Să începem cu definiţia Albei ca Zăpada: partid nou care vine din afara establishmentului şi care preia alegători din zona mărginaşilor nemulţumiţi de politică. Dacă recitiţi, inclusiv printre rînduri, articolul iniţial al lui Sebastian Lăzăroiu despre Albă ca Zăpada, veţi vedea că nu există acolo nicio referire de ordin doctrinar sau etic vizavi de respectiva forţă politică. Că nu a înţeles aproape nimeni ce a vrut să spună Sebastian Lăzăroiu cu Albă ca Zăpada nu mă miră absolut deloc. Hai, toată lumea să repete după mine cele trei caracteristici magice: unuuu, partid nou, doooi, afara establishmentului, treeei, alegători nemulţumiţi de clasa politică. Formaţiune nouă, albă, imaculată, venită din afara clasei politice, se adresează celor nemulţumiţi de întreaga clasă politică în ansamblul ei şi de politică în general… Ring a bell?
Albă ca Zăpada este o formaţiune anti-sistem, justiţiarist-populistă, etic-demagogică, care preia nemulţumirile mărginaşilor politici neînregimentaţi. Clar? Ce dracu o fi aşa de greu de înţeles?
52 la 18*. Acesta era scorul USL-PDL la începutul lui octombrie. Este foarte posibil ca peste un an să avem un 54-15-3 sau un 48-14-4 sau un 52-12-6 sau, de ce nu, chiar un 52-10-8. Însă scorul final şi general ăsta e, 18-20%. Depinde acum la cîţi se împarte. Apropo de împărţit procentele, Noua Republică nu e Albă ca Zăpada, deşi la nivel de discurs, din nefericire, aduce nepermis de mult cu ea. Noua Republică e doar o albă ca zăpadă care papă din procentele PDL.
* sondaj IMAS realizat în perioada 7 – 10 octombrie: USL – 52%, PDL – 17,6%, PP – 14,4%, UDMR – 7,4%, PRM – 5%.
Rezultate alegeri parlamentare 2000: PDSR – 36,61%, PRM – 19, 48%, PD – 7,03%, PNL – 6,89%, UDMR – 6,80%, CDR2000 – 5,04%, APR – 4, 07%, PNL Cîmpeanu – 1,40%, PAR – 1,38%.
Deci, mai pe româneşte, avem următoarea comparaţie 2011-2000:
USL + PRM – 57% / PDSR + PRM – 56%,
PDL – 18% / PD + PNL + CDR2000 – 19%.
PP – 14% / nu are corespondent în 2000
UDMR 2012 – 7% / UDMR 2000 – 6%
În 2000 Vadim şi PRM au jucat, parţial, rolul Albei ca Zăpada. Cine îl va juca, integral, în 2012, calculaţi voi.
PS. Cam atîta despre Albă ca Zăpada. Despre dreapta şi cei 15 ani de opoziţie care o aşteaptă, altă dată. Deocamdată nu pot să spun decît că partidul ăla autentic de dreapta care tot ameninţă să apară, nu va apărea.
PPDD
In total 4 caracteristici:
1. partid nou
2. din afara establishmentului
3. preia alegători nemulţumiţi de clasa politică
4. orice tip de ordin doctrinar
_________________________
PPDD
De ce nu exista UNPR in sondajul IMAS? Nu exista in formulare sau nu-l vrea nimeni?
"În ce priveşte Mişcarea Populară şi Nouă Republică, europarlamentarul a spus că acestea sunt "etichete" sub care nu există "ceva consistent".
"Dacă rămânem într-un univers al lucidităţii, lucrurile astea nu înseamnă nimic. Nu există sub etichetele pe care le pomenim (n.red.: Mişcarea Populară şi Noua Republică) ceva consistent. Există, poate, o formă de a dilua o aşteptare", a fost de părere Preda.
"Mişcarea Populară este – cum să vă spun -, dacă Albă ca Zăpada măcar este o referinţă literară, Mişcarea Populară nu e nici măcar atât. Adică este o iluzie care şi-a făcut loc, în mod discret, în lumea politică, dar care nu acoperă nimic". Jurnalist: "Este o marcă înregistrată de Ioana Băsescu la OSIM". "Da, dar politic asta nu înseamnă nimic. Acum, chiar mai mult cu cât Ioana Băsescu, spre deosebire de Elena Băsescu, nu are un angajament politic"
De aici: http://www.jurnalul.ro/politica/europarlamentarul…
Ce pot sa mai zic? Ghinionul lui Reagan. Daca ar fi citit wiki (sau macar pe Neamtu) acum 35-40 de ani, inainte sa se repeada sa dea interviul, ar fi evitat sa se faca de ris. Bravo, wiki! Bravo, Mih. Neamtu!
Prin urmare, sa retinem: nu e nici o greseala sa vorbim despre libertarieni de stinga, adica despre conservatori de stinga, adica despre "oameni de dreapta" de stinga. Iar pe social-democratii autentici (socialisti de dreapta? "oameni de stinga" de dreapta?) avem datoria sa ii respectam foarte mult. Ca la Jocurile Olimpice: daca nu avem nici o sansa la podium, macar sa ne lipim de o medalie pentru fair play.
Una peste alta, e bine ca incepem sa ne lamurim ce e cu stinga si ce e cu dreapta si ca contribuim fiecare cu ce putem la sporirea iluminatului public. Prea era mare confuzia.
@Aurel
Ii cunosc foarte bine, doar am facut militantusm PDL impreuna in online inca din 2006, cand PDL era PD.
@ g.s.
http://en.wikipedia.org/wiki/Left-libertarianism
"Noua Republică nu e Albă ca Zăpada, deşi la nivel de discurs, din nefericire, aduce nepermis de mult cu ea. Noua Republică e doar o albă ca zăpadă care papă din procentele PDL".
N-am ce zice, un articol plin de logica. Ca sa nu mai zic de comentariul tau: "Militanţii şi simpatizanţii NR sînt militanţii din nucleul dur al PDL (foşti PNŢcd/CDR/DA – apropiaţi mai degrabă de discursul eticist, anticomunist, macovist). NR vine din centrul PDL, din nucleul său (chiar din zona guvernamentală şi din organizaţiile teritoriale)."
Cred sincer ca esti departe de fenomen. Nu am fost la intalnirile NR din motive medicale insa prietenul meu mi-a explicat ca toti, cel putin din declaratii, la Timisoara, sunt a-politici, cu o singura exceptie, un tanar de la tineretul liberal. Si tanarul asta nu a venit trimis de zoso sau kamikaze, a venit atras de ceea ce crede el ca este NR si Mihail Neamtu.
Probabil ca asa se vede politica de la tine din birou sau din apartament (am inteles ca esti din Bucuresti). Coboara in strada si PDL-ul tau se va vedea altfel.
Pe cine sa crezi, pe Mihail Neamtu sau pe Ronald Reagan?
M. Neamtu (Despre basme şi iluzii. Un dialog cu Cristian Preda şi Valeriu Stoica):
Dar cum se explică performanța unui partid libertarian de stânga (Mișcarea Palikot) care, în Polonia, a reușit să câștige peste 10% din voturile exprimate la alegerile parlamentare din luna octombrie?
Asta e inca una! Libertarian de stânga!!! Pina acum nu am mai intilnit alaturarea asta oximoronica, dar stiu ca sugestia (prostia) ca libertarienii ar fi un fel de socialisti iubiti de Pravda e de gasit pe siteurile neoconilor. Probabil de acolo i se trage lui Neamtu.
REASON: Governor Reagan, you have been quoted in the press as saying that you’re doing a lot of speaking now on behalf of the philosophy of conservatism and libertarianism. Is there a difference between the two?
REAGAN: If you analyze it I believe the very heart and soul of conservatism is libertarianism. The basis of conservatism is a desire for less government interference or less centralized authority or more individual freedom and this is a pretty general description also of what libertarianism is.
P.S. Am cautat Mișcarea Palikot pe wiki si vad ca la Ideology scrie: Liberalism, Anti-clericalism.
Sper că asta e platforma, sînt reperele, obiectivele noului partid. Lăzăroiu ori face o chestie, o grupare, un partid, un grup de iniţiativă, ori se alătură Noii Republici, dacă vrea să intre în politică, aşa cum a anunţat că intenţionează. Altfel, nu ştiu cum ar intra Lăzăroiu în politică, din moment ce a zis că nu intră în PDL.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-g…
@toti
GATA CU BASMELE !
Şi poate îşi ia şi Monica Macovei inima-n dinţi şi renunţă la săpatul PDL din interior şi se duce la Noua Republică. Fiindcă aici Noua Republică are o mare problemă atîta timp cît are un discurs de esenţă macoviană dar nu-şi are în rîndurile sale chiar mentorul. E ciudat să fii macovian şi Macovei să fie la PDL.
cred că eşti un pic cam generos cu liberalii latenţi. pe ăştia îi pot scoate din casă capatos, cruduţa, liviu vîrciu şi sexy brăileanca. vezi comentariul meu de mai sus.
pe de altă parte, nu ştii ce urît face un liberal latent dacă nu îşi mai permite un abonament la sală. sau o liberală latentă dacă nu mai poate ieşi cînd are ea chef în cluburile de liberali latenţi.
Zoso e mai de dreapta şi mai procapitalist şi scrie mai bine despre capitalism decît toţi intelectualii noştri (care, cu excepţia lui Patapievici, sînt, în bună tradiţie intelectuală, anticapitalişti). La noi s-a tot vorbit despre intelectualitatea de dreapta dar se uită că aceasta a fost întotdeauna anticapitalistă şi dreapta a însemnat cu totul altceva.
Noua Republică are şanse dacă reuşeşte să-i "transfere", pentru început, pe Valeriu Stoica, Sebastian Lăzăroiu, Paul Dragoş Aligică sau Ionuţ Popescu. Partid procapitalist fără Aligică sau Ionuţ Popescu e un nonsens.
Pe "liberalii latenţi" îi aduc la vot Kamikaze, Zoso, Subiectiv, Caţavencii etc. Nu Theophyle, nu Copacul din pădure, nu TOG, nu Blogary, nu Noua Republică, nu Mihail Neamţu, nu Dacian Ţolea etc.
pe nehotărîţi nu-i mişcă din casă decît un mare căcat. însă nu ştiu ce lider ar fi capabil să iasă în faţa maselor de nehotărîţi şi să le spună "Votaţi Marele Căcat".
@Barengott
Nu ştiu dacă NR se va transforma în partid şi nu ştiu ce procentaj va avea (aici e de discutat, cît timp proiectul de lege electorală al coaliţiei prevede un sistem mixt, cu compensare parţială – uninominal majoritar la Senat, uninominal majoritar plus liste de compensare, la Cameră – este o discuţie mai lungă şi vor urma mai multe articole pe subiect pe Blogary)
Militanţii şi simpatizanţii NR sînt militanţii din nucleul dur al PDL (foşti PNŢcd/CDR/DA – apropiaţi mai degrabă de discursul eticist, anticomunist, macovist). NR vine din centrul PDL, din nucleul său (chiar din zona guvernamentală şi din organizaţiile teritoriale). Mediile şi reţelele sînt ale unor militanţi PDL. Pentru a trece bariera către "liberalii latenţi" mouth-to-mouth nu merge atîta timp cît militanţii şi simpatizanţii NR nu au acces major la mediile şi reţelele "liberalilor latenţi". E nevoie de cîţiva lideri naţionali cu profil liberal (NR încă nu-i are) şi de canale de comunicare în masă.
Partidele anti-establishment, anti-clasă politică nu sînt partide de dreapta. Sînt partide populiste, dacă nu chiar extremiste. Problema e următoarea: avem o Albă ca Zăpada (PP), avem zona dură imaculaţionistă din PDL (NR) dar nu avem un partid de dreapta care să se adreseze liberlilor latenţi pe temele dreptei (nu justiţiarism, nu antipolitică).
Şansele NR de a deveni acel partid de dreapta sînt mici fără personalităţi cu profil liberal, fără un discurs procapitalist, ba chiar cu un discurs anticapitalist sau chiar creepy, de genul:
Numele e Bleen.
Daca NR va depasi 5 % nu va de ce s-ar mai uita in stanga si in dreapta. Nimeni nu ia doar voturile dintr-o zona sau alta, mai prinde si din alte zone, si din nehotarati. Asa cumk pui tu problema Blen, va fi de fapt NR+PDL= actual PDL nu va fi valabila nociodata. Va fi de fapt: PDL actual + nehotariti plus alti votanti ale altor partide. Desi am impresia ca altceva ti-ai dorit cu postarea asta 🙂
Cand m-am luat de gafele lui Lazaroiu mi-ati sarit in cap, ca-s cu Gadea.
Poate nu va place, dar tot o spun: NR a fost gandita ca o varianta optimizata a proiectului Basescu. Cine voteaza NR nu poate fi decat adept al lui Traian Basescu, dezamagit de PD-L. Dar, daca presedintele are, sa zicem, 20%, NR nu va putea lua procente decat de la PD-L, nu de la USL. Votantii NR nu vor face decat sa risipeasca voturile orientate catre PD-L, si sa-i scada si mai mult procentele, fara sansa de a intra in Parlament. Cand a candidat Elena Basescu, PD-L avea de unde sa-i dea procente, asa incat sa ramana cu 32%. Asa ca nu NR sau MP vor fi sansa PD-L, ci Dan Diaconescu, o regionalizare care sa dezmembreze USL in teritoriu si capacitatea primarilor racolati de UNPR de a atrage alegatori pentru o virtuala majoritate care sa-i asigure lui Traian Basescu continuarea proiectului de la Cotroceni. Ceea ce, data fiind erodarea puterii si criza de la orizont, nu mai e deloc sigur.
@Bleen, 22.05: daca mi te adresezi mie, sigur, transparenta crescuta a raportului munca/recompensa este vizunea economica corecta. Ceea ce propui tu ar putea fi o masura buna in cadrul acestei viziuni.
@Bleen:
1) viziunea: dezlipirea mastilor de pe fatadele socialdemocrata, liberala, romanismmaret, democratismmaghiar, etc… Alungarea imposturii (imobilizata pe scena de vreo 20 ani) va aduce majoritatea tacuta la urne.
2) Usa din fata: aia pe care de obicei o evita manglitorii si care da direct in strada mare.
Uite un exemplu de măsură absolut necesară: trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Ca să vadă omul cît plăteşte la stat. Năstase a introdus şmecheria contabilă cu trecerea a jumătate din contribuţii la angajator.
Care e viziunea? În ce constă ea? Care e uşa din faţă? Ce înţelegi prin ieşirea din imobilism? Dă-mi exemplu de imobilism.
@Bleen: asa cum vad eu lucrurile, este o vizune (si nu o simpla misiune) politica, creata cu neuroni nationali si care propune iesirea din imobilism pe usa din fata.
@dragos: gresit, negarea unui binom nu se reduce la ce zici tu.
naţional-progresism este antonimul lui cosmopolit-retrograd
@judex
Ce e aia naţional-progresism?
daca dreapta este in Titan, de ce stanga este in Primaverii ?
savantul roman este pentru cercetarea sec. XXI la fel de util precum putza de furnic pentru Maria Tereza.
oricat ar trage furnicu' de dansa "ÎN FAZĂ INCIPIENTĂ" tot n-o s-o aiba ca a calului – e chestie de ADN, grajduri, paie, tzesala, pedigree…
sau mai simplu: intr-un fel se simte Albă ca Zăpada cu a vreunui pitic tip postac ora 19:52 si intr-un cu totul alt fel cu a printului gen eu/african pur sange.
1) Stim ce este AcZ: singura viziune politica national-progresista adaptata Ro in perspectiva 2012-2014.
2) Stim cine este nasul (si probabil parintele) ideii: SL.
3) Stim cine NU este AcZ: status quo-ul politic.
4) Stim pe cine reprezinta AcZ: majoritatea amutita din deceptie.
Intrebarea lui Bleen este deocamdata prea complicata, AcZ tine sa fie inca o prezenta discreta.
P.S.:
Pariez insa ca AcZ mai este inca ceva: o indicatie temporala (nasul fiind expert in comunicare, cum se stie).
Ooops! Tocmai l-am vazut pe Patapievici la Mega Image-ul de la Gloria (langa IOR)! Acu acu trece pe langa noi….sa traiesti maestre!….S-a strans toata dreapta in Titan (m-am vazut la Mega Image-ul de la Titan de vreo 3 ori cu Gelu Trandafir).
dreapta image, cum zise un prieten pe facebook.
lasă asta. a avut și niște proiecte private? a avut. despre asta vorbesc. că universitățile românești încep să se implice în proiecte private. eu îți spun că universitățile românești ÎNCEP să se implice în proiecte private plătite, încep să intre în circuitul economic (VORBIM DE O FAZĂ INCIPIENTĂ, DA???) îți dau exemple concrete de proiecte private, iar ție îți sare în ochi nu știu ce proiect de stat. că de ce face proiecte de stat? (probabil că n-ai nici un dubiu în ce privește necesitatea, oportunitatea și eficiența economică).
de mai multă vreme aveam îndoieli în ce priveşte capacitatea ta de a înţelege un mesaj scris. te suspectam că eşti idiot, însă acum urmele de suspiciune au început să dispară.
Dupa ce-am citit pe aici stau si ma intreb daca mai are rost sa sper ca si in tara mea va fi macar la sfert din Olanda. Oricat de realisti, pragmatici or fi unii, a da mereu in cap oricarei idei mi se pare deprimant daca nu ciudat. Oameni buni, as vrea sa-mi explicati cum se poate nu cum nu se poate. De 20 de ani tot asta mi se explica. Vrem dar nu se poate. Nu zau…..
"dacă ai fi fost un pic curios, ai fi aflat că există astfel de proiecte, unele pentru niște clienţi care nu-s chiar oricine la ei în sat"
am rasfoit cateva proiecte (SI) ale Politehnicii clujene. mi-a sarit in ochi Proiectul SONOFIBROCAST justificat prin "gradul de noutate si de originalitate al proiectului consta in integrarea in practica medicala a unui sistem de diagnostic asistat de calculator care va realiza procesarea de natura integrata a datelor medicale complexe, permitandu-se diagnosticul neinvaziv de inalta fidelitate al afectiunilor hepatice" – autoritate contractanta: Centrul National de Management de Programe (CNMP), de STAT ! – buget: 2.000.000 lei, de la STAT !
Concluzia mea: STATUL risipeste 2.000.000 lei pentru protectia sociala ale unor academicieni doctori ingineri tip Lenuta Ceausescu.
2.000.000 lei pentru descoperirea focului ?????
Citind, m-a stabatut un gind terifiant. Chiar, cine-i alba ca zapada asta?
Din toate descrierile pare a fi o entitate rusinoasa (timida), despre care lumea se asteapta sa fie neprihanita (curata in cuget si simtiri), dar care vrea cu orice chip, dar cu orice chip, sa preia directiunea unui "bordel" pe post de madama-prima(de preferinta), dorindu-si sa fie siluita(votata/prihanita,deci) de cat mai multi clienti(cu drept de vot, desigur).
Ca-s pe dreapta, stanga sau prin centru, n-are nicio importanta, cit timp voturile intra unde-i trebuie, cat ii trebuie.
PS Vai, ce urit gindesc! 😀
e clar că la valori culturale sîntem în urmă rău. ca să ne apropiem, am putea începe cu legalizarea căsătoriilor homosexuale.
@dragoș
mie mi s-a părut că aduci un pic cu napoleon. de fapt, mai mult.
b. nu-mi spune că un proiect nereușit cu o "ţavă" este automat regulă. dacă ai fi fost un pic curios, ai fi aflat că există astfel de proiecte, unele pentru niște clienţi care nu-s chiar oricine la ei în sat. în satul global.
http://www.cs.utcluj.ro/csd/site/page.php?pid=241
o valoare culturală la care cel puţin 95% dintre români ar prefera, în caz de, mă scuzaţi, legalizare, să fie în spate.
nedormitul,
1.Olanda nu-i doar "unul dintre principalele docuri pentru importurile şi exporturile europene", este alfa si omega.
2.Elvetia este mult mai plina de "“sucursale” pe europa ale nu ştiu cîtor multinaționale". Motiv: paradis fiscal.
3.învățămîntul american are si mai mult "la bază un principiu simplu – este integrat în circuitul economic – cumpără proiecte de cercetare, creiere, etc., le adaugă valoare și le revinde pe piață" decat învățămîntul olandez.
4."mai nou, și universitățile din românia au început să se integreze în circuitul economic – politehnica din cluj…" o laie! caz real: un arab a incercat sa construiasca in RO cu universitari RO o masina care sa transforme deseurile de plastic in tevi de canalizare (tevi d'alea negre!). dupa 1,5 ani si ~300000$ cheltuiti a rezultat o dracie care facea orice altceva in afara de tevi. n-a fost chip cu specialistii nostri. si-a rezolvat dracia cu ajutorul lui Allah, a unui neamt din Nemtia si ~25000 euro. arabul nostru a facut profit net-curat de ~2 milioane euro in 2 ani. in RO.
5."e o prostie să ne comparăm cu…" – ba tocmai ca-i bine sa ne comparam cu cei mai cei. eu, de exemplu, ma compar decat cu Dumnezeu, Terente, Brad Pitt, Basescu si Einstein.
lăsaţi-mă cu olanda. ţara aia este unul dintre principalele docuri pentru importurile şi exporturile europene.
amsterdamul este plin de "sucursale" pe europa ale nu ştiu cîtor multinaționale.
învățămîntul are la bază un principiu simplu – este integrat în circuitul economic – cumpără proiecte de cercetare, creiere, etc., le adaugă valoare și le revinde pe piață.
mai nou, și universitățile din românia au început să se integreze în circuitul economic – politehnica din cluj a ieșit de cîțiva ani pe piață și bine a făcut. însă între o universitate care face asta de cînd lumea și una care s-a apucat acum cîțiva ani e o diferență ca între televizoroarele cu plasmă și vechiul diamant 243.
e ușor să spui "români, hai să vă reducem norma de lucru și salariile cu cîte 20%, ca să fie mai puțini șomeri", dar de unde să scazi cînd pe patron oricum nu-l interesează reducerea şomajului, că schimbă angajaţii la negru ca pe ciorapi, iar salariatul nu știu cît va fi de entuziasmat cînd va auzi că i se reduce salariul de 250-300 de euro.
e o prostie să ne comparăm cu olanda, cînd ne-am putea uita mai aproape, în ograda vecinilor unguri, polonezi, estoni sau chiar bulgari, să vedem ce au făcut bine și ce au făcut rău.
eu nu văd scris undeva să facem ca Olanda, văd o simplă comparaţie de valori culturale. care nu are în nici un caz cum să fie o prostie, ba dimpotrivă, este foarte utilă unei autoevaluări cît mai corecte. care-i primul pas spre ceea ce-i de făcut. că vedem ce-au făcut bun şi ce rău unii şi alţii, dar degeaba dacă nu ştim unde şi cum sîntem noi.
@vocalis
1. Educatia nu e treaba statului. Nu trebuie sa "aloce" statul. Capitalismul se bazeaza pe initiativa si libertate, nu pe educatia in tarcuri colective
2. Vorbeam de valorile culturale ale unei comunitati, nu de tipologii umane.
@Bleen
Uitasem….Daca noi suntem asa cum spui, generalizand, pai si cei pe care-i alegem sunt reprezentativi pentru aceasta tipologie. Nu?
@Bleen
Nu uita sa compari si atitudinea Olandei fata de educatie!! Cu naiba sa construiesti o "lume noua", fie si capitalista, cu 2 bani alocati invatamantului??
a nu se confunda sondajul de acum cu rezultatele alegerilor,parca si apr avea odata 30%si nici macar nu a intrat in parlament,voturile de la pdl sant la pp,nr trebue si va lua voturile nehotaratilor,care vor altceva decat ce e acum pe piata.
Discursul NR este antiPDL mult prea pregnant în momentul de faţă, aşa că dacă acum ar fi alegeri, ar smulge o halcă de electorat tocmai de la PDL. Dacă şi-l va nuanţa ulterior, va pierde exact o bună parte din nehotărîţii care ar vota acum NR, crezînd că tocmai, se opune PDL şi care vor deveni nemulţumiţii de NR şi, ceea ce mă tem, cei care nu vor mai participa la nici un vot, dezamăgiţi de toate construcţiile poiltice. Din punctul meu de vedere, NR a plecat cu stîngul tocmai din cauza unui discurs exaltat şi mult prea tranşant ţinînd cont de cum se face politică. NR răspunde acum unor aşteptări foarte mari ale unei părţi din electorat dar nu ţine cont de aşezarea în teren a tuturor combatanţilor – mare greşeală! Sub stindardul imaculării nu se face politică, e utopie şi punct. Cu imacularea-n frunte doar se discută politică. Cu exaltare, nici măcar atît.
@Dragoş
Foarte bun exemplul Olandei. Dacă vrei să compari Olanda cu România, compară atitudinile faţă de inteligenţă şi faţă de hărnicie. Faţă de idee şi faţă de voinţă. La noi, inteligenţa, ca în toate telenovele sud-americane, e un păcat de neiertat, prostia e generozitate şi dovadă a bunelor intenţii. A gîndi înseamnă a te îndoi sau a fi ascuns, a avea intenţii necurate şi ascunse, a fi prost e sinceritate, e suflet curat. A munci aiurea 12 ore pe zi e motiv de recompensă, a munci bine 6 ore pe zi e chiulangeală şi lene şi aroganţă capitalistă. Noi, basically, sîntem anticapitalitşi. Urîm inteligenţa şi iniţiativa, specula şi oportunitatea, lenea eficientă. Iubim prostia tălîmbă dar consecventă, entuziasmul sincer şi cretin, prostia resentimentară dar din suflet. Dar, despre toate astea în următorul episod al Albei ca Zăpada.
Albă ca Zăpada si cei sapte pitici se traduce in olandeza Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen
http://www.evz.ro/detalii/stiri/miracolul-olandez…
reparatie: Albă ca Zăpada SE DORESTE A FI…
Se spune ca o imagine face cat 1000 de cuvinte. Albă ca Zăpada este fasia/granita dintre zapacitii PDL si banditii USL unde bietii pitici pacatosi se afla intr-o relativa siguranta.
min. 09:10 – 12:05 (cu sunet!)
http://www.youtube.com/watch?v=FknEKeNjo-4
@dadan
Cîte ceva despre PLD. Din PLD făceau parte Gheorghe Flutur, Gheorghe "Pinalti" Ştefan, Florin Aurelian Popescu. Adică Suceava, Neamţ, Dîmboviţa. Pe de o parte. Pe de altă parte, singurele alegeri la care a participat au fost europarlamentarele din 2007, alegeri fără miză. Eu şi cunoscuţii mei am votat PLD, aşa, ca experiment, că-s mici şi delicaţi şi merită şi ei un vot de încurajare. Şi fiindcă nu eram pregătiţi să trecem de la votat CDR în 1996, PNL în 2000 şi DA în 2004 la votat PD, adică partea soft a vechiului FSN. Altfel, dacă erau alegeri cu miză, votam PD.
În 2008, să nu uităm, PDL a avut mai puţine voturi decît PSD însă a avut cu 3 mandate mai mult şi aşa a primit prim ministeriatul. Dacă PD şi PLD candidau separat sau în alianţă, partidul cu cele mai multe mandate ar fi fost PSD.
PLD a luat 7-8% în nişte alegeri fără miză, în care nu a funcţionat votul util, avînd trei superbaroni (Flutur, Pinalti şi Florin Popescu), şi cîteva personalităţi de primă mînă în frunte (Valeriu Stoica, Stolojan, Flutur, Raluca Turcan).
Apropo de Stolojan, îmi spunea cineva, nu spui cine, că firul s-a rupt cînd a refuzat Stolojan prim ministeriatul şi implicit preluarea PDL. Astfel, guvernul şi PDL au revenit gărzii vechi a PD.
Eu cred ca aparuse la un moment dat, se numea pld si mergea binisor spre 15 la suta la alegeri. Avea si boureni, dar erau oameni seriosi pe acolo. S-au topit in PD din calcule pe termen scurt si din obsesia lui Stoica de a unifica dreapta. Mai greu acum sa faci un partid ca ala in 6 luni. Nu mai sunt bani de aruncat.
Cu alte cuvinte…ati murit inainte sa va nasteti!
Buna treaba!
Neaosa.
eu credeam ca ne-a spus lazaroiu cine e alba ca zapada in acea epistola sensibila catre neamtu. pfui, sa se fi inselat lazaroiu?!
Noua Republică e doar o albă ca zăpadă care papă din procentele PDL.
Nu va papa mare lucru avind frunte pe unul mai putin priceput chiar si decit Geoana sau Ponta, pe care ii egaleaza cel mult la gargara si demagogie. Si, oricum, nici cu PDL-ul nu ajungi nicaieri; n-ai de ce sa le plingi de mila.
A propos, carui tinar om politic roman in virsta de 33 de ani, autodeclarat de dreapta, aflat in plin avint fondator, ii apartin urmatoarele memorabile vorbe amintind de revolutie, Iliescu, intinarea nobilelor idealuri (fara google, va rog!) :
USL-ului îi reproşez că şi-a bătut joc de social-democraţia autentică. Eu respect foarte mult social-democraţii autentici.
De ce sa vrei sa fondezi un partid de dreapta cind ai putea foarte simplu sa te inscrii in oricare din partidele actuale daca zici ca esti topit dupa social-democraţii autentici? Se pare ca mai sint unii care cred ca pot sa fie si cu sula-n dreapta si cu sufletu-n stinga.
Si, din acelasi interviu, dovada ca omul e consecvent de la mina pin' la gura si are taria opiniunilor lui fix ca in Caragiale: desi ii respecta foarte mult pe social-democrati, de fapt nu prea ii respecta pe social-democraţi.
De altfel şi domnul [Cristian] Preda nu m-a convins până la capăt că este un liberal. ( … ) domnia sa tinde să aibă uneori o poziţie ambiguă şi părea să critice chiar măsurile reformiste ale domnului Boc din perspectiva unui social-democrat.
Sa-i explice cineva tinarului om politic roman in virsta de 33 de ani ca nu exista nici un fel de "stinga" buna sau demna de respect. "Stinga" inseamna faliment. Cu cit e mai dictatoriala, cu atit falimentul apare mai repede si prabusirea e mai zgomotoasa, cu cit e mai social-democrata, cu atit agonia e mai lunga si ruina mai ampla. La stinga alegerea e intre un cancer galopant care te baga in pamint in doua luni si un alzheimer care iti ia mintile treptat si te umple de cacat si de pisat ani de zile inainte de a-ti da lovitura de gratie.
Un om care a inteles ce inseamna "dreapta" politica (singurul drum care duce la prosperitate) nu poate sa spuna ca are respect pentru politicienii de stinga (oamenii care aduc saracia si mizeria) decit daca e demagog (dar atunci nu mai e de "dreapta") sau daca vrea sa saboteze "dreapta" semanind confuzie. Poate fi vorba, in cazuri extreme, si de prostie in stare pura.
Parerea mea: M. Neamtu habar nu are ce e dreapta.
Atunci ,servus ,ne vedem in opozitie. Base ce zice de clopotari?