Dacă candidatul ”dreptei unite” va fi Antonescu, scorul în primul tur va fi sub așteptări, căci alianța va pierde alegători dezamăgiți de această asociere și de personajul respectiv. Strategic, electoral, unificarea nu-și are rostul. Singurul său rost e salvarea scaunelor lui Antonescu și Blaga și eliminarea concurenților acestora.
Niciodată, la niciun scrutin, alianța dintre PNL și PDL (PD) nu a adus mai multe voturi decît are PSD. Mai mult, alianțele nu contează la prezidențiale. Alianța dreptei unite nu are niciun efect la prezidențiale, În cel mai bun caz poate scoate un scor decent, apropiat de al PSD, în primul tur. Nimic mai mult. În turul II este irelevantă.
În primul rînd, trebuie să terminăm odată cu mitul ”alianța PDL+PNL bate PSD”. În 2004 la parlamentare și prezidențiale turul I PSD a avut mai multe voturi decît alianța PNL+PD.
- parlamentare – 3,7 milioane la 3,2 milioane.
- prezidențiale turul I – 4,3 milioane la 3,5 milioane.
Atît a putut scoate Alianța DA. La parlamentare cu 500 de mii de voturi mai puțin decît PSD iar la prezidențiale cu 800 de mii de voturi mai puțin decît PSD. Turul II e altceva. Acolo contează candidatul, nu alianțele. În 2004 Năstase a pierdut deși PSD avea de partea sa UDMR-ul. PSD nu era izolat deloc. În primul tur și la parlamentare a avut împotrivă o alianță de două partide pe care a învins-o lejer.
Remember 2009? Situația în 2009 e și mai dramatică pentru alianțe. Alianța PSD+PNL+UDMR pierde alegerile prezidențiale în fața celui mai izolat partid postdecembrist (poate doar PRM să fi fost mai izolat în 2000). PDL și Băsescu practic nu au avut aliați atunci. Cu toate acestea Băsescu a cîștigat în fața unei alianțe formate din toate partidele semnificative.
- turul I – PSD+PNL+UDMR – 5,3 milioane / PDL – 3,2 milioane.
- turul II – PSD +PNL + UDMR – 5,2 milioane / PDL – 5,3 milioane.
Am văzut la europarlamentare că o alianță a dreptei nu poate lua mai multe voturi decît PSD. Un calcul indulgent ne duce la un scor de 2,1 milioane la 2 milioane în favoarea PSD-ului. În situația în care adunăm rezultatele PNL, PDL, PMP, PFC și PNȚcd. Însă o alianță între aceste partide ar îndepărta cîteva sute de mii de alegători, care vor vota alte partide sau, cel mai probabil, vor sta acasă.
Am mai auzit o aberație zilele acestea. Ponta și PSD sînt disperați deoarece nu au scos decît 2 milioane de voturi iar Ponta are nevoie de 5 milioane de voturi ca să cîștige prezidențialele.
Hai să vedem cum s-a întîmplat în 2009, primul an în care am avut europarlamentare și prezidențiale la șase luni distanță:
Scorul la europarlamentare/scorul la prezidențiale în turul I/scorul la prezidențiale în turul II
- PSD – 1,5 milioane/3 milioane/5,2 milioane
- PNL – 0,7 milioane/1,9 milioane/5,2 milioane
- PDL – 1,6 milioane/3,2 milioane/5,3 milioane
Partidele lui Băsescu și Geoană au scos mai puțin decît partidul lui Ponta la europarlamentare și asta nu i-a împiedicat pe Băsescu și Geoană să aibă peste 5 milioane de voturi la prezidențiale. Mobilizarea alegătorilor și structurilor de partid la europarlamentare e scăzută din cauza lipsei de miză. Alegerea președintelui, în schimb, are mize simbolice și concrete. El este conducătorul țării, tătucul simbolic, el decide cine guvernează începînd cu 2016 și 2020, el are acces la justiție și servicii, prin el structurile de partid pot căpăta acces la putere, buget și impunitate. De aceea între europarlamentare și prezidențiale se dublează mobilizarea electorală. PSD e partidul cu cel mai mare scor electoral la un scrutin europarlamentar. Niciun partid nu a trecut pînă acum de 1,5 milioane de voturi la europarlamentare. PSD e singurul care a depășit această cifră, avînd chiar peste 2 milioane de voturi. Dacă se păstrează proporția din 2009, în primul tur al prezidențialelor PSD poate mobiliza la vot în jur de 4 milioane de votanți.
Ce se întîmplă în turul II, în schimb, depinde de numele candidatului, de povestea lui, de campanie, de cum apelează la indeciși, extremiști, marginali, distrați. În turul II Ponta va intra cu un avantaj ”de partid” de cîteva sute de mii de voturi. Simpla adunare a partidelor de dreapta în alianța ”Dreapta Unită” nu are niciun efect la prezidențiale. În primul tur nu reușește să aducă mai multe voturi decît PSD, iar în turul II nu contează.
Corect. Ma uit la TV si asta constat. Blaga si Antonescu trebuiau jupuiti pana acum de catre partidele lor: au scos 12% si 15% in fata unui PSD de 37%. Si asta dupa doi ani de guvernare PSD cu o tona de esecuri si scandaluri (aici e vorba in principal de esecul PDL).
Ori manevra a reusit: deja si-au ametit partidele incat nimeni nu mai gamdeste la jupuirea lor. Blaga si-a tras deja echipa de negocieri si deja e pus pe „munca”. Antonescu era intr-o pozitie mai nasoala, dar a dat-o mai bine. A demisionat imediat (sanchi) si acum se ocupa simultan de negocieri cu PDL si de organizarea congresului, care e o simpla formalitate – o sa fie o simpla trecere catre omul lui de paie – Johannis.
Si dupa aia, liniste si pace, o sa mai faca sondaje, o sa se mai adune ca baietii, la o bere, sa negocieze iar si iar, iar finalmente or sa decida ceva, in disperare de cauza, cel mai probabil o sa mearga cu candidatul PNL (Johannis sau Antonescu), Predoiu fiind cenusiu rau.
Practic, atat Antonescu cat si Blaga au castigat lejer inca 8 luni de supravietuire politica.
Nici Antonescu si nici Blaga nu meritau timpul asta. In ambele partide trebuiau congrese pe bune si trebuiau alesi altii. Antonescu si Blaga trebuiau rejectati din politica de varf.
Si, finalmente, ciorba asta caldutza (Blaga-Antonescu) o sa piarda destul de clar alegerile in fata candidatului PSD. Dar ei or sa ramana in politica, sa ne fericeasca mai departe cu marea lor viziune despre dreapta romaneasca.