PNL a deschis săptămîna cu două propuneri bune, una chiar excelentă, și una foarte proastă.
Prin acceptul obținut de la Dacian Cioloș de a fi prim-ministrul desemnat de PNL după aflarea rezultatelor alegerilor, partidul obligă, practic, PSD, să numească pe cineva corespondent funcției respective. În cazul în care nu o va face, motivul fiind cercetările penale în curs care îi au în vedere pe membrii marcanți ai partidului, se va vulnerabiliza la nivelul electoratului urban, mult mai puțin la cel rural. Dar cum locul I pe liste la Senat este ocupat de Ecaterina Andronescu, nimic nu-i va opri sa o nominalizeze pentru fotoliul de prim-ministru. Și ea în curs de cercetare penală, este însă femeie, are o figură de bunicuță cumsecade și plînge ușor. Ce poate fi mai înduioșător?!
Tot PNL deschide lista la Senat, la București, cu trei nume de marcă, niciunul din partid: medicul Leon Dănăilă, un excepțional neurochirurg, Florin Cîțu, economist cunoscut pentru liberalismul dovedit cu orice ocazie, și Hildegard Helene Brandl, printre multe altele membră a echipei Repatriot Romanian Business Leaders.
Dacă pentru Florin Cîțu nu am absolut nici un motiv să mă îndoiesc, nici pentru Hildegard Brandl, alegerea numărului 1 pe liste pare, la vîrsta și experiența doctorului Dănăilă, mai mult una de vitrină. Dar ținînd cont de reacțiile isteroide venite din partea progresistă, pentru că neurochirurgul a semnat pentru Coaliția pentru familie, consider alegerea ca fiind una bună.
Și așa ajungem la USR. Care, pentru mine, pare din ce în ce mai mult că face un joc ciudat, numai de ei înțeles. Este pentru a treia oară numai anul acesta cînd oameni care spun că vor să intre în politică arată clar că nu știu ce este aceea. Este al treilea autogol pe care și-l administrează, după plecarea la concert Maroon a observatorilor la alegerile locale, din secțiile de votare cele mai importante și după ce antisistemicii nu au ținut pe agenda publică problema semnăturilor necesare pentru candidaturi (cu urmarea, văicăreli că s-ar putea să nu le strîngă), astăzi aflăm că au probleme cu sigla. Care, conform legii, nu trebuie să fie sau să semene cu una similară altui partid. Ori cea USB și cea a USR sînt la fel, iar la data depunerii semnului electoral în instanță, cele două partide nu fuzionaseră încă legal. Președintele partidului, Nicușor Dan, spune că:
Contestaţia noastră cu privre la semnul electoral a fost astăzi şi s-a amânat pentru data de 26 octombrie. USR e partid politic, există. E adevărat că fuziunea nu s-a reuşit până acum. Listele au fost depuse sub semnătura Mirabelei Grădinaru. BEC printr-o adresă comunicată vineri ne atestă faptul că USR a depus semnăturile şi că e OK. BEC a considerat însă că semnul folosit de noi e al altui partid, tot al nostru, USB. BEC a dat două decizii contradictorii. A admis listele de semnături propuse de USR printr-o adresă semnată de Mirabela Grădinaru, dar nu sunt de acord cu sigla” – declarație pentru Antena 3
Nu contează cine a depus contestația în justiție, cum nu contează nici de ce au plecat observatorii din secții, nici de ce, pe timpul verii, Vama Veche, probabil, a fost mai tentantă decît problema semnăturilor. Contează numai faptul că oamenii aceștia ori nu știu legile, ori se joacă cu ele. Și nu numai, ci mult mai grav, și cu alegătorii și, de ce nu? – și cu celelalte partide înscrise în cursă. Dar pretind că vor să facă politică la nivel înalt!
Este, așadar, momentul să ne întrebăm cît se poate de serios: ce politică și cum înțelege USR să facă politică, cînd lucruri elementare îi scapă inexplicabil? USR chiar vrea să facă politica despre care vorbește sau toată activitatea se rezumă numai la vorbe goale, capcane, pretinse opresiuni, victimizare și jocuri?
Pentru că în acest scop există grădiniță și curtea școlii, dar în nici un caz Parlamentul României.
PS: Lista PNL pentru Camera Deputaților este, din punctul meu de vedere, clar nevotabilă. În ordinea numerelor de pe tricou, Adriana Săftoiu, Eugen Nicolăescu, Ovidiu Raețchi, Cristina Trăilă. No comment. Aceasta este vestea foarte proastă din partea PNL.
(Foto: riseproject.ro)
La deciziile „geniale” ale PNL puteti sa adaugati si numinalizarea, pe locul 1 la Senat, la Tulcea, a lui Octavian Motoc, unul din desteptii PNL care au votat, alaturi de PSD, pentru ciuntirea atributiunilor CNATDCU in investigarea acuzatiilor de plagiat la tezele de doctorat.
Da, punem pe listă.
De ce-oi fi scris „numinalizarea” ? 🙂
:)))