Boicotul unitisalvam

Se adresează acelora care nu se omorau cu votul nici pînă acum. Electoral, are efecte zero. Oricum, scopul mișcării nu are nicio legătură cu alegerile europarlamentare.

Prezența la vot va fi într-adevăr extrem de scăzută, cel mai probabil sub 30%, apropiată de 25% chiar, însă nu din cauza campaniei unițisalvăm. Vinovații sînt politicienii, partidele politice și, aparent paradoxal, societatea civilă arondată partidelor politice. Credibilitatea acestora e sub nivelul mării și orice mesaje venite din partea lor au efect invers.

Campania pentru boicotarea alegerilor pornită de liderii unițisalvăm e făcută pentru a păstra în centrul atenției liderii mișcării. Pînă acum le-a reușit. Pentru liderii unițisalvăm este foarte important să se profileze acum ca lideri antipolitică, în vederea turului II al prezidențialelor, cînd își vor folosi imaginea pentru a susține unul dintre candidați.

La cine are cel mai mare succes mesajul ”Nu veniți la vot. Politicienii sînt de rahat, sînt toți la fel”? Ați ghicit. La cei care nu vin la vot și care cred că politicienii sînt toți la fel, de rahat. Iar purtătorii mesajului cîștigă încrederea acestora. Încredere pe care au mai cîștigat-o și în ianuarie 2012, și în toamna lui 2013 și pe care o vor folosi la alegerile prezidențiale.

”Noi sîntem imparțiali și scîrbiți, ca și voi. Noi sîntem de-ai voștri. Acum a venit timpul să mergeți la vot, să votați schimbarea, votați un politician tînăr, care să ne scape de Băsescu și vechea generație de politicieni. Votați Victor Ponta!”

În toamnă noul, proaspătul, schimbarea, tinerețea și viitorul vor fi reprezentate de Ponta. În turul II se vor adăuga și imparțialii.

Important pentru unițisalvăm e să cîștige încrederea yupișilor indeciși, dezamăgiți și scîrbiți și să ocupe spațiul ”imparțial”. Liderii de opinie ai dreptei, oengiști & intelectuali & jurnaliști, le răspund acestora agitînd pericolul pesedist. O idee mai proastă de atît nu se poate. Și uite așa, liderii de opinie ai dreptei își pierd orice brumă de credibilitate și influență în acest spațiu, al indecișilor cu pretenții.

– Votați PDL, votați Udrea, votați Băsescu, votați Macovei, votați Blaga, votați PMP, votați dreapta, votați ai noștri, jos PSD!

– Yeah, fuck off…

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

12 comentarii

  1. Acest boicot intinează nobilele idealuri ale hipsterismului, E prea mainstream să nu votezi la europarlamentare. Peste 70% fac asta.

    1. :)) n-am văzut din prima că ai pus link, desi a pus @bleen roșul ăsta oribil, ca să nu ne găsească deceniul Ponta neantrenați, și nu m-am gândit la contorsiuni intelectuale, ci corporale :))

  2. Ca indecisa cu pretentii am o problema de logica, pentru ca logica imi spune ca din urmatoarele doua propozitii:
    „Toti politicienii sunt de rahat.”
    „Ponta e politician.”
    nu pot obtine decat un singur rezultat:
    „Ponta e de rahat.”

    Rezultat care pentru mine echivaleaza cu o stampila oriunde altundeva dar nu pe Ponta.
    O sa ziceti: bun, bun, da’ acelasi rationament se aplica tuturor politicienilor, si atunci ce ne mai ramane de votat? Hmm, la intrebarea asta inca mai caut un raspuns.

    1. Dar e bine. Cat mai multe voturi pentru Mircea Diaconu! Cateva milioane daca se poate. Presupun ca s-a dorit ca el sa ia voturi de la PNL, dar cu siguranta va lua si de la PSD, in special doamne de varsta a 3-a nostalgice dupa „Buletin de Bucuresti”, votantele lui Oprescu.

      1. PSD il ajută cât poate, i-a făcut campanie la mare artă, o să-i dea voturi pe listă, ca EBEI, fiindcă pt ei e o pișcătură de țânțar, poate mai puțin decât câștigă la redistribuire. Ca să-l pună în geam ca exemplu de victorie în lupta cu „sistemul”, sintagmă goală de sens. Diaconu e și lichea, și prost (l-am urmărit), exact ce le trebuie, un vot în plus la Grupul Socialist.

        1. Un independent are nevoie de tot atîtea voturi cît și un candidat de pe listă. Dacă îi dau 2-3%, pesediștii nu pierd nimic.

          A pierdut PDL în 2009, fiindcă atunci EBA a luat mai mult. Ei i-au dat cîte 10 voturi pe secție ca să fie siguri, dar a mai luat și ea voturi pe bune, tot de la ei, și a avut scor mai mare decît avea nevoie.

          Dacă pesediștii au ceva mai mare precizie decît pedeliștii în 2009, cu 2% pot avea un europarlamentar pentru care ar fi trebuit să ia 3.5%. Fiindcă e clar că se va alătura PSD la PE. Deși eu nu văd nicio diferență politică și umană între europarlamentarii PNL și PSD.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *