Ce facem cu Curtea Constituțională?
Din momentul anunțării deciziei prin care constata un conflict de natură constituțională între DNA și guvern, la sesizarea președintelui Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, neliniștea a cuprins masele justițiare.
După un ușor moment de acalmie, mai degrabă resemnare, din ce mi-a părut, au început să apară amintiri despre ce puneau la cale acum niște ani buni Valer Dorneanu cu Florin Iordache ca, acum, momentul să prindă putere treptat și să se pună chiar problema desființării Curții.
Aflăm de la un domn care publică un editorial pe ziare.com că:
Chiar existenta acestei Curti, ca institutie, este o amenintare la adresa libertatii si ordinii publice din aceasta tara.
Ciudat, nimeni nu ne-a mai spus ceva de o asemenea gravitate pînă acum. Curtea a mai avut momente de tensiune maximă, culminînd cu amenințarea cu moartea la adresa Aspaziei Cojocaru, în 2012. Dar atunci erau ”ei” cei răi, acum sîntem noi cei buni. Altă gîscă în altă traistă.
Și fiind cei buni, să ne îngrozim la ideea că am putut tolera atîția ani o instituție atît de nocivă democrației și însăși libertății noastre.
Iata de ce cred ca intreaga Curte Constitutionala, ca institutie, trebuie desfiintata. Controlul de constitutionalitate trebuie reglementat, precis, prin alte mecanisme. Exact ca in numeroasele democratii solide, din Occident (Suedia si Finlanda sunt doua asemenea exemple), care nu au Curti Constitutionale.
Modelul suedez, așadar. 🙂 Ce bestie e și istoria asta cîteodată!
Așa că ce mai tura vura, s-o desființăm , zic. Dar cum procedăm, cum facem asta?
Legal, frumos și curat ar fi să modificăm Constituția, că acolo este statuată prezența ei în spațiul public, cu tot cu atribuțiuni. Dar cum să modificăm Constituția acum, cu PSD la putere?
Marșuri, mitinguri, punem presiune pe ei. Și dacă nu vor?
Și dacă nu vor și nu vor, putem măcar să o depolitizăm. Cum? Tot așa, prin modificarea Constituției. Să alegem noi, poporul frumos și deștept judecătorii, în mod direct.
Și dacă votează și cei care nu sînt nici frumoși, nici deștepți, ce facem? Există riscul acesta, asumăm sau nu rezultatul?
Cum din această dilemă pusă pe tapetul societății civile nu putem ieși, vă întreb pe voi, cum să facem să rezolvăm odată și odată și spinoasa problemă a Curții care stă în calea libertății și ordinii publice?
PS1: La mitingul de ieri nu s-a strigat absolut nimic privind măririle de salarii. Dar am apreciat ecologicul ”Ne-ați tăiat copacii/Să vă ia toți dracii!”.
PS2: Văd (și mi se spune) că au început prognosticurile în ce privește verdictul în cazul Udrea. Între 5-6 și 8 ani. Ura, ura, ura!
Sigur că justiția nu se uită la unul și la altul, oricine ar fi de pe internet și din presă, așa că zic să așteptăm totuși ziua judecății. Și nici de presiune nu poate fi vorba, nicicum de încercări de influențare.
(Foto: stirileprotv.ro)
Eu ma hazardez cu o achitare pentru Udrea …
CCR e baiat bun atata timp cat da verdicte pe care grupul cel mai galagios le accepta …