De ce ar trebui Boc sa vizeze prezidentialele din 2014 si nu presedintia PDL?

În urma articolului în care vorbeam despre șansele Elenei Udrea ca președinte PDL au fost cîteva voci care au susținut că Boc trebuie să rămînă la conducerea PDL. Încerc să explic de ce o astfel de mișcare va fi sinucigașă. În primul rînd, ce are de făcut PDL în următorii 2 ani pentru a avea o șansă să cîștige in 2012?

1. Reforma internă: clarificare ideologică, politica de cadre, mecanismele de comunicare interne și externe.

2. Managementul crizei: șomajul, stimularea antreprenoriatului, managementul responsabil (în parametrii europeni) al finanțelor și bugetului

3. Reforma statului: administrația, birocrația, învățămîntul, sănătatea etc.

E ușor de înțeles că o singură persoană nu poate fi managerul celor trei proiecte simultan. Nici măcar a două dintre ele. Ori, deja e destul de limpede că punctul 3 are deja un conducător puternic în persoana lui Băsescu. Dificultatea de a avea un președinte PDL care e și prim ministru devine evidentă cînd înțelegem că punctele 1 și 2 nu pot fi conduse de aceeași persoană simultan. PDL nu poate ieși la capăt cu bine din criză decît în situația în care primul ministru, care asigură managementul crizei și parte din execuția reformei statului, NU este și președintele PDL și trebuie să se ocupe simultan de reforma internă a partidului. (Pentru a fi limpede, a conduce nu înseamnă a executa, de aceea Băsescu conduce reforma statului deși nu el o execută). Dacă e vorba de aceeași persoană ea nu va avea timpul fizic și energia pentru a le face pe ambele și atunci cel puțin una, dacă nu amîndouă, vor eșua.

Concluzia e simplă: Pentru a avea o șansă în 2012, PDL trebuie să decupleze poziția de Prim Ministru de cea de președinte PDL.

De ce Boc Premier? Sînt multe argumente: își cunoaște deja treburile și oamenii, nu poate deveni mai impopular decît este etc. Și mai e unul, important: Dacă PDL reușește să cîștige în 2012 o va face cu chipuri noi în timp ce Boc va fi încasat costurile crizei. Pînă în 2014 însă, ieșirea din criză se va fi simțit la nivelul populației iar Boc va putea candida la prezidențiale ca un salvator, nu ca un loser.

Așadar strategia PDL trebuie să aibă 3 piloni și trei oameni.

 

Facebook Comments

62 de comentarii

    1. @gabhry_el: schema aia nu reprezinta o frumoasa teorie, are o ratiune extrem de pragmatica, probabil ca inteleg si ei aceleasi lucruri. Vad insa ca Udrea face un compromis, Boc sa ramina si la Guvern si la PDL. E posibil sa fie un compromis bun atita vreme cit reforma in PDL e delegata altcuiva in mod clar. De ce nu lui Blaga…

  1. Nu-i luaţi lui Geoană şi ultima speranţă de a deveni phhreşedintele Rhrromâniei. Poate poate se îmbolnăveşte Băsescu, măcar pentru o zi…

  2. PDL ar putea cere revocarea PSD în limitele Constituţiei solicitînd PSD-ului să-şi desemneze un alt candidat pentru preşedinţia Senatului.

    Această cerere de revocare ar fi în concordanţă cu motivarea Curţii Constituţionale, care a invocat respectarea "configuraţiei politice" rezultate din alegeri pentru a declara articolul din Regulament neconstituţional.

  3. @Bleen:

    "Foarte deşteaptă mutarea PD-L, cea cu suspendarea lui Geoană. Cine o fi gîndit-o?"

    O fi ceva ceva ce ne scapa?

    "Conform Regulamentului Parlamentului si Constitutiei (?), toata lumea, inclusiv presedintele tarii, poate, in anumite conditii, sa fie suspendat. Toata lumea – cu o singura exceptie: presedintele Senatului. El poate fi, cel mult, revocat, la cererea propriului grup politic.

    Prezentindu-se astfel problema la Curtea Constitutionala, oare care va fi decizia ei? Poate accepta faptul ca unul (doar intimplator numit Geoana) sa fie in afara legii? Sau deasupra ei?"

    Artificiu de calcul,sau iesirea dintr-un impas?

  4. Merechene, tre sa mai bag vreo patru lucrari noi, dar stau p-aici si boscorodesc, mai e putin si zboara calculatorul pe geam.

  5. off topic

    am citit un articol extremist.
    http://patrupedbun.net/de-la-marx-la-corectitudin
    Pare logic ce zice emil acolo.

    on topic.

    Pare logic ca doua lucruri diferite, unul care tine de gospodarire pe timp de criza, altul care tine de relatia cu oamenii si impunerea unor idei noi, sa fie facute de doi oameni diferiti ca si mod de lucru si de gandire. Intr-un loc trebuie duritate, dincoace siretenie. Dar nu sunt sigur.

  6. ponta va fi premier de aurora boreala))))) – tocmai ce am mai scris ca are de unde sa se justifice ca fost procuror despre cum i s-a sinucis amicul si ce rol (de mesager din partea lui Nastase) a jucat el atunci (de si-a pierdut amicul mintzile si a facut saltul peste balustrada (ca l-a arestat pe Tarau, copchilul cotizantului PSD din Bihor – CEO-ul de Bihor de atunci).

  7. Zici: "Sa vad eu cum ii lamureste Flutur pe moldovenii mei ca li s-a parut ca a fost somaj si criza dar nu din cauza PDL care a guvernat."

    PĂI, TOCMAI!!!

    Să văd cum îi lămureşte Boc pe ardelenii mei că PDL n-are nimic de-a face cu guvernarea, doar nu e Boc şeful PDL.

    nu-nţeleg cum tragi de aici concluzia că un alt şef la PDL ar rezolva problema alegerilor

    1. @gabhryel: unde am tras eu concluzia asta? Nimic nu "rezolva problema alegerilor". Eu spun doar ca un Stoica, sa dam un exemplu, sef al PDL va deconta mai putin decit Boc. Si mai spun ca Stoica, ca sa dam un exemplu, ar putea reforma intern PDL-ul in timp ce Boc ar avea putere sa se concentreze pe guvernare, nu sa alerge de la Victoriei la Modrogan fara sa fie cu totul in nici o parte, asta in timp ce pe Videanu, ca sa dam un exemplu, nu-l mai supravegheaza nimeni, nici in Victoriei si nici in Modrogan. Boc nu are pur si simplu energie si putere sa fie ambele. Lasati-o moarta cu chestiunile de "imagine", aici e vorba de realizat concret un numar de proiecte titanice, intirziate peste masura si care nu mai pot fi aminate. I se pun toate in cap lui Boc cu aerul ca e o "recompensa" pentru loialitatea lui iar el nu va fi de fapt capabil sa rezolve nici unul. Presedintia PDL-ului acum nu e o recompensa, fratilor. E un proiect cu risc mortal.

  8. "In realitate, daca cel care guverneaza in criza deconteaza factura, nu e mai inteligent ca el sa nu fie si capul partidului?"

    si-apoi vin unii si-i zic ca nu are curaj. cum il vedea Preda, in putzoismul lui politic, candidind la sectorul n al Capitalei – "sa dovedeasca", chipurile. deja-i cam mult – parerea mea. omul trebuie sa-si conduca partidul acum, nu dupa razboi. daca nu, sa deconteze esecul si sa piarda.

    1. pai va pierde. Din pacate si noi cu el. Eu ma vad cu greu suportind un Ponta prim ministru din 2012 si culegind zimbaret toate roadele reformei facute de Boc. Aici nu e vorba de o competitie in ring pe care o aplaudam sau nu, e vorba de noi.

  9. "După ce au anunţat în plen declanşarea procedurilor de suspendare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, senatorii PDL s-au răzgândit." Morala: Cînd faci un căcat, asigură-te că-l faci regulamentar.

  10. pretextul bătăliei este cel cu comisiile permanente. s-ar putea să fie mulţi interesaţi (independenţii de acum şi de peste veac) care ar dori să-şi păstreze un scăunel călduţ şi pufos.

  11. frumos tabelu'… 🙂

    da' nu cred că foloseşte la ceva şi nici nu mi se pare "logic", cum se spune mai sus

    "logic" mi se pare ca primul ministru să nu fie în propriul partid un subaltern

    adică, e bun de prim-ministru, da' nu şi de preşedinte în propriul partid

    obiecţie care s-ar putea extinde şi în cazul în care ar candida la prezidenţiale

    (pe lîngă faptul că asta ar duce la complicaţii interne şi s-ar ajunge la situaţia ridicolă în care Udrea, să zicem, i-ar fi şef)

    Dacă Boc nu reuşeşte să facă ceva reformă, poa' să-l pună şef şi pe Bill Gates în partid că pierd alegerile.

    Şi-apoi, nu e chiar atît de cuplat Boc cu alegerile locale şi parlamentare: se votează, totuşi, uninominal.

    Va cîntări (foarte) greu guvernarea Boc, dar nu el va candida în (toate) circumscripţiile electorale.

    ___________

    Tot Băse va fi salvarea PDL (şi-a noastră), cînd se va angaja să fie premier dacă Boc devine preşedinte.

    1. @gabhryel: De unde si pina unde presedintele partidului trebuie sa fie prim-ministru? De cite exemple ai nevoie sa te convingi ca nu e obligatoriu sa fie asa? Pe principiul "adica e bun de prim-ministru, da’ nu şi de preşedinte în propriul partid" ajungem repede la "omul-partid" care le stie si le face pe toate. Pentru ca daca e bun de prim ministru e bun de orice altceva, nu?
      In realitate, daca cel care guverneaza in criza deconteaza factura, nu e mai inteligent ca el sa nu fie si capul partidului? Pentru ca nu de orgolii vorbim aici.
      In al doilea rind, chiar asa, daca esti un bun prim ministru e obligatoriu sa fii un bun presedinte de partid? Eu cred ca nu. Adica, se poate sa fie bun de PM fara sa fie bun de sef de partid. Competentele necesare sint cu totul si cu totul altele. In ultimul rind, eu nu am folosit "logic", sint unii comentatori care au spus asta, raspunde-le lor:)
      Problema ridicata in articol e limpede: Cu Boc sef la PDL si prim ministru inca doi ani PDL intra in alegeri cu un handicap enorm. Uninominal? Sa vad eu cum ii lamureste Flutur pe moldovenii mei ca li s-a parut ca a fost somaj si criza dar nu din cauza PDL care a guvernat.

  12. Foarte deşteaptă mutarea PD-L, cea cu suspendarea lui Geoană. Cine o fi gîndit-o? Care plm e eminenţa cenuşie care a reuşit să unească PSD-ul, să-l victimizeze pe Geoană şi să transforme PD-L într-o haită de hămesiţi şi disperaţi? Mă rog, la imbecilitate e mare concurenţă în PD-L, e greu de spus care e mai bou acolo, că unu-i mai bou ca altu'.

  13. @Andra: Da, foarte tare media PSD-ului si a PNL-ului: Dupa doi ani de tocat și zeci milioane aruncate pe geam ei tot în opoziție sînt. Și pe zi ce trece devin mai credibili. Electoratul poate fi incult și neinformat, idiot nu e în nici un caz. Incultura și neinformarea le poti specula o dată, de doua ori, dar nu la infinit. Iar Dancu al tau spune niste aiureli, asta cu substitutul de for public m-a dat pe spate. Cine se mai uita la ei? Ati studiat ratingurile? Acuma, pe bune, il perfer pe Berceanu lui Dancu, acest Emil Constantinescu al PSD-ului. Si nu mi-e deloc usor sa prefer asa ceva. By the way, cine au fost desteptii care l-au adus pe Geoana la putere?

  14. "democratia in PSD" e principala critica ce i-a fost adusa PSD-ului in special de civili, dar nu e o realitate. Insa PSD a reusit s-o faca sa para o realitate, asta-i un succes mediatic incontestabil.

    pe urma, sa ne gandim: PSD si PNL au devenit puternici exportatori de media in tarile limitrofe spatiului sovietic; pai, cum sa vanda ei media la export in Georgia daca produsul lor n-are pe el stampila "ok dpdv democratic" … ?! 🙂

    Expansiunea Patriciu-Sârbu-Vîntu în ţările limitrofe
    http://comanescu.hotnews.ro/expansiunea-patriciu-
    am plecat si eu. revin pe seara.

  15. )))) la partid nu-i ca la multinatzionala. este drept ca, de la cel mai de jos nivel (organizatziile municipale) trebuie sa se existe cite un satrap (pardon, semi-CEO, ca pe sponsor n-ai sa-l vezi, doar ai sa-l intuiesti), care-i mai destept, mai inteligent si mai bine intentzionat decit restul – dar pina si acesta face multitasking cu apropiatzii lui (altfel nema sponsor, nema bani de campanie – si suna si DNA la usa ca se auto-piraste cite unul dintre ex-adevaratzii CEO locali). in partide nici macar multi-tasking nu se face cum trebuie (macar la nivel mediocru) – desi nici unul nu este cu adevarat CEO (lider), totzi se dau si actzioneaza ca atare – spre deliciul presei care prin chestii de genul "a zis ala aia" asteapta si crede sa/ca face presa. samd. in rest, nu zic ca nu ai dreptate, zic doar ca ar fi contra-productiv din partea lui Boc sa piarda (da, sa piarda – nu sa se sacrifice) presedintzia PDL. si, dupa cite il stiu, nu o va face.

  16. Leon

    Afirmatia ta despre reformarea partidelor in opozitie e valabila exclusiv pt. partidele care n-au calcat omerta, adica pt. PSD si PNL. Dupa ce-a ajuns in opozitie, in secunda 2 PDL nu va mai exista pt. ca va fi sfasiat de PSD si PNL. Lupta PSD si PNL e (contrar a ceea ce spune Fumurescu), tocmai pt. a ocupa un loc in sistemul bipolar cu doar 2 partide, desi ele tzipa tot timpul ca sunt impotriva.

    Nedo

    Nu sunt de acord mereu cu Fumurescu dar si eu "am mereu dreptate", asa ca eu il inteleg (lumea iti da in cap de obicei cand ai astfel de vedenii, asa e).

    Despre "democratie", evident ca e un simulacru, dar e bine jucat si e la momentul potrivit: adica fix momentul in care fictiunea mediatica a depasit toate barierele mentale ale cetateanului "spectator", si a devenit credibila.

    De-aici inainte, se poate intampla chiar orice, ca in povestile cu miracole.

    Iar din momentul asta, "fixat" in timp asa cum a fost el fixat de televiziuni, PSD nici nu mai are nevoie macar sa FACA mare lucru, nici macar cand o s-ajunga la putere.

    Sorry.

    Numai ca PDL e, de foarte mult timp, in faza de denial fata de orice e legat de comunicare, pt. a putea sa-nteleaga aceste noi realitati.

    PDL n-a pierdut acum alegerile, le-a pierdut cu foarte mult timp in urma, cand a pierdut "cursa inarmarii" cu televiziuni.

    (the man I love), Vasile Dancu

    1. Cu ajutorul televiziunii Congresul PSD a fost un eveniment care a bulversat efectiv agenda publica, beneficiind de o atentie majoră.

    Este clar, fara televiziune nu exista politica, la noi…

    http://vasiledancu.blogspot.com/2010/02/efectul-p

    ”TELEVIZIUNEA A DEVENIT UN SUBSTITUT DE FOR PUBLIC”

    “POLITICA ARE LOC MAI MULT LA TELEVIZOR DECAT IN PARLAMENT, LA PARTID, LA GUVERN SAU LA PRESEDINTIE”

    "Va conta ce va face, cum va anunta acest partid ca se lanseaza. Va conta ce proiectie politica va face pentru spatiul nostru, unde isi va targeta mesajele. Va conta conducerea lui pentru ca politica la noi se personalizeaza foarte mult", a mai atentionat el, explicand ca in acest moment mass-media este extrem de importanta pentru politica roamaneasca.

    "Este cruciala pentru politica! Televiziunea a devenit un substitut de for public si politica are loc mai mult la televizor decat in Parlament, in sediile partidelor, la Guvern sau la Presedintie. Mass-media isi face datoria, a creat un instrument pentru ca politicienii sa se exprime. Acum trebuie sa mai vina si politicienii sa dea consistenta mesajului pe care il pot transmite(…) Cineva care are cat de cat de spus poata sa transmita tarii intregi prin televiziune. Dar cred ca politicienii nu sunt pregatiti pentru asta.

    Politicienii sunt de sticla acum si, cu toate ca au sansa aceasta, ei nu reusesc sa transmita mesaje de mobilizare, nu au proiecte si nu au programe", a conchis Dancu.

    http://www.ziare.com/actual/politica/02-26-2010/d

    1. andra, ţi l-am aprobat. pe viitor, dacă ai mai multe linkuri, încearcă să spargi comentariul în mai multe. mersi 🙂

    2. referitor la comentariu, da, ai dreptate în ce spui. dar nu cred că ar trebui să ne intereseze atît de tare democraţia în partide. partidele sînt nişte structuri foarte complexe, formate din oameni, care oameni pot avea influenţă. nu cred că democraţia este întotdeauna cel mai bun lucru pentru un partid. dar este clar că modelul locomotivă nu pare o perspectivă prea bună pentru pdl în momentul de faţă.
      în psd este o repoziţionare, ai văzut cîţi şi-au depus candidaturile, cum au renunţat, cum s-au răzgîndit de pe o zi pe alta. cine a fost în faţă? vedetele. votul a fost o formalitate.
      trebuie să ies acum, revin mai încolo 🙂

  17. La PSD nu e energie, e viermuială mişcarea aia care s-a văzut. numele câştigătorului nu a fost cunoscut până în ultimul moment…da, să zicem, dar nu a fost cunoscut pentru că până atunci au durat luptele din spatele culiselor, trădările de ultim moment, falsele candidaturi au picat pe ultimii metri. e mult, dar mult de tot, sa vorbeşt de modernitate.

    cat despre impresie – asta e doar imaginea pe care o construiesc televiziunile care sustin PSD-ul. nimic mai mult. tot ele l-au facut pe TB bătăuş, bolnav, dictator. în aceste conditii, in aceste limite, PDL poate să faca prea puţine pe termen scurt, el tot rău va fi la irtv şi antene. şi viu, PSD de viu, pe B1.

  18. andra, citisem postarea lui fumurescu. ce mă întreb eu, de cîtă democraţie este nevoie într-un partid şi de cîtă nu?

    în ce priveşte psd, nu cred că se modernizează. un facelift, o re-branduire, să zicem, dar nu modernizare.

  19. @Florin,

    te intrebi ce ar trebui sa faca PDL in urmatorii 2 ani, pentru a avea sansa sa castige in 2012 si spui:

    1. Reforma interna: clarificare ideologica, politica de cadre, mecanismele de comunicare interne si externe.

    Da-mi voie sa-ti tai elanul. Un partid aflat in mers, nu poate sa comita aceste miscari, din cauza vitezei. Numai stand pe banca opozitiei poti sa te clarifici ideologic si sa faci o politica de cadre corecta. Cat despre comunicare, n-are sens sa mai vorbesc, doar ai vazut cum comunica flancurile PD-L intre ele.

    1. @Leon: aparent corect dar absurd: un partid care sta pe loc se misca in interior si unul care se misca e imobil in exterior. Nu e nici o corelare.
      @Samantha: draga Samantha, de la IP-ul tau se voteaza, in absolut orice situatie, negativ. Sînt deja zeci de voturi negative, la aproape fiecare articol. E "puzzling", dacă nu-ți place nimic, de ce revii? Nu-ti luam dreptul de a vota, dar o sa ne acordam dreptul de-ati face public IP-ul daca continui.

  20. fumi a mai cistigat alegeri pentru PSD)))) – de acolo din cele doua Americi lucrurile se vad altfel (iar faptul ca va cistiga Ponta era previzibil – eh, dupa razboi, ma dau si eu viteaz))). punctul 1 tzine de presedintele partidului? ma indoiesc profund. tzine, exact ca la punctele 2 si 3 de o echipa (sa nu cerem sa avem "tatuc" in nici un partid si in nici o functzie). vom vedea la Congres care echipa va cistiga alegerile interne – plec de la acest punct (poate mai revin), caci sunt mult mai importante celelalte doua. punctul atribuit presedintziei tzine tot de Guvern si este punctul forte al actualei coalitzii – se va face (exista vointza politica – acesta este si motivul pentru care sufla vint rece cam prin toate partidele, poate si motivul pentru care se face o atare curatzenie judiciara la nivel local: sa nu uitam, PDL (conform unei strategii bine gindite in perioada 2000 – 2004) este un partid al primarilor – are tot interesul sa lase "puterea" la nivel local. si ce avem noi aicea? avem un presedinte fost primar si un prim ministru asisderea. in plus, cireasa pe tort, avem un UDMR absolut amabil sa se faca reforma administrativa (mai ales cea locala). deci, avem echipa si pentru realizarea punctului 3, nu trebuie sa gifiie o singura persoana la acest jug. in ce priveste punctul 2, Guvernul in sine nu este alcatuit dintr-o singura persoana (primul ministru), ci este o echipa. daca vor sa realizeze punctul 3, se vor concentra si vor depune efort sa realizeze si punctul 2. marea problema ramine punctul 1 (iaca, ca m-am intors ca un terminator la locul faptei). aici nu mai exista o echipa si o singura vointza. aici totzi se cred in loja, la putere si desteptzi (inclusiv ca au marcat banul). de aceea in strategia gindita de Base si Boc acum multzi ani (pe termen lung), este necesar sa ramina Boc pe pozitzii si va ramine. habar nu am cum va rezolva serparaia din partid – partidul n-a ascultat niciodata (grav, extrem de grav) de "indicatzia" data de Base cu ocazia cedarii locului lui Boc: "inchidetzi portzile, nu-i lasatzi pe fripturisti sa devina membri" (sau cam asa ceva). au considerat ca este mai kool sa-tzi zici ca-n politica trebuie sa inghitzi o broasca pe stomacul gol. s-ar putea ca de data aceasta broastele sa inghita partidul pe stomacul gol)))). aici este problema, locul in care cineva trebuie sa-si focusesze energia: reforma partidului, gasirea unei identitatzi samd. dar chestia asta nu se face cu de-alde Macovei care "trebuie sa stea mai in fatza, ca aduce voturi", nici cu Stoica (inca n-am uitat pleiada de exceptzii, recursuri, amnistii, prescrieri din vremea mandatului sau care au dus la stergerea penalitatzii multor fapte de estorcare a banului public – chestii dedicate) si nici cu tineri fosti jurnalisti (acestia trebuie sa devina politicieni, sa uite ca au fost jurnalisti – abia apoi vor sti cum sa se adreseze ideologic si nu putzoistic). dar, intr-adevar, Elena Udrea are un potentzial de lider pe care ma bucur ca-l observa si altzii. poate da si ea o mina cde ajutor la greu si nu vrea sa sara direct la beregata (cred ca da, va da o mina de ajutor – este tinara, mai are timp – si, mama!, ce potentzial).

    1. @micutza: N-a spus nimeni ca nu e vorba de echipe. Echipele sint insa conduse de oameni individuali. Uite, Cocal Cola e o mare echipa, te asigur insa ca e condusa de CEO-ul ei.
      In Romania discutia cu "echipa" oculteaza deseori un principiu de management fundamental, ownership-ul proiectelor: un proiect major are un singur "proprietar". Iar un "proprietar", un singur proiect major. Multi-taskingul e un mit, nu sintem construiti genetic pentru asta. Toti cei pe care i-am cunoscut si pretindeau ca sint "multi-tasking" faceau totul mediocru, in cel mai bun caz.
      Asa ca presedinte PDL și Premier simultan e o eroare pe timp de criză. Boc oricum se sacrifică, cred că îi e clar și lui. Măcar s-o facă cu folos și să ia prezidențialele din 2014.

