Crudul adevăr despre pământul strămoșesc

*Statul ascunde cifrele reale ale vânzării terenurilor agricole către cetățeni străini sau nu le are pur și simplu. După știința Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, străinii dețin abia 21.000 de hectare din cele 13,3 milioane ha de teren cu folosință agricolă. Cifra se referă doar la persoane fizice.
*Parlamentul European a realizat în urmă cu 10 ani propriul studiu despre vânzările de terenuri numit “Gradul de acaparare a terenurilor agricole în UE”. Rezultatele studiului sunt șocante: 40% din terenurile agricole din România se află deja în mâna investitorilor străini.
*Timișul se află pe primul loc cu 150.000 ha, adică o treime din terenuri. Banatul rămâne fruncea, dar la dezrădăcinări de glie strămoșească. Pământul bănățenilor a fost vândut preponderent italienilor începând din 1990. Italienii mai dețin mari suprafețe de terenuri în Arad, Bihor și Satu Mare.
*Peste 5,3 mil. hectare în România au proprietari din Olanda, Franța, Spania, Germania, Ungaria, Grecia, Danemarca. Din totalul de 5,3 milioane ha 10 procente au proprietari din afara Uniunii Europene, respectiv SUA, Rusia, China, Israel, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Arabia Saudită.
*Reversul înstrăinării terenurilor este migrația din mediul rural spre marile orașe sau în spațiul comunitar. Soluțiile propuse de Călin Georgescu, autointitulat expert în știința solului, pentru a stopa vânzările și a recupera pământul strămoșesc, nu sunt realiste.
*Când a înființat Asociația Pământul Strămoșesc, pedologul lui Dumnezeu a dat de înțeles că soluția ar fi naționalizarea terenurilor înstrăinate, ceea ce ar conduce automat la ieșirea României din UE. În retorica mânturitorului Georgescu, cele 40 de procente din pământul strămoșesc înstrăinat rămân un pământ al făgăduinței, că într-o bună zi vor fi eliberate și redate poporului suveran.
Facebook Comments

De Cornel Ivanciuc

Jurnalist, scriitor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *