Atunci cînd Ponta trebuia să coordoneze miniștrii și să fie sigur că informația despre localizarea avionului ajunge la salvatori, el era într-o emisiune de televiziune
Din ultimele informații, Ministerul Apărării avea datele de localizare a avionului. Această informație a fost prezentă inițial în raportul guvernului despre operațiunile de salvare, dar a fost scoasă din varianta finală. De ce? În primul rînd, pentru a ascunde vina lui Ponta de a nu fi coordonat ministerele și instituțiile din subordine și în al doilea rînd, din cauză că această informație disculpă STS-ul, cel pe care Ponta vrea neapărat să-l scoată vinovat, pentru a scăpa de șeful serviciului, gen. Opriș.
Dacă informațiile despre locul prăbușirii ar fi ajuns de la Ministerul Apărării la celelalte ministere și instituții implicate în operațiunile de salvare, cei șapte ar fi fost găsiți mult mai repede. Mai mult, poate că ar fi fost și șanse ca măcar studenta Aura Ion să fie salvată. Însă datele de localizare nu au ajuns de la Ministerul Apărării la celelalte ministere și instituții. De ce?
Știm că miniștrii nu-și pot da ordine unii altora și că nu se pot coordona și sincroniza spontan, la mica înțelegere sau prin vot, cu atît mai mult cînd e vorba de miniștri din partide diferite și de miniștri grei, cu importanță în guvern și în partidele lor. În operațiunile de localizare a avionului prăbușit și salvare a supraviețuitorilor au fost implicate mai multe ministere: Ministerul Apărării, condus de Mircea Dușa (PSD), Ministerul de Interne, condus de Radu Stroe (PNL), Ministerul Sănătății, condus de Eugen Nicolăescu (PNL), Ministerul Transporturilor, condus de Ramona Mănescu (PNL). La acestea se adaugă și autoritățile locale. Între diferitele ministere, structuri și instituții, între miniștri și între conducătorii diferitelor agenții și instituții există dintotdeauna concurență și sînt la mijloc orgolii și ambiții, mai ales cînd conducătorii provin din partide politice diferite.
În același timp, fiecare minister implicat în operațiunea de salvare este specializat pe un anumit domeniu, pe felia sa, are atribuțiuni limitate și niciun ministru și cu atît mai puțin conducător de instituție din subordine nu are la dispoziție toate informațiile și imaginea de ansamblu. Pentru ca operațiunile comune ale acestor ministere să nu se transforme într-un haos în care dreapta nu știe ce face stînga și în care unul trage hăis și unul cea, e nevoie neapărat de coordonare, de cineva care să strîngă toate informațiile, să aibă imaginea de ansamblu, să faciliteze comunicarea, să dea ordine și să ia deciziile. În operațiunile importante, în care e vorba de vieți omenești, de accidente, de riscuri și în care se lucrează contracronometru, nu e timp de certuri, de confuzii și de parlamentări între autoritățile implicate.
În operațiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni au fost implicate patru ministere, conduse de patru miniștri din partide diferite. Cine poate coordona miniștrii și poate da ordine miniștrilor? De cine ascultă miniștrii? Cine e șeful miniștrilor și al tuturor celor din instituțiile subordonate guvernului și ministerelor? Prim ministrul.
Ce făcea prim ministrul guvernului României, singurul care putea coordona ministerele implicate în operațiunea de salvare și putea da ordine miniștrilor, în seara zilei în care a avut loc accidentul, atunci cînd operațiunile de salvare erau în plină desfășurare? Era la televizor, invitat într-o emisiune. Făcea glumițe. Se dădea mare. Își făcea imagine. Era în campanie electorală. Se hlizea la cameră. Ba mai mult, anunța direct, în emisie, că victimele au fost găsite, fiindcă primise el un mesaj pe telefonul mobil (!!!). Culmea e că anunța triumfător un eșec al său și al guvernului pe care îl conduce: la ora 21:21 prim ministrul României anunța că supraviețuitorii au fost găsiți, neștiind că doi dintre ei erau deja morți și că nu autoritățile i-au găsit ci niște săteni din vecinătate. În orele în care prim ministrul României, singurul cetățean român care avea autoritatea să le dea ordine miniștrilor și să-i coordoneze, pe ei, ministerele și toate instituțiile din subordinea guvernulului, se hlizea sub reflectoarele televiziunii, într-un studio călduros, o tînără de 23 de ani murea înghețată iar sătenii din Horea căutau prin frig și zăpadă supraviețuitorii accidentului, în timp ce autoritățile statului, cele care ar fi trebuit conduse și coordonate de individul din studio, hălăduiau bezmetice și confuze prin pădurile patriei și se călcau reciproc pe picioare.
Victor Ponta are dreptate: nu putem acuza oamenii din ministere și instituții care au participat la operațiunile de salvare. Pur și simplu nu a avut cine să-i coordoneze și organizeze pe șefii lor, miniștrii, cei care nu au reușit să-și comunice unii altora o informație vitală. Nu e o figură de stil. Chiar era o informație vitală. Iar informația vitală, zona în care se prăbușise avionul, exista la Ministerul Apărării. Însă această informație nu a ajuns la celelalte ministere și instituții implicate în operațiunile de salvare fiindcă nu a avut cine să conducă și coordoneze miniștrii, să le dea ordine, să strîngă la un loc toate informațiile, să-și facă o imagine de ansamblu și să ia deciziile. Cel care ar fi putut face ca acea informație vitală, și multe altele, să ajungă acolo unde trebuie, se hlizea la căldurică, într-un studio de televiziune. Deși la ora la care intra în emisie știa că un avion cu șapte oameni s-a prăbușit în munți. Știa că supraviețuitorii sînt undeva în munți și că încă nu au fost găsiți. Cu toate acestea, în loc să-și facă datoria de conducător și de lider, a preferat să se ducă într-o emisiune de televiziune, să stea mai mult de o oră acolo la taclale.
Circulă informația că după emisiunea de televiziune la care a participat în timp ce operațiunile de salvare se desfășurau confuz, necoordonat și ineficient, s-a dus la o destindere cu Liviu Dragnea și ceilalți băieți, la Trattoria Il Calcio.
Nici nu e de mirare că Ponta acuză STS-ul că nu a dat localizarea exactă. El știe că Ministerul Apărării a avut această localizare, dar nu a transmis-o la celelalte ministere și instituții, și știe că trebuie să acopere cu orice preț această informație care disculpă STS-ul și îl scoate principal vinovat pe cel care ar fi trebuit să dea ordine miniștrilor și să-i coordoneze, Ponta însuși.
Știam că Ponta e un impostor, o făcătură politică și profesională, un țîști-bîști obraznic, un laș cu tupeu, un bandițel și-un golănaș iresponsabil, însă, dacă pînă acum din cauza lui s-au dat lovituri de stat, au eșuat privatizări, au sărăcit oameni, au rămas fără loc de muncă, au falimentat afaceri, s-au ratat proiecte și ne-am făcut de rîs la nivel internațional, iată că acum Ponta se dovedește un pericol nu numai pentru buzunarul, sănătatea, viitorul și demnitatea românilor, ci și pentru viața lor.
Ar fi supraviețuit Aura Ion dacă ar fi fost găsită cu o oră, două ore sau patru ore mai devreme? Nu putem ști cu exactitate. Însă ar fi avut șanse mult mai mari. Gîndiți-vă că ar fi avut parte de îngrijiri medicale mult mai devreme și ar fi fost la căldură. Ar fi fost într-o sală de spital, ar fi avut oxigen, medicamente, transfuzii, cu medici și asistente și familia în jurul ei, poate ar fi fost operată, sigur n-ar fi stat atîtea ore în ger, speriată, să înghețe, să piardă sînge, să se sufoce.
Gândul:
”Astfel, premierul Ponta a participat în cursul serii la o emisiune TV şi la o întâlnire informală la restaurant cu jurnaliştii acreditaţi la PSD, în timp ce preşedintele Băsescu, aflat în Israel, şi-a făcut periplul programat la Locurile Sfinte din Ierusalim.
