Nu poți fi prezidențiabil fără a fi locomotivă electorală pentru partidul tău
Nicio structură de partid nu îți cîștigă alegerile prezidențiale. Îți poate aduce maximum 30%, dar nu peste 50% în turul II. Depinde de candidatul prezidențial să cîștige diferența de la 30% la 50%.
Astfel, alegerile europarlamentare sînt o excelentă ocazie pentru MRU să-și dovedească forța electorală, cu cîteva luni înainte de alegerile prezidențiale. Dacă are această forță electorală, MRU poate trage după sine FC pînă la 20% sau chiar mai mult. Ca să cîștige prezidențialele, MRU trebuie să scoată în turul I în jur de 30%. Partidele de opoziție, prin structuri, alea care au mai rămas, nu-i pot aduce mai mult de 15-20%. Restul de voturi trebuie să le adune el, prin forța electorală personală, cu carisma personală, cu flerul și inteligența personale și, evident, cu strategia potrivită. Pentru a cîștiga turul II trebuie să obțină, tot pe persoană politică, încă cel puțin 20%. Astfel, MRU, ca să devină președinte, trebuie să cîștige, cu propria persoană politică, în jur de 30-35% din voturi. La o prezență de 10 milioane, asta ar însemna 3-3,5 milioane de voturi pe care MRU trebuie să le cîștige cu forța electorală proprie, fără structuri de partid și alte asemenea. Va reuși MRU? Nu știm. Însă vom vedea ce forță electorală proprie are la europarlamentare. Dacă va ridica FC+PNȚcd de la 5-6% la 20-25%, atunci putem spune că MRU dispune de suficientă forță electorală proprie pentru a ajunge în turul II la prezidențiale și de a lupta de la egal la egal cu contracandidatul său (domnul Ponta sau domnul Antonescu). Dacă MRU nu reușește să-și ridice partidul la peste 20% nu ne putem aștepta ca la prezidențiale să urce de la 20%, cît îi oferă structurile de partid ale opoziției, la peste 50%, cît îi este necesar pentru a cîștiga alegerile.
Pe de altă parte, este extrem de important pentru construcția politică a lui MRU, Forța Civică, să-și promoveze brandul politic și să participe cel puțin la o serie de alegeri (europarlamentare, parlamentare și locale, și chiar și prezidențiale) sub numele și sigla proprii. Europarlamentarele reprezintă o excelentă ocazie. În urma europarlamentarelor nu se formează majorități și guverne, nu se desemnează premieri, deci alianțele sînt inutile. Insistența lui MRU pentru o alianță la europarlamentare este de neînțeles atîta timp cît MRU și partidul său ar avea numai de cîștigat în urma unei candidaturi sub siglă și nume proprii. MRU ar dovedi că are forță electorală și că poate cîștiga singur cîteva milioane de voturi la prezidențiale, că poate trage după sine un partid și îl poate urca de la 5% la 20% iar Forța Civică și-ar promova brandul politic, prea puțin cunoscut. Campaniile electorale sînt perioade de maxim interes față de scena politică și un partid ale cărui siglă și nume sînt promovate în campanie și apar pe milioane de buletine de vot la alegeri are numai de cîștigat la nivel de notorietate, identitate și încredere. Cu atît mai mult cu cît MRU și FC se plîng de un pretins boicot mediatic. Ce ocazie mai bună să spargi acest embargo decît alegerile europarlamentare? Să nu uităm că FC este prea puțin cunoscută din cauză că nu a participat niciodată la alegeri sub nume și siglă proprii. Și nici MRU nu a avut șansa să-și dovedească forța electorală pînă acum. A participat la alegerile parlamentare din 2012 pe listele ARD, la Arad, într-un fief al PDL, unde a ocupat locul 2, după contracandidatul de la USL. Dar atunci USL era pe val, PDL pe tobogan, iar strategia electorală a ”dreptei” a fost catastrofală. La europarlamentare însă, MRU, din postura de cap de listă al FC, poate trage partidul după sine la 20% (sau chiar 25%, dacă ne uităm la nivelul de încredere de care se bucură MRU). Deasemenea, MRU trebuie să arate siguranță și că are încredere în forța sa politică și a partidului pe care îl conduce. Doar așa îi poate convinge pe ceilalți. Nu ajungi în fruntea celorlalți rugîndu-te de ei să te pună acolo, te pui îi fruntea celorlalți și îi conduci. Un MRU care conduce FC la europarlamentare la peste 20% e un lider și o forță electorală pe care ceilalți nu o mai pot ignora și pe care, de nevoie, o vor urma.
Nu există absolut niciun motiv serios pentru care FC nu poate participa sub siglă și nume proprii la europarlamentare. Nu se fac majorități și guverne, deci alianțele sînt inutile, partidul cîștigă notorietate și identitate, MRU își arată forța electorală de lider și locomotivă electorală. Este o oportunitate extraordinară, un noroc cu care nu te întîlnești des în viața politică.
Pai FC nu e in Alianta DA?
Florina
Rolul lui Blaga nu se putea opri doar la ultimele parlamentare. De aceea a făcut totul ca să câştige la congres. Procentele PDL sunt suficiente pentru a destabiliza drepta, aia potenţială. Strategia lui Blaga, adică a USL, este de a ţine în şah drepta, tot aia potenţială. Scenariul de la parlamentare riscă să se repede şi la prezidenţiale.
PDL trebuie eliminat, cu cât mai repede cu atât mai bine. PDL nu vrea să câştige pentru sine nimic, nu mai este un adevărat partid. A devenit un partid satelit, aşa cum înfiinţa Iliescu pe la începutul anilor ’90. Blaga nu lucrează nici pentru sine nici pentru PDL, ci pentru USL. PMP trebuie să fie fără scrupule, fără milă, să-l demaşte şi să elimine concurentul, dar repede.
PMP nu trebuie să-i facă lui Blaga nicio o concesie preelectorală. Dacă face, atunci întră în buzunarul lui Blaga şi al USL iar Blaga la un lucru se pricepe, anume cum să îndepărteze electoratul de urne.
Culmea, „unificarea dreptei” este o temă a USL, este un program al USL. Din cauza asta sună atât de fals. „Unificarea dreptei” cu PDL-Blaga înseamnă slăbănogirea dreptei. Încă de la congres, cine voia să plece ar fi trebuit deja să plece. Era o bună lovitură de imagine. În fine, PMP trebuie printre altele să lucreze la eliminarea PDL. Blaga trebuie forţat să de demaşte, să ia poziţii USL, ca să priceapă şi ultimii naivi. Chestia cu „unificarea” este o mare perversiune şi trebuie spusă ca atare.
Da, deci ,s-au lămurit apele, s-au pus la punct nişte oameni care tot unifică de luni de zile, de dimineaţă pînă-n seară. De către însuşi Unificatorul, după Andreea Paul Vass şi proaspăt vicele Predoiu.
http://www.gandul.info/politica/predoiu-miscarea-populara-nu-este-o-miscare-iar-populara-cu-atat-mai-putin-11258056
Tangenţial, ce superb sună: „domnul Ponta sau domnul Antonescu”