De ce votez PNTcd

În campania electorală au existat doar doi candidați care au abordat teme europene de pe poziții doctrinare de dreapta: Monica Macovei și Sebastian Bodu. PDL e un partid-impostură, care trebuie să dispară de pe partea dreapta a scenei politică. Așa că votez PNȚcd. Și oricum Macovei are locul asigurat în Parlamentul European (ratează locul doar dacă PDL nu trece pragul, ceea ce e imposibil).

Votul util? Dacă utilitatea constă în perpetuarea actualului oligopol politic al frăției PSD-PNL-PDL-PMP-UDMR, partide care au epuizat toate combinațiile și alianțele politice și de afaceri și care doar mimează alegerile, atunci mă lipsesc de o astfel de utilitate.

Dacă Sebastian Bodu și PNȚcd vor fi pe harta politicii și după alegerile europarlamentare de mîine, eu mă declar mulțumit. Dacă impostura dreptei reprezentată de Antonescu, Blaga sau Udrea va pierde teren, cît de puțin, eu mă declar mulțumit.

Dacă PSD va avea sub 40%, eu mă declar mulțumit. Aici sînt cîteva observații de făcut. Analizele politice, în partide sau în media, se fac în funcție de scorul la alegeri, nu de redistribuiri, inclusiv moralul structurilor de partid funcționează raportat la acest scor, nu la cel de după redistribuire. Întotdeauna am discutat despre aceste scoruri. Mai știe cineva ce scor au avut PSD și DA după redistribuiri, în 2004? Sau PSD în 2000? A știut cineva atunci? Nu. Ca să nu mai spunem că la prezidențiale nu se fac redistribuiri. Ai reușit să mobilizezi la vot 38% pentru tine, atunci asta e puterea ta de mobilizare, 38%.

Dacă în seara zilei de 25 mai, la exit poll, PSD va fi sub 40%, Ponta și PSD vor suferi o lovitură de moral, care va avea efecte în partid și care le va diminua încrederea în forțele proprii. În același timp, chiar n-aș vrea să le crească încrederea în forțele proprii lui Antonescu, Blaga și Udrea, liderii așa-ziselor partide de dreapta. Un scor cît mai mic al PSD coroborat cu un scor cît mai mic al PNL, PDL și PMP ar fi ideal. Acest lucru se poate întîmpla doar votînd partide din afara cvintetului PSD-PNL-PDL-PMP-UDMR. Pentru sănătatea scenei politice este vital ca PSD, PNL, PDL și PMP să nu-și atingă țintele electorale și conducerile, reprezentate de grupările Antonescu, Blaga și Udrea să iasă din scenă. La PSD nu se pune problema unei demisii a conducerii, însă e bine ca lui Ponta să-i scadă acțiunile înPSD în vederea prezidențialelor.

Una peste alta, Macovei și Bodu au arătat în această campanie plină de sărituri cu parașuta, maratoane, curse cicliste, zburat cu balonul și glumițe, că se poate face politică pe bune, consistent, cu sevă. Că poți fi relevant pentru cetățeni și pentru țară într-o cloacă de irelevanță și pițiponceală.

Aici ar merita menționat și MRU, care a făcut o campanie decentă și a arătat că e capabil să ducă o campanie electorală. Chiar dacă n-are curajul să spună lucrurilor pe nume și doctrinar e undeva la centru-centru-stînga. Dacă scapă de tremuriciul obsesiei de sine ar putea fi un bun candidat prezidențial de centru-stînga, oricum, mult mai decent decît Ponta sau Udrea. Și mult mai consistent decît Predoiu. Din păcate, doctrinar e mult mai la stînga și mult mai fricos decît Macovei și Bodu. Deci nu pe gustul meu.

Campaniile lui Macovei și Bodu, poate și a unor candidați independenți (pe care nu i-am urmărit), sînt o invitație la vot. Sînt dovada că merită să mergem la vot.

Că votați PNȚcd sau PDL, PFC sau Peter Costea, mergeți la vot. Eforturile unor candidați de a fi relevanți și de a vorbi despre adevăr și despre ceea ce e important merită răsplătite. E o investiție în libertate și democrație care s-ar putea să merite.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

Un comentariu

  1. „În campania electorală au existat doar doi candidați care au abordat teme europene de pe poziții doctrinare de dreapta: Monica Macovei și Sebastian Bodu.” – permite-mi să te contrazic: mai există candidați de la alte partide care au avut poziții de dreapta, dar deh, nu prea sunt băgați în seamă. Din diverse motive.

    Uite, eu votez cu Noua Republică și ți-l dau ca exemplu pe candidatul de pe poziția a treia (un tip foarte OK pe care-l și cunosc personal): https://www.facebook.com/lsbargaoanu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *