Dilema din care s-a nascut capitalismul

Mănînc în oraș, unde e mai scump dar îmi rămîn timp și energie să muncesc să cîștig bani sau îmi fac de mîncare acasă, mai ieftin, dar consum timp și energie cu gătitul, spălatul vaselor și altele? Fac curat cu propria persoană, pămătuful și mătura și-mi pierd o zi întreagă în care aș putea munci și cîștiga bani sau angajez o menajeră, care e mai scumpă, dar îmi lasă timp și energie să muncesc și să cîștig bani? Adam Smith, fie-i numele lăudat, zice varianta aia cu mai scump dar cu energie și timp pentru făcut bani. Adică comerț liber și diviziunea muncii. Acestea fiind zise, mă duc să spăl vasele.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

8 comentarii

  1. Bine ca a rezolvat-o Adam Smith, ca eu tot ma mai zbat sa ma dumiresc. Asta si din cauza ca mancarea de-a gata in America de Nord este, in mare parte, o mare porcarie contrafacuta si fara gust.

  2. Ideal ar fi să muncim ca să trăim noi bine, și să trăiască bine și cei cărora le plătim serviciile (menajera, personalul de la restaurant, restaurantul ca afacere). E cea mai bună formă de protecție socială.

    1. BeavixSupralicitez niţel: ideal ar fi să nu muncim dar să trăim noi bine, și să trăiască bine și cei cărora le plătim serviciile. Ce nu se poate? Toată nomenclatura comunistă şi postcomunistă putea.

        1. Ce înțeleg copiii de capitaliști din proverbul ăsta; citat de pe TPU.ro:
          „Adica trebuie sa mananci ca sa muncesti, si trebuie sa muncesti ca sa castigi paine, pe care o folosesti iar la randu ei pentru a munci” :))))

  3. E şi varianta c: mâncăm în oraş, la supa populară, unde e mai ieftin şi câştigăm timp ca să stăm la coadă la primărie pentru ajutoarele de încălzire.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *