Duminică seara gurul a încercat să-și îndrepte la tv greșeala cu flota Boliviei dar a zbârcit-o și de data asta. A spus că Bolivia deține portul Changay din Peru, de fapt Chancay, dar Changay seamănă mai bine la pronunție cu Shanghai.
Situat la 60 km de Lima, portul Chancay este dezvoltat de compania chineză de stat Cosco Shipping Ports care investește 3,5 miliarde $ în acest proiect parte din Inițiativa Belt and Road.
Bolivia este, repet, țară andină fără ieșire la mare și a închiriat de la statul peruan o fâșie de plajă pustie de 1,4 mile pătrate pe 99 de ani lângă portul sudic Ilo. Bolivia are șanse să construiască un doc și să-și creeze o alternativă la exporturile de zinc, staniu și argint pe calea ferată până în porturile chiliene Iquique și Arica.
Este a doua tentativă de acest gen a Boliviei, cea din 1992 a eșuat fără să se materializeze: https://www.theguardian.com/…/peru-gives-bolivia…
Georgescu n-a pierdut ocazia să mai gafeze o dată exemplar afirmând că Elveția deține cea mai mare flotă maritimă a Europei. În realitate, din primele 10 flote de pe glob 5 aparțin unor state europene: Grecia este pe locul doi mondial după Japonia, urmată de China.
În top 10 mai sunt Norvegia, Germania, Marea Britanie și Danemarca. Clasamentul prevede capacitatea totală a navelor și valoarea lor la costurile actuale. Capacitatea de transport a Greciei este de 364,0 milioane de tonaj (DWT), reprezentând 17,77% din cea mondială. Valoarea flotei Greciei este de 100,5 miliarde $.
Elveția operează din Basel, port pe Rin, până în Rotterdam, unde în 2010 deținea o flotă de 37 de nave sub pavilionul Confederației Helvete, alcătuită din vrachiere, portacontainere și nave cargo însumând 1 milion de tone. În 2022, flota mai deținea 14 nave.
Facebook Comments