Grecia pentru toti bolnavii

Eşti grec bugetar sau ai mica ta afacere HORECA.

Cazul 1.

Eşti sedentar. Nu mai plimbi nici măcar o hîrtie prin întreprindere, o trimiti prin email. De cînd beneficiezi de noile cuceriri ale stiintei si tehnicii altora. Te plictiseşti. Mai maninci, mai bei, mai trece timpul. N-ai nici un stres. Leafa merge oricum în sus, de darile catre stat se ocupa, generos, chiar statul. Te imbolnaveşti. Nu, nu mori. Nu înainte să te întîlneşti cu cazul 2.

Cazul 2.

Eşti sedentar. Te mai plimbi din cînd în cînd prin mica ta pensiune sau cîrciumioară, să verifici cum merg treburile. Precum încasările, merg bine. În sus. De taxe nu te ocupi, ar trebui să se ocupe tot statul, fără discriminare. Te plictiseşti. Mai bei, mai mănînci, mai un pui de somn în şezlong, eşti frînt după atîtea ore de muncă. Şi te îmbolnăveşti. Nici tu nu mori. Încă. Te întîlneşti în spital cu cazul 1.

Sînteţi pe paturile de spital. Vin medici străini să vă consulte. Sînteţi diagnosticaţi, trataţi. Pe banii lor, voi nu ştiţi ce-a făcut statul cu banii de asigurări pe care nu i-a încasat. Primiţi sfaturi şi recomandări, aflaţi că dacă nu le urmaţi, data viitoare nu se ştie dacă nu cumva vă întîlniţi direct cu zeii. Vi se spune clar să fiţi cumpătaţi.* Mai multă mişcare, mai puţine calorii şi, mai ales, mai puţină băutură.

Aţi scăpat. Vă întoarceţi la ale voastre. Aceleaşi. Vă simţiţi bine, de ce să mai respectaţi recomandările, de ce să urmaţi tratamentul?

După un timp, vă întîlniţi din nou. Tot la spital. La reanimare, de data asta. V-aţi accidentat cerebro-vascular grav. Sinteţi pe jumătate parazilaţi. Complementar, pe întreg. Vin medicii. Aceiaşi. Încearcă manevre de resuscitare. În timpul ăsta, cu ce puteri v-au mai rămas, le puneţi piedică şi-ncercaţi să vă decuplaţi de la aparate. Afară, familia socialistă şi prietenii ideologici urlă la personalul medical să vă bage-n perfuzie ce vă doreşte sufletul şi doza de alcool necesară demnităţii cu care vreţi să muriţi.

Medicii nu vor să asculte. Sînt singurii care mai pot să vă mişte.

*austeritate = cumpătare

(Foto: condenaststore.com)

Facebook Comments

11 comentarii

  1. Fain, textul! 🙂
    Personal ma mir ca UE au cerut inca un plan. Probabil per total e mai scump sa-i dea afara acuma decit sa-i mai tina putin. Deci termenul e f scurt, pina azi, Joi seara si au cerut ceva logic de la niste socialisti gargaragii. Adica se asteapta la un fel de plan Marshall de la o gasca de comunisti ‘jmekeri’?
    Si chiar daca prin absurd astia au sa vina cu ceva de bun simt, nu vad cum au sa si respecte.

  2. Daca se vrea a fi un „pamflet”, articolul acesta este penibil. Daca se vrea a fi o satira politico-medicala, a rezultat o aberatie. Autorul si-a dorit sa lase impresia ca este un om inteligent si cu o gandire subtila, insa rezultatul obtinut sugereaza exact contrariul…

      1. Argumenteaza sau fuck off ar fi mai potrivit, zic eu. Sa dea cu rahat fara argumente poate tot prostu’. Iar un troll tre’ sa aiba ceva umor, ca sa fie tolerat. Pe DPA si pe alti putini oameni cu mintea la ei destul ii injura toti postacii pe unde-i intalnesc, fara sa prezinte un motiv coerent.

          1. Nici o confuzie. Sunteti, Florina, unul dintre putinii oameni cu mintea la ei. Pe DPA l-am pomenit in mod special pentru ca asupra lui am vazut lansate unele dintre cele mai grosolane atacuri. Ca si asupra lui V. Tismaneanu, A. Liiceanu, A. Cornea sau Ducu Hancu (atunci cand scria), si alti cativa. O mana de oameni, oricum. In orice caz, scuzele mele pentru exprimarea alambicata…

      2. Stimata Florina, iata argumentele mele:
        1. Cred ca nu cunosti situatia reala din Grecia; daca ai sti, cu siguranta ca ai fi mai nuantata in critica ta;
        2. In ultimii 5 ani au fost introduse destule masuri de austeritate, fara niciun efect; daca aceste masuri au fost incorecte sau ineficiente, cu siguranta ca nu populatia elena este vinovata;
        3. In anul de gratie 2015, chiar sefii FMI, BCE si ai UE au recunoscut ca masurile de austeritate impuse tarilor membre ale UE nu au rezolvat criza, ci au avut ca efect exclusiv saracirea populatiei;
        4. Din cele cateva sute de miliarde „imprumutate” Greciei, aproape 90% s-au dus in refinantarea bancilor din Grecia, doar 10% fiind folosite in economia acestei tari; si, ca o stranie coincidenta, majoritatea bancilor elene au ca proprietari cetateni germani sau statul german; adica criza economica, produsa de institutiile bancare, a fost „rezolvata” in fapt pe buzunarul cetatenilor;
        5. Evaziunea fiscala uriasa din Grecia, cel de-al n-spelea salariu sau pensie, pensionarea la 50 de ani, etc, sunt masuri luate de guvernele Greciei, nu de populatie; cei pusi insa sa plateasca sunt cetatenii eleni;
        6. Faptul ca masurile aberante de austeritate au fost acceptate fara proteste de cetatenii unor tari din UE, inclusiv de romani, tine de spiritul civic al societatii civile din tare respective si nu de gradul de „intelegere” de catre cetateni a acestor masuri aberante; in Romania, nu a fost niciun protest cand au murit niste oameni ca efect al inchiderii a peste 70 de spitale.

        1. Evaziunea fiscală uriaşă e măsură luată de guvernele Greciei???
          Îmi recunosc atunci ignoranţa, eu ştiu că guvernele iau măsuri anti-evaziune.

          Cîţi oameni au murit ca efect direct al închiderii unor spitale? Numărul exact, vă rog, şi unde în ţară s-a întîmplat.

          1. Nu-ti mai bate capul cu unul care-si incepe argumentatia cu „cred ca…”, iar aia cu bancile o prezinta de parca respectivele banci au imprumutat statul german sau roman (sau orice alt stat din UE), nicidecum statul grec si cetatenii sau companiile grecesti…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *