La alegerile europarlamentare, PMP a luat 6,21%, FC a luat 2,60% iar PNL și PDL împreună au luat 27,23%. De aici pornesc negocierile pe dreapta. Nu pentru stabilirea candidatului unic, că nu se pune problema ca PMP sau FC să aibă vreun cuvînt de spus.
E vorba despre negocierile pentru o poziție într-o viitoare alianță pentru 2016 și chiar pentru funcții și acces la buget într-o majoritate parlamentară începînd din 2014 sau 2015. Și nici măcar nu vorbim de negocieri exclusiv pe dreapta. Se poate negocia și cu PSD și Ponta, chiar dacă pe sub masă.
Cam așa:
Ponta: Uite ce vreau de la voi. Vreau să faceți pe dezabuzații dezamăgiți și plictisiți de politică, scîrbiți de tot și toate, revoltați de PNL-PDL. Să-l atacați pe Klausy pînă în ultima clipă. Să le spuneți votanților să stea acasă sau să voteze conform conștiinței sau să nu le spuneți nimic și să jucați pe triștii dezamăgiți de Klausel. Da? Las’ că ne înțelegem noi!
Ar putea cere MRU ministerul de externe, șefia unui serviciu de informații sau susținerea pentru vreo funcție europeană pornind de la cei 2,60% ai FC? Categoric nu. Dacă însă MRU ia un scor mai mare în primul tur al prezidențialelor, are ce pune pe masă într-o negociere. 5-6 procente contează în turul II, cînd bătălia va fi pe muchie (deși, avînd în vedere că nu are structuri și resurse, e greu de crezut că MRU va lua la prezidențiale peste 3%). MRU nu va putea negocia dacă nu are voturi în spate, dacă nu are ceva palpabil. Să presupunem că nu candidează și că negociază o susținere pentru candidatul PNL-PDL încă din primul tur. Cu ce vine la aceste negocieri? Cu cele 145 de mii de voturi luate la europarlamentare, care nici nu știe dacă mai sînt ale lui? Cînd lui Iohannis și Ponta le va arde buza în turul II (dacă nu cumva o fi candidat unic al tuturor partidelor Maior) MRU vine cu voturile din primul tur, 2-300 de mii, cîte or fi, și le pune pe masă. Calde, proaspete, de doar o săptămînă-două. Probabil MRU a negociat deja (se zvonea că va intra în PNL) și nu a primit ce a cerut. Poate că vrea mai mult. Șansele sale electorale sînt zero, nu va reuși să ia un scor de peste 5%, iar de intrat în turul II nu se pune problema. Negocierea unei poziții e singurul motiv pentru care candidează.
La răndul său, PMP-ul riscă să-și piardă parlamentarii și primarii, ăia pe care încă nu i-a ridicat DNA-ul, în favoarea PSD, PNL și PDL, dacă nu-i ține în priză, în bătălia politică și pentru negocieri. ”De ce să plecați acum la PSD, PNL și PDL, să negociați în pierdere, pe persoană fizică, cînd avem posibilitatea să negociem ca grup, între cele două tururi, și să obținem pentru noi toți, baronii altfel, ceea ce ne dorim?” PMP speră că Diaconescu va obține mai mult în turul I, poate chiar un scor cu două cifre și va primi ceea ce dorește la negocierile cu PSD, PNL și PDL.
Dacă toate partidele ”dreptei” obțineau scoruri relativ egale erau obligate să negocieze un candidat unic. În condițiile în care PMP și FC au obținut scoruri mult sub PNL și PDL, nu pot lua parte le negocieri de pe poziții acceptabile și își mai încearcă o dată norocul, în primul tur al prezidențialelor. Dacă atunci reușesc să scoată scoruri bune, vor fi primite la negocieri și vor avea șanse mari să primească ceea ce-și doresc.
De ce nu au PMP și FC un candidat comun?
Fiindcă MRU și Udrea au obiective diferite la negocieri. Fiecare vrea să negocieze pentru el. Un MRU cu 12% în primul tur din partea PMP-FC va trebui să negocieze la pachet cu PMP-ul. Și nu-i convine. Udrea, la rîndul ei, crede că PMP poate scoate un scor bun și fără MRU și poate intra în negocieri fără să fie nevoie să negocieze o poziție pentru MRU și să nu-i mai rămînă mare lucru de negociat pentru Udrea și baronii altfel.
Este posibilă o candidatură unică din partea dreptei, încă din primul tur? Categoric nu.
Mult trambitata idee cu candidatul unic in turul I mi se pare gresita, dincolo de discutia despre pozitionari in vederea alegerilor din 2016 sau a unui guvern dupa prezidentiale.
In primul rand, candidatul unic al dreptei nu va fi deloc unic pentru ca vor mai aparea candidati care se vor declara de dreapta (Tariceanu plus diversi marunti).
In al doilea rand, Ponta nu va candida singur ci vor aparea si alti candidati, inconsistenti dar foarte zgomotosi, care vor avea ca misiune bruierea candidatului dreptei. Cum si asa Johannis e mutalau tot ce-i mai lipsea ar fi un bruiaj ca mesajul sau sa nu se mai auda deloc.
In timpul asta Ponta va fi liber sa lanseze mesaje „pozitive, constructive” de genul: vom da, vom scuti, vom mari pensii, vom da si, in general, vom da.
Sa se duca in turul I MRU, Diaconescu si Johannis si vedem dup’aia.
dar exista riscul sa se intample ca in 2000, sa nu intre niciunul in turul 2.
Tuturor membrilor Comunității li s-a prelungit membershipul cu 6 luni.