaginaţiei
Nu înţeleg unde e îngropăciunea. Problema ta e că primele două întrebări le iei ca afirmaţii iar pe cea de-a treia ca negaţie. Şi asta numai ca să-ţi confirmi nervozităţile şi suspiciunile.
Lucrurile sînt cît se poate de simple: politicile de guvernare ne vor da răspunsul la întrebarea: PD-L are o doctrină şi dacă da, care e aia?
Pe de altă parte, fie vorba între noi, nervozitatea ta e parţial justificată. Ai ghicit în cele trei întrebări opţiunile PD-L şi grupările care le susţin (descurcăreţii fără ideologie, ideologii după reţetă şi liberalii).
http://cristianpreda.ro/2010/02/10/de-ce-pdl-si-n…
Florin, exista un program de guvernare in care se stipuleaza, pe puncte, pasii pe care actualul guvern intentioneaza sa ii faca. Nu am timp acum sa detaliez, trebuie sa ma desprind de tastatura pentru cateva ore. Poate nu va reusi sa ii faca pe toti, asa cum banuiesc si eu, dar nu pentru ca nu si-ar dori. In principiu, toata lumea isi doeste o reforma a statului, numai ca orice nastere se face in dureri. Occidentul este dispus sa ne injecteze un calmant financiar pentru ca este interesat de potentialul economic al Romaniei numai ca noi nu suntem dispusi sa platim pentru nimic.
Nu vor trece trei luni si vom discuta pe alte teme, te asigur.
Revin pe seara.
mai, si mai e ceva.
in 2005 si 2006, mai tineti minte cat de prosti ni se pareau PNL-istii?
Nu doar prosti, ci extrem de previzibili, predictibili in actiunile lor.
Din cauza asta ni se parea ca acum-acum gata, va cadea guvernul, se va termina cu fanfaronada PNL-ista, se vor uni cu PD, si vor incepe sa faca lucruri serioase.
Lui tariceanu i se spunea chiar "Neantul Absolut al Prostiei". Ei bine, dupa ce l-a angajat pe Finkelstein in 2007, vi se pare ca mai poate sa spuna cineva despre tariceanu ca-i prost ? Ca spune prostii, poate, dar macar si-a reglat limbajul, comunicarea, ideile, pe lungimea de unda care "comunica" ceva.
Deci, daca pana si lui tariceanu i-a reusit, de ce nu-si fac dinozaurii din PDL cate un implant de Finkelstein, nu ca i-ar face mai destepti, dar i-ar aduce in rand cu lumea, in "rezonanta" cu mediul public ACTUAL; ei nu-si dau seama ca apartin unui timp trecut, cel mult anului 1996, cand au batut PDSR-ul ?
@nedo, le ia pe rand, asa cum spunea si Bleen. Acum se ocupa, la presiunea ideologilor, de sigla de partid si de alte mere, pere, fructe de padure. Altfel, daca deschizi usor ochii si ridici fusta guvernului, vei observa ca nu sunt nicidecum fecioare preocupate de poezia ideologica. In fapt, chiar acest "amanunt" face ca opoizitia sa tremure de teama unui viol, si observ ca nu numai opozitia. Pentru ca nu doctrina i-a impiedicat pe liberali si nici pe soacial-democrati sa fie ceea ce ar fi trebuit sa fie si sa faca ceea ce ar fi trebuit sa faca.
ce mă enervează cel mai tare e arbitrarul şi nehotărîrea din comportamentul lor. se poartă de parcă prin adoptarea bugetului şi-ar fi terminat programul de guvernare iar acum se scarpină buimac după ceafă, "oare ce mai avem de făcut?"
Andra, o vor face mai curand decat isi inchipuie actuala opozitie, adica vor iesi in glorie inainte de termen, dar numai dupa ce vor extrage maseaua stricata. Si spun asta ca sa ma inscriu si eu in spiritul previziunilor impus de textul lui Bleen.
zexe, nu asta vroiam sa spun, poate ca ei chiar vor scoate la lumina tara, dar stii ce? sunt atat de lipsiti de imaginatie, incat PNL-ul le va fura margica victoriei din cioc si ei nici macar nu vor sti… 🙂
sunt un dead end al istoriei ultimilor 20 de ani, zexe
ar trebui sa se retraga acum in glorie (sau macar simbolic… ), sa lase liber pentru oameni mai bine "fixati" electoral (… dar ma tem ca-s incapabili sa-si identifice chiar si propria glorie….)
imi pare rau pt. noi toti, pt. ca ei vor fi cauza pt. care vom ajunge din nou la mana PSD si PNL
am plecat, revin pe seara
Florin, citez "Va face o politică populistă şi pompieristică, pe genunchi, după principiul tehnocraţiei de pradă, va promova mecanic, orbeşte, politici care se înscriu în canoanele unor etichete rigide şi puritane sau va duce o politică a libertăţii creative şi a imaginaţiei?"
Asta e cantec de ursitoare sau bocet de ingropaciune?
Uite, ma declar nelamurit de mesajul acestui text. Poti sa reduci la o fraza mesajul acestuia?
@zexe: La o propozitie: pai cam asa m-as boci si eu. mai pe larg: Eu nu regasesc in actiunile guvernului Boc de anul asta vreo intiativa autentica de dreapta. Traim in continuare intr-o dictatura a micului functionar, intr-un stat care ne secatuieste de energie si timp. Sau tu nu ai impresia asta? Traim in continuare intr-un capitalism primitiv care rasplateste speculatia financiara si penalizeaza creativitatea si inovatia. Inteleg ca au incendii de stins, ca lucrurile nu se schimba de azi pe miine,sa zicem ca eu as fi mai rabdator decit Bleen, dar as vrea macar sa vad niste semnale corecte. Iar in loc de semnale vad tot felul de acefali cu vocabular redus care, in numele PDL, se plimba pe la tv si vorbesc fara sa spuna nimic. Sint total de acord cu Bleen, avem nevoie de semnale concrete mai mult decit de intrigi de cabinet. Timpul fuge, parca mai ieri era 2005…
Andra, poate ca nu, poate ca da, nu vom sti decat daca le dam sansa. Pentru ca ei au ramas singura varianta de guvernare neincercata. PSD-ul a avut sansa, si PNL-ul asemenea. Faptul ca suntem unde suntem, in halul in care suntem, nu este vina lor.
