Oameni care mănîncă cîini, pisici și porumbei. Hîrtia igienică nu mai există. Cozi nu mai sînt, nu mai e la ce, acum e haos. Nici forțele de ordine, nici armata nu (prea) mai au mîncare. Societatea multilateral dezvoltată a învins Venezuela.
Toate acestea se petrec acum, sub ochii noștri. Sub ai celor care vor să vadă unde duce socialismul. În numai 17 ani de conducere a președinților Chavez și Maduro, în Venezuela nu mai sînt nici bani de tipărit bani. Dezastrul este complet. O lume demențită de foame, un guvern incapabil să mai țină sub control criza.
Unde s-au dus banii pe care Venezuela i-a luat pentru exportul de petrol? Pentru că nu este o țară oarecare, este una din cele mai bogate țări în petrol. Unul din rezervoarele planetei. Pe naționalizări, acolo s-au dus. Pe alungarea capitaliștilor care voiau răul la popor. În 17 ani, a fost trecut în posesia statului tot. Pentru că statul știe cel mai bine ce să facă cu banii, nu?!
Statul a știut să mizeze pe o singură resursă, petrolul. Prăbușirea prețului pe baril a antrenat dezastrul. Cum criminalitatea intenționată a atins cote de nebănuit, e mult prea greu să nu ne imaginăm ce va urma. Războiul civil. Deși, într-o ultimă încercare de a-l evita, președintele Maduro a instituit stare de urgență pentru 60 de zile. Urgența numărul 1 este mîncarea, pe asta nu a luat-o în calcul.
De vină nu este el, președintele și politica socialistă susținută, ci, evident, americanii. Și dreapta ”fascistă”, complotul e primul dușman pe lista dictatorilor. Cu atît mai mult al unuia care a declarat că nu-l deranjează să fie numit așa.
Una din cele mai prospere și stabile țări din America Latină este în colaps. N-am fost departe, în 1989. Produsele absolut necesare, mîncare, săpun, hîrtie igienică, erau achiziționate în urma unor cozi imense și pe cartelă. Nu aveam căldură, nu aveam apă caldă, nu aveam mai nimic. Sîntem, la 26 de ani de atunci, la ani lumină. Și asta e tot ce nu trebuie să uităm.
PS: Spitalele au ajuns o glumă sinistră în Venezuela. Nu există mănuși, săpun, medicamente, curent electric. E greu de imaginat ce este acolo. E și mai greu de imaginat cum mor nou născuții. Cum medicamentele, altfel inexistente, se pot achiziționa numai de pe piața neagră. Cum operațiile se fac pe sîngele celui de dinainte. Cum poate ajunge omul, cum masacrează condiția umană socialismul. Și totuși, unii îl preferă. unii din cei care au de toate, în țări cu tradiție democratică. Nici asta să nu uităm.
PPS: Mi-e foarte greu să scriu despre ce se întîmplă în Venezuela. Am fost aproape, atît de aproape, în 1989. Rana nu e vindecată și nici nu se va vindeca vreodată.
(Foto: latribuna.hn)
Traiasca viitorul luminos al Socialismului!
„Nimic nu a mai ramas in Venezuela, decat foamea. Columbia este singura noastra salvare” declara un contrabandist ce se aprovizioneaza din oraselul de granita Puerto Santander din Columbia.
„Columbia este cea care salveaza oamenii” spune fostul muncitor in constructii devenit contrabandist peste noapte cerind sa nu i se dezvaluie identitatea pentru a nu fi arestat. Spune ca pastreaza doar putina mancare pentru sotia si cei trei copii ai sai, restul vinde pe piata neagra din Caracas.
[…]
Nu mai am nimic in frigider spune Gloria, 48 de ani, care acum cateva zile s-a sculat la 4 dimineata pentru a calatori in Puerto Santander pentru a cumpara orez, zahar, cafea pentru familia ei de opt persoane.
[…]
Guvernul Venezuelean a fixat pretul orezului la 120 de bolivari dar pe piata neagra acesta a ajuns la 2000 bolivari sau o cincime din salariul minim.
[…]
Cand magazinul s-a deschis dimineata in San Cristobal, deja 2000 de persoane asteptau la rand sperind sa fie printre putinii norocosi care vor putea apuca sa cumpere sapun si faina.
„Nu mai putem suporta”, declara Talia Carillo care a venit cu o noapte inainte sa stea la coada. Dimineata cand s-a trezit a constatat ca majoritatea celor ce stateau la coada fusesera jefuiti.
http://www.oann.com/in-switch-hungry-venezuelans-now-smuggle-colombian-food-home/
Și mai avem una, cu sursa, ca să nu mai avem vorbe.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-20994309-unde-ajuns-criza-din-venezuela-capitala-caracas-oamenii-prind-caini-pisici-porumbei-pentru-manca.htm
„Buoyed by a strong oil sector in the 1960s and 1970s, Venezuela’s governments were able to maintain social harmony by spending fairly large amounts on public programs including health care, education, transport, and food subsidies. Literacy and welfare programs benefited tremendously from these conditions. Because of the oil wealth, Venezuelan workers „enjoyed the highest wages in Latin America.” This situation was reversed when oil prices collapsed during the 1980s.
When world oil prices collapsed in the 1980s, the economy contracted and inflation levels (consumer price inflation) rose, remaining between 6 and 12% from 1982 to 1986, The inflation rate peaked in 1989 at 84%, the year the capital city of Caracas suffered from rioting during the Caracazo following the cut of government spending and the opening of markets by President Carlos Andrés Pérez. After Pérez initiated such liberal economic policies and made Venezuelan markets more free, Venezuela’s GDP went from a -8.3% decline in 1989 to growing 4.4% in 1990 and 9.2% in 1991, though wages remained low and unemployment was high among Venezuelans.
By the mid-1990s under President Rafael Caldera, Venezuela saw annual inflation rates of 50-60% from 1993 to 1997 with an exceptional peak in 1996 at 99.88%. The number of people living in poverty rose from 36% in 1984 to 66% in 1995 with the country suffering a severe banking crisis (Venezuelan banking crisis of 1994). In 1998, the economic crisis had grown even worse. Per capita GDP was at the same level as 1963 (after adjusting 1963 dollar to 1998 value), down a third from its 1978 peak; and the purchasing power of the average salary was a third of its 1978 level.
Hugo Chávez was elected president in December 1998 and took office in February 1999″
Nu-mi vine sa cred ! Aia aveau inflatie de 50-90 % inainte sa ajunga nebunii (Chavez si gasca sa) la putere ?!? Aveau saracie (66 %) ?!? Aveau salarii mici si un somaj imens ? Cum era posibil asa ceva daca nu era Chavez la putere ? Nu ca ala n-ar fi fost tampit. Dar e clar ca in Venezuela nu ajunge sa „liberalizezi” si gata, ai obtinut bunastare. Acolo se moare de foame atat in „socialism” cat si in „capitalim”. Singura diferenta e ca in „socialism” sansele de a muri de foame sunt mai mari.
Așa m-am săturat de campania asta de terfelire a Venezuelei. Mai jos am citat un paragraf dintr-o descriere a realității de la fața locului, realitate care se pare că depășește puterea de înțelegere a jurnaliștilor de la noi, obișnuiți să preia pe nemestecate toate tâmpeniile scrise de propaganda NATO:
”Statul venezuelean extrage si vinde petrol contra dolari americani. In scopul utilizarii veniturilor din vanzarea petrolului pentru a imbunatati viata cetatenilor Venezuelei, guvernul redirectioneaza o parte din acesti dolari, la un curs scazut, subventionat, catre firmele care au ca obiect de activitate importul alimentelor de baza si a bunurilor de larg consum. Ideea din spatele acestei politici este ca importatorii, ajutati de cursul subventionat, vor vinde la preturi mici catre populatia venezueleana produsele pe care le importa, fara ca profitabilitatea lor sa sufere. Dupa parerea mea, in acest caz, guvernul venezuelean a facut o greseala grava, pentru ca s-a bazat pe faptul ca acesti importatori, in esenta firme private capitaliste orientate catre maximizarea profitului, ar avea vreo urma de simt civic sau responsabilitate sociala. Dupa ce iau dolarii la pret subventionat, multe firme de acest gen ii utilizeaza in tot felul de activitati profitabile pentru ele, dar care au ca efect sabotarea economiei venezuelene. Sifonarea dolarilor catre piata neagra de valuta si vanzarea produselor importate catre retelele de contrabanda care le transporta pentru vanzare in Columbia sunt doar doua dintre aceste activitati. Situatia este atat de grava incat, se pare, ca circa 30% din importurile de produse alimentare sunt redirectionate prin contrabanda. Aproape o treime! Guvernul s-a mobilizat pentru a incearca sa combata fenomenul si au fost cazuri in care s-au inregistrat capturi record de alimente care ar fi urmat sa fie transportate in Columbia, pentru a fi vandute la preturi mult mai mari. La baza disparitiei recurente a produselor de stricta necesitate nu se afla politicile socialiste, ci lacomia si coruptia care nu au ideologie si constituie un cancer social care trebuie eradicat fara mila. Daca jurnalistii, care ataca inversunat Revolutia Bolivariana pornita de Hugo Chavez ar face un minim efort de documentare, ar putea sa gaseasca cu usurinta informatii despre cauzele reale ale acestei probleme de aprovizionare.”
Mai mult aici: https://tinmansblog.wordpress.com/2015/11/04/socialism-in-venezuela/
Deci tot o idee bună, dar prost aplicată. Ghinion.
Hmm, n-aș spune că e vorba de ghinion, ci mai degrabă de luptă de clasă autentică, dusă de către un guvern care a îndrăznit să facă niște pași timizi în direcția redistribuirii către popor a veniturilor rezultate în urma vânzării resurselor naturale ale țării, contra unei oligarhii, de cele mai multe ori albă, rasistă și de origine colonială, care își vede atacate privilegiile. Pe deasupra, această oligarhie mai are și suportul mediatic și financiar al SUA, care au intenția de a pune ordine în ”curtea lor interioară” prin eliminarea tuturor guvernelor cu înclinații stângiste care au apărut în America Latină în anii 1990 – 2000, ca o reacție la politica abjectă colonială dusă de americani timp de zeci de ani în regiune. Din păcate, răsturnarea guvernelor este o disciplină în care SUA este formidabil de pricepută și treaba asta se vede. Cel mai recent val de destabilizare a început cu schimbarea de regim din Argentina, a continuat cu demiterea Dilmei Roussef, președinta Braziliei și se pare că a venit rândul Venezuelei. Ca fapt divers, noul președinte al Argentinei, Mauricio Macri, și-a dat acordul pentru o bază militară americană pe teritoriul Argentinei (1) și noul președinte interimar al Braziliei, Michel Temer, a adus la putere un cabinet format exclusiv din bărbați albi, mulți dintre ei cu probleme de corupție (2) (3), dar altfel extrem de prietenoși mediului de afaceri corporatist.
(1) http://www.telesurtv.net/english/news/Macri-Gives-Go-Ahead-to-US-Military-Installations-in-Argentina-20160518-0029.html
(2) http://www.telesurtv.net/english/news/Brazils-Coup-Cabinet-Riddled-with-Corrupt-Corporate-Stooges-20160518-0020.html
(3) http://www.telesurtv.net/english/news/Brazils-Post-Coup-President-Just-Sent-the-Country-Back-Decades-20160513-0030.html
Deci se pare că avem de-a face cu mai mult decât un banal și simplu ”ghinion”.
Te-am lăsat destul, așa, ca exemplu de comunism sadea.
„O minciuna intr-un articol platit de imperialisti ca sa denigreze viitorul luminos al socialismului Venezuelean!” „Nu Chavez e de vina! La fel era si inainte ca Chavez sa devina presedinte.” Astia sunt atat de spalati pe creieri incat nu mai exista nici o sansa. Dealtfel Ayn Rand ii descrie foarte bine in Atlas Shrugged. Niciiodata nu va fi vina lor ci a oamenilor care nu inteleg maretele idealuri ale socialismului.
Locuiesc in Caracas de 28 de ani, nu sant bogata, nu apartin a nici un partid politic si nu mananc nici pisici, nici caini. Nu am auzit pe nimeni ca a mancat asa ceva in Venezuela. In casa am doua pisici si fiti linistita ca nu vor fi sacrificate. Doamna Neghina ar fi mai bine sa va informati, documentati de situatia Venezuelei din punct de vedere politic, din punct de vedere social ca sa puteti scrie un articol. Sant probleme, dar nu cum le prezentati dumneavoastra. Nici comparatia intre Romania si Venezuela nu se poate face. Asa cum este scris seamana cu un articol platit ca sa degradeze imaginea Venezuelei.
Se scrie ”sunt” sau ”sînt”, nu ”sant”.
În rest răsfoiți presa străină, poate vă dumiriți.
Multumesc pentru observatia gramaticala, sant 28 de ani de cand nu vorbesc romaneste, aici aveti dreptate.
Să vă ajut. Deci:
http://www.nytimes.com/2016/05/16/world/americas/dying-infants-and-no-medicine-inside-venezuelas-failing-hospitals.html
http://www.cnbc.com/2016/05/13/venezuela-looters-target-chicken-flour-amid-worsening-shortages.html
http://www.aljazeera.com/programmes/insidestory/2016/05/venezuela-brink-collapse-160516180235194.html
Asta așa, la prima mînă. Mai departe puteți vedea și singură ce e dincolo de zidurile casei.
Toți sîntem plătiți? De cine și de ce?
Doamna Neghina, nu toate stirile sunt adevarate, sunt exagerate. Avem criza, avem cozi, avem delicventa pe strazi, avem coruptie in guvern, in partidele de la opozitie, dar nu am ajuns sa mancam pisici si caini. Nu mor oamenii de foame, sunt bani sa cumperi, dar nu sunt produse la pret oficial. Sunt grupuri de persoane care revand produsele la un pret mult mai mare. Sunt multe motive care au dus la aceasta situatie. Guvernul are vina lui, dar si opozitia, si poporul. La sfarsitul lunii august sau in luna septembrie merg in tara. Mi-ar place sa va invit la o cafea si sa va fac o prezentare a situatiei din Venezuelacu detalii. V-am spus ca am trait cu guvernul opozitiei, cu cel de Chavez, cu Ceausescu pana la 33 de ani, tatal meu a fost detinut politic. Am ramas romanca, nu mi-am schimbat cetatenia si cred ca am o experienta traita in aceasta tara numita Venezuela.
Deci mult mai rău decît la noi, în 1989. Asta spuneți.
Doamnă, eu asta am găsit, printre altele.
https://panampost.com/sabrina-martin/2016/05/04/in-venezuela-residents-resort-to-hunting-dogs-on-the-street/
Plus contul acesta, pe care-l urmăresc, plus altele.
https://twitter.com/ramonmuchacho
Da, mi-ar face plăcere să ne vedem și să-mi povestiți ce se petrece acolo.
Doamna Mihaela subscriu şi eu rugăminții de a-mi trimite printr-un e-mail o descriere obiectivă a ceea ce se întâmplă în Venezuela. Evident, această persoană, Neghină, este cel puțin uşor, dacă nu cumva total, subiectivă. Chestia cu pisicile şi câinii îmi aminteşte de iarba mâncată de nord-coreeni..! Oricum dna respectivă nici măcar un lucru fundamental nu-l cunoaşte. Acela că Venezuela nu este printre cele mai bogate țări privind țițeiul, Venezuela este cea mai bogată!!! Peste 290 mild. barili! Personal cred că aici stă întreaga explicație a ceea ce se întâmplă acolo, poate chiar explicația acestui circ fără sfârşit din piața mondială a țițeiului. Activez în acest domeniu, al energiei, motiv pentru care am rugămintea sa-mi explicați ce se întâmplă cu piața țițeiului, cu această industrie în Venezuela. Vă mulțumesc anticipat! wagner.silviu@gmail.com
Eu sînt această persoană, ”cel puțin ușor, dacă nu cumva total (aici nu se pune virgulă, nm) subiectivă”, spațiu pentru un articol doamnei Mihaela nu vreți? 🙂
Chiar e interesant ce spuneti. Daca locuiti acolo si daca aveti mai multe detalii despre situatia din Venezuela va rog sa imi dati un email la mihaisimi@gmx.com
Nu pot sa cred asa ceva. Chiar nu inteleg, daca e adevarat, de ce nu am vazut macar o singura relatare, o stire despre asta la tv ?Este real?
Cum de nu vad aceste stiri la tv ?????
http://www.blogary.ro/actualitate/comentariu-politic/brazilia-si-venezuela-irelevante-pentru-centrala/
N.am nicio treaba cu socialismul, n.am trait si nici nu vreau sa traiesc si mi se pare un c***t. Insa intrebarea mea e una singura, si de bun simt: daca nu va place comunismul, de ce mai traiti in blocuri comuniste? De ce folositi spitale comuniste, de ce folositi drumuri comuniste, de ce se vand uzine comuniste? De ce in astia 26 ani nu s.a construit nimic care sa faca uitat intru totul comunismul? Asta e partea unde imi da mie cu virgula. Atunci s.a facut, acum nu se face. Si atunci asta ma face sa imi pun o a doua intrebare: democratia ne e bagata pe gat sau o acceptam noi de buna voie? Oare nu exista o alta forma mai buna de a se conduce o tara? (nu ma refer la monarhie sau comunism, ma refer la ceva nou) Sau doar nu e aplicata bine la noi democratia?
Nu, nu exista. Acum nu exista.
Ce-ar fi fost să dărîmăm tot te-ai gîndit? Cîți oameni să rămînă pe drumuri?
Ba exista alternativa, Proiectul Venus : https://www.youtube.com/watch?v=Yb5ivvcTvRQ (este tradus si in romana). Numai ca nu prea se vrea, sau cel putin nu se vrea deocamdata. Noi nu depindem de sistem, sistemul depinde de noi. Adica daca ne-am schimba fiecare in parte, si nu am consuma toate rahaturile care ni se baga pe gat, am putea sa contribuim la caderea lui. In prima faza sa incepem sa econimisim bani, sa nu mai facem atatea risipa, si usor usor sa iesim din el. Militez pentru o lume fara bani. Sustineti acest proiect, e singurul care ne va salva, nu o fi perfect, dar fata de ce este in lume acum, este mai mult decat bun, si nu uitati SHIMBAREA INCEPE CU TINE (cu fiecare din noi). Aveti probleme dati search pe google, internetul este avere daca stiti sa il folositi. Atentie sunt multe surse de dezinformare totala. Nu mai stati toata ziua la televizor, nu aveti ce sa invatati de acolo. Toate televiunile, repet, toate sunt aservite, nu e nici una de capul ei.
Hai sa fim seriosi, nu Chavez a bagat Venezuela in criza, problema asta exista si inainte de Chavez si el a luptat din rasputeri sa le dea oamenilor de mancare si mai ales sa faca magazine de unde si cei mai saraci sa-si poata cumpara de mancare. pentru a avea o imagine completa trebuie sa intelegi contextul in care se desfasoara anumite evenimente, te invit sa urmaresti: http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=767&Itemid=74&jumival=16272 inainte de a posta paranoia.
Spune atunci de unde a venit criza. Dacă le știi atît de bine.
Din pacate, admira socialismul si potentialul sau de „progres”, nu numai unii oameni bogati din occident, ci si multi „veterani” ai „iepocei de aur” romanesti… Precum cainele scapat din lant, care zburda bezmetic un timp, dupa care vine cu capul plecat, nestiind ce sa mai faca cu libertatea… Din pacate!