În acest timp, comanda întregii operaţiuni de salvare a fost transferată la ISU Alba. În situaţii similare, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prevăzut de legea din 2004, s-a constituit, în primele momente, sub conducerea ministrului de Interne şi în coordonarea prim-ministrului. În paralel, în situaţia prăbuşirii unei aeronave civile, legea obliga la constituirea unui un centru operativ la Ministerul Transporturilor, care să informeze inclusiv ministrul, şi, în subordinea acestuia, existenţa unui centru de coordonare în ROMATSA.”
ISU Alba ar trebui sa aibe numele ‘Neagra’ dupa care ar fi perfect: comanda întregii operaţiuni de salvare a fost transferată in grija lui ISU Alba Neagra.
Oamenii au inceput in sfarsit sa spuna public negru pe alb ceea ce era deja de evidenta publica: V. Ponta este intr-adevar un profil psihologic in registrul patologic. Pana acum ideea era ca e “mincinos patologic” si asta era luata ca un fel de insulta. E gresit. Am verificat la nomenclatorul psihopatologiilor si Ponta nu se incadreaza acolo.
Mitomania sa pare a fi de fapt un simptom, o extensie a unei psihopatii. Definitoriu si central la el e un deranjament de personalitate caracterizata prin incapacitatea de a rezona moral, de a simti remuscari, incapacitatea de a simti rusine, lipsa de empatie, lipsa de inhibitii morale si sociale elementare, disimulare. Banuiesc ca prietenii psihologi sau psihiatrii pot sa-i faca o fisa completa pe baza a doar ceea ce se vede public.
Orium probabilitatea ca omul sa fie in deplinatatea functiilor sale morale si empatic-sociale este foarte mica.
In politica romaneasca banuiesc ca selectia adversa a ridicat la varf foarte multe astfel de specimene. Cunosc personal cativa care satisfac toate datele din nomenclator.
Nu glumesc cu cele de mai sus. Nu e o chestie de retorica politica. AM convingerea ca omul e din acel 3-5% din populatie care se pare ca are aceasta afectiune.
PS
Asadar vorbim aici de un om bolnav. Omul nu functioneaza conform asteptarilor noastre bazae pe ideea de comportament social normal. De aici toate neintlegerile din ultima vreme.
http://prisacariu.ro/2014/01/25/ponta-imediat-ce-a-aflat-de-moartea-pilotului-si-a-studentei-a-continuat-sa-rida-si-sa-se-simta-bine-nu-a-avut-nici-o-tresarire/
Exact la asta mă gândeam azi. Că omul ăsta e un sociopat, un ins la care nu există conexiunea între faptă şi consecinţă. Genul de oameni care nu se tem de pedeapsă, nu fiindcă cred că pot scăpa, că pot fenta sistemul, ci fiindcă nu cred că există sistemul. Chiar când sunt în puşcărie şi ştiu că nu au cum scăpa dacă omoară un coleg de celulă sau un gardian, o fac sub impuls, fiindcă nu au formată conexiunea cauzală.
Vă imaginați ce s-ar fi întîmplat dacă operațiunea de salvare a jurnaliștilor din Irak ar fi avut loc sub Ponta? El era la teve și la agape, SIE, MAE, SRI, MApN, serviciile armatei și alte instituții s-ar fi călcat în picioare, fără să știe unele de altele. Cred că i-am fi amețit pînă și pe teroriști.
ameţit? exasperat poate! ori îi lăsau în drum, ori ni-i trimiteau ei acasă şi Ponta ar fi spus că el i-a adus,de fapt.
Ce salvare, soro? Ce jurnalişti? Te referi la tipa aia cu tată fruntaş în pesedeu şi tovarăş de afaceri cu Haysam, răpitorul? E ca şi cum ai spune că Năstase l-a luat ostatic pe Ponta de-an serioaselea, nu ca să se joace cu el. Sau că Vîntu i-a furat hainele lui Geoană la scaldă.
Dacă victimele accidentului ar fi fost toate în stare de inconștiență, sau nu aveau niciun telefon funcțional, când i-ar fi găsit „autoritățile”? La primăvară?
Ei, la primăvară, să le sară lumea-n cap în an electoral?!
La anul, că e mai sigur, fiindcă uită lumea și poa nici să nu mai dea știrea. Sau cum scria un cretin la comentarii pe saitul A3: „acuzăm aiurea, este foarte greu, autoritățile indoneziene au căutat 6 luni în junglă până au găsit un avion prăbușit acum 5 ani.”
Pe net, la Lelia Munteanu, citează o amărâtă:
„In sedinta de guvern pentru discutarea masurilor impotriva inzapezirii plin de el desi abia au fost ingropate cele doua victime ale sale, Ponta a zis catre ceata sa de prosti: ” Si in primul rand comunicarea sa fie pe primul loc . deoarece degeaba salvam o suta de oameni si nu se stie. Când e vorba de un singur mort ne sar toti in cap „!
Aşa e şi când arunci un om pe geam. Degeaba ai salvat vieţile a sute de oameni pe care nu i-ai aruncat, poliţia se leagă de tine pentru ăla pe care l-ai omorât. Bine, nu e cazul lui Ponta.
Mai e ceva.. Aura Ion a fost cadru militar, avansată post-mortem la grad de locotenent. Armata e mobilizată la deszăpeziri, dar la căutările unui cadru militar nu?
Am inteles de pe EVZ ca dupa post-ul recent al lui Turcescu ‘Aura murea Ponta chefuia’ Ponta si-a intensificat presiunile sa-l scoata de la b1. Deci Ponta se simte cu musca pe caciula. Daca era nevinovat putea sa spuna: „da, domle, primisem sms ca i-a gasit, iaca – vi-l arat acu’ plus avem departamente de prim ajutor, doar nu trebuia sa ma duc ca pm sa-i salvez eu?”
Ceva cu sms-ul ala in direct e putred. De la cine era? Sa-l arate. El si ala care i l-a trimis.
Cred că-l supraestimezi enorm pe Ponta presupunând că are darul simțirii. Auzi la el, se simte cu musca pe căciulă! Ponta?!
Pe el îl enervează numai că e dat de gol, cred că pe Funeriu l-ar rezolva tot ca pe Panait, noroc că se păzește Funeriu. Încearcă să-nchidă gura cui poate.
O să reușescă și cu Turcescu, am citit ce a declarat directorul B1, Oancea. Nu acum, mai peste vreo lună. Oricum, tot se pregăteau să se reorienteze.
Ai citit ce a declarat Oancea peste o lună? O să-ţi cer un sfat.
Ce-a declarat Oancea?
„Singurul om care-l poate da afară de la B1 pe Robert Turcescu este Robert Turcescu și audiența pe care o face seară de seară cu emisiunea”. Asta, cu audienta, e cheia. Nu că ar fi zis Ponta ceva, dar n-are audiență.
Mai aduce niste ghicitoare, doi paranormali, ii dubleaza timpul Uraniei și corectează audiența.
Sau îl aduce mai des pe Neamţu. Face cît toţi la un loc.
Da, e doar o expresie. Stiu ca e un sobolan ordinar. A simtit ca cineva ii toarna apa in vizuina si incearca si el ‘exit strategies’. E ca sobolanii aia din ‘Cel mai iubit dintre paminteni’ cind Petrini era la deratizare 🙂
Referitor la declaraţia prodecanului Facultăţii de Inginerie Aerospaţială. Pe scurt, dincolo de toate detaliile tehnice, acesta spune că vina pentru prăbuşirea avionului o poartă pilotul şi nu ROMATSA. Până aici nu ar fi aproape nimic în regulă. Dar apoi, el spune, dacă pilotul a prăbuşit avionul, atunci ROMATSA e fără vină şi să nu mai criticăm. ROMATSA trebuie apărată, agenţia trebuie apărată, să nu o mai atacăm. Chiar şi acesta e un sofism, cum era acela cu Băsescu atacă instituţia fundamentală a democraţiei, adică parlamentul. Adică, se înţelegea atunci că, dacă critici parlamentarii, atunci critici parlamentul. În fine, în acest caz nimeni nu atacă agenţia, ci responsabilii care, tocmai nu au fost responsabili.
Dar, revenind, am căutat regulamentul de funcţionare al ROMATSA, ca să văd dacă aceasta, nu mai are nicio responsabilitate din momentul în care pilotul intră în faza de VFR, asta spune prodecanul, şi nici după ce avionul se prăbuşeşte. Din regulament, deduc că, imediat după ce cade un avion, ROMATSA nu se poate spăla pe mâini, ar fi şi ilogic, asta pentru că, conform articolul 5.2.14 din regulament, ROMATSA „Participă la pornirile de acţiune privind alarmarea, căutarea şi salvarea aeronavelor aflate în dificultate; ” (Extras din Regulamentul din 26.01.1991 > II. > Art. 5. > Alineat > 5.2. > 5.2.14.)
Mai mult, chiar şi de aici se poate deduce vina necoordonării celor responsabili în frunte cu iresponsabilul suprem Ponta, căci, dacă ROMATSA participă la aceste acţiuni, cineva trebuie să le iniţieze şi să le coordoneze.
Impresia mea, dar sunt gata oricând să mă pocăiesc, e că prodecanul practică o minciună prin omisiune.
La cîteva ore după prăbușirea avionului, cînd supraviețuitorii așteptau înghețați și răniți să fie salvați de autorități cel care ar fi trebuit să coordoneze ministerele implicate în operațiunea de salvare, premierul Ponta, era într-o emisiune tv, făcea glumițe. La cîteva ore de la găsirea supraviețuitorilor de către săteni și de la moartea Aurei Ion și a lui Adrian, premierul Ponta și liderii PSD erau la distracție în Trattoria il Calvio. Iar la cîteva ore de la înmormîntare Daciana Ponta se distra împreună cu alți pesediști la o petrecere organizată de PSD. Vorbim evident de înmormîntarea celor a căror salvare era datoria lui Ponta și a PSD-ului, adicâ a celor care conduc autoritățile române. Iar în acest timp Antonescu și PNL mureau de grija lui Stroe, Nicolăescu și Ramona Mănescu.
Nu numai că useliștii sînt răspunzători pentru moartea celor doi, dar mau su și nesfîrșitul tupeu să danseze pe mormintele lor.
Pe mine ma mira ca aia insarcinati cu imaginea si propaganda lui Ponta n-au realizat ca momentul putea fi exploatat altfel: sa-l sfatuiasca pe Ponta sa contramandeze toate actiunile programate in seara aia (prezenta la B1, cina cu jurnalistii etc.) si sa dea un comunicat cum ca PM a luat hotararea de a le contramanda ca sa poata sa se ocupe personal de operatiunea de salvare etc.
Palada era matrafoxat gata, dată fiind ora înaintată, iar pișcotarii s-ar fi supărat dacă rămâneau cu buza umflată. Precis își aduseseră și nevestele, să se vadă cu „madam Carol”.
El știe că trebuie să apară cît mai des la teve. Cît despre distracțiile private, nu renunță de dragul pulimii.
Vedeţi la Vărzaru pe Facebook, cică i-a acordat lui Ponta titlul de Trattore
Ar trebui vazut si ce mesaj a primit CtrlV cind era in direct. Daca l-a primit, bineinteles. Pentru ca e posibil sa nu fi primit nimic si sa fi plusat ca la poker.
Ori poate era un mesaj ca s-a gasit un restaurant de fite gata sa-i primeasca pe toti in seara aia. Si el l-a folosit ca o manipulare ieftina.
Dpdv juridic: Fata n-avea ce cauta in avion, Iovan a luat decizia proasta. OK, asta inseamna ca firma de asigurare nu plateste despagubirile ce li s-ar fi cuvenit in alte circumstante. Dar responsabilii de non-salvare scapa de raspunderea penală?
Exact ce ziceam: operațiunile au fost coordonate de niște ofițeri din teritoriu, fără autoritatea de a coordona ministere și de a da ordine miniștrilor.
http://www.gandul.info/stiri/momentul-cheie-in-care-s-a-aflat-despre-avionul-prabusit-stenograme-autoritatile-au-jucat-o-jumatate-de-ora-telefonul-fara-fir-inainte-de-a-pleca-in-cautarea-epavei-11959311
Vă dau două linkuri. Citiţi-le şi veţi înţelege mai multe chestioare, respectiv, pasiunea nebună a prim-mitomanului de a scăpa de Opriş, precum şi îndîrjirea lui Maior să pună mîna pe hackerul acela, micul fum, după ce i-a spart contul de mail.
https://www.semperfidelis.ro/news.php?extend.3696
http://riscograma.ro/8243/dezvaluirile-lui-guccifer-sri-stia-de-patru-ani-ca-firma-lui-ghita-a-pus-la-punct-un-sistem-diabolic-bazat-pe-spagi/
Le-am găsit pe net şi cred că merită citite. Măcar pt. cultura generală.
Echipe de salvatori montani si medici au fost intorsi din drum chiar cand mai aveau cateva minute pana sa ajunga la raniti. De ce ?
Unul din șoferii noștri de la firmă: „S-au călcat pe picioare care să ajungă primii, ca să se vadă numai ei la televizor!”
Cum e seful al mare de la guvern asa sunt si subordonatii.
„Romanians reacted with fury, taking to social media and talk shows to accuse the government of incompetence and complacency after it emerged the least injured of the survivors called emergency services six times.
It took 4 ½ hours for local villagers and a woodcutter to locate the plane in Transylvania after it lost altitude and crashed at 1,400 meters (4,600 feet) above sea level. But medical teams arrived hours later and were reportedly ill-equipped. The plane, carrying two pilots and five medical workers, was on its way to pick up a liver for a transplant.”
http://www.washingtonpost.com/world/europe/romania-interior-minister-quits-over-crash-rescue/2014/01/23/0b81703c-8426-11e3-a273-6ffd9cf9f4ba_story.html
În decembrie 1989 s-au luptat Securitatea şi PCR-ul pînă la ultimul român. Pentru ca eşaloanele 2 şi 3 din fiecare structură să preia ţara. Şi-au reuşit. Două imperii mediatice, conduse de doi foşti colaboratori dovediţi ai Securităţii au încercat să facă legea, pe mînă cu politicul, în tot acest timp. Şi un timp, pînă cînd adevărata lege s-a impus, au reuşit. Cînd Vîntu a intrat în puşcărie şi Voiculescu, în ciuda nenumăratelor tentative de fugă de justiţie, este pe cale să intre, politicul cu care au fost mînă-n mînă se dovedeşte a fi la fel de criminal în intenţii şi faptă, mai nou, precum regimul comunist.
Păi nu vezi, soro, că aici e chiar regimul comunist în persoană?
Pe-asta o știți?
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16474944-prodecan-facultatea-inginerie-aerospatiala-iovan-poarta-raspunderea-producerii-accidentului.htm
Nenea ăsta confundă culpele. Un şofer care produce un accident grav, soldat cu victime, nu scoate din culpă serviciile de urgenţă care, din cauza incompetenţei, corupţiei, dezinteresului, lipsei de coordonare şi de organizare, întârzie să fi vină la faţa locului. Din cauza acestei întârzieri moare cel puţin o persoană. Dacă nu ar fi fost găsiţi de săteni, mă întreb cât ar mai fi durat până ar fi fost găsiţi de serviciile de urgenţă?
Acum două zile, Arafat se întreba că de ce supravieţuitorii nu au sunat mai întâi la serviciile de urgenţă, lăsând să se înţeleagă că s-ar fi intervenit poate mai eficient. Chiar şi aşa IGSU era în alertă la mai puţin de cinci minute de la primul apel. Aici, ar fi „în cauză” co-pilotul care l-a sunat mai întâi pe tatăl său.
Nu mă mir să fie învinovăţit şi doctorul Zamfir care, s-ar putea spune, n-a dat cum trebuie coordonatele, a fost confuz sau mai ştiu eu ce.
Dar, nu contează. Chiar dacă primul apel a fost făcut către o rudă, IGSU cât şi Arafat erau informaţi în mai puţin de cinci minute de la primul apel. Copilotul n-a stat la poveşti cu tatăl său. Doctorul Zamfir avea, ca să zic aşa, toate motivele să fie confuz, tocmai ce căzuse cu un avion, avea multiple fracturi, era în stare de şoc. Este de datoria celor de la serviciilor de urgenţă, care nu căzuseră şi ei cu avionul, să valorifice orice informaţie de la victime. Asta le e meseria.
Nu țin morțiș să iau apărarea unui confrate inginer. Eu însă am citit altfel acest articol al prodecanului Pleter. Nu spune nicăieri, și nici nu se înțelege, că ROMATSA nu poate greși. Pleter se referă strict la accidentul din Apuseni, enunțînd cîteva reguli. Oricît de cinic pare ceea ce spune el, astea-s regulile. Pilotul și-a asumat ieșirea dintr-un regim de zbor controlat într-unul liber, așadar a trecut în alt cadru procedural.
Asta am inteles si eu, E important in masura in care se creeaza precedent.
El spune a face această declaraţie pentru a lua „atitudine fata de „culpabilizarea ROMATSA in criza accidentului aviatic din Muntii Apuseni”. Apoi, în declaraţia lui îl culpabilizează pe pilot. Din ce spune, reiese că pilotul e vinovat. Dar, o culpă nu exclude pe alta. Dacă pilotul e vinovat pentru prăbuşirea avionului (a luat decizia de a zbura fără să ţină cont de factorii meteo), asta nu înseamnă că ROMATSA şi restul sunt excluşi de vină.
Oricât ar părea de ştiinţifică expunerea lui, deşi îmi este greu să-mi închipui cum poţi să mai faci o întoarcere la 180 de grade, e o buclă care variază în funcţie de dimensiunile avionului şi de condiţiile de zbor, din experienţă proprie, după ratarea aterizării, pentru a ajunge în acelaşi punct, un Boeing 747 a avut nevoie de 25-30 de minute, deci cum poţi să mai faci această manevră când tocmai că nu mai poţi să o faci, pilotul a încercat să scape de givraj ieşind din zona cu pricina, singura soluţie era deci să coboare, să iasă din frontul atmosferic ce cauza givrajul, teoretic acesta nu poate fi decât în joc, căci altfel, dacă te întorci la 180 de grade, rămâi tot în zona de givraj, în fine, zic oricât ar părea de teoretică, declaraţia lui sună strident (ştiu că „sună” nu e un argument), e o declaraţie pripită, de ce nu aşteaptă un raport final?, parcă vrea cu tot dinadinsul ca vina pentru accident să poată fi localizată cu precizie doar în seama pilotului iar ROMATSA să fie cristal . Nu ştiu. Aş mi se pare.
Nu sunt jurnalist, dar am dat pe un search pe google după publicaţiile „conferenţiar doctorului Octavian Thor Pleter” şi încă nu m-am dumirit. Nici măcar nu CV n-am găsit. Poate nu sunt eu de meserie. Nu ştiu.
Nici eu nu-l cunosc pe Pleter, e prima oaă cînd aud de el. Deci n-am parti pris pe partea asta. Pe de altă parte, la fel ca tine am avut și eu impresia că intervenția lui „sună” într-un anumit fel. Cumva disperat-îngrijorat. O fi avînd omul motive să se teamă de ce se va întîmpla cu ROMATSA. Nu știu. Am încercat să judec numai după ceea ce mi-a spus creierul, citind articolul. Creier de diletant în ale aviației.
Si B n-are prima variantă a raportului? Aicea se vede rolul A3, care a început campania de învinovățire a STS de a doua zi, propagandă perfectă, nu te plictiseai. Ăsta a fost firul roșu plus calitatea excepțională a SMURD. Niște eroi ai zilelor noastre, ajutați de niște săteni.
Chiar înainte de accident am văzut un documentar cu un salvamontist care spunea că şansele de supravieţuire iarna scad de la o oră la alta.
În plus, Ponta chiar avea experienţă în cazuri implicând oameni care cad de la înălţime, de exemplu, cel al procurorului Panait.