Pentru ca daca nu ei, atunci cine?
BVB o sa ne scoata de undeva … ? 🙂
asta-i o gluma buna
da mai bleen. alta treba nu au decat sa-ti dea tie explicatii.
Demogogie ieftina, aceeasi poveste cu drobul de sare rescrisa de bocitoarele de serviciu de la capataiul guvernului nou nascut. La numai doua luni de la numirea acestuia, o seama de contestatari speriati de masurile dure ce trebuiesc luate in imediata perioada de de timp, i-au sarit la gat cerandu-le "socoteala".
Obsesia ta, Bleen, nu este nici transparenta, nici doctrina, nici politica externă, fiscalitatea, justiţia, reforma sistemului de sănătate, a educaţiei, a sistemului de pensii şi de asistenţă socială, a justiţiei. Paranoia ta este strans legata de faptul ca PDL-ul a castigat guvernarea si ca pentru prima oara un partid, altul decat PSD, are ocazia sa traga de manetele ce pot schimba directia de mers a Romaniei. Faptul ca ti-e frica si ca esti panicat ca un pacient in sala de asteptare a unui cabinet stomatologic, inaintea unei extractii, este o stare fireasca, dar e lamentabil sa te comporti ca un copil razgaiat care da vina pe stomatolog. Stomatologul are si un nume, desigur, un nume multiplu: Blaga Videanu Berceanu Boc, si nu ei ne-au ales pe noi, ci noi i-am ales pe ei sa ne scoata maseaua stricata. Isteria asta "Vai, o sa ne scoata maseaua si ne va durea" nu este nici productiva si nici sanatoasa, pentru ca daca doresti sa iti pastrezi stricaciunile in gura, o tii inchisa.
Puterea trebuia sa poarte un nume, iar eu sunt multumit de numele pe care il poarta.
@zexe: tu la ce raspunzi? deh, meteahna modernitatii, citim in diagonala si raspundem in zig zag.
ce e mai grav, este ca oamenii din PDL sunt depasiti "tehnologic" de epoca comunicarii
sunt niste fosile vii
se vede asta de pe fata lor tampita la televizor (Mircea Toader, individul ala care participa la emisiuni la realitatea e un fel de "marca" a "inapoierii istorice" a PDL-ului fata de timpul prezent), si se mai vede asta din faptul ca oamenii inteligenti sunt tinuti sub pres. Am avut o adevarata surpriza sa constant ca exista si in PDL oameni inteligenti … 🙂
in special cand apar ei se vede si mai clar lipsa oricarei strategii de comunicare la PDL
dragule, indiferent, dar indiferent ca ar face PDL, conteaza ce spune PNL despre asta
PNl e considerat un fel de "lider spiritual" al opozitiei, el face agenda publica. poate PNL sa spuna si ca timpul sta pe loc si ca din cauza asta vor scadea salariile: oamenii vor crede, sau daca nu vor crede, vor astepta cu siguranta” sa se intample ceva si mai rau decat pana acum.
Uite la Eurobarometru cum s-a rasturnat optimismul romanilor comparativ cu tarile din UE
poate PDL sa faca tot ce-ai scris tu mai sus, "vocea" care le va comenta si va spune ca sunt proaste (sau ca nu exista) va fi vocea PNL-ului
poate PDL sa conduca si 5 ani singur la putere, daca "vocea" lui e subtzirica (pitica prafuita si incoerenta) ca vocea lui Boc, poate sa considere de pe acum ca a pierdut urmatoarele alegeri, oricand vor fi ele
memoria publica se va raporta la anii fara griji si plini de exuberanta dinainte de criza, drept pt. care: “ce se intampla acum e rau”, deci trebuie sa fie "din vina" cuiva. si asta e PDL-ul. Pentru ca tace.
asta e tot.
PDL nu are capacitatea de a transforma in succes lucrurile pe care le face (am trecut totusi de criza, tara intra pe crestere ec, pt. prima oara din 2008, cand tariceanu a primit junk rate, Fitch ne-a crescut ratingul, si altele).
Si nu are capacitatea asta, pentru ca nu are “voce”. Si nu are “voce” pt. ca nu are “identitate” in media.
singura identitate mediatica a PDL-ului e Traian basescu.
PNl nu e lider din cauza ca are “lideri” plini de idei, sau viziune pt. tara, ci pt. ca e singurul care vorbeste la televizor, si inca, e singurul care vorbeste incontinuu de 5 ani de zile, si ne spune "ce se intampla" (e cam ca radio europa libera pe vremuri).
Bleen, bravo!
un articol cu care ma identific de la primul cuvant si pana la ultimul.
@theophyle: ad-literam e asa: "Dincolo […] funcționează". Cu asta ma identific si eu:))))
http://art-historia.blogspot.com/2010/02/bucurest…
tehnocrati de prada? sa fim seriosi. incompetenti de prada… totul sub sloganul "de ce nu se duce proasta asta de Ridzi la chioru’ după ajutor?!"
Eu nu pot sa ma mai imbat cu apa rece.
Yesss, Mirel 🙂
Pasul următor = explică cum! (teoria-i faină, faptele nu vor 🙂 )