  21. Reforma statului conjugata cu schimbarea legii electorale si reformarea constitutiei vor muta centrul de putere in Parlamentul Romaniei. In acesasta situatie, presedintele Romaniei va deveni persoana cu cea mai mica importanta iar executivul condus de un premier care nu detine si presedintia partidului majoritar devine un executant si atat. Astfel, cel mai puternic om politic va deveni presedintele partidului cu majoritate parlamentara, Presedintele Senatului. Nu cred ca Boc este atat de naiv incat sa nu stie asta. In conditiile actuale Blaga ar fi, aproape sigur, succesorul lui Boc la sefia PDL. Norocul nostru este ca Blaga se simte foarte confortabil la interne si tind sa cred ca este locul cel mai potrivit pentru el. Orice om normal cu capul, iar Boc este unul dintre ei, nu va renunta la sefia partidului majoritar pentru postul de premier. Udrea este o persoana energica, motivata, dar consider ca PDL-ul sub Elena Udrea ar ingenunchea si s-ar sfarteca in lupte interne. Udrea este o buna executanta si atat.

    Eu ma gandeam la Cristian Preda presedinte. Ce credeti despre o asemenea varianta?

    Glumesc, desigur.

  22. mece

    faptul ca s-a aparent, in PSD s-a instalat democratia. faptul ca PSD a ajuns partidul in care nu stii pana-n ultima secunda rezultatul alegerilor. That's progress, baby

    chiar daca e o aparenta, la electorat a ajuns sa conteze mai putin lucrul asta. pana la urma, chiar aparenta asta ii va obliga la putere sa se poarte accordingly

    …plicitisitor: am intotdeauna dreptate!(PSD va castiga urmatoarele alegeri!)

    Alin Fumurescu

    sau:

    Alin Fumurescu: S-o recunoastem: PSD este la aceasta ora cel mai modern si mai viu partid al Romaniei. E singurul partid la care jocurile nu sunt facute nici pana in al doisprezecelea ceas. Singurul partid in care pana la ultima bataie a gongului nimeni nu poate anticipa castigatorul (in fine, eu pot:) – Ponta). Singurul partid in care, prin forta intamplarii, democratia interna chiar functioneaza.

    daca reforma din PDL "a lovit" undeva, atunci cu siguranta a lovit in PSD; le-au luat caimacul.

  23. Florin Cojocariu: Tot din perspectiva 2012, n-o sa poata sa-l schimbe pe Boc de la sefia PDL dupa ce a incasat sub centura doi ani pe motive de criza. PDL va intra in alegeri cu un presedinte de partid care e deja KO de citeva reprize.

    Daca PDL face asta, e sinucidere. Nu mai vorbesc ca iar vine PSD-ul la putere dupa ce ceilalti au facut curat in casa, exact ca in 2000, si va urma un ciclu electoral in care tot beneficiul va fi contabilizat de PSD.

    Eu vorbesc de cum ar trebui sa se pregateasca PDL pentru 2012, nu pentru toamna asta.

    Florin, ai uitat sa scrii asta si aici. Eu cred ca de fapt re-inventarea PSD are legatura cu faptul ca ei vor sa vina la putere mai devreme de 2012, mai exact chiar inainte de iunie-iulie 2010 cand economia va trece, dupa cum se spune – pe crestere – pentru ca sa capitalizeze electoral exact momentul revenirii din criza (am venit noi si-am “facut treaba”).

    Momentul iesirii din criza i-ar gasi asadar “pregatiti” sa ia puterea oricand, pe trendul de scadere al PDL (datorat crizei si televiziunilor), si cu "reforma" facuta la zi. Pentru ca daca nici acum n-o iau, atunci n-o mai iau niciodata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *