Ipoteza a fost avansată de unul dintre experții în evaluări de artă cooptați în celula de criză constituită la câteva ore după jaful de la Muzeul Drents din Assen, care găzduia expoziția “Dacia – Imperiul aurului și argintului”.
Expertul își expune scrupulos argumentele: jaful a fost comis într-o zi cu o rezonanță specială pentru istoria românilor: Unirea Principatelor Române; este legitim ca România să fie privată de simbolurile ei culturale dat fiind faptul că acest stat se află în prima linie a cruciadei NATO împotriva intereselor Rusiei în Ucraina.
Comandidarul statal al jafului pare să împărtășească o obsesie puternică pentru arta scitică. Coiful de aur de la Coțofenești poate fi un artefact lucrat în manieră scitică sau cel puțin unul inspirat din suitele animaliere scitice invocate de arheologul austriac Karl Jettmar, fapt surprins de arheologul Dumitru Berciu în “Arta traco-getică”.
Comanditarul jafului consideră că Rusia este moștenitorul legitim al pământurilor scitice, din Slovacia până în Munții Altai și de pe Volga și Crimeea până în Dobrogea. Tot ce au făurit aurarii sciți aparține Rusiei. Designer-ul britanic Peter Mumford a argumentat că lupta pentru artefacte antice a devenit scop geopolitic în sine și a ajuns parte din prima linie a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Rusia a jefuit 40 de muzee în teritoriile cucerite. Muzeele din Herson și Melitopol posedau colecții de artă scitică, inclusiv un coif ceremonial de aur din secolul al IV-lea î.Hr.
Cu puțină vreme înainte de invazia Crimeei, sute de artefacte scitice de la muzee din peninsulă au fost expuse la Muzeul Allard Pierson din Amsterdam în cadrul expoziției “Crimeea: Aurul și secretele Mării Negre”. Muzeele din Crimeea au cerut returnarea pieselor dar după invazia peninsulei Curtea Supremă din Amsterdam a dat câștig de cauză Ucrainei.
Facebook Comments