În absolut orice zi, mîine sau poimîine, de ce nu? – ordonanțele de urgență ale guvernului privind grațierea și modificarea codurilor penale pot intra în vigoare. Și președintele lăsat în refendumul gol. Sau pot spune că nu le vor da curs, nu le vor publica în Monitorul Oficial, rezultatul e același.
Deci, care e mișcarea aceasta uriașă, atît de binevenită a președintelui? Pentru cine binevenită? În ce fel binevenită? Cui, mai ales, binevenită?
Citesc că președintele a luat inițiativa și asta e foarte bine. Dar tot președintele se poate împiedica la referendum, și asta nu va mai fi bine.
Întrebările la care sîntem chemați să răspundem au următoarele teme:
Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.
Să sperăm, pentru început, că vor fi mult mai clar formulate. Rezultatul oricum este incert. Îți trebuie milioane de voturi ca poporul să se exprime clar, da sau ba, pe subiect.
Dar de ce nu și pe alte subiecte, dacă ”în sfîrșit, avem președinte!”? De ce nu pentru pensiile speciale, de ce nu pe legea învățămîntului (e de luat în calcul foarte serios homeschoolingul), pe legea sănătății, de ce nu?
Dar de ce numai pentru anticorupție? Iar dacă totul se reduce la lupta anticorupție, cu criminalii, violatorii și pedofilii ieșiți din pușcării pe baza acestei ordonanțe înseamnă că lumea e de acord, da?!
Iată ce scrie Paul Dragoș Aligică pe Facebook:
Este absolut criminal ceea ce fac! Clasa politica romaneasca ar trebui sa inceteze imediat alimentarea aceastei crize nu doar absurde si iresponsabile ci pur si simplu criminale. La Bucuresti NU se intelege inca gravitatea evolutiilor rapide din lume la ora actuala. Schimbarea de la Washington este REALA. Reducerea ei la glumitele, frustrarile si reactiile infantile si superficiale propagandistice si a continua sa te porti ca si cum ar fi vremuri normale sunt o imensa prostie.
Ceea ce e permis poate unui public de gura casca, incapabil sa discearna, care-i da cu mema si cu doctrina de la Comedy Channel pe aici pe facebook, NU e permis oamenilor politici. Leaderii de la Bucuresti ar trebui sa stie mai bine: NU este momentul acum pentru dispute manufacturate. Sa vii de la Washington si dupa ce ai vazut acolo (daca ai vazut si inteles ceva) in loc sa-ti inghete sangele in vine si sa anunti mobilizare generala, sa continui sa te tii de gainarii si manufacturare de crize, este criminal.
Ceea ce se intampla acum cu rapiditate este o schimbare de paradigma de politica externa globala – comprehensiva si radicala – ce a dominat de 100 de ani viziunea Washingtonului. Se trece de la un internationalism cosmopolit la o noua formula. Se revine la o pozitionare realist-tranzactionala dupa cotitura indusa de Wilson cu implicarea Americii in Europa in primul razboi mondial si tot ceea ce a urmat de atunci. Totul e pe masa de reevaluare acum. Totul e in flux.
Consecintele geopolitice sunt masive si placile tectonice ale sistemului mondial sunt in acest moment in miscare. In toate capitalele unde exista urme de inteligenta, alerta este maxima, incordarea maxima si toti ochii si toata atentia fixate pe desfasurarea evenimentelor.
NU va luati dupa zgomotul si agitatia de fond. Nu va luati dupa propaganda puerila, infantilizanta transmisa in mass media. Se intampla lucruri foarte serioase, puse in miscare de forte foarte serioase cu consecine plantere foarte serioase. Schimbarea vine acolo nu de la un om sau o mana de politicieni. Vine din structuri adanci ale statului, ale societetii si este articulata cu determinare in motivatiile si directiile ei.
NU e momentul acum pentru crize de lux, manufacturate in tari Est Europene total dependente de umbrela de securitate americana. E momentul unei mobilizari nationale. E nevoie ca guvernul si toate institutiile de forta, informatii etc. sa fie capacitate la maximum. E nevoie ca societatea sa fie pregatita pentru ce va urma.
Cu haosul asta, cu iresponsabiliatea asta, cu disputele si cu circul asta, in actualele conditii Romania merge spre dezastru garantat.
Spun cele de mai sus – in cunostinta de cauza – cu toata responsabilitatea profesionala.
Degeaba.