Justiție politică?

Aha! I-am prins, asta vor să facă! Să nu-i lăsăm!

candidează pentru noi mandate de parlamentar, „pentru a accede eventual la aceleași funcții din postura în care au comis infracțiuni”, impunându-se menținerea măsurii preventive în cazul inculpaților. – agerpres.ro

Citatul de mai sus face parte din susținerea contestației procurorului DNA la o decizie a unei instanțe, care stabilise că inculpații judecați într-un dosar pot părăsi țara.

Să încercăm să deslușim logica, în cazul în care dăm de așa ceva.

Niște oameni vor să plece din țară, probabil pentru o perioadă limitată de timp, din moment ce candidează la alegerile din decembrie. Pina aici e logic.

Mai departe. Ei nu pot părăsi țara, după părerea procurorului DNA, pentru că vor să obțină aceleași funcții din care au mai comis presupuse infracțiuni. Presupuse, încă nu sînt dovedite, dar asta e altă poveste. Și aici se rupe logica.

Nu numai că există legi clare care spun cine are dreptul și cine nu să candideze, dar cum poate afecta plecarea temporară din țară desfășurarea unui proces, avînd în vedere că oamenii aceia candidează aici? Pleacă și nu se mai întorc? Ar fi fost un motiv, să zicem, dar trebuia dovedit, și nu acesta a fost invocat. Vin cu sacoșa plină cu voturi? Cumpără voturi? Bine, dar în cazul acesta ar fi proces de intenție, și nu pot suspecta un procuror DNA de asemenea comportament.

De lipsă de logică și de ceva disperare, da. Inacceptabile la o asemenea  funcție, cel puțin public.

Și acum, două întrebări:

  1. – De cînd stabilește procuratura cine și de ce candidează și de unde știe, în cazul 2? 
  2. – Cît durează perioada controlului judiciar, avînd în vedere că s-a depășit deja un an și jumătate? Doi ani, trei, cinci, zece, pînă cînd procurorii reușesc să găsească ceva acceptabil cu care să se prezinte în instanță? Dacă nu avem specificat prin lege acest aspect, de ce nu îl avem? 

Cei doi despre care este vorba în acest text sînt Ion Ariton și Elena Udrea, iar dosarul este ”Gala Bute”, în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată în data de 21 aprilie 2015, pentru comiterea a trei infracțiuni, printre care și pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Poate vrea să meargă la Bruxelles ca să aranjeze accesarea altor fonduri, avînd în vedere candidatura actuală pentru funcții similare celor care i-au permis, conform procuratorii, săvîrșirea – nedovedită încă, repet – infracțiunilor pentru care este trimisă în judecată. Pe care să le folosească în același mod. Dar ajungem din nou la proces de intenție.

Întrebări finale: cît și mai ales de ce își permit procuratura și instanțele să se amestece, depășindu-și competențele și separarea puterilor în stat, în politic? 

PS: De recitit ”De ce rămîne Elena Udrea în arest preventiv?”, 2 aprilie 2015.

justitie-politica(Foto: freedomliberationreaction.blogspot.ro)

 

Facebook Comments

Un comentariu

  1. Am observat si eu ! Culmea este ca , de exemplu , judecătorii care l-au condamnat cu suspendare pe Dragnea au uitat sa-i interzică si ocuparea de funcții publice , barem pe perioada condamnării , astfel ca ăsta s-a întors , curat ca lacrima , tocmai la locul de unde comisese infracțiunile condamnate !! Asta e enervant si derutant ca legea este interpretata ” selectiv ” !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *