Minciuna unificarii dreptei. Esecul Miscarii Populare. Deruta lui Basescu.

Unificarea dreptei

Dacă dreapta trebuie unificată, atunci înseamnă că avem mai multe partide de dreapta. Din start, cei care vorbesc de unificarea dreptei admit că partidul din care fac ei parte nu e singurul de dreapta și că mai există și alte partide de dreapta. Atunci cînd cineva face o listă cu partide care ar trebui să participe la unificarea dreptei admite implicit că partidele de pe respectiva listă sînt de dreapta. Cînd pui un partid pe lista unificării dreptei îl validezi ca partid de dreapta.

În același timp, principala motivație a unificării dreptei e lupta împotriva USL sau PSD. Se pornește astfel de la premisa, că partidele supuse unificării sînt nu numai de dreapta ci și împotriva USL sau PSD.

Dacă toate partidele suspuse unificării sînt de dreapta și sînt împotriva USL, atunci de ce sînt separate? Ce le separă? De ce avem mai multe partide de dreapta și care sînt împotriva USL sau PSD? Nu le desparte credința în anumite principii, doctrina, nu le desparte poziționarea pe scena politică și atitudinea față de USL/PSD.

Deci, de ce sînt separate? Ca să răspundem la această întrebare, trebuie să vedem cine le-a separat. Cine sînt aceia care au produs această despărțire, inutilă și nejustificată doctrinar și nici din punctul de vedere al poziționării politice.

De ce MRU insistă să aibă un partid propriu, în condițiile în care a dovedit că poate sta alături de Blaga și pedeliști, așa cum s-a întîmplat la alegerile parlamentare din 2012? Ce îl nemulțumește la PDL, partid căruia la un moment dat i s-a adresat cu ”Fiți ungurenii mei”? Doctrinar nu există diferențe, cel puțin MRU nu a vorbit despre astfel de diferențe, iar alianța împotriva USL/PSD dovedește că nici ca poziționare politică nu sînt diferențe între MRU și PDL. Atunci de ce Forța Civică nu fuzionează prin absorbție în PDL, dacă nu doctrina o oprește, dacă nici poziționarea politică anti-USL nu o oprește și nici brandul nu e o problemă, în condițiile în care Forța Civică, de cînd a fost preluată de MRU, nu a participat niciodată la alegeri sub nume și siglă proprii, ba mai mult, este dispusă să fuzioneze cu Mișcarea Populară și să participe sub alt nume decît cel propriu la alegerile europarlamentare?

Dacă Forța Civică vrea unificarea dreptei împotriva USL/PSD și consideră PDL a fi de dreapta și împotriva USL/PSD și nu ține la propriul brand politic, inexistent dealtfel, din moment ce nu a fost niciodată validat în alegeri, atunci trebuie să fuzioneze cu PDL prin absorbție. Deși nu înțeleg de ce există Forța Civică. De ce MRU nu a intrat în PDL? Ba mai mult, de ce a luat oameni din PDL? Care era nemulțumirea față de PDL? Ce s-a schimbat între timp? Nu era PDL partid de dreapta? Nu era împotriva USL/PSD? Era, fiindcă Forța Civică s-a aliat cu PDL la parlamentare, în ARD. De ce nu a fuzionat atunci Forța Civică cu PDL? Și de ce nu fuzionează acum?

Nu știm de ce există Forța Civică. Nu știm de ce MRU nu a intrat în PDL și a ținut să aibă partidul său. Nu doctrina și nu poziționarea politică sînt problema, căci altfel MRU nu ar vorbi de unificarea dreptei împotriva USL/PSD.  Atunci care e motivația existenței acestui partid care refuză să participe sub siglă și nume propriu la alegeri și care e dispus să fuzioneze cu Mișcarea Populară, dar nu cu PDL. De ce? Care e diferența dintre PDL și Mișcarea Populară, în condițiile în care am stabilit că PDL este partid de dreapta și împotriva USL, căci altfel nu l-ar vrea nimeni într-o alianță a dreptei împotriva USL/PSD? În ambele situații, Forța Civică fuzionează cu un partid de dreapta, împotriva USL/PSD și își pierde brandul. Cu toate acestea, Forța Civică refuză să fuzioneze cu PDL. De ce? Ce e la mjiloc? Sînt orgolii? Vrea să fie lider de partid? Vrea să primească la schimb candidatura la prezidențiale? Vrea ceva pentru sine și nu primește? Acesta e motivul pentru care nu acceptă o fuziune prin absorbție în PDL sau pur și simplu refuză să intre în PDL?

De ce neapărat fuziune prin absorbție în PDL? Fiindcă Forța Civică, ca și Mișcarea Populară, nu există ca branduri politice. Sînt partide (mă rog, Mișcarea Populară încă nici măcar nu e partid înregistrat) noi, mici, și care nu au participat niciodată la alegeri, nu au notorietate, nu au tradiție. PDL, în schimb, are 23 de ani de istorie, a participat la toate alegerile post-decembriste, este un brand cu notorietate, are între 15% și 18% în sondaje. Nu poți cere unui partid mare (sau mediu spre mărișor – creșterea PD/PDL peste PNL a fost artificială și s-a datorat strict lui Băsescu), cu zeci de mii de membri, să renunțe la brandul său, la nume, siglă și culori, doar pentru a fuziona cu un partid cu brand zero, cu abia puțin peste o mie de membri cotizanți, cu o istorie de un an, care nu a participat niciodată la alegeri, care nu are notorietate și care nu trece de 3% în sondaje.

Referitor la candidatura la președinție, PDL-ului, ca partid mare, nu i se poate cere să nu aibă candidat la președinție. Dacă ai visuri prezidențiale, atunci intri în PDL și lupți acolo pentru candidatura la prezidențiale. ”Du-te-n colo, vino-ncoace, lasă-mă și nu-mi da pace”, cam așa sună atitudinea lui MRU față de PDL. Nici nu vrea să intre în PDL ca să lupte pentru candidatura la prezidențiale, nici nu vrea ca PDL să aibă propriu la prezidențiale. Vrea să fie candidatul PDL-ului la prezidențiale fără a fi însă în partid. E o pretenție absurdă. Acuz PDL-ul că pune candidat la prezidențiale un membru al partidului și nu mă pune pe mine, din afara partidului? Cît tupeu să am și cît de absurd să fiu ca să am o astfel de pretenție?

Mișcarea Populară

Un eșec mic și trist al lui Băsescu. Penibil de mic și ridicol de trist. Și uite cum Băsescu iese de pe scena politică cu un whimp, nu cu un bang. Dacă Mișcarea Populară fuzionează cu Forța Civică, așa cum au anunțat liderii celor două partide, nu înțeleg de ce și-a mai făcut partid. De ce plecații din PDL și oamenii din jurul lui Băsescu nu au intrat în Forța Civică astă primăvară? Forța Civică era de dreapta și în primăvară, nu s-a schimbat nimic între timp, Forța Civică era împotriva USL/PSD și în primăvară, MRU era prezidențiabil și în primăvară. Din primăvara lui 2013 pînă acum nu s-a schimbat nimic. De ce toți cei care au plecat de la PDL sau au decis să se apuce de politică nu au intrat în Forța Civică și au ținut să-și facă partid?

Mișcarea Populară nu e nici măcar eșecul unei acțiuni. E eșecul unei intenții de acțiune. Au vrut să facă și au eșuat încă de la stadiul de intenție, ceea ce, trebuie să recunoaștem, e o performanță. S-au împiedicat în timp ce voiau, nu în timp ce făceau. Unul vrea să se urce într-un copac. Dar cade nu din copac ci într-o groapă în timp ce se gîndea să se urce în copac. Asta e de istoria politicii românești la capitolul glumițe triste de subsol. Chiar, ce vor scrie liderii PMP în CV la activitatea politică? ”2013 – lider al unei intenții de partid nematerializate. Am vrut să facem un partid și eu eram liderul acelui partid pe care am vrut să-l facem, dar nu l-am mai făcut.”

În același timp, liderii Mișcării Populare vorbesc despre unificarea dreptei, în care unificare ar intre și PDL. Deci PDL e partid de dreapta și e împotriva USL/PSD, acestea fiind, după cum declară protagoniștii, criteriile unificării. Dacă PDL e partid de dreapta și e împotriva USL/PSD, de ce mișcăpopularii au mai plecat din PDL? Sau cei care au intrat acum în politică, de ce n-au intrat în PDL?

Liderii Mișcării Populare trebuie să explice două lucruri:

  1. De ce au plecat din PDL, în condițiile în care PDL e partid de dreapta și e împotriva USL/PSD?
  2. De ce n-au plecat la Forța Civică, partid gata înregistrat, care e de dreapta și e împotriva USL/PSD?
  3. Și, în general, de ce există Partidul Mișcarea Populară? Sau, mai bine zis, de ce era cît pe-aci să existe Partidul Mișcarea Populară?

Mișcarea Populară, ca și unificarea dreptei, e o minciună de prostit proștii. Motivațiile ruperii de PDL nu țin nici de doctrină și nici de poziționarea politică. Sînt motivații personale. Resentimente și frustrări. Nu socialismul PDL-ului și, mai ales, al lui Blaga, era problema. Nu blatul lui Blaga cu USL, nu atitudinea acestuia împăciuitoare și moale față de USL/PSD era problema. Nu. Problema era că Blaga și nu Udrea a cîștigat șefia partidului și că o seamă de pedeliști apropiați de Băsescu nu pupă loc eligibil la europarlamentare. De aceea Macovei și-a scos, în doi timpi și trei mișcări, cu ajutorul scandalului ”coabitarea și procurorii”, ștampila de apropiat al lui Băsescu. Și uite că Macovei poate spera, cu șanse, la un loc eligibil la europarlamentare.

Prin Mișcarea Populară s-a încercat dislocarea lui Blaga, după un scenariu stupid, considerat genial de autorii săi. PDL se speria de Mișcarea Populară și de plecarea lui Băsescu, scădea în sondaje, apoi pedeliștii îl dădeau jos pe Blaga și o puneau pe Udrea. Și Mișcarea Populară se desființa sau fuziona prin absorbție în PDL. De fapt, nici nu se voia transformarea în partid. Simpla intenție ar fi trebuit să sperie PDL-ul și să-i facă pe pedeliști să-l dea jos pe Blaga. Am simțit atunci că asta e strategia și că Băsescu, Udrea și ceilalți pedeliști din jurul lui Băsescu nu vor renunța la PDL și am spus de atunci că Blaga nu mai poate pierde partidul nici înainte, nici după europarlamentare. Nicio clipă nu a existat intenția de a creea cu adevărat un partid politic. A fost o minciună. De aici și impresia de partiduleț făcut pe genunchi cu personaje de mîna a patra spre a șaptea. Piesele grele nu au părăsit PDL, însă și-au trimis șoferii, secretarii și animalele de companie la Mișcarea Populară. Minciuna era următoarea: Mișcarea Populară nu are legătură cu Elena Udrea. Mișcarea Populară e despre ”cei 58% care nu au votat”, e despre ”antipolitică”, e despre ”altfel de politică”, despre ”intelectuali finuți”, despre ”a treia cale” și alte cretinisme pe care nici acum nu-mi vine să cred că niște oameni aparent inteligenți le pot lua în serios, le pot promova sau accepta. Însă aparențele înșală.

Între timp însă PDL a venit cu Predoiu candidat prezidențial. Și aici jocul s-a închis. În mod normal, dacă Mișcarea Populară se voia un nou partid, de dreapta, construit în jurul principiilor și în jurul lui Băsescu, jocul nu ar fi trebuit să se închidă. Însă Mișcarea Populară nu se voia un partid. Se voia o sperietură pentru Blaga pentru a prelua Udrea PDL-ul.

Personal, am sperat că Udrea și ceilalți, aproape jumătate din PDL, vor părăsi PDL-ul și vor veni la Mișcarea Populară. Însă Băsescu și cei din jurul său au considerat că e cazul să prostească proștii. Fiindcă ei au impresia că oamenii sînt proști. Asta fiindcă stau prea mult unii cu alții și au impresia că toată lumea e ca ei. Nu. Lumea, asta adevărată, din afară, nu e plină de proști. Dacă trăiești într-o casă închisă, numai între oglinzi, și ești urît și cocoșat, ai impresia că așa arată specia umană, urîtă și cocoșată. Ieși, nene, afară și ai să vezi că nu e așa.

De ce au ales să mintă? De ce au ales să dea impresia că Mișcarea Populară nu are nicio legătură cu Elena Udrea, cînd e suficient să citești cîteva nume de pemepiști ca să-ți dai seama că Mișcarea Populară e despre Udrea, cînd Mișcarea Populară s-a născut în seara în care Elena Udrea a pierdut alegerile în PDL? De ce au ales să jignească inteligența susținătorilor sau potențialilor susținători?

Fiindcă Mișcarea Populară nu trebuia să existe ca partid. Fiindcă Elena Udrea era ușor de înghițit pe filiera PDL, sau cel puțin așa au considerat ei. Nu și pe filiera Mișcării Populare, care se voia o mișcare antipolitică, cu oameni noi, curați, din afara politicii, cu imagne imaculată. Mișcarea Populară trebuia să scoată ceva procente cu povestea asta stupiduță, să ”se urce pe val”, de altfel, acesta e și motivul pentru care, la un moment dat, într-o dovadă de iresponsabilitate fără absolut nicio scuză, Mișcarea Populară a încercat să folosească occupysmul extremist din piață pentru a cîștiga procente. În momentul în care MP ajungea la 10% și PDL scădea la 12-14%, pedeliștii, se putea negocia încheierea aventurii MP și reîntoarcerea lui Băsescu cu fața spre PDL. Iar Udrea era mai ușor de impus prin PDL, decît printr-un nou partid cu așteptări imaculaționiste setate chiar de creatorii lui. Blaga era dat jos sau accepta o asociere cu Udrea, Boc și Băsescu, și toată lumea era fericită. Mai puțin prostimea prostită de dragul mizelor personale ale protagoniștilor.

Referitor la așteptările nerealiste și imaculaționiste setate de creatorii Mișcării Populare, aceasta este și dovada că Băsescu și cei din jurul lui nu au vrut nicio secundă să facă un nou partid. M-am mirat (e un fel de a spune) de la început că se setează astfel de așteptări, în condițiile în care oricum trebuia să vină jumătate din PDL, cu Udrea în frunte,în noul partid. De ce vorbeau de oameni din afara politicii, de un partid cu totul nou, imaculat, despre cei 58%? Ce se întîmpla cu restul PDL-ului, cu PDL-ul care nu era cu Blaga? Unde se duceau oamenii ăia? Ce se întîmpla cu Elena Udrea? Nimic. Oamenii rămîneau în PDL. Nu au avut nicio secundă intenția să plece. Mișcarea Populară, cu proștii curați în față, cu temele telenovelist cretine, dar bune de păcălit naivii de serviciu, cîștiga ceva procente (mă rog, temele erau prea tîmpite pentru a se cîștiga procente cu ele) și continuarea o știți. Iar dacă Mișcarea Populară se transforma totuși într-un fenomen de entuziasm și mergea foarte bine și Blaga tot nu pica de la conducerea PDL, veneau și șmecherii în Mișcarea Populară, dar abia după ce creștea și se termina impactul ”proștilor curați și intelectuali sau din afara politicii”.

Însă PDL-ul lui Blaga s-a ținut tare iar mișcarea Predoiu a fost mat la Băsescu și Udrea. Care au intrat în vrie  și nu mai știu pe unde să scoată cămășuțele.

PDL-ul lui Blaga

Blaga a cîștigat alegerile din partid acuzînd eroarea de a candida sub alt nume și altă siglă. Bine, că eroarea îi aparține, e cu totul altceva. Decizia îi aparține lui și cînd a luat-o era stăpîn absolut peste PDL, ca și acum. Însă a reușit să-i prostească pe pedeliști (mă rog, nici nu e greu) și să arunce responsabilitatea eșecului catastrofal în neant. Nu a reușit să spună a cui este vina pentru participarea PDL la parlamentare sub altă siglă și alt nume, cine a luat această decizie. Nici nu avea acum, avînd în vedere că el e cel care a luat decizia.

Cred că se împlinesc vreo doi ani sau chiar trei de cînd am scris despre prostia PDL-ului de a-și ascunde numele și sigla. Am zis atunci că singura șansă a PDL să înfigă bine picioarele în pămînt, să stea drept și să-și susțină măsurile luate la guvernare. Însă pedeliștii erau îngroziți de propriile măsuri pe care le-au luat la guvernare, și pe care nu le-au înțeles și acceptat niciodată, și era plin de strategi geniali care au considerat că e cazul să-i prostim pe proști. Hai să ne dăm altceva decît sîntem. Hai să ne ascundem sub alte culori, alte nume, alte sigle. Hai să mințim. Fiindcă lumea e proastă.

Pentru cei care vor spune că lumea e proastă și poate fi mințită, fiindcă uite că USL-ul a cîștigat alegerile și Ponta e un mincinos. Nu. USL-ul nu a cîștigat alegerile dîndu-se altceva decît este. Dacă USL făcea campanie pro-Băsescu sau pro-DNA, pierdea. Fiindcă nu te poți da ceea ce nu ești. Poți minți sau exagera pe chestiuni punctuale, și pe care oricum oamenii nu prea le cred, pe care le considera minciuni acceptabile, uzuale sau chiar necesare (cînd e vorba de nucleul dur – nu asta cere și nucleul dur de la ai noștri, să mintă mai mult ca să cîștige alegerile?). Însă nu s-au ascuns. N-au încercat să pară ceea ce nu sînt. USL și-a jucat rolul său obișnuit și previzibil. A fost autentic în rolul său. Un mitoman care joacă rol de mitoman e autentic.

PDL, în schimb, s-a dezis de sine și de propria guvernare. A încercat să se dea alt partid. Sau alte partide. Nu sîntem noi. Nu sîntem PDL. Ăsta nu e Boc. Eu nu sînt Ioan Oltean. Tu nu ești Videanu. Nope. Sîntem alții. Haideți să ieșim la balcon și să ne dăm Julieta, proștii nu se prind. Fiindcă sînt proști.

Dacă PDL nu s-ar fi dezis de sine însuși și de propria guvernare, ar fi avut un scor bun. Ar fi pierdut, fiindcă după opt ani de guvernare e normal să mai și pierzi, nimeni nu stă veșnic la putere. Azi cîștigi, mîine pierzi, mai stai și în opoziție, mai stai și la guvernare, așa e bine, sănătos, normal și necesar să fie. Dar PDL a ales să mintă și să-și ia de proști susținătorii. rezultatul a fost o înfrîngere catastrofală și cel mai prost al dreptei din toată perioada post-decembristă (PNL și PNȚcd, în 20 mai 1990 au fost votate de mai mulți români decît ARD în 9 decembrie 2012).

Între timp însă, după catastrofa din 2012, identitatea proprie a devenit marea temă cîștigătoare în PDL. Și s-a văzut la alegerile pentru desemnarea prezidențiabilului. Oamenii nu au votat pentru Predoiu. Li se rupe de Predoiu. Au votat fiindcă Predoiu e omul lui Blaga și, mai mult, că Predoiu a venit pe o platformă pedelistă, în timp ce Falcă, contracandidatul său, vine pe o platformă unionistă, în care PDL s-ar topi într-o alianță mai mare.

Oricum, excelentă strategia cu Falcă candidat. N-a făcut decît să-l valideze pe Blaga. Care a fost legitimat a doua oară de partid, de data aceasta la 80%. Și în același spirit de ”hai să-i prostim pe proști cu aparențe și tactici geniale” e și decizia de a o pune pe Simona Crețu (sau cum o cheamă, că e 5 dimineața și n-am chef și timp să dau căutare) să candideze. ”Proștii nu se vor prinde că Falcă candidează din partea lui Udrea. Uite, Udrea și-a pus omul ei, pe fata asta ecologistă pe care ea adus-o în PDL. Falcă e de capul lui. Dacă Falcă pierde, să se facă doar el de rîs. Falcă e un fel de Mișcarea Populară.”

Deruta lui Băsescu

E totală. E Hagi în minutul 85 al meciului cu Slovenia. Aceeași situație. Un fost mare jucător, cel mai mare, ajuns antrenor submediocru, își pierde complet cumpătul.

Lumea încă speră că e o manevră. Regele Gică?  Joacă cu șapte atacanți la disperare, haotic și dezlînat? E o manevră. Știe el ce face. E Gică, e Regele.

Neputința se citește în excesul de epitete la adresa dușmanilor și în inflația de teme de atac. ”Focu’ la ei!” vorba lui nea Hala.

”Băsescu urmărește să-i întărîte pe Antonescu și Ponta unul împotriva celuilalt.” Da. De ce? Ce cîștigă prin asta? Nu asta vor și Ponta și Antonescu? Să ocupe întreg spectrul politic? Să transforme prezidențialele într-un joc în doi? ”Băsescu vrea să lovească în Ponta cu Antonescu.” Da. Și ce rezolvă? Face din Antonescu singurul instrument legitim împotriva lui Ponta?

Băsescu îl validează pe Antonescu. Nu există decît un om capabil să-l învingă pe Ponta, Crin Antonescu. Tocmai și-a anunțat susținătorii că nu are nicio soluție și că nu există candidat la prezidențiale. Deși neputința și lipsa de soluții erau vizibile deja de la momentul anunțului fuziunii dintre Forța Civică și Mișcarea Populară.

Oricum, e tare asta cu manevrele geniale și subtile pe care le face Băsescu și de care se prind toți păcălicii de pe Facebook și nu se prind Ponta, Antonescu și consilierii lui. Toată lumea s-a prins de genialele și fatalele subtilități ale lui Băsescu, mai puțin cei vizați. Ponta și Antonescu nici nu-și dau seama cum sînt manipulați măiastru, deși orice cetățean care a intrat pe Facebook cinci minute, le știe, că sînt scrise de toate lumea. ”Genial, domnule! Ai văzut ce le-o dă? Nici nu-și dau seama ce li se întîmplă. Eu și cu încă 258 000 de comentatori de pe Facebook ne-am dat seama de aceste manevre secrete și subtile care vor să pară una, dar sînt alta. Să vezi ce fețe vor face Ponta și Antonescu peste doi ani, cînd se vor prinde de ce ne-am prins noi, tot facebookul, adineaorea, între o poză cu un citat din Oana Pellea și un share din Aurelian Temișan.”

Poate că Traian Băsescu vrea să fie arbitru între Ponta și Antonescu. Poate vrea să-l sperie pe Ponta și să-l aducă la masa negocierilor. Poate vrea să obțină, în schimbul sprijinului pentru unul dintre cei doi, diverse chestiuni. Aceste lucruri sînt relevante doar pentru interesele pe persoană fizică ale lui Băsescu și a celor din jurul său. Sînt irelevante pentru români. Dacă Băsescu și cei din jurul său vor să arbitreze lupta Ponta – Antonescu și să obțină una-alta în schimb, aceasta e o miză strict personală și de grup, grupuscul sau famiglie.

Poate că Traian Băsescu încearcă să le-o tragă lui Blaga și Predoiu. Însă validarea lui Antonescu nu face parte din metodele acceptabile. Deși, fie vorba între noi, nu face decît să-l valideze pe Blaga. Dacă Băsescu îl consideră frecventabil și acceptabil pe Antonescu, atunci lui Blaga nu i se mai poate reproșa nimic. Pînă acum i s-a reproșat blatul cu USL și o viitoare a predării PDL-ului la picioarele lui Antonescu.

În acest moment, dacă Băsescu îl consideră frecventabil, chiar și cu noduri, pe Antonescu, ”Adio PDL!” din 23 martie nu mai e justificat, decît poate de resentimentele și frustrările personale ale lui Băsescu.

Crin Antonescu este unul dintre cei mai extremiști și periculoși politicieni români, pe partea de politică, geostrategie și psihiatrie. Acest om nu poate fi considerat nici măcar 0.000001% acceptabil sau frecventabil.

Dacă țin minte, în vara 2012, noi am sărit cu lovitura de stat. Noi am zis-o primii (nu noi, Blogary – noi, societatea civilă, proștii de serviciu), nu a venit de la ”garaj” sau de la politicieni. Nu știu de ce am impresia că doar noi, cîțiva proști, chiar am crezut și credem sincer că a fost o tentativă de lovitură de stat. Pentru deștepți, ea nu se mai pune. A fost utilă atunci, în iulie și august 2012, acum nu mai e utilă, deci nu mai există. ”Cum? Domnia sa, domnul Crin Antonescu? Ce lovitură de stat? Cînd? Nu a există așa ceva, domnule! Hai să fim serioși! Cum să dea lovituri de stat prezidențiabilul dreptei, domnul Crin Antonescu?”

Iar faza cu ”înalta trădare” e jenantă. Domne, ulciorul nu merge de atîtea ori la apă. Să fim serioși. Ponta vrea să-l dea jos pe Băsescu și Antonescu îl salvează. Deși Antonescu e cel care ar cîștiga dacă Băsescu ar fi suspendat. Autovictimizarea obosește. A fost folosită prea mult. Nu crede nimeni ”noua lovitură de stat”. Să fim serioși.

Cred că cineva ar trebui să-i întrebe pe Traian Băsescu și Monica Macovei dacă în vara lui 2012 a fost sau nu lovitură de stat și dacă sînt dispuși să-l susțină la prezidențiale pe unul dintre cei doi inițiatori și conducători ai loviturii de stat, Crin Antonescu și Victor Ponta. Bine, Macovei va fi deja cu sacii în căruță la prezidențiale, deci în ceea ce o privește, întrebarea ar trebui să sune așa: ”Dacă PDL va susține în turul II al prezidențialelor, pe Crin Antonescu, cel mai mare dușman al DNA și ANI, și autor al loviturii de stat din 2012, veți protesta și veți demisiona din poziția de europarlamentar al PDL?” Cred că știu și răspunsul: ”Sînt profund indignată, însă prioritatea mea sînt proiectele europene și voi reprezenta țara și voi lupta pentru ea, ca Ștefan Andrei sau Corneliu Mănescu.” Băsescu va zice, evident, că el are simț politic și că Crin e totuși de dreapta hă hă.

Nu știu. Pe persoană fizică, Băsescu și Macovei și MRU și ceilalți poate că vor reuși să se rezolve din mai multe puncte de vedere. Însă acest lucru e relevant doar pentru persoanele lor fizice și persoanele fizice din jurul lor. Nu și pentru români.

A, că Macovei și Băsescu pot veni și cere poporului: ”Ajutați-ne să ne rezolvăm și noi, ca băieții.” Iar poporul, într-un acces de recunoștință sau generozitate, poate zice, ”Da, domne, pentru nostalgia vremurilor de aur, am decis să vă ajutăm să vă rezolvați ca băieții.”

Deși, la cîte se întîmplă în țara asta cu milioanele de fraieri care o locuiesc, parcă tragediile personale ale lui Băsescu, Macovei și celor din jurul lor nu sînt foarte impresionante. Adică mi se pare cam de prost gust ca ăia care-și văd afacerile duse de rîpă sau care nu au ce da de mîncare mîine copiilor sau care mor cu zile în spitale în care au pompat bani o viață întreagă să stea să sufere acum că Macovei și Băsescu și alții ca ei nu și-au rezolvat nuștiuce ambiții sau dorințe personale înalte sau mai puțin înalte. Adică, ce vreau să zic e că și poporenii au familie, copii, prieteni, foame dă bani, frici, ambiții atroce, dorințe ascunse și alte asemenea. Adică, nu chemi unul în căruciorul cu rotile să-ți împingă Mercedesul. Nu se cade.

Căderea lui Emil Constantinescu a fost o glumă ultrasoft. Să vedeți acum distracție. Sper totuși că Băsescu a avut o zi, o săptămînă sau un an prost și că e obosit sau a citit sau ascultat prostii sau cine știe cu cine s-a înhăiat la bere sau l-a stricat anturajul.

Cînd conjunctura se prăbușește îți rămîn credințele și principiile. Căci conjunctura vine și se duce. Poate că Băsescu își va aduce aminte asta. Sau poate nu. Oricum, nu e o catastrofă. Milicii și Băseștii vin și se duc. Nu pe ei trebuie să-i plîngem sau regretăm. Țara asta condusă de tîmpiți rămîne aici și cetățenii din ea rămîn și ei, cu toate problemele lor.

Nu sînt pesimist. N-am fost niciodată, deși lumea mă acuză, eronat, de pesimism. Doar că nu-mi place să trag pe nas și să-mi bag în venă. Luciditatea nu e pesimism. Minciuna nu optimism.

”Ni s-a stricat băsescul!” Asta e, se mai întîmplă. Îl aruncăm p-ăsta stricat și facem altul la loc. Am mai avut un milic stricat și n-am murit. Ce să mai zică ăia care au descoperit după atîta timp că au făcut pușcărie cu icoana Regelui Mihai în suflet și acum Regele (ei așa gîndesc, cu majusculă) se coțăie cu Voiculescu și Ponta.

”Ai noștri sînt în opoziție!” Nu mai fiți pesimiști. De ce vedeți toate în negru? Ai noștri nu sînt în opoziție. Ai noștri nu sînt.

”Nu mai avem partid!” Nici nu cred că am avut. Dar facem noi cumva. Punem ochii pe altul, pînă nu mai rămîne nimic din el.

PS. Dacă știam că lovitura de stat din 2012 a dat-o candidatul prezidențial al dreptei nu mă mai ambalam. Eram liniștit că lovitura de stat a dat-o unul de-al nostru și  e bine cînd ești de partea bună a loviturii de stat. Sau, vorba lui Mihai Polițeanu: Antonescu era președinte din vara trecută, de ce ne-am mai încurcat atîta?

Am scris 4541 de cuvinte. Mai aveam încă 4500 de scris, dar mă opresc aici. E 6.40, scriu de 9 ore (cu pauze), nu mai am chef de corecturi. Dacă am scăpat greșeli gramaticale sau înjurături mai dure decît las să-mi scape public, asta e.

UPDATE.

PNȚcd reacționează.

PNŢCD: Nu vom susţine niciodată candidatura la Preşedinţie a unor personaje toxice precum Antonescu

PNŢCD menţionează că, pe aceste temeiuri, acceptă dialogul pentru unificarea dreptei dacă şi numai dacă acest dialog are la bază reprezentarea românilor care cred în valorile dreptei: libertate, liberă iniţiativă, morală creştină.

„PNŢCD respinge orice troc politic şi orice reevaluare ale unor personaje care, prin acţiunile lor publice, fac rău României. PNŢCD va susţine şi promova valorile dreptei româneşti, dar nu va participa «la grămadă», într-o construcţie a compromisului politicianist. Dacă celelalte partide care se revendică a fi de dreapta vor alege această cale, noi vom merge pe drumul nostru, alături de românii care cred în valorile dreptei”, se mai arată în comunicat.

„Pe aceste temeiuri, PNŢCD afirmă că nu va susţine niciodată candidatura la preşedinţia României a unor personaje toxice, precum Crin Antonescu. PNŢCD consideră că acest personaj este unul din marii duşmani ai domniei legii în România, fapt dovedit prin repetatele atacuri la adresa Justiţiei şi statului de drept, ca şi prin promovarea unor oameni cu probleme penale în Guvernul României, în Parlamentul României şi în conducerea partidului său”, susţine PNŢCD.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

130 de comentarii

  1. Cea mai buna explicatie pe care am auzit-o azi:

    Pe Crin Antonescu nu il defineste decat ‘jos-Basescu’. Daca ii iei asta practic il scoti din joc. In campanie Antonescu nu o sa mai poata da in basescu fiindca spera sa castige electoratul sau. Basistii binenteles ca nu-l voteaza pe Antonescu. Ponta ramane sa contabilizeze singur tot electoratul jos-Basescu si altfel castiga prezidentialele. Apoi post-alegeri Basescu ramane practic singurul opozant si strange dreapta in jurul lui. 🙂 Si au trait fericiti pana la …. :))

  2. Pentru ca Băsescu să mai aibă o minimă influență pe scena politică, trebuie să aibă un partid. Nu are. MP e un eșec, în PDL a fost învins, PSD și PNL îi sînt dușmani de moarte.

  3. N-ați citit tot articolul. Băsescu a fost făcut mat în PDL și a încercat să-și facă partid. N-a reușit și a abandonat intenția la jumătate, cedînd partidul lui MRU. Acum încearcă, cu disperare, să preia PDL, în condițiile în care oamenii săi, Udrea și Falcă, au pierdut alegerile în partid cu 45 la 55 și 20 la 80.

    În acest moment, singura forță a lui Băsescu e o intenție eșuată de partid. În PDL a pierdut (declarațiile liderilor PDL: era un nimic, noi l-am făcut om) și nu e nimeni dispus să-l mai primească (PDL merge bine fără Băsescu).

    Vi se pare că e în poziția să arbitreze ceva și să pretindă șefia dreptei?

    1. Deocamdata nu, mai e si Presedinte. Insa dupa ce e pe liber si se termina Revelion 2015, prin februarie-martie 2015 o sa fie cautat. Oricum astea-s speculatii. Cam ca la sah cind in deschidere te gindesti la un final cu ture.

      1. Da, dar alegerile prezidențiale sînt în noiembrie-decembrie 2014. În februarie-martie 2015 nu mai poate arbitra nimic. Atunci marea forță a politicii, cel care decide guvernarea și alianțele, politicianul cu cea mai mare popularitate (60-70%), va fi președintele ăn funcție.

        1. Om trai s-om vedea. Antonescu virgula ca presedinte trebuie sa se excluda din PNL si n-o sa aibe nici-o valoare politica, toata lumea il stie ca e kuku. Probabil cea mai mare forta politica o sa fie seful opozitiei. PSD va fi la guvernare daca Ponta va fi tot PM. Nu e vorba de arbitraj, PNL o sa fie calul fara calaret, Base poa’ sa fie usor seful unei herghelii PNL+PDL+PMP+etc, nu?

          1. Nu e deloc kuku. A dus PNL la 25%. Va avea pe mînă justiția și serviciile.

            Băse nu ar putea fi șeful unei herghelii fiindcă e învins pe toate planurile. El nu e în stare să facă un partid de 3%. Care herghelie? PDL l-a dat afară, PNL nu poate să-l suferet, PMP e nimic.

            1. ‘kuku’ ma refeream la declaratiile lui tip anti-Base. Insa treaba cu SRS a aratat ca e in stare sa play ball. Si Base i-a facut cu ochiul prin chestia ca e mai prezidentiabil decit CtrlV. PNL nu-l sufera ca e Presedinte si mai e si caruta USL. Ok, e departe, da’ nu crezi ca o sa se schimbe treaba dupa Dec. 2014? Ideologic PNL(fara USL si Căcă), PDL si PMP nu-s asa departe unii de altii, cu timpul au sa invete sa se suporte reciproc…

            2. Da, dar Băsescu nu are nicio treabă cu PDL și PNL. E out. PMP nu există, e o glumă nefericită. PDL și PNL se vor apropia, evident, ca dealtfel și liderii lor, Blaga și Antonescu. Însă Băsescu e în afara jocului. A pierdut. Asta e, pentru toți și toate există un final. Mai trist sau mai puțin trist.

    2. Și nici aia cu ”Dreapta îl susține pe Antonescu” nu merge.

      ”Dreapta” înseamnă PDL (Blaga) -15-18%, FC (MRU) – 2-3%, MP (Băsescu, viitor MRU) – 2-3%, PNȚcd (Chiliman) 1-2%.

      A, și mai înseamnă PNL (Antonescu) 20-25%.

    3. Chestia cu „schiza” n-am zis-o in gluma. Miscarea asta ii obliga sa decarteze o carte buna (sau na, pe care o considera ei buna). Cineva o sa ramina pe dinafara, iar asta inseamna iesirea din status quo. Indiferent in ce directie se vor misca lucrurile, mai rau decit acum nu se putea, nu?

      1. Se putea, nu se putea, cert e că o să fie. După ce ajunge gerul la Guvern. Ăla de care zicea Ponta că se simte numai la Finanțe.

  4. „Ţărăniştii”… sunt Moisescu, Chiliman, Tuşa care au plecat din PNL şi tocmai au preluat partidul cu Pavelescu drept soacră-n-geam. Sunt îngroziţi că au făcut mişcarea greşită părăsindu-l pe Crin, TB le-a închis destinul politic în nas. Totuşi este trist pe dreapta.

    1. Bănuiesc că nu ăsta era scopul mișcării despre care ne gherăim noi gîții pe-aici, adică să-i scoată TB din politică pe Moisescu, Chiliman și Tușa, nu?

        1. Monseniore, mulțumesc, am înțeles aluzia, mă duc să mă culc. (Tocmai ce-am venit de pe balcon, de la țigară. S-a lăsat un frig galactic.)

          1. Zău nu era nicio aluzie.

            Monseniori au fost 2 în România, unul pe bune, unul metaforic, nu mă ridic la înalţimea niciunuia :))))

            1. (Bine, atunci „my-elder-in-thought”, dacă monsenior nu-ți place.) Constat că am cam dat stingerea aseară, fără să vreau. Ori v-ați dus toți la televizor. Mai bine.

  5. Lăsînd miștoul la o parte, eu înclin totuși să cred că TB sau Lăză, mă rog, cine-o fi fost cu ideea, are dreptate. Politica românească de la ora asta e o budă cu pereți din plasă rabiț și fără ușă, deci intri în ea doar dacă ai stomacul tare și obraz de coviltir. Plus ăia de pe margini care te filmează cu telefonul mobil conectat la TV prin satelit. Azi sîntem unii dezgustați, alții revoltați, alții pur și simplu vag surprinși, dar resemnați. Stai să vedem mîine.

    1. Într-o Românie cu Ponta preşedinte, opoziţia ar deveni PNL (haos, Antonescu out), PDL (haos, Blaga out sau se poate face o înţelegere) şi Băsescu. Avantaj Băsescu în perspectiva anului 2016 şi următorii.

      Într-o Românie cu Antonescu preşedinte, PSD devine partidul major de opoziţie, PNL devine centrul reunificării dreptei. Băsescu riscă să rămână pe dinafară.

      Calculul a fost prost. Iar dacă peste trei săptămâni sau peste trei luni sau opt preşedintele ţării revine şi spune „Mi-am schimbat părerea, îl susţin pe Ponta” intrăm din tragedie în tragicomedie.

      1. Antonescu presedinte = PNL fara Antonescu = PNL frecventabil. OK, mai dau si ei afara niste lepre. Poate Base se gindeste la o sefie a dreptei unite PDL+PMP+PNL+etc prin 2015 primavara…

        1. Băsescu are 2%, nu se poate gîndi la șefia a nimic. Știu că e greu de admis că desenul animat s-a terminat. Omul a fost făcut mat de Blaga, nu mai are acces în PDL (acolo unde omul lui, Falcă, a pierdut cu 80 la 20). Tot ce avea era o intenție de partiduleț. Pe care a predat-o lui MRU din disperare.

  6. Susținerea lui Băsescu pentru Antonescu nu are implicații electorale, în condițiile în care Băsescu și partidul său dețin 2% din intențiile de vot. Implicațiile sînt doar etice.

  7. ”Nu cred ca dreapta nu va avea capacitatea sa ceara electoratului sa voteze candidatul dreptei, indiferent cine intra in turul doi, Antonescu, Predoiu, Ungureanu, Boc

    Decat un plagiator mincinos ca Ponta, orice solutie e mai buna. Ponta guverneaza mintind, minte de dimineata pana seara.

    PNL are sanse mai mari daca se rupe USL. Daca intra Crin in turul doi probabil ca si restul candidaturilor de dreapta se strang in spatele lui. Sigur ca nu imi place, dar nu sunt un om politic lipsit de simt politic.

    Daca intra in turul doi, ma angajez sa-l invat ce are de facut. Nu e oerta, e o gluma, pentru ca nu va accepta niciodata si nici eu nu m-as duce dadaca la Crin Antonescu

    Dreapta va da presedinte, daca se rup, ca intra Boc, Ungureanu, Antonescu, acela va fi castigatorul.”

    Traian Băsescu

    1. Oricum, nu cred ca ni s-a stricat basescu’. Poate face si el un CYOA (cover your own ass) – vrea sa fie bunic si nu sa fie hartuit de hienele Ponta, Căcă, Varanu’.
      In other news bag sama ca textul de mai sus e pt ca ai avut un cosmar cu Ponta & Căcă in turul 2. Nu-i bai, se poate sta si-acasa, bautura o sa fie si spre finalul lui 2014 daca nu cumva vine Sfarsitul sa ne izbaveasca de noi insine 🙂

  8. Intreb pe bune: manevra geniala cui deschide drumul? Ca genialitatea inseamna sa nu fie ceea ce pare, un sprijin pt Crin. Nu Crin, nu Ponta, deci….
    „Ei” ce spun, ăștia încântații?

    1. Nu știm și nu putem ști încă. Nu avem imaginea de ansamblu. Noi, muritorii, sîntem proști. Ni se va revela genialitatea la un moment dat. Atunci vom ști.

  9. Daniela Bocioroaga Schengen @ Mirel, domnul Basescu nu vorbeste prostii, pur si simplu urmeaza o strategie in mai multi pasi pe care nu toti, intotdeauna, o intelegem inca. Si aici ma includ si pe mine, desi am o vaga banuiala. Este categoric si de departe cel mai bun om politic roman. A castigat tot chiar si atunci cand nimeni nu-i mai dadea vreo sansa. Pentru ca nu mai candideaza, a facut un transfer de simpatie catre PMP de care noi toti ar trebui sa profitam la maxim, sa n-o lasam sa se stinga. Asta daca vrem sa scapam de dupleta de r***t Ponta- Antonescu. Nu, chiar nu vorbeste prostii, noi nu suntem capabili sa ne ridicam la nivelul lui.

    1. Azi-noapte se strânseseră (tot așa) niște unii foarte bine informați care-i explicau lui Mihai Polițeanu că nu știe el ce-a făcut (și anume tot el !!!) vara și toamna lui 2012, și că nici măcar n-a înțeles ce se întâmplă.
      Așa că nu mă mai miră nimic.

  10. Cîte ceva despre presupusa strategie ”a ambiționării”: ”Băsescu a vorbit despre susținerea lui Crin în turul 2 ca să-i ambiționeze pe politicienii și alegătorii dreptei”

    Băsescu le-a dat de înțeles politicienilor și votanților dreptei că nu totul e pierdut. Uite, avem de ales. Politicienilor le-a dat de înțeles că se poate negocia și se pot obține chestii, poporului i-a dat de înțeles că dracul nu e chiar așa de negru și că varianta Antonescu e acceptabilă. Dacă pînă acum, finala Ponta-Antonescu era de neconceput, acum putem sta liniștiți, că pentru noi e binișor chiar și într-o asemenea variantă.

    Halal ambiționare. ”Stați calmi, se poate și așa. E și asta o soluție.” Și noi ne speriasem că un tur 2 între Ponta și Antonescu e catastrofal și inacceptabil. Nu e chiar așa, ne putem împăca și cu gîndul la un asemenea tur 2, la urma urmei Antonescu e totuși o variantă.

      1. Știi de ce mi-e mie frică? E ca și cu prima experiență homosexuală. Prima oară ai scuza că nu erai sigur(ă) ce se-ntîmplă, că erai cam beat(ă), că ăla părea cam efeminat sau aia cam bărbătoasă, în fine, oricui i se poate întîmpla. Dar de la a doua încolo oricine are voie să-ți zică ghe.

  11. Mi-am luat block pe Facebook de la Lăzăroiu. Pentru asta. Că doar nu-i frumos să ne amintim cînd am greşit sau să ne aducă alţii aminte.

    https://www.facebook.com/florina.neghina/posts/565265310210812

    Florina Neghină6 hours ago ·

    Car’vasăzică iar e un plan secret, iar nu mă prind eu, nu ne mai prindem vreo cîţiva, aşa. Fix textul ăsta l-am auzit în vara lui 2012, la lovitura de stat. Cînd unii, în frunte cu Băsescu, voiau să votăm la referendum, iar alţii, cam o mînă de nebuni, nu mai mult, am ţinut-o langa dintru început cu nu se validează prin prezentare o lovitură de stat. Da’ de, unii n-au recunoscut niciodată că au greşit, iar alţii se fac că au uitat. Eu, una, şi da şi nu. Da, recunosc cînd am greşit, nu, nu uit.

    Like · · Unfollow Post · Share · Promote

    Gheorghe Serbu, Cristinescu Dan, Claudiu Alexoaie and 5 others like this.

  12. Din punctul meu de vedere, problema nu este că există o susţinere din partea lui Băsescu pentru un candidat din ăia doi mai mari. Susţinerea venea oricum înainte de turul doi.

    Problemele sunt că:
    1) anunţul a fost făcut foarte, foarte devreme. Îngrozitor de devreme.

    2) argumentele au fost slabe adică pardon argumentul a fost slab. OK, Ponta e mincinos. Dar n-am auzit care din cei doi e mai bun pe anti-corupţie (şi argumentat), care e mai în ton cu orientarea atlantică (şi argumentat), care ar ţine serviciile apolitice (şi argumentat), etc. Subiectele astea şi poate şi altele sunt cele pentru care Traian Băsescu a fost votat şi USL respins de susţinătorii preşedintelui. Erau cruciale. Aproape că sunt valori în sine. Aşa, preşedintele zice „Ponta minte” şi mulţi susţinători ai lui spun „Da, dar Crin e nebun”, şi efectul e dezastruos, haotic,ruperea unui grup important de votanţi în trei grupuri („Votez Crin c-aşa a zis preşedintele”/ „îl respect pe Traian Băsescu dar votez Ponta”/ „îl respect pe Traian Băsescu dar nu m-a convins, stau acasă”), adică exact ce nu se dorea.

  13. Stai, că n-a fost o strategie genială să-i încaiere pe Ponta și Antonescu. Nope. A vrut să ambiționeze dreapta. Psihologia copilului de pe miresici.ro.

  14. Băsescu a părăsit-o pe PDL, i-a zis adio, dar o sună în continuare: ”Auzi, fă, te-am văzut la terasă cu unul cu față de mocofan împăciuitor. Curvo! Ți-o tragi cu el, ai? Fă, eu tot pe tine te iubesc, fă! Iubi, ce-mi faci, iubi? De ce mă superi?”

  15. Om trăi și om vedea. Dacă zice domnul Băsescu, îl votăm pe domnul Antonescu. Ce să facem? Trebuie să votăm dreapta, nu pe pisicuțul plăgi mincinosul victor viorel.

    1. Cine a venit cu idea tâmpită că Crin e de dreapta, că Crin are vreo ideologie?! Că Crin reprezintă altceva decât patologie?
      Că primii 50 de peneliști ale căror nume îmi vin spontan în minte au, ei, vreo ideologie?!
      Trebuie să fii dobitoc ca să susții asta, dacă ești dezinteresat. Doar dacă ai vreun interes, atunci da, ești inteligent.

    1. Bine, că fiind o manevră ultrasecretă și total genială, nu ni se poate spune în ce constă. Trebuie doar să stăm liniștiți, că manevra e genială.

      1. Intreb pe bune: manevra geniala cui deschide drumul? Ca genialitatea inseamna sa nu fie ceea ce pare, un sprijin pt Crin. Nu Crin, nu Ponta, deci….
        „Ei” ce spun, ăștia încântații?

    1. Voturi.

      PSD 40%
      PDL + PNL 40%

      În turul doi, orice vot va conta. PPDD, UDMR şi mai ales grupul cel mai mare rămas pe dinafară, cei care au încredere mare sau foarte mare în Traian Băsescu. Dacă din 800 mii oameni (să zicem), 500 mii stau acasă şi 300 mii votează cum vrea Traian Băsescu, asta înseamnă avantaj net 300 mii voturi pentru candidatul ales de Traian Băsescu, adică 3% sau mai mult, adică enorm, crucial, decisiv.

      Asta-i teoria. În practică „marea manevră” s-a făcut ăăăă cu stângăcie.

      1. Exista un indiciu ca o parte din votantii PNL se vor dezice de Mimoza, tocmai fiindca a fost girat de marele Tiran? Daca da, procentele s-ar putea anula reciproc, doamne ajuta.

        1. Fix la asta mă gîndeam cînd am deschis laptopul, parol, soro, să mă-ngropi! (într-un morman de kiwi) Chiar, să mă anunțe cineva și pe mine, vă rog frumos, cînd sugătorii de la hidrantul lui Voiculescu or să-și monteze o conductă de bypass și pe la al lui TB.

  16. Hai cu lamaia!

    Pe S. Lazaroiu il _ute grija PNLului si vine cu sfaturi.
    PNL are trei candidati potentiali pentru prezidentiale: Antonescu, Tariceanu, Iohannis.
    Un candidat de succes al PNL ar trebui sa respecte doua criterii:
    1. sa fie capabil sa mobilizeze partidul in turul I. Pentru a intra in al doilea tur
    2. Sa fie capabil sa mobilizeze celelalte voturi de dreapta. Pentru a castiga in al doilea tur.
    Evaluarea mea pe capacitatea candidatilor in functie de cele doua criterii:
    Antonescu:
    capabil sa intre in turul doi (8) capabil sa mobilizeze dreapta (5)
    Tariceanu
    capabil sa intre in turul doi (6) capabil sa mobilizeze dreapta (7)
    Iohannis
    capabil sa intre in turul doi (5) capabil sa mobilizeze dreapta (8)
    Grea alegere

    1. Exact comentariul asta il tastasem si eu acum vreo trei minute (un pic cu alte cuvinte, ziceam ca poate TB a vrut sa creeze o nisa pentru PNT), dar m-am razgandit apoi sa-l trimit.
      Las’ ca o zic altii cu mai mare credibilitate 🙂

  17. Așa da.

    „Sub conducerea lui Antonescu, PNL a devenit o grupare stângistă, populistă şi demagogică, o anexă a PSD care sufocă mediul privat din România şi încearcă dinamitarea statului drept. Unificarea Dreptei trebuie făcută pentru români, şi nu pentru satisfacerea ambiţiilor personale ale unor politicieni care se visează preşedinţi ori a intereselor unor găşti din partidele politice”. „PNŢCD respinge orice troc politic şi orice reevaluare a unor personaje care, prin acţiunile lor publice, fac rău României. PNŢCD va susţine şi promova valorile dreptei româneşti, dar nu va participa „la grămadă”, într-o construcţie a compromisului politicianist. Dacă celelalte partide care se revendică a fi de dreapta vor alege această cale, noi vom merge pe drumul nostru, alături de românii care cred în valorile dreptei. În consecință, PNŢCD nu va susţine niciodată candidatura la preşedinţia României a unor personaje toxice, precum Crin Antonescu”

      1. Asta am zis in ’96, am plecat din tara cam rupt in doua, cistigasera CDR, chiar credeam ca o sa fie lapte si miere iar eu plecam in necunoscut ca bou’

    1. Care PNTCD? ala din ce grupare e: cea cu stampila, cea cu sigla sau cea cu sediul? ca niciodata n-am tinut minte care cum e.

            1. Gata, am dat refresh.
              Acum pot sa-mi zambesc din nou in oglinda (dar in taina, cum se cade).

          1. Dispare la refresh sau daca mai apesi inca o data „like”, sau chiar si „unlike”. Desi e oarecum straniu sa te uiti in oglinda si sa nu-ti placa ce vezi, chiar mai grav decit sa te uiti si sa-ti placa.

        1. @Gramofonu, monsieur, ce semnificație are dacă-ți zâmbești în oglindă? Că-l întrebam pe Lalu, dar e dus cu petul către o lume mai bună.

            1. Nu am mai urmărit, dar aflam eu cumva dacă-și revenea. Nu-mi plac cei cu păreri ferme care apoi fac urechea pleașcă, dacă s-au înșelat. Am ochi numai pt gentlemani, mă obligă pălăriuța.

  18. Faza mișto e că ăia care zic că declarația lui Băsescu e o manevră genială, că Băsescu a încercat să i-o tragă lui Antonescu și/sau lui Ponta și USL-ului, sînt totuși dispuși să-l reevalueze pe Antonescu, că e de dreapta și e frecventabil cu noduri. Adică ei sînt dovada vie că manevra genială nu e deloc genială, ba dimpotrivă.

    Deci pînă la urmă declarația lui Băsescu are două efecte:

    1. Scoate alți prezidențiabili decît Antonescu și Ponta din ecuație.
    2. Îl face pe Antonescu ingurgitabil, chiar dacă cu noduri, pentru susținătorii lui Băsescu.

    1. Fiindcă mă simt direct vizată, apropo de înghițiri, țin să reamintesc și partea mai puțin luminoasă a susținătorilor lui Băsescu de tipul meu: NU AVEM LOIALITĂȚI DEFINITIVE.

      1. Da, iar altii nici nu am avut asteptari extraordinare de prin 1998, am preferat sa fim surprinsi placut cand a iesit cate ceva bun.

    1. N-ai înțeles nimic. Nu știm noi că pe Antonescu nu te poți baza? Dacă zice el așa, înseamnă că efectul real e invers și Antonescu e mort.

    1. LMFAO. Da, e sufocat, și nici măcar nu realizează. O să sfârșească inopinat, fără să-și dea seama ce l-a lovit. Mai e un pic și Antonescu va sucomba sub îmbrățișarea sufocantă a …….

      Pă bune?! Ăștia au trecut toți pe ciupercuțe?!

  19. Viata e grea. Iar pe mine ma mira de fiecare data cum reusesc unii, ca prin rugaminti, pledoarii patetice, texte, etc. sa impresioneze oamenii sa faca ce altfel nu are face, sau nu in conditiile date.
    Asta e, Bleen. Traim vremuri cand politicienii profesionisti incep sa tina locul reprezentantilor autentici, la fel cum folosinta prostituatelor sau traiul promiscuu a inceput sa fie considerat un bun surogat pentru traditionala uniune conjugala…

    1. Ții minte ce-mi spuneai mai acum o lună-două, cînd întrebam și eu, cu sinceră nedumerire, unde s-a dus Crinache după script, atunci cînd zicea că e-n concediu la turci, dat fiind că cheița de aur a seifului de Bruxelles doarme TB cu ea de gît? Ai zis că mă uit la prea multe filme conspiraționiste. Ori tu mă luai pe mine peste picior, ori viața.

  20. Pe de altă parte, politica la români se face cu oameni, nu cu principii, idei, doctrine. Poate și la alții, însă eu n-am încotro, trăiesc în România, sta-mi-ar în gît. Admit că nu împărtășesc dezgustul biliar al lui Bleen de mai sus. Lucrurile stau așa cum stau, oamenii sînt ăștia care sînt, ca să mă exprim oanapellește. Votezi, nu votezi, vremea puterii trece (ca să-l parafrazez pe Manți de la KMKZ).

  21. Ah, deci alaltăieri, cînd Florina mi-a bătut fin obrazul fiindcă ziceam că-s dispusă să înghit broaște și omizi, dacă mi se dă și nițică apă, habar n-aveam că TB+PDL+PNL+Crin = Amor ghebos. Bine, nici nu-mi imaginam că va trebuie să-ncep să dau pe gît cîrcîiaci încă de-a doua zi. Domnule președinte, sir, permiteți să raportez: Nu vă mai luați naiba după mine, că eu vorbesc și prostii!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *