Azi, cotele de prevenție în sănătate.
Deputații liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga și Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind prevenția în sănătate. Textul proiectului poate fi găsit aici.
Discuția e amplă și comportă multe aspecte*. Fără nici o glumă, că numai de așa ceva nu poate fi vorba. De ce, printre altele, scrie Bianca Oanea pe Facebook:
O pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul III, care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie, poate fi obligată să suporte o contribuţie de 10 sau 20% (…) Un pacient cu hipertensiune arterială, care a refuzat să se prezinte la controlul medical solicitat, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, inclusiv concediile de boală.
Acesta este exemplul dat de cei 128 de parlamentari care au semnat inițiativa legislativă privind prevenția. În acest moment, România are un singur program de screening, cel de col uterin. Screeningul pentru cancerul mamar a fost implementat în doar câteva județe. În celelalalte, se ocupă caravanele roz ale fundațiilor sau companiilor, care vor să-și poarte cu legitimitate fundița roz.
Acum, suntem invitați la screeninguri care nu există, dar pentru care vom fi penalizați. Chiar dacă ar vrea să meargă la medic, nu toţi românii ar avea unde. Datele arată că în zonele rurale lucrează aproximativ 4.500 de medici de familie şi ar mai fi nevoie de aproape 600 pentru a acoperi necesarul. În spitale, deficitul de medici este de 40 la sută.
Ne mai lipsesc și alte lucruri.
Din farmacii lipsesc peste 120 de medicamente ieftine, dar vitale pentru cei care suferă de cancer, boli de inimă sau afecţiuni pulmonare.
Peste 3 milioane de elevi împart, potrivit Institutului Naţional de Statistică, 431 de cabinete stomatologice şcolare.
În 2007, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a alocat 170 de milioane de euro pentru un program care să ofere un tablou al stării generale de sănătate din ţara noastră. Toţi cetăţenii României au fost invitaţi să îşi facă analizele gratuit, iar la cinci ani după aceea au venit și rezultatele. Nimic nou, declarau pentru DIGI24 experții în sănătate. „Costurile programului au fost gigantice, nu-i niciun fel de dubiu. Multe din concluzii se învaţă de către un student în anul III, cancerul bronhopulmonar este produs de fumat, că obezitatea conduce la diabet.”
Potrivit celor 128, printre care și Alina Gorghiu, acum s-ar înființa o Agenție Națională de Prevenție, cu posturi noi, cu studii noi, cu bani noi. Tot de la noi.
Am putea și primi însă. Câte-un leu pe card, în servicii sau la pensie, dacă dovedim că respectăm recomandările medicului și facem sport pe adeverință de participare la competiții sportive. De table. Concursul idioților utili e caștigat.
*Va urma.
(Foto: eugen-nicolaescu.ro)
Aha. Deci e mai rău decât credeam, ziceam că asta este Alinuța at her best qua Alinuța din bancuri, dar văd că nu e singură în proiect, întotdeauna se găsesc niște nenorociți care să-i ducă trena.
Vedem asta la televizor alternativ cu reportajele cu oameni care trăiesc din adunatul sticlelor goale.
Categoria care nu se duce la control nici când sunt gravide. Alea trebuie să plătească cheltuielile de la maternitate indiferent ce se întâmplă, deși ar mai fi și varianta ca Alinuța să le invite explicit să nască pe câmp.
Control înseamnă în țara asta 1) un drum sa te programezi 2) un drum sa faci controlul (coada, nu se respectă programarea, șpagă) 3) un drum să iei rezultatul și eventual 4) alt drum să iei rezultatul fiindcă n-a fost gata.
La care adaugă un medic și 5) un drum suplimentar când nu merge cardul în sistem.
1 drum înseamnă inclusiv „1 drum la oraș”, că nu sunt ginecologi în sat.
Asta acum, când sistemul „de control” nu e suprasolicitat. Și dacă x2 numărul celor care se controlează, crapă.
Și apoi să te înfigi în niște oameni care privesc moartea în ochi și sunt tratați exclusiv în funcție de cât îi ține punga, fiindcă numai cine are pungă ajunge în marile clinici.