Astăzi este ziua cea mare în care PSD va încerca să-și dea jos propriul guvern. În ciuda opoziției, care nu ar fi reușit acest lucru nici într-o sută de ani.
Poziționarea partidelor parlamentare cu această ocazie ne dovedește cît de nepregătiți, cît de naivi sau cît de iresponsabili sînt cei aleși să ne conducă în momente importante. Pentru că, oricum am lua-o, este un moment important. De el depind cel puțin urrmătorii trei ani și jumătate de guvernare.
Cea mai bună poziționare a avut-o pînă acum PMP. Băsescu a anunțat ieri că parlamentarii partidului nu participă la dezbaterea și votul pentru moțiune, dar vor fi prezenți la numărătoarea voturilor. Ceea ce mă face să cred că tot PMP știe cel mai bine că nu contează cine votează, contează cine numără ce s-a votat.
Pînă și USR a reușit să-și clarifice poziția de data asta, neparticipînd. Dacă ei, care atunci cînd intervine ceva pe ordinea de zi a nației, organizează un referendum, apoi încă un altul, intern, ca pe urmă să decidă cel care răspunde la întrebarea ”pe care din cele două anterioare să-l luăm în considerație?”, ca și UDMR, prezentă ieri în mijlocul negocierilor, s-au hotărît să nu participe, atunci ce poate determina PNL să se afle în sală?
Răspunde noul șef al partidului, Ludovic Orban:
Am văzut comentariile din mediul online care ne critică pentru că vom fi prezenţi în sală la votul moţiunii de cenzură. Suntem acuzaţi că în felul acesta asigurăm cvorumul pentru şedinţa. De aceea, vreau să clarific această chestiune:
1. Bătăliile se câştigă pe câmpul de luptă, nu părăsindu-l. Oamenii ne-au votat ca să le apărăm interesele.
2. Suntem prezenţi pentru a împiedica fraudarea voturilor şi pentru a ne exprima poziţia critică faţă de aceste două capete ale hidrei, Dragnea şi Grindeanu.
3. Nerealizarea cvorumului este în interesul lui Dragnea, pentru că nu duce la căderea moţiunii, ci la amânarea dezbaterii şi a votului. În acest fel, Dragnea poate câştiga timp pentru a mai cumpăra voturi de susţinere.
Vă întreb şi eu: ce s-ar fi întâmplat dacă noi am fi ieşit din sălile de şedinţă în timpul dezbaterii legilor care au făcut parte din trocul trădării dintre Dragnea şi UDMR?
Acum:
- este slogan de campanie, fără absolut nici o valoare sau semnificație astăzi.
- da, dacă numai acesta este scopul. dar ușurel cu hidra Grindeanu, nu uitați că el este acela care s-a înțeles cu președintele Iohannis să nu intre pe ordinea de zi a guvernului ordonanța 13, în iarnă.
- slabă argumentație, valabilă numai prin prisma creșterii cursului valutar și prin presiunea exercitată de acelați Iohannis să fie criza soluționată cu celeritate.
Singurul motiv valabil pentru care PNL se va afla în sală este să vadă cine din parlamentarii partidului va vota pro demiterea lui Grindeanu. Care, ușurel cu caracterizările pe scări, încă nu a dovedit că este hidră. Posibil să nici nu o facă, în cazul în care va cîștiga. Repet ce spuneam săptămîna trecută, PSD trebuie să se transforme în partidul social democrat de rit european, nou, modern, cu idei crețe și mai greu de combătut decît celebra și atît de prezenta pînă acum în spațiul public a corupției. Care anticorupție, la rîndul ei, va ieși încet din spațiul public, rezervat fiindu-i rolul de a veghea la buna desfășurare a actului guvernamental și a actului public în administrațiile centrale și locale.
Să speri, precum Ludovic Orban, că va cîștiga tabăra Dragnea, care ulterior ar fi dată jos de la putere este fantasmă pură. Nu se poate, nu așa funcționează un stat democratic, în care un partid cîștigă alegerile iar altul ajunge, prin cine știe ce conjunctură, la guvernare. Acest lucru se poate întîmpla accidental, o singură dată, dar nu permanent.
În final, eu cred, în momentul de față, și după revolta parlamentarilor PSD din Ardeal, de aseară, că moțiunea nu va trece.