Nu dă bine să admiți ca intelectual public că în România s-a dat o lovitură de stat. Că sub pretextul atacurilor cibernetice ale unui actor statal s-au anulat alegerile prezidențiale. Dacă ai avut totuși buna-cuviință să invoci lovitura, vei face ca Alina Mungiu și o s-o pui între ghilimele, atribuind-o ca zicere USR.
“Când am încercat să folosim Constituția, acum două săptămâni”, spune Mungiu la data de 30 decembrie, pe România curată, “contra unui candidat care sfida legile finanțării electorale cu o declarație de zero venit și zero cheltuieli (…) tot Drulă, Lasconi și trupa lor s-au opus, au denunțat ”lovitura de stat” din România pe toate meridianele, că deja se vedeau (fiind niște fraieri) câștigătorii prezidențialelor.”
Este singura ei referire la puciul constituțional. Liiceanu tace filozofic de două luni, ca de obicei, la toate erupțiile vulcanice ale societății. O să apară după ce se va însenina, cu o statistică a cariilor dentare ale celor care ies acum în stradă. Cei care se grăbesc să dea cu pietre în conștiințele care protestează dau ca de obicei cu bățul în baltă.
Între pozițiile lui Remus Procopie și Corneliu Bjola singura diferență este că Pricopie este rectorul SNSPA iar Bjola, profesor la Oxford. În rest, amândoi sunt prizonierii poziției oficiale ale autoritățor. “Domnul Georgescu, după cum ați văzut, cheamă la dezordine, invită chiar la violențe, se sincronizează cu domnul Simion. Va încerca probabil să provoace și mai mult haos, mișcări violente, să manipuleze și să scoată oameni în stradă”, scrie Bjola.
Atmosfera a fost identică la revoluție, la manifestațiile anticomuniste de la Universitate din 1990, la mineriade. Intelectualii rasați i-au etichetat pe cei care au protestat drept huligani, golani, legionari și manipulați.
Poți să fii orb și surd, chiar dacă ești profesor la Oxford
Facebook Comments