Acum, cand vestul a descoperit ca imparatul este gol (a se citi ca are datorii nesustenabile), ies la iveala adevaratele fete civilizate ale fiecaruia.
Inca nu pot sa uit plecarea de la kw cand, pe o mare agitata, asteptam cu totii mica ambarcatiune care sa ne va duce pe nep, vaporul cel mai mare din formatie, singurul dotat cu helio-punte si suficient de stabil pentru a pemite aterizarea elicopterului in ziua aceea. Eram vreo 15 cei care asteptam transferul. Barca putea lua odata numai 4 oameni. Trebuiau facute 4 curse. Cand barca s-a apropriat de noi, am simtit un cot in coaste; precipitat si-a facut loc capitanul. Dorea sa plece cu primul transport. Ii disparusera zambetul calm si atitudinea relaxata. Omul vroia sa ajunga mai repede acasa, chiar daca pentru asta trebuia sa imparta cu generozitate coate pentru a se baga in fata.
Acesta este un exemplu banal de metamorfoza in situatii mai mult sau mai putin critice a unor oameni care in situatii “normale” inspira incredere si control a situatiei.
La nivel de tara putem vedea aceste lucruri in Europa. Cei care pana ieri cunosteau o crestere constanta a nivelului de trai au aflat ca exista si caderi economice; au aflat ca stilul de viata mult prea costisitor fata de cat produc a dus la indatorari serioase care cu greu pot fi achitate. Politicienii, in imposibilitatea de a atrage simpatia maselor prin bunastare sociala, locuri de munca si perspectiva unui viitor sigur, au scos din maneca un as oarecum uitat mai bine de 65 de ani: nationalismul.
Exista deosebiri de esenta intre nationalismul de acum 65 de ani si germenii nationalismului care rasare acum in Olanda, Spania, Italia, Ungaria, Belgia, Marea Britanie, Franta si Germania. In trecut nationalismul insemna dragostea de tara, de pamant. Insemna respectarea si promovarea istoriei si a culturii nationale. Cautam lucruri care sa ne apropie, ne cautam si ne iubeam semenii. Raportarea la exterior se facea exclusiv prin prisma impartasirii acestor valori; inferioritatea strainilor era masurata functie de gradul lor de integrare in ceea ce era considerat “autohton”, autentic.
Din aceste motive nationalismul european se baza pe 2 idei principale:
– Sentimentul de identitate nationala;
– Sentimentul de proprietate (tara asta este a noastra, din mosi stramosi).
Ulterior haina nationalista a inglobat si sentimentul imperialist al celor care istoric ocupasera mai multe teritorii in trecut (Germania, Marea Britanie, Franta, Olanda). Asa a inceput, la numai 20 de ani de la primul, cel de-al doilea razboi mondial.
Odata cu anii ’60, cand diferentele economice dintre est si vest se accentueaza, incepe o migratie consistenta catre miracolul capitalismului european. Primele generatii de emigranti au avut de infruntat discriminari puternice. Abia copiii lor au reusit sa estompeze sentimentele de superioritate ale “gazdelor” si sa fie acceptati ca egali in societatile in care se nascusera. La acest lucru a contribuit masiv si bunastarea generata de mana de lucru ieftina adusa de parintilor lor.
Acceptarea noului fond genetic, a noilor culturi si traditii a insemnat si diminuarea sentimentului de identitate nationala. De exemplu in Paris, in perioada vacantei de vara, se zice ca nu mai exista francezi. Raman numai emigrantii care isi permit vacanta numai atunci cand pot fi inlocuiti la locul de munca.
Nu pot uita vara acestui an cand, pentru scurta vreme, a trebuit sa fac naveta cu trenul regional intre Paris si Massy. Dimineata eram singurul alb din tren; in rest numai persoane provenite din fostele colonii franceze din Africa. Toti citeau coranul inainte de a incepe ziua de munca la 08:30.
Nu a trecut mult pana cand minoritatile organizate ad-hoc au inceput sa lupte pentru recunoasterea si respectarea traditiilor proprii. Pentru a fi “political correct” sau pentru a respecta “Liberté, Égalité, Fraternité”, tarile gazda au inceput sa faca concesii pentru a veni in intampinarea acestor doleante.
Lucruri castigate in jurul anilor ’80-’90 incep sa dispara din nou. Criza economica (si mai nou morala) a fost tragaciul care a declansat ascensiunea nationalismului in viata politica a Olandei, Frantei, Belgiei, Spaniei si Ungariei. Mai voalat sau nu, semnale incipiente dau si Germania si Marea Britanie.
Anul 2012 inseamna alegeri electorale in majoritatea tarilor europene. Mesajele potentialilor castigatori sunt destul de asemanatoare: “Tara noastra merge prost din cauza emigrantilor care au venit sa profite de generoasa noastra asistenta sociala. Cei care muncesc ne priveaza cetatenii de locuri de munca si fac ca salariile sa scada”.
In Franta si Marea Britanie accetul se pune pe combaterea actelor anti-sociale. Se promozeaza selectiv in presa cazuri reprobabile stereotipe care reusesc sa stigmatizeze un popor din cauza a putini.
Acesta este noul nationalism al secolului XXI. In loc sa ii cautam pe cei asemenea noua, ii vanam pe cei diferiti. Tot ce este negativ in sociatatea din care facem parte este cauzat de elemente alogene. Stergem cu buretele perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial si uitam ca imigrantii au adus cel putin 20-30 de ani de huzur pentru tarile a caror populatie a dorit sa munceasca mai putin si sa fie platita mai bine.
Acest mesaj politic atat de absurd este imbratisat cu entuzism de mase; nimanui nu ii place sa isi asume vina pentru greselile comise. Cuiva care ar constientiza si contabiliza contributia imigratilor la recontructia si bunastarea Europei de Vest, noul nationalism european i s-ar parea ipocrit, pe alocuri cvasi-sinucidal (doar nu vor incepe vesticii sa isi care singuri gunoiul, sa isi munceasca singuri pamantul sau sa devina mineri).
Nationalismul secolului XXI a fost adus de politicieni. Poate unii dintre ei au sperat ca aceasta este numai o solutie temporara, pana trece criza. Insa ideile se aprind usor si se sting repede. Cine seamana vant, culege furtuna. Ceea ce se naste acum in Europa se va amplifica si poate avea rezultate dezastruoase in viitorul apropriat.
Cum scria un amic de-al meu, traim vremuri istorice. Am trait un pic in comunism, am vazut ce poate face capitalismul, am senzatia ca ma indrept catre un nou razboi mondial. Mi-ar place sa ii supravietuiesc ca sa pot vedea cum incepe reconstructia.
@ Florina
Interesant. Sper sa fie asta primul pas in regasirea demnitatii noastre in UE. Multi pasi insa raman de facut …
@adrian, ne-ați demascat, zău așa! V-ați prins imediat, citind printre rânduri, că ne-am adunat aici numai antidentiști. (tot Seinfeld)
uite-o veste minunată ce la sfîrşit de an se-arată
http://www.econtext.ro/eveniment–2/social/veste-…
@El Cucui, @acspot. Nu m-ati convins. Ce explica nebunia de-atunci, s-ar putea reedita acum. Altfel. Doar ca fara evrei pe post de victime, ci cu imigranti din est si lumea atreia.
Oare daca am mai avea acum monopolul unui etnii (evreii, hai nu va jenati!) ce masuri ati preconiza?
Nu de alta, dar daca tot ati zis ca nationalismul ala era mai bun, desi s-a soldat cu un dezastru, si asta de-acum e mai rau, sa stim si noi, ce holocaust impotriva saracilor se coace in noile incubatoare?
Reformulez: sa stim si noi cine vor fi noii sacrificati, daca noul nationalism e mai rau.
Asa, si acum sa vedem cine va purta noul razboi mondial? De partea cui vor fi imigrantii romani si bulgari in treaba asta? Dar aia chinezi sau brazilieni sau pakistanezi sau africani?
Nici chinezii nu sunt cred că sunt prea siguri pe planul lor pe următoarele decenii, cu atât mai mult noi vorbim de probabilități, pentru fenomene atât de ample.
Un lucru este sigur, spre deosebire de alții, au un plan, și acesta este un lucru pozitiv, rațional. Nouă ne este foarte greu să înțelegem tipul de afacerist care ascultă de ordinele partidului comunist.
Domnule Isaila,
Se poate sa aveti dreptate. Pana la urma cineva trebuie sa si munceasca, nu!? Epurarile nationale vor mari, cel putin temporar, monopolul productiei Chinei.
Conflictul din Marea Chinei asupra rezervelor mari de petrol estimate in zona au aratat ca SUA nu si-au respectat angajamentele fata de Filipine in a-i furniza armament si training in utilizarea acestuia. Inseamna ca nu isi permit sa creasca tensiunele cu China, ceea ce vine in sprijinul afirmatiilor dumneavoastra.
Ce nu inteleg ff bine este criza de pe piata imobiliara a Chinei unde preturile au scazut cu cca. 40%. Este oare o stire falsa?
In fine, mi-ar place sa vad mai multe investitii chinezesti in RO, si nu numai pe partea de dezvoltare a infrastructurii de distributie a marfii.
@acspot
China își duce ușurel și precaut consumul în sus. Eu am convingerea că actuala criză este condusă de la Beijing. China diferă esențial de fostele colonii, nu numai prin extraoridinara atratractivitate pentru investiții, ci și prin faptul că astăzi are capital național chinez. S.U.A a trebuit să stoarcă Europa în două războaie pentru a fi prima deținătoare de capital. Sunt convins că S.U.A. este victimă fără scăpare a Chinei. Se mai poate salva Europa, de aceea „trebuie” amplificate disputele dintre națiunile europene în interesul Chinei. Fiecărei creșteri a colților sărăntocilor naționaliști din Olanda, Franța, Finlanda etc. îi corespunde o relocare de capital în China.
Citit.
Dezintegrarea sistemului politic nu cred ca se va traduce imediat in schimbari sociale si economice. China vrea sa investeasca, sa isi diversifice portofoliul de valuta, sa stimuleze o crestere economica si o dezvoltare prin consum a celorlalti, care sa faca roata sa se invarta acasa la ei.
Brazilia are o economie solida si un consum intern masiv (preturile cresc continuu si brazilianul de rand nu pune nimic la ciorap). Colac peste pupuaza se pare ca au cele mai mari rezerve de petrol din America de Sud, ceea ce reprezinta o putere mai mare de negociere.
A deveni liderul Americii de Sud pare doar o chestiune de timp. Sa fie drenul banilor acumulati in China? De ce nu? Alaturi de Africa, reprezinta una din cele mai bune piete de desfacere in viitor.
Altfel, mai mult naționalism economic nu ar strica. Fie el și european.
acspot, în Falun Gong ne e speranța! 🙂 Ai citit?
Spune-le colegilor tăi că am zis eu așa: Pe lângă cât produce, China nu consumă NIMIC. "Nu prea produce" e o exprimare soft, nu denotă totala convingere. Uriașul excedent bugetar și milioardele adunate la ciorapul Adibas flaușat mă conduc la o afirmație fermă.
Brazilia consumă și va avea debușeu în America Latină. Lucrurile se vor regla în zonă.
ElCucui
exact
cînd vor începe să mănînce şi altceva decît orez şi cîini – de exemplu, paste şi curcani – au încurcat-o! şi ei şi comunismo-capitalismul lor de cumetrie…
🙂
@ ElCucui
Nici nu stii cat ma stimuleaza discutia asta.
Ieri am avut o discutie cu colegii provenind din toata lumea despre China.
Am acuzat lumea occidentala de externalizarea fabricilor in China, India si Brazilia. Aparent aceasta situatia de cvasi-monopol de productie reprezinta o spirala a pozitiei de monopol din care nu exista iesire.
Insa apoi unul dintre noi a zis "stai asa, ca nu e asa!". China depinde masiv, ca sa nu zic exlcusiv, de exporturi. Ei sunt puternici numai in masura in care exista cineva sa le cumpere bunurile. Nu prea exista consum intern, adica roata se invarte exclusiv la stimuri externi.
Nu mai sunt bani in SUA sau UE, China trebuie sa opreasca productia; repornirea acesteia ulterior inseamna costuri uriase (a se vedea industria grea a RO care era eficienta numai cand era in productie maxima).
In acest razboi economic, cand unul pierde, toti pierd. Daca UE s-a ingrasat dezvoltand anornal consumul, la fel a facut si China care a crescut anormal productia.
Unii vor trebui sa renunte la confort, altii sa isi inchida fabricile.
Razboiul asta economic poate avea numai castigatori sau invinsi.
Si da, ai dreptate, un razboi in care sa eliberam forta bruta este greu de crezut. Insa traditia noastra europeana de a ne gonfla mereu muschii de dragul unui principiu presupune mult neprevazut.
Criza de supraproducție nu va înceta decât atunci când China va începe să consume. Deocamdată doar produce. În neștire!
Revenind la temă, acspot, vroiam să aduc un amendament la ultima frază din articolul tău. Eu o văd așa:
Am văzut ce poate face Capitalismul dacă și-a relocat locurile de muncă în Comunism, altfel spus, a introdus bunuri în economia de piață produse în economii neconcurențiale bazate pe exploatarea omului de către partid, declanșând prin asta o mare criză de supraproducție.
"Războiul mondial" nu poate fi decât economic. Ori colaborarea cu regimul comunist încetează și ar fi "război", ori China devine economie de piață s-ar numi doar "revoluție". Mai degrabă va fi "revoluție". Sunt semne:
http://ro.clearharmony.net/articles/201108/2323.h…
@ ElCucui
Ma bucur mult sa vad raspunsul tau pentru adrian. Mai nuantat, mai plastic, reuseste sa explice si mai bine mesajul meu. Multumesc.
@ Adrian
Ma tem ca ne-am facut intelesi gresit. Nationalismul extrem nu cred ca este benefic nicicand. Eu doar exprimam un fenomen incipient actual.
Repulsia multora pentru orice forma de nationalism, fie el si moderat (adica o inofensiva forma de patriotism daca vrei), se datoreaza solutiei finale.
Asa cum incerca sa iti explice ElCucui si cum te poti documenta si tu (exista materiale bune pe acest website in acest sens) vei vedea ce a determinat escaladarea si actiunile ulterioare ale social-nationalismului in Europa in perioada interbelica. Pe scurt, social-nationalismul a fost amplificat si dus la extrem de conditiile economice precare si concentrarea resurselor financiare si a elitelor culturale in randurile unei anumite etnii.
Monopolul unei etnii / nationalitati in prezent nu mai exista, insa avem dificultati economice si nationalism (subiectiv)incipient, adica incubatorul din cel de-al doilea razboi mondial.
@adrian, unde am zis eu că e de preferat în vreun fel șovinismul? Căci la șovinism vă referiți cu cârligele și gazele? Articolul vorbea doar de ceva tendințe de naționalism pe care eu încercam să le pun pe criterii economice. Ca de ex. măsurile guvernului socialist Zapatero împotriva muncitorilor din România. Sau constatam că există o discriminare între creiere și brațe de străin. Alte alea, departe de naționalismul extrem al lui Hitler.
Dvs, vă revoltați cam ca doamna Seinfeld când a aflat că fiul ei, Jerry, s-a pupat cu una la film, la "Lista lui Schindler". Noi "ne pupam" pe alte capitole aici.
@El Cucui: nu ma convingeti. Adica un nationalism cu victime cu studii, gazate si puse-n carlige, e de preferat unuia care se apara de "prosti" prin mijloace (inca) pasnice? Interesant!
naţionalismul ca naţionalismul…
dar comunismul va mai fascina încă!
(deoarece comunismul este un creştinism fără Christos. aşa că altul e opiumul popoarelor, coreean de exemplu)
Și te mai trag și în jos la salariu:
http://www.adevarul.ro/financiar/Cum_scad_salarii…
adrian, diferența dintre naționalismul de acum 65 de ani și cel de acum apare la nivel de statut social al străinilor-țintă din cele două epoci. Dacă acum 65 de ani evreii penetraseră comerțul, mediul bancar, media, medicina și farmaceutica, știința, showbizul, grosul noilor străini a monopolizat munca de jos și mediul infracțional. Creierele drenate timp de 65 de ani nu au mai fost o apăsare pentru nimeni, au adus plusvaloare și au fost asimilate prin politici fățișe. Revoluția tehnologică a avut și va avea nevoie în continuare de ele. Problema e că locurile la munca de jos s-au relocat în Vietnam dar vietnamezii vin în continuare să le ocupe pe cele puține rămase în Vest. Generic spus "Vietnam". Altfel spus, nu-și mai găsesc de lucru proștii lor, proștii nativi. Nu întotdeauna la fel de harnici și modești ca proștii veniți. Generic spus "proști". Mă refer la repetenți. Și cum repetenții votează, este normal să avem un nou val de naționalism. Mai nasol este că acum 65 de ani, ura a fost indusă subiectiv, doar prostia îi oprea pe nemții repetenți să se afirme în domeniile în care străluceau evreii instruiți, astăzi repetenții nativi suferă din condiții obiective. Și de aici temele se înmulțesc și se bifurcă. 🙂
acspot
mersi de raspuns; nu e asa de greu de facut diferenta intre stinga si dreapta; uite:
– occidentalii isi datoreaza traiul bun emigrantilor (discriminati, dispretuiti, exploatati si acum gasiti buni de tapi ispasitori de catre lenesii si imbatrinitii rasisti albi) – probabil lumea ar fi fost mult mai buna si mai curata fara ipod-uri, avioane, automobile, frigidere, calculatoare, hollywood, medicamente sau operatii (scumpe) americane (in principiu, practic cam orice obiect sau serviciu care vi se pare strict necesar) – cam toate inventii muncite si perfectionate de imbuibatii occidentali (care nu sint in stare sa-si duca nici gunoiul)
– occidentalii au descoperit cu surprindere ca exista si caderi economice, ca mult laudatul lor capitalism nu poate tine la infinit cresterea economica – spre deosebire probabil de realistii antreprenori si economisti romani, albanezi sau kazahi care au ales, in spirit tao si pentru o mai buna armonie cu natura, sa imbratiseze caderea economica
– diferentele economice intre tarile dezvoltate si cele din lumea a treia s-au marit, tarile occidentale au exploatat fara scrupule si au secat resursele materiale si umane ale tarilor din lumea a treia (tiermondism) – de ce naiba emigreaza toti in vest sa se lase exploatati de mcdonalds pina si in timpul binemeritatelor vacante de vara? de ce americanii albi, grasi, prosti si imperialisti au cele mai putine zile de vacanta pe an?
ma opresc aici cu exemplele pt a nu ocupa prea mult spatiu; toate acestea sint teme si falsificari ale istoriei si realitatii tipic stingiste
– stigmatizarea unui popor din pricina a putini – englezii ii dispretuiesc pe francezi, nemtii pe italieni, ungurii pe romani si romanii pe toti cei de mai sus; cei din satul bunicului meu ii dispretuiesc si ii banuiesc de fel de fel de porniri nelalocul lor pe cei din satul de peste deal, etc; acestea sint porniri umane care au existat dintotdeauna; decretarea unei societati multiculturale si corecte politic nu le va putea anula; nu ne avem si nu ne vom avea ca frati niciodata pentru ca ne invidiem si ne dispretuim unii pe altii, indiferent de lege sau sistem politic
pe de alta parte insa, toate aceste porniri nu sint nici pe departe egale cu fascismul – iti reamintesc ca fascismul a aparut doar in sec xx si nici atunci nu toate natiile au fost fasciste; fascism este cind unii oameni conform legii nu sint egali cu restul in fata statului, cind statul poate dispune de viata si proprietatea unora dintre oameni – ei bine, oricit ti-ar fi de neplacut, in zilele noastre ideologia islamista predica si practica tocmai aceste lucruri; nu inegalitatea de venituri, nu discriminarea sau dispretul de care au parte in occident ii face sa se arunce in aer, ci ideologia; intr-un singur punct iti dau dreptate – sintem in anii 30 si, ca si atunci, dusmanul e identificat gresit – dusmanul nu e nici de data asta capitalismul imbuibat, ci amestecul exploziv de socialism, islamism si incitare anarhist-revolutionara
acspot, erau întrebări cu răspuns indus, dar mă bucur că suntem de acord.
Noul nationalism? Cmon, bine ca era bun ala de acum 65 de ani, care-i punea pe evrei in frigare si a produs al doilea razbel mondial. Sa nu-mi spuneti ca patriotii de ieri, aia iubitori de semeni si de proprietate, aveau boala numai pe evreii cei rai si urati, nu si pe grecoteii cu nas subtire sau pe bulgaroii cu ceafa groasa. Bine ca erau Hitler si Horthy iubitori de minoritati.
Articolul nu e stangist, e doar prost.
@ Cucui
Ne-am departat un pic de subiect in ultimele interventii, insa intrebarea ta concreta ma ajuta sa revenim de unde am plecat.
Da, situatia aceasta de a promova negativ romanii in Europa si in acelasi timp a-i folosi bucuros de afacerea facuta este ipocrit si cu precadere in folosul angajatorului. Nu este nevoie de analize adanci pentru a intelege asta.
Criza financiara a dus la contractarea cererii de bunuri si servicii, respectiv la o criza pe piata fortei de munca. Multi someri, putine locuri de munca si mai prost platite. Puterea este exclusiv in mana angajatorului care selecteaza ceea ce este mai bun pentru el din plaja extrem de larga de amatori sa munceasca. Saracii, obisnuiti cu greul, vor fi mereu dispusi sa munceasca mai mult pe bani mai putini.
Aceasta situatie care se incadreaza perfect in legile capitalismului, unde cererea este reglata de oferta, nu convine cetateanului de rand aflat mereu sub o presiune crescanda.
Vin alegerile. Politicienii au nevoie de voturi. Nu pot promite mai multe locuri de munca, nici salarii mai mari. Nici macar perspectiva unui viitor mai bun. Cu ce sa atraga electoratul? Arata cu degetul presupusi vinovati si propun pedepsirea acestora pentru ca cei multi, care vor sa munceasca mai putin si sa fie platiti mai bine la ei acasa, aduc voturi, nu angajatorii.
Si uite asa nationalismul de complezenta apare mai mult sau mai putin voalat, lovind nu atat de mult in interesele angajatorilor (mereu vor fi oameni suficient de disperati sa munceasca pe bani putini, cu riscul ca in schimb sa primeasca un scuipat pe obraz), ci interesele imigrantilor care pot aduce bunastare societatii. Gradul acestora de disconfort creste si in curand cei care isi vor permite sa se intoarca acasa, o vor face.
As vrea sa vad semnele unei infrastructuri care poate absorbi aceasta forta colosala de oameni cu studii si calificari variate, insa dornici sa munceasca acasa printre semeni.
Apropo de Balcani cred ca suntem singurul popor balcanic care isi dispretuieste originea.Grecii,albanezii,sirbii sunt foarte mandri de ceea ce sunt. Si nu sunt putin lucru.
Eu cred ca perceptia celorlalti despre noi tine si de nivelul de cultura al celui care ne priveste.In general oamenii mai putin instruiti au tendinta de a arunca vina asupra strainilor pentru toate necazurile societatii lor.Nu stiu prea multe despre vestici dar aici in Grecia unde traiesc eu oamenii ne vad ca un popor ortodox cu bunele si cu relele noastre.In general in discutiile pe care le-am avut cu ei cautam punctele comune:ortodoxia,europenismul,rasa alba. Scoala romaneasca e inca bine apreciata, multi doctori greci au studiat in Romania, si mai multi greci ne-au vizitat tara inainte si dupa revolutie.Intr-un fel greseala noastra este ca incercam sa ne raportam tot timpul la extremul occident si sa privim Balcanii ca pe un munte de rahat urat mirositor de care e bine sa ne tinem deoparte.Poti performa insa si fara a fi occidental, Coreea de Sud si Japonia sunt exemple bune.
acspot, am făcut în 2007 un tur de forță în șapte fabrici elvețiene de food. Nu mi-am ascuns uimirea față de procentul mare de muncitori tamil în zonele în care se lucra cu mâna. Ghida mea mi-a spus că se integrează foarte bine, sunt foarte muncitori și disciplinați. Ca paranteză, mi-a chemat și doi români, muncitori-model într-o fabrică de salate, care munceau la sere. Foarte bine văzuți și plătiți, populari în toată fabrica. Ajuns la hotel, în prima seară, abia am mai avut puterea să deschid televizorul. Jumate din jurnal era despre infractorii tamil care fură jaguaruri și le trimit acasă cu containerul, fraudează bancomate, jefuiesc bătrâni în îngrire etc.
Nu crezi că dublul discurs convine mai ales angajatorilor?
Și Be, nu crezi că imaginea negativă ni se trage și din cauză că suntem ultimii veniți la cârcă în Europa?
Eu nu cred că suntem mai răi decât alți săraci care caută o viață mai bună în occident. Atenție, în Elveția nu am văzut o singură știre cu români în 5 zile. Cu tamil too much!
@ ElCucui
Este foarte greu sa afli adevarul prin prisma unor experiente personale punctuale.
Ca tendinta generala, imediat dupa '89, eram priviti cu simpatie si mila in acelasi timp; eram victimele dictaturii. Ni se ofereau portocale si Coca-Cola.
Usor, usor, dupa aplicatii si cozi lungi pentru VISA catre oricunde, romanii au incetat sa mai reprezinte ceva exotic. Toti cei care au plecat erau calificati si sanatosi, tractoare care ar fi tras din greu pentru tara, daca li s-ar fi oferit ocazia.
Ulterior, dupa 2005, si masiv dupa 2007, cand granitele au fost deschise, ambasadorii milei au preluat stindardul. Cum lumea uita repede trecut si traieste intr-un prezent continuu, romanii acum au cu totul alta imagine. Cum raul va fi mult mai mult promovat decat binele (vezi orice curs de vanzari sau de service client), nu conteaza cati romani buni exista in afara. Vor fi mereu promovati cei rai. Anul electoral 2012 nu face decat sa amplifice aceasta stare de lucruri.
Am lucrat cu multe nationalitati, oameni normali / medi ca pregatire si cultura. Toti europenii, inclusiv esticii, pun semnul egal intre cresit, furat, acte anti-sociale si Romania ca tara.
Evident ca avem olimpici, ca avem oameni care fac impresie buna in afara, etc. Avem un sistem medical dentar la acelasi standarde cu cei "civilizati", insa mult mai ieftin, adica foarte atractiv. Turismul dentar in RO nu mai este ceva exotic.
Insa perceptia generala nu este buna. Disocierea de alte etnii nu ajuta la nimic. Apartinem aceleasi nationalitati cu totii. Pentru ca nu am inteles asta, in curand acest lucru ne va afecta pe toti: mai mult sau mai putin explicit vom fi izolati de Europa ca un element negativ nativ.
In continuare olimpicii vor pleca, ca si cei buni de tras la jug. Tarile care vor sa creasca au nevoie de calificati, insa si de forta bruta.
Salvarea noastra colectiva, ca natie, nu poate veni decat din interior. va trebui noi sa facem primii o selectie a celor care pleaca din tara prin incurajarea oamenilor de valoare si a minoritatilor sa dezvolte tara.
Eu nu am abandonat sa cred ca exista solutii.
O sa revin cu alt articol pe aceasta tema. Nu este ceva despre care imi place sa vorbesc. Sunt lucruri care ma urmaresc pe unde merg. As vrea atat de mult sa am o imagine deformata asupra realitatii …
Despre italieni, vezi ideile de mai sus. Tractoarele sunt bune si dorite; ostracizarea lor le face mai performante si mai ieftine. Politica noastra externa ca sistem de protectie al diasporei nu exista.
Eu nu înțeleg cum italienii pot avea o părere atât de proastă despre "românii" care fură și violează și în același timp angajează români la greu ca să aibe grijă de bătrânii din familie și de propriii-i copii. Deci care e părerea generală a italienilor despre români?
@acspot, eu am doi veri comandanți un coleg de bancă șef-mecanic, alt coleg din siajul licean comandant, toți angajați la firme străine. Norvegienii și polonezii din subordinea lor sunt chiar uimiți de progresele rapide pe care le-a înregistrat România după 45 de ani de comunism și unii dintre ei și-au reparat danturile la stomatologi români. Foarte apreciați pentru manualitatea lor. "Au labă" cum se zice în argou medical.
Altfel, da, frica băștinașilor față de cei care nu vorbesc aceeași limbă și/sau nu se roagă la aceeași zei dar vor cotă din bogăție s-a manifestat de când e lumea și a îmbrăcat forme chiar mai agresive decât astăzi.
La un metru nouăzeci și…
Poate asta și de unde sunt eu blond cu ochi albaștri. Un exemplar superb, ce mai!
Eu le dau decât un sfat celor care vor să plece. Nu vă mai duceți, frate, să lucrați ca faianțari, căpșunari, șomeri sau hoți! Mergeți ca doctori sau ingineri și o să vedeți ce bine sunteți primiți. Sau mergeți ca mine, turist sau businessman și o să fiți primiți și în casă, așezați și la masă. Parol!
@ Florina
Ma bucur mult doamna. Sper ca acest lucru se intampla de curand.
Eu am invatat ceva noua despre cum se vede tara mea printre straini acum mai bine de 3 ani:
http://acspot.ro/2008/04/16/romania-vazuta-prin-o…
ACSPOT are mai multa dreptate decat am vrea noi sa aiba.
Mai ales la aspectul radacinilor noului tip de nationalism.
Intr'adevar ce se naste acum are drept motivatie fundamentala aceeleasi lipsuri ce au generat violentele irationale si in urma cu 100 de ani.
Iar pe aceeasi motivatie profunda se pot broda orice alte pretexte de suprafata.
"Nationalismul" este unul la fel de bun ca oricare altul.
Poate mai bun chiar.
Ca o eventuala victima ar fi get/beget bastinoasa locala, pe trei generatii deja, se duce in derizoriu instantaneu la intrebarea : "Bine,bine, da' inainte de cele trei generatii ????"
Nici nu stiu daca ii putem spune "nationalism" dar ca lucrurile capata o perspectiva deloc linistitoare cred ca e adevarat.
Accesati si Daily Express printre altele, sa vedeti ce mai e si pe acolo, de curiozitate.
@ Mih
Scriam mai demult intr-un articol mai vechi ce poate fi regasit la adresa: http://acspot.ro/2011/11/04/jurnal-de-bord-7/
Citez:
"Criza de timp si setea de lectura m-au tinut insa departe de jurnal. Nu am apucat sa scriu nimic despre discutia avuta in holul hotelului din Havana cu C., reprezentantul guvernului cubanez, un fidel al lui Fidel Castro, pe marginea alegerilor dure pe care Cuba va trebui sa le faca in curand, atunci cand rezervele estimate de petrol se vor confirma. Despre cum anticipez ca emargoul impus de SUA Cubei va disparea miraculos, iar vechii dusmani vor dori sa ofere McDonalds si Coca-Cola contra petrol ieftin si despre posibilele oferte de corupere ale guvernului local in vederea obtinerii unor drepturi exclusive de exploatare / import a petrolului aflat vis-a-vis de Florida.
Nici macar nu m-am laudat cum l-am sedus pe C. si cum sper ca l-am determinat sa scrie un raport favorabil despre mine atunci cand i-am povestit experienta tarii mele, sedusa de maretul Occident si ramasa acum fara mijloace de productie si golita de resurse naturale, insa populata de numeroase hiper-marketuri care colecteaza putinii banii rulati local.
La un moment dat am scris in avion pe un caiet despre cel mai interesant punct al acestei discutii pentru mine, respectiv complexul de superioritate al interlocutorului meu fata de populatia de culoare locala, element nativ si integrat perfect in mozaicul uman cubanez. Descendent direct din spanioli, C. s-a grabit sa imi faca cunoscuta descendenta sa europeana; putinele idei exprimate pe marginea diferentei de viziune sociala si politica intre populatia de culoare cubaneza si descendentii spanioli locali m-au ajutat sa fac pasi inainte in a intelege originea discriminarii. Acest fenomen nu este unul spontan, declansat de diferente culturale, sociale sau economice recente ci dimpotriva, are la baza traditii culturale adanci si se transmite generatie dupa generatie, fiind extrem de greu de eradicat. Nu am apucat sa public insa aceste randuri niciodata."
Am incheiat citatul.
Politicienii au aprins ceea ce probabil a existat mereu latent in Europa. Trebuie sa ne amintim ca aproape toate tarile de pe batranul continent au fost o mare putere candva si i-au tratat pe restul ca supusi.
Insa trebuie remarcat ca au facut acest demers in scopul absolvirii vinei unui management defecutos si a unui stil de viata mult peste posibilitati.
Daca a fi de dreapta inseamna nega evidente economice sau istorice probabil ca nu vreau sa impartasesc aceiasi doctrina.
@ Murfi
Nu imi este usor sa imi sustin punctul de vedere. Asta nu din cauza ca nu am argumente, ci pentru ca argumentele nu plac nimanui, mai ales mie.
A crede ca Europa simte diferit fata de imigranti functie de religie este partial adevarat. Acest sentiment este generat de cei care pentru a se proteja in inchid urechile si nu urmaresc stirile legate de atitudine extremiste de peste tot. Nu o data am intrebat romani stabiliti in Olanda sau Franta daca sunt probleme. Pe vremea cand era suficient sa iti arati pasaportul de RO ca sa ajungi in puscarie, ei declarau ca niciodata nu au avut probleme, ci numai "tiganii" sunt antipatici.
Ne place sau nu, de dreapta sau de stanga, toti avem acelasi pasaport, dar mai ales aceiasi imagine in Europa. Cine crede altfel trebuie doar sa calatoreasca mai mult ca sa simta pe pielea lui realitatea. Etnia nu reprezinta nimic pentru lumea larga, ci numai tara de provenienta.
Fie ca puteti crede sau nu, pana si polonezii cred ca in RO exista numai o etnie, gata numai sa fure si sa vina la cersit. Poate acest lucru m-a intristat cel mai tare: sa trebuiasca sa le explic celor pe care ii credeam colegi de suferinta ca majoritatea romanilor sunt oameni ca si ei, muncitori si cinstiti.
Despre altii: si polonezii au fost invitati sa plece din Marea Britanie acum 2 ani; indienii au creat de asemenea numeroase resentimente printre insulari, acolo unde sunt foarte numerosi.
Despre negrii aficani nu trebuie sa insist prea mult. Trebuie doar o scurta vizita in Marsilia pentru a intelege cat de falsa este aceasta afirmatie.
A tine isonul unei Europe speriata in primul rand de schimbarile demografice suferite si fiasco-ul unui stat social care descurajeaza pe cetateanul de rand sa munceasca pentru un salariu minim in McDonalds cand poate sta acasa primind ajutor de somaj de la stat mi se pare un gest in cel mai bun caz neadecvat.
Ca si noi, cei care ne punem problema suprimarii unui stat asistential, si ei ar trebui sa gandeasca la fel. Nu moscheile sunt cele care creaza probleme, ci posibilitatea de a sta acasa fara a produce ceva si totusi a primi bani de la guvern.
Intre timp va trebui ce inseamna dreapta si stanga. Zilele astea este greu sa stii din ce tabara faci parte.
am cunoscut şi polonezi fericiţi, care credeau altceva despre noi. 😀
Salutare! şi La mulţi Ani! for fun:
http://baricada.wordpress.com/2011/12/27/iliescu-…
http://baricada.wordpress.com/2011/12/27/academia…
"Stergem cu buretele perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial si uitam ca imigrantii au adus cel putin 20-30 de ani de huzur pentru tarile a caror populatie a dorit sa munceasca mai putin si sa fie platita mai bine."
Păi inclusiv emigranții au emigrat ca să muncească mai puțin decât munceau în țara lor și să fie plătiți mai bine. Ceea ce a fost cazul pentru majoritatea dintre ei. Doar nu emigrau ca să se sacrifice de bună voie omului alb, gras, îmbuibat, leneș și degrabă profitoriu de musulmani buni la suflet.
Datorii nesustenabile? Datoriile cred ca sint sustenabile, cu rambursarea e mai greu.. 🙂
In rest, tot ne ameninta diversi cu razboiul mondial, dar uita sa ne spuna intre cine si cine. Eu nu reusesc sa gasesc nicio varianta. Aia cum ca Iranul cu Israelul si de aici Rusia + China cu SUA e ridicola. Pai si unde mai fabricam ipadul? 🙂
Mana de lucru ieftina, imigranta si incurajata de capitalistii profitori sa le creasca "huzurul", cate alte maini de stat degeaba, primitoare de ajutor social sau "lucratoare" pe zona ilegal-interlopa si "purtatoare" de instigare la violenta a adus cu/dupa sine?
A pune atitudinea anti-political correctness doar pe seama discursurilor electorale, este naivitate si/sau manipulare stangista.
alegeri electorale? c'mon, man….
stangst, nestangist, da atentie la scris!
off topic
la Phenian s-a-mpodobit Kim Jong Pomu de sărbători în mausoleu.
clişeistic vorbind, şi eu cred că ne apropiem de războiul dintre ţiganii şi inoplanetanii. țiganii.
Cânele are dreptate, e un articol tipic stingist;
va rog sa observati ca nu protesteaza nimeni in vest impotriva imigrantilor polonezi, indieni sau chinezi; si nici impotriva negrilor africani; singurii care s-au facut remarcati sint musulmanii (indiferent de natie) care propun citeva mici modificari la sloganurile populare prin occident: liberte – dar in supunere fata de allah, egalite si fraternite – insa doar pentru supusi (ma rog, pentru cei de sex masculin; pai unde s-a mai vazut fraternitate intre sexe?) si indiferent de natia de origine;
stinga europeana (avind si dinsa o lunga traditie proprie de redefinire a cuvintelor) este total de acord cu o miscare anticapitalista, colectivista, internationalista (in fapt curat national-socialista) si care ar putea grabi destructurarea mirsavei societati bazate pe interes (interesul pt libertate si proprietate personale); si atunci, atragerea atentiei asupra pericolului islamo-fascist devine, in prezentarea mass-mediei stingiste, extremism de dreapta, nationalism primitiv (cum altfel?), fascism, etc
dar acest conflict nu a aparut in capetele politicienilor populisti si odata cu criza; poate isi aminteste autorul, spre exemplu, cam cind au avut loc atentatele de la londra sau madrid; sau "revoltele" din paris; sau uciderea lui Theo van Gogh; etc
pe de alta parte, acum 100 de ani, titanic era o nava britanica, sub pavilion britanic, cu echipaj britanic; s-au salvat aproximativ 30% dintre pasageri; procentul de britanici salvati este insa cu 10-12% mai mic decit pentru celelalte natii; in principiu, pentru ca britanicii stateau la coada; a ramas celebru indemnul capitanului: be british, boys, be british!
asadar, ce insemna nationalismul acum 100 de ani pentru un infam imperialist britanic?
Luung şi suuubţire articol, oare ce-o căuta aici?! Clişee stîngiste "imigrantii au adus cel putin 20-30 de ani de huzur" laolaltă cu întîmplări întîmplătoare. Ei, şi? Cum arată noul naţionalism?!
Siguranţa din final e înduioşătoare: "am vazut ce poate face capitalismul". Unde? Cînd? Să ne spună şi nouă, să mergem să-l vedem.
Naționalismul clasic era al posesorilor de capital. Păcat că nu s-a realizat o solidaritate europeană, deși au fost câteva ocazii.
Naționalismul european de azi este solidaritatea în jurul unor anumite bogății naționale care oferă baza pentru un timp limitat de lucru productiv. O dată cu imigrația ar trebui să apară o tendință vizibilă de reducere a timpului de lucru individual. Ea nu apare, ba dimpotrivă. Adică muncitorii cred că apără condițiile unei avuții naționale pe care investitorii o scurg spre China și alte țări emergente, aceasta fiind adevărata cauză a sărăcirii. Naționalismul european de azi este o simplă manipulare.