– FMI nu a spus ca se opune reducerilor de taxe. FMI a spus ca in acest context in care un buget rigid este umflat cu cresterea cheltuielilor publice, in special cele cu salariile, trebuie mai mare atentie la partea de venituri din buget. Adica la colectare. Si mai departe ofera si solutia, pe care o stiam cu totii, reducerea evaziunii fiscale, in special la TVA.
– FMI confirma ce am tot spus, deficitul bugetar aproapre de 4% in 2017 fara reduceri de cheltuieli.
– FMI spune ca ar trebui amanate cresterile de pensii din vara.
– FMI atrage atentia asupra cresterii datoriei publice, scenariu de baza, 45% din PIB in 2022
– FMI arata ca in compozitia bugetului investitiile au scazut de la 21% la 11% in perioada 2011-2016. Locul investitiilor in buget a fost luat de salarii si cheltuieli sociale.
– FMI confirma ce am tot spus, cresterea salariului minim distorsioneaza piata fortei de munca si ii mentine in somaj in special pe tineri si pe cei necalificati.
– FMI avertizeaza ca se apropie o crestere de dobanda de politica monetara.
– FMI cere bancii centrale ce am tot cerut in ultimii ani, sa uneasca dobanzile din piata cu cea de politica monetara (altfel distorsioneaza piata inerbancara)
– FMI trece prea usor peste subiecte importante cu riscuri mari pe termen scurt : Prima Casa, expunerea bancilor pe riscul de stat (cel mai mare ca procent din activele bancilor din UE) .