Constitutia lui Iliescu, judetele lui Ceausescu, sistemul electoral al lui Hrebenciuc si statul social al lui Dej

Aceştia sînt cei patru inamici ai noştri, cei patru ticăloşi cu care trebuie să ne batem:

  1. Constituţia lui Iliescu, amendată de Năstase şi binecuvîntată de Securitate şi Mafie;
  2. Organizarea administrativă a lui Ceauşescu, făcută special pentru a face dictatura cît mai uşoară, pentru dictator, evident;
  3. Sistemul electoral gîndit şi negociat de Hrebenciuc, Bogdan Olteanu şi Cristian Pîrvulescu, uninominal în formă, proporţional în conţinut, una dintre cele mai mari minciuni post-decembriste;
  4. Statul social adus cu tancurile sovietice şi cizelat de mafia post-decembristă, sub atenta îndrumare şi oblăduire a lui Iliescu.

Orice mişcare sau partid de dreapta trebuie să înţeleagă că nu mai vrem să trăim după regulile date de Iliescu, Ceauşescu, Hrebenciuc şi Dej, că nu mai vrem să fim conţinutul care umple formele desenate de cei patru, că nu mai vrem să trăim în hotarele trasate de ei. Rolul PDL, al unei drepte unite, era de a lupta împotriva acestor patru inamici. Din păcate, PDL n-ar cam vrea şi, mai ales, nu prea poate.

Orice partid sau mişcare de dreapta care vrea să fie cu adevărat puternică şi relevantă şi nu doar o frecţie de gen URR, un partiduleţ-balama de folosinţă electorală pentru 2012 sau un amestec de Martorii lui Iehova on acid şi Oriflame în uniformă trebuie să vină cu un proiect de Constituţie, un proiect de organizare administrativă, un proiect de sistem electoral şi un proiect de stat minimal. După ce are proiectele pe masă, atunci poate strînge şi cele 25 000 de semnături. Eu ştiu, poate dă şi Noua Şcoală de Gîndire a Dreptei un ajutor, între două pişcoturi şi o măslină (pe care Lăzăroiu le-a ratat, ceea ce mă bucură – însă sper să nu rateze şi lupta cu cei patru inamici, nu de altceva dar lui i-a ieşit porumbelul cu Albă ca Zăpada, aşa că are o datorie neplătită).

UPDATE (iniţial era un comentariu-răspuns care i se adresa lui @nemo):

Blogary va face ce poate şi cît îşi permite uman, financiar şi logistic pe reforma electorală, pe arhivarea populiştilor şi pe partea publicistică. Poate va face chiar mai mult, însă n-are rost să ne facem iluzii şi să ne întindem mai mult de cît ne permite deocamdată plapuma.

Noua Republică trezeşte lumea, canalizează energii şi entuziasme, are un frontman de primă mînă (Mihail Neamţu) şi cîţiva lideri cu experienţă, inspiraţie şi inteligenţă (Cătălin Lazurcă, Dacian Ţolea, Cosmin Aldea). Deşi nu le-ar strica un pic de umor, măsură şi simţ al ridicolului. Şi poate că ar trebui să treacă de la lozincăreală şi de la ritualurile de tip Amway şi “MISA pe dietă” la următorul nivel şi să bage şi ceva conţinut printre saluturile tîmpite de gen “mişcarea prinde rădăcini”, şepcuţe şi logo-uri de reciclat pungi. Am zis că aşa e la început, că poate-s eu prea critic şi flegmatic, că nu înţeleg veselia şi entuziasmul însă văd că NR rămîne la stadiul de bairam cu şepcuţe şi cîntecele gospel şi chiar nu mă mai pot abţine. Stilistica asta de pastor american (vorba lui Zubeldian) aspirant la manifestările de stadion din Phenian e şi motivul pentru care Blogary s-a ţinut departe de Noua Republică.

Mai rămîne partea cu taxele şi fiscalitatea, terenul celor de la ARSIT, care ar trebui să se apuce de dat capete în gură.

Şi mai rămîne ca Sebastian Lăzăroiu, Ionuţ Popescu, Ioan Stanomir, Traian Ungureanu, Monica Macovei şi alţii de aceeaşi teapă să treacă de la bătutul mingii de perete şi dormitul pe cuie la jocuri de echipă ceva mai eficiente şi spectaculoase. Fiindcă e o naivitate să crezi că se poate face ceva serios doar pe cîteva bloguri care întîmplător îşi împart cam aceeaşi cititori, în mare parte pedelişti dezamăgiţi.

Am vrut să-i întreb azi pe cei trei lideri PDL de la prezidiu, Baconschi, Macovei şi Voinescu, ce rol vor avea Oltean şi Frunzăverde în tîmpenia aia iluzorie de care tot vorbesc pedeliştii, marea Mişcare Populară, şi al cărui brand îl va ceda Băsescu cînd o ajunge Frunzăverde solistul Operei din Viena. Dar m-a apucat sila şi mila şi am renunţat.

Arpopo de PDL, foarte bună remarca lui Sever Voinescu: USL e la stînga extremă iar PDL e puţin la dreapta USL-ului.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

187 de comentarii

  1. Si cu cata inversunare se apara organizarea comunist cu 40 de judte, facuta special pentru controlul populatiei 🙂 Daca europenii au spus ca dau bani foarte multi pentru regiuni de 2 milioane de locuitori dintr-o data „analistii” vin si spun do'mle, nu poti pune Timisoara impreuna cu Aradu sau Galatiu cu Braila ca aia se cearta. Uniunea chiar nu stie de orgoliile locale? De parca dezvoltarea tarii trebui oprita ca doua orase, la 60 km nu se inteleg 🙂

  2. @estu: in opinia mea, numai procurorii au inceput sa-si faca cat de cat treaba in materie de coruptie. Iar aici, IMHO, PDL n-are nici un merit; la nivel politic cred ca meritele sunt ale lui Basescu si Macovei, iar la nivel profesional sunt evident ale procurorilor care si-au asumat "riscul" de a-si face treaba (ceea ce nu se poate spune catusi de putin despre judecatori).

  3. @tucu: scuze, m-am exprimat prea eliptic: am vrut sa spun ca nu cred ca estu a vrut sa atace direct pe cineva dintre comentatori facandu-l imbecil, ci ca a fost mai degraba un mod "impetuos" de exprimare.

    In ce priveste fondul problemei sunt total de acord cu tine in ce priveste pesederizarea PDL si ma revolta la fel de mult; de asemenea imi spun ca nu-i voi mai vota. Pe de alta parte, ca si estu si bleen, ma tem ca, in lipsa unei alternative, la momentul votului ma voi simti din nou obligata sa votez cu "raul cel mai mic"(vezi si diferentele mentionate de estu) pentru ca: (i) nu sunt genul care nu merge la vot; (ii)Basescu va mai avea totusi inca doi ani de mandat; (iii) amintirea perioadei Iliescu-Nastase + perspectiva statului mafiot ma inspaimanta.

    De fapt si tu si estu sustineti cam acelasi lucru insa puneti fiecare accentul pe altceva.

    @estu: cu toata simpatia, te rog sa incerci sa fii mai putin "impetuos".

  4. tucu>evident ca gresesti. daca erau la fel pai nu era razboiul asta. Tot evident e ca destui din PDL sunt dupa chipul si asemanarea celor din PSD.

    Fie si doar faptul ca procuratura si justitia pot sa-si faca treaba acum si tot dau o deosebire absolunta esentiala. Sunt asa de multe actiuni luate incat daca nu esti in stare sa vezi deosebirea pai sa stii ca meriti USLul.

    uite, te poti inscrie in PC sau PNL sau PSD, de ce te chinui cu NR?

  5. @Amelia,

    Citez ""cei pentru care USL si ce anem acum e tot aia sunt niste imbecili""

    Am reactionat pentru ca eu sunt unul din cei ce am afirmat ca prin comportamentul sau sublinez-partidul PDL se apropie tot mai mult de PSD. Promoveaza oameni care sunt acuzati de coruptie, se opun in parlament ridicarii imunitatii unor colegi, lipsesc exact cind trebue sa treaca legi care sa intareasca justitia, etc etc.

    Ti se pare ca gresesc?

    Crezi ca baronii PDL au chef de regionalizari, de schimbari de constitutie de intarirea justitiei de ANI etc. Daca mai ai astfel de iluzii uita te cum manevreaza votul in parlament.

  6. @tucu:

    Mie nu mi s-a parut ca estu face pe cineva imbecil. E adevarat ca este mai… impetuos si, uneori, poate prea insistent in exprimarea unor opinii insa, IMHO, acestea sunt in general de bun simt si bine tintite. De exemplu, cea privitoare la perioada Nastase si statul mafiot.

    Personal ma si mir ca si-a declarat convingeri de stanga 😆

  7. Un frumos exemplu aici.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10434719-rec

    cand vine USL la putere orice urma de de speranta de justitie corecta va fi spluberata.

    ati uitat cum a fost pe vremea lui Nastase? a fost macar unul deranjat in perioada aia? ei bine, acum va fi mult mai rau, ptr ca presa deja e in mana lor.

    Cine spera ca dupa victoria USL se vor coaliza fortele dreptei e tot un imbecil. Se va institui modelul mexican, stat pur mafiot.

    macar o sa avem ceva pur.

  8. Daca blogary nu se face partid nu inseamna ca cei ce scriu aici nu pot sa se inscrie in NR. Lasati gargara pe bloguri daca vreti ceva, implicati-va direct, ca altfel nu e masa critica.

    Si repet ce am mai zis. Cei ptr care USL si ce avem acum e tot aia, pai sunt niste imbecili. USL e un partid mult mai toxic decat orice am avut pana acum.

    Eu intotdeauna voi vota raul cel mai mic, ca votez ptr mine, nu ca sa recompensez sau sa penalizez vreun partid sau un om.

  9. @Canele: d-aia intreb si eu ca vulturii din Jungle Books: "So, what we gonna do"?

    Despre monarhie nici nu mai merita sa discutam ca ne prinde 2050 tot discutand.

  10. @light

    Nu ştiu ce ţi-ai propus. Nici nu ştiu dacă ai mai comentat pe Blogary pînă acum. Dacă tu crezi că eu ţin minte toţi comentatorii, cu toată istoria comentariilor fiecăruia, te înşeli.

  11. @light

    Constituţia – nu e nevoie de o nouă constituţie de la zero. O poţi modifica pe asta în punctele nevralgice. Diferenţa dintre Constituţia lui Iliescu/Năstase şi o nouă constituţie poate fi doar de cîteva articole (relaţia preşedinte-guvern, organizarea Parlamentului etc).

    Reorganizarea administrativă – nu ştiu ce înţelegi tu prin reorganizare administrativă. Zici că acum liderii locali sînt reprezentanţii guvernului. Liderii CJ, liderii CL şi primarii sînt reprezentanţii guvernului? Nu. Sînt aleşi de cetăţenii din respectiva localitate sau judeţ. Asta nu se va schimba.

    Nu ştiu ce înţelegi prin regiuni. Am spus clar, România nu se va federaliza, regiunile nu vor avea parlamente şi guverne, vor fi doar nişte judeţe mai mari, eliminîndu-se astfel birocraţia judeţeană (crede-mă, ştiu foarte bine ce spun – s-au şi făcut simulări la Ministerul Muncii ce ar însemna, din punctul de vedere al birocraţiei din domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale trecerea la 8 regiuni). În loc de 40 de filiale ale agenţiei x, vor fi 8 filiale (asta în cazul agenţiilor care nu vor fi desfiinţate, speranţa mea e ca majoritatea să fie desfiinţate).

    Sistemul electoral – şi care e balamaua între RMM şi Rmm? UDMR. Şi dacă USL se destramă, care va fi cea mai mare balama între RMM şi Rmm? PNL. În 2008 Ionuţ Popescu deşi a cîştigat colegiul a rămas acasă, în schimb cel de pe locul 2, Crin Antonescu, a intrat în Parlament. Să nu uităm că avem un referendum în care alegătorii s-au pronunţat pentru vot uninominal în proporţie de 80% (actualul sistem de vot nu este uninominal, este proporţional cu liste scurte, adică fiecare partid vine în colegiul x cu o listă care cuprinde un singur candidat, rezultatul alegerilor în fiecare colegiu decidîndu-se nu în funcţie de numărul de voturi din fiecare colegiu ci în funcţie de scorul partidelor).

    Statul social: mă bucur că ai stabilit deja cum va arăta noul contract sociale (apropo, cînd s-a semnat ăla vechi?) şi cum va reacţiona lumea. Unii vor ţipa că vor să-i ţină statul în braţe, alţii vor ţipa că s-au săturat să mai ţină loaze în braţe. Eu zic să mergem pe mîna celor din urmă.

  12. @ mishu jamie 15:23 Corect. Parlamentul NU este constituantă. Ar trebui să fi fost ales (şi) cu acest mandat.

    Poate ar fi interesantă propunerea de a fi aleasă cu prima ocazie ŞI o constituantă, ALTA decît Parlamentul, şi avînd strict acest mandat. Mandatul limitat ar îndepărta o parte din fripturiştii penali care se înghesuie în Camere şi poate ar ieşi ceva mai bine chiar în configuraţia electorală actuală a României.

    Cît despre momentul 1990, ar fi fost interesantă desfăşurarea fără acel artificiu. S-ar fi revenit la constituţia regalistă, dar FĂRĂ regele Mihai, care a renunţat pentru el şi urmaşii săi, şi a semnat- fapt incontestabil. (Da, da, e trist, ştiu…). Deci, trebuia căutat un rege "dintr-o dinastie europeană" (…) parcă aşa a începeau cerinţele pentru Carol I?

  13. @ina eyre: Nu sunt indignat, nitzel nedumerit daca, uite-asa, cum i se nazare lui, Parlamentul se poate transforma in Constituanta si ceream o referintza legislativa, daca o are cineva. "A spus Lazaroiu" nu era intre variantele de raspuns asteptate. Decretul-lege citat a fost emis de CPUN si impunea practic Parlamentului, sub sanctiunea dizolvarii de catre Presedinte, elaborarea unei Constritutii in maxim 9 luni. A fost un frumos "artificiu" al puterii de atunci (FSN), pentru ca exista un precedent, in 1938, dupa ce a incetat dictatura carlista, s-a revenit la Constitutia din 1923. Revenirea la Constitutia in vigoare in 1945, adica la Regatul Romaniei cred ca le-ar fi dat ametzeli lui Iliescu & Co. Asa ca au schimbat prin cateva legi speciale unele paragrafe din Constitutia din 1965 si gata, au decretat ca viitorul Parlament va fi Adunare Constituanta.

    Cum nu mai suntem in vremea CPUN si, din pacate, n-a mai avut loc nici o revolutzie, ma intrebam si eu cine si pe ce baza va emite un decret similar celui din '90?

    Tormai pentru ca lipseste acea vointza politica si mai ales majoritatea aceea de 66%, spuneam ca am putea sa ne canalizam energiile pe modul in care vom alege urmatorul Parlament si cati membri va avea el, sustinand sa se aplice rezultatele unui referendum deja "omologat".

  14. (Offtopic)

    Situl "În Linie Dreaptă" a fost spart de anarhişti!! 🙂

    De văzut, până nu-l repară. Link-ul spre Blogary e intact.
    http://inliniedreapta.net/

    Salut revenirea la libertatea de opinie, după ce m-am autocenzurat toată ziua.

    Asta e o problemă de organizare pe sit, nu există un loc unde să toarne omu orice. Astfel dialogul se poartă sărind de pe un articol pe altul. Nu face bine nici articolului, nici dialogului.

  15. Ce va face sa credeti ca viitorul parlament va fi mai bun? Va avea mai multi USL-isti. “Facem regionalizarea si modificam constitutia in noul parlament“ e discursul lui Ponta. Mi-a facut cineva observatie ca stergerea comentariilor despre np si nr e cenzura si nu rezolva problema, deci ma conformez si declar redeschis subiectul si revenirea libertatii de opinie, in limitele binecunoscute.

  16. @Mishu

    In `90 asa s-a construit constitutia, si da, exista si text de lege:

    HOTARIRE NR. 1 DIN 11 IULIE 1990 privind Regulamentul Adunarii Constituante

    EMITENT: PARLAMENTUL ROMANIEI

    APARUT IN MONITORUL OFICIAL NR. 90 DIN 12 iulie 1990

    Adunarea Constituanta adopta prezenta hotarire.

    ART. 1

    Potrivit Decretului-lege nr.92/1990, Adunarea Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, se constituie de drept in Adunarea Constituanta pentru adoptarea Constitutiei Romaniei.

  17. Mishu: este afirmatia lui Lazaroiu, ca actualul parlament se poate transforma in adunare constituanta, nu vad de unde indignarea ta.

    Pe modelul asta s-a facut prima constitutie. Iti amintesti de figurile de la vremea respectiva?

  18. Eu nu prea inteleg ce legatura poate avea actuala legislatura cu schimbarea constitutiei.

    Daca imi aduc eu bine aminte schimbarile constitutiei trebue discutate in parlament si votate de 66% dintre parlamentari+ un referendum .

    Pai daca se dovedeste ca avem 66% dintre parlamentari atit de patrioti si constienti ca trebue sa indrepte sopirlele lui Iliescu din constitutie nu vad de ce am mai avea nevoie de o alta clasa politica sau de un alt partid.

  19. @Light: Cum vine transformarea asta in constituanta? A gasit cineva pe unde scrie treaba asta sau e o inovatzie doar pentru imagine? Plus ca, Doamne, catziva din membrii actualului Parlament sunt recomandabili pentru codul penal, nu pentru scrierea-votarea Constitutiei.

  20. Bianu o fi luat spaga ca s-o dea Justitiei, il are pe fiu-sau in proces accidentat-persoana-pe-zebra.

    Constitutie nou-nouta nu inseamna Adunare constituanta? Cred ca introducem teme false.

  21. @Bleen 23.18 Imi pun niste intrebari/probleme:

    Reforma constitutionala. Adica o noua constitutie.

    Preluam din aia veche ce e bun sau reparam heirupeste si ce nu este stricat?

    Am vazut propunerea ca actualul parlament sa se constituie in Adunare Constituanta si oscilez intre umor si cinism.

    Cine/ce garanteaza ca nu va avea aceiasi soarta ca propunerea lui Stanomir (destul de vasta, dar din care s-a ales doar schimbarea nr. camere/ parlamentari)?

    Punem la granita “TARA IN INVENTAR” pana la aplicarea ei?

    Regionalizarea.

    Cata vreme capii judetelor sunt pusi “pentru a aplica in teritoriu politica guvernului”, adica politic, transformarea lor in capi de regiuni nu face decat sa transfere o parte mai mare din puterea politica de la centru catre teritoriu. Adica, din niste instrumente politice locale, ii vom transforma in Dumnezeul regiunii.

    Intrebare: Daca la urmatoarele alegeri iese USL-ul, mai convine regionalizarea sau vom cauta motive s-o reformam din nou?

    Sistemul electoral

    Actualul, ne-a adus in situatia de a vota dintre raul mai mare si cel mai mic, balamaua care poate inclina alegerea asigurandu-si permanenta la guvernare. Solutia sistemului pur, nu face decat sa scoata din joc balamaua, in rest, tot cu RMM si Rmm ramanem.

    Statul social

    Pai asta e baza reformei si cel mai al naibii de greu de facut. De ce? Pai pentru ca, facuta ca lumea, ar trebui sa cuprinda un nou contract social, sa plece de la stabilirea clara, ce ne asumam la nivel de individ, iar prin diferenta, ce lasam in sarcina statului (contra cost, evident).Aici toata lumea va vrea sa nu lase in sarcina statului mai nimic (=impozite mici), dar va tipa ca trebuie sa plateasca sume nejustificate pentru servicii private. Bonus: orfanii, infirmii, etc pe ei ni-i asumam sa procedam la eugenie?

    Temele propuse sunt extrem de vaste, delicate si ma tem ca depasesc priceperea noastra. Pe de alta parte, m-am saturat de toate reformele care o iau de la zero din 4 in 4 ani, pentru ca nimeni nu doreste sa construiasca pe fundamentele altora, numai si numai din motive de imagine.

    PS. Cand imbecilitatea vorbea de ego, batea in alta parte, dar ai tinut mortis sa arati ca nu-i doar acolo. Candva imi propusesem sa nu mai deranjez, crezi ca e cazul sa dovedesc consecventa?

  22. Eu as zice sa fim mai pragmatici. Obiectivele sunt, multe dintre ele, cu bataie lunga, altele, cu un pic de presiune din partea cetatenilor-media-unor personalitatzi, realizabile inainte de urmatoarele alegeri. Pentru ca nu trebuie sa ajungem la alegeri cu acest "status quo" deplorabil si aici ma refer la sistemul electoral si 470 de locuri in Parlamentul bicameral care plimba legile de la Anna la Caiafa dand tuturor guvernelor un puternic alibi ca sa guverneze prin ordonantze de urgentza.

  23. A facut cineva vre un sondaj ca sa stabileasca proioritatile?Toate schimbarile necesare nu vor putea fi facute si inundarea electoratului cu generalitati este neproductiva.

    Ce fel de mesaj asteapta electoratul dezamagit? Care este preocuparea principlala a electoratului in acest moment.

    Fara a avea aceste date riscam sa ne aruncam in dezbareri fara nici un efect in rindul electoratului.

    Ca cineva se apuca sa scrie o noua constitutie sau un nou sistem de vot este foarte bine dar nu cred ca aceste lucruri pot fi transformate in mesaj electoral sau ca reprezinta veicol electoral.

    Vehicol electoral pot fi prevederi punctuale pe intelesul tuturor cum ar fi renuntarea la prevederea privind caracterul licit al averilor, limitarea imunitatii parlamentare,stabilirea clara a conditiilor in care parlamentul poate fi disolvat, presedintele demis , sau votul uninominal pur.

    Ramin de asemenea la convingerea ca unul din cele mai dezbatute subiecte fva fi cel al coruptiei si implicit al justitiei.

  24. @Mih, mi-e ca, de-atitea piriase pline fiecare de propriu-i orgoliu, NR o sa aiba cote la mal mai mici decit Dunarea in zilele ei proaste.

    Stanomir a dat publicitatii un proiect de imbunatatire a constitutiei, Lazaroiu vrea un noua, neprihanita. Citi ani ne va lua pina ne punem de acord care varianta aduce beneficii mai repede?

  25. @Mih

    Ai dreptate. Folosesc numele Basescu ca sa desemnez o exchipa sau un curent cum folosesc numele lui Iliescu ca sa definesc un sistem.

  26. @Grig

    Eu nu ma sa inteleg nici o data aceste criterii de selectie induse probabil de serviciile lui iliescu.

    -Un lider de dreapta nu este bun pentru ca a lucrat toata viata la stat. Este aberant. Faptul ca nu are aptitudini de antreprenor sau ca nu si a gasit de lucru la un particular ii anuleaza calitatile de lider? Ajungem iar la dosare? Ce a fost tactu?Ai avut legatri cu legionarii lui Basescu?De ce nu ti ai deschis o gogoserie?

    -Basescu si serviciile. Daca Basescu il punea pe Ponta sef peste un partid de dreapta probabil ca ai fi putut sa te gindesti -ale dracu serviciile astea.

    Daca insa vine Lazaroiu un apropiat a lui Basescu si conduce un partid de dreapta trebue sa fii tembel sa te gindesti ca mai era nevoie de servicii pentru a ne baga pe git omul lui Basescu sau ca cineva incearca sa ne pacaleasca.

  27. @Tucu:

    Spui "zbaterile unui Basescu".

    Eu cred ca zbaterile nu sunt ale "unui", ci ale mult mai multor ( daca ma gandesc fie si "doar" la cate comisii prezidentiale exista si cati oameni de valoare sunt in fiecare dintre ele).

    Iar chestia cu "fortele progresiste", cred ca e o exprimare nepotrivita ( o tot folosesc stangeii).

  28. @bleen

    Iti reamintesc ca trebuie sterse comentariile de la o anumita ora incoace legate de NR , noul partid 🙂 ..

    @tucu

    Exact despre sustinerea si adeziunea formala este vorba. Nu despre partidul Blogary .

    Sustinerea si adeziunea formala + transmiterea de mesaje concrete si regulate de catre inca 2-3 personalitati (pe langa Neamtu) .

    Daca nu va exista asta si "se ramane" la stadiul de "sustin dar nu ma implic" , "e o idee buna , dar sa asteptam sa vedem" si alte critici venite chiar din mediul unde s-a inchegat ideea asta – atunci probabil se va rasufla …

    Ce am incercat eu a fost sa aflu si ar fi motivele acestui status quo .. si enumar cateva :

    – Paraias – parau – raulete – rau – fluviu (adica tot in delta mlastinoasa ajungem)

    – Leaderi NR care au prestat sai presteaza la stat (aici nu vad o problema de nesurmontat … in fond – asa cum zicea cineva – NR nu e inca partid .. oficial/juridic nu e nimic … asadar – care leaderi ? au fost alegeri cumva dinainte?)

    – Basescu & serviciile

    Ca sa inchei ca tot mesajul risca sa fie sters : Obiectivul nu e un nou partid , noul partid blogary , Noua Republica partid , etc … Obiectivul e ca in 2012 (cam greu) sau in 2016 (sau intre – poate exista anticipate) sa vina alti oameni la putere …. cu alte gene decat ce avem acum pe piata ..

  29. @Mih

    Piata electorala cere un nou partid de dreapta.

    Asta pote vedea oricine. Lazaroiu a lansat balonul Alba ca Zapada si reactia publicului a fos clara-vrem .

    Daca nu se vor gasi minti limpezi si pricepute sa l faca asta e.

    Daca de atita suntem in stare roadele culese in 2012 vor fi pe masura .

    Daca nu va aparea o noua formatie de dreapta atractiva , rezultatele din 2012 vor da tot un aranjament intre fostii fesenisti care vor pastra Romania in zona unei semicivilizatii europene, dominata de clanuri de interese intertrlope sau respectabile dar la fel de nocive indiferent de zbaterile unui Basescu sua a inlocuitorului lui.

    Mai mult ratarea de a coagula fortele progresiste va creea o neincredere majora tuturor celor ce mai spera inca

    ca intelighentia romaneasca de dreapta este responsanbila si poate produce ceva bun si viabil.

    Sincer sa fiu la lansarea cartii lui Patrasconiu ar fi trebuit sa vedem in sala si pe Cartarescu si pe Liiceanu si pe Plesu si pe Neagu Djuvara si pe Patriciu si pe multi altii. Nu au fost. Probabil ca le place mlastina in care traim.

  30. In privinta iesirii la vot, mai este (inca) timp pt a determina electoratul sa se pronunte, prin formularea si comunicarea unor oferte care sa determine optiuni.

    In ce il priveste pe Basescu, il vad ca pe un parinte al PDL-ului, copil drag, dar care a cam luat-o pe aratura. Basescu are o "mostenire"de predat, la care tine (reformele,directia politicii interne si externe) si nu va lasa aceasta mostenire oricui (si bine face). Daca PDL-ul va intelege importanta "intoarcerii fiului risipitor", bine, daca nu, mostenirea va fi preluata de un urmas de incredere. Si daca apare un asemenea urmas, inainte de a-l blama pt ca a fost cautat si ales, sau acceptat de Basescu si pentru ca e gata sa preia "mostenirea", ar trebui sa ne intrebam daca noi insine nu avem si o responsabilitate si un interes in prezervarea acestei mosteniri.

  31. Bleen

    Nu inteleg de unde vine ideea ca Blogary este presata sa devina partid.

    Citesc si eu ce scriu altii si sincer nu am descoperit decit rar idei de genul asta.

    Blogary este insa presata sa se implice in sustinerea unui nou partid -si avem la indemina Noua Republica-daca respectiva platforma se va transforma in partid.

    Reprosul, cel putin din partea mea., se refera la faptul ca se incearca escamotarea legaturilor intre tine personal +Lazaroiu implicit Blogary si Noua Republica desi Mihai Neamtu a declarat public ca are legaturi cu Blogary.

    Asta am scris si o sa scriu ca Lazaroiu Bleen si Blogary au toate premizele sa se implice in sustinerea unui nou partid indiferent de releatiile cu Traian Basescu.

    Eu cred alegatorii asteapta un raspuns la intrebarea -""Noi cu cine votam""

    Acest raspuns trebue sa vina si din partea activistilor Noii Republici dar si din partea blogerilor care sustin aceasta platforma.

    Si mai cred ca ar trebui sa incercam sa definim ce teme asteapta electoratul – creerea unui stat de drept in care justitia sa functioneze,creerea unor sisteme anti trust care sa lase piata sa functioneze liber,un sistem de taxe si impozite care sa devina atractiv pentru investitori, programe de calificare a fortei de munca functie de cerintele pietei,definirea ramurilor economice ce permit

    desvoltarea Romaniei independent de incertitudinile pietei externe ( de exemplu industria alimentara) etc etc.

    Nu inseamna ca Blogary trebue sa dezbata toate aceste lucruri , dar alaturi de altii poate ridica teme de dezbatere punctuale si promova personalitatile care au viziune si raspuns.

    In final cu regret vreau sa te contrazic. Daca in 2009 au iesit 4 milioane de oameni sa l voteze pe Basescu in 2012 nu vor iesi mai mult de 1-1,5 milioane sa voteze PDL

    ul. Falca si toti ceilalti primari nu au capacitatea sa mobilizeze mai mult.Nu stiu daca acestia vor reprezenta 15 sau 30 % din totalul alegatorilor iesiti la vot dar esecul PDL va fi dramatic chit ca prin cine stie ce artificiu Basescu ii va mentine la guvernare. Ii va mentine insa numai pina in 2014 caci dupa Basescu va veni dezastrul PDL.

  32. Constitutia lui Iliescu este acum nitel si a lui Nastase (si-si da pumni in cap din 2004 pe treaba asta).

    Judetele lui Ceausescu sunt pe placul tuturor in subsidiar – zic ca vor sa le schimbe, dar banii de campanie electorala si figura cunoscuta in teritoriu este a omului de la judet. ori ala ce dorinta expresa ar dori sa piara – el si afacerile lui?

    sistemul electoral al lui Hrebenciuc este pe placul tuturor. partidele sunt ca niste tabere fortificate din razboaiele zise taranesti. de peste caruta isi arunca baietii invective si imprecatii. flamurile sunt crezul lor si-ncearca sa-si aprovizioneze ideologi si material propriii oameni + ceva trupe de adunatura (care, nemultumite, pot trece la dusman). in rest e campia dintre tabere plina de indivizi care nu se baga si nu se amesteca cred ei (isi vad de treaba si sunt scarbiti de ceea ce se intampla). ce nu pricep scarbitii e faptul ca pe banii lor (recolta lor pradata) se duc astfel de razboaie de pozitie. avem un sistem electoral ce colecteaza voturi pe promisiunea punerii in stapanire pe averea statului (ajungerea la guvernare). si nu numai bugetul este prada, prada este si rezervorul de functii ale statului pe care fiecare lider de partid considera ca fiind normal sa-l foloseasca pentru a-si rasplati vasalii. de aceea trebuie statul saracit in oferte de munca si de servicii – sa i se rareasca atractivitatea pentru tot felul de vasali. ar fi un prim pas – cel asteptat inca de cand UDMR a declarat ca-l doare-n basca de reforma administrativ-teritoriala si Emil Boc a promis ca desfiinteaza agentiile judetene. a dat o dispozitie si vasalii din PDL s-au apucat s-o puna in practica cum au stiut mai bine – cu promisiunea dublului castig: dai un ban, ramai nerestructurat. rezultatul este arestarea lui Bian.

  33. spune-i așa: "am vorbit cu persoana care, în principiu, este de acord, dar nu poate totul dintr-o dată, deci dacă s-ar putea în două rate. și mai e dispusă să rezolve și treaba aia ce ați discutat voi, știi dumneata despre ce este vorba. și mi-a lăsat mie o parte din… așa… ca să demonstreze că e o persoană de bună credință, aștept să-ți dau ce mi-a dat". așa să-i spui.

  34. Spune Bleen:

    "Să iasă cu o platformă comună Lăzăroiu, Ionuţ Popescu, Ioan Stanomir şi alţii de o teapă şi mai discutăm. Căci fără personalităţi, pe bloguri, nu se poate face mare lucru."

    Este fraza care a mers direct in zona mea de receptare si pe care am primit-o cu incredere, fara nevoia unor semne de intrebare suplimentare.

  35. bleen: "Dacă cunoştinţele, chiar şi cele vagi, îmi sînt arestate de DNA, înseamnă că am intrat în lumea bună?"

    depinde. depinde ce inteles are "am lucrat" din "l-am cunoscut (pe Silviu Bian) şi cu care am lucrat"

  36. "unirea dreptei înseamnă un singur partid la alegerile din 2012: PDL" – bleen

    1. dreapta + PDL = tamaie + drac = apa + ulei

    2. "nu mai merge cu minciuna" – Basescu

    1+2=3

    3. eu vad o singura iesire democratica si nonviolenta, in timp util, din bucla asta tampita in care balteste tara asta: Basescu, intr-un fel de "urmeaza un comunicat important pentru tara" sa se intorca la popor, iarasi, sa prezinte CINE SUNTEM cu cifre si fapte. Sa propuna

    solutiile A,B,C,D…Z. ARGUMENTATE. Referendum cu laie sau balaie, sa stim o treaba.

    LAIE – prostitutie nationala eterna + demisia de onoare a lui Basescu (oricum are asigurata pe viata conditia de demnitar), Geoana interimar, alegeri anticipate, Crin(?) presedinte, guzgani rozalii, mona pivniceru, catalin voicu, felix…asta vrea poporu' – asta e.

    BALAIE – 1 an pentru pus in practica A,B,C…Z sau maturarea clasei politice actuale FARA EXCEPTIE, Basescu intra in istorie pe usa lui Stefan cel Sfant, gen.

    ps: as paria pe BALAIE.

  37. @bleen

    Daca-l arestau pentru inginerii financiare prin care a fraudat miliarde de vreun fond de investitii …. sau pentru spionaj militar – era o treaba …o umbra de mandrie legata de creierul omului si competenta lui…

    Dar asa – l-au arestat pentru spaga la plic … la fel ca pe militienii fabricanti de permise de la Pitesti sau chiar mai rau …..

    D-aia ne zdrentuiesc toti pe unde ne prind … si ne scuipa cu televizorul … ca suntem un neam de mici infractori chiar si la nivel inalt .

    N-ai ajuns in nici o lume buna .. e aceeasi , doar ca acum e noapte . Maine dimineata cand iesi afara din casa o sa realizezi ca e tot aia 🙂

  38. O să vă rog să încheiaţi subiectul Noua Republică şi Noul Partid. Cel puţin aici, la postarea asta. Voi şterge referirile ulterioare la subiect.

  39. Noi vorbim de partide şi astăzi (de fapt, ieri) a fost arestat de DNA pentru luare de mită un cetăţean pe care l-am cunoscut şi cu care am lucrat, chiar dacă doar trei luni. E vorba de şeful ANOFM, Silviu Bian. Dacă cunoştinţele, chiar şi cele vagi, îmi sînt arestate de DNA, înseamnă că am intrat în lumea bună?

  40. Tocmai ce am avut o revelatie : nasul e in spatele lui ghita , ia realitatea tv , o ataseaza la NR si s-a facut partidul ….. noapte buna tuturor ! :))

    PS. @oglinda-oglinjoara : Nu fii asa de dura …. nu sunt surd si n-am nici ochelari de cal … Am mentionat de la inceput ca sunt ceva mai nou pe aici …

    Ne vedem la recensamantul populatiei (si animalelor)! 🙂

  41. @Grig : sa nu fie facatura de laborator, dar cum sa convingi tu pe un libertarian, ca niste fosti si actuali angajati ai statului, fara lucruri , care sa fii facut gaura im cer, vorba unui mare prof, vor putea sa faca ceva deosebit , daca pina actuala virsta eu nu retin nimic important facut in zona de social, politic si afaceri ?

    Uite , de Basescu putem spune ca a fost cel mai tinar comandant a celui mai mare petrolier romanesc …

    Deci avea ceva maret , care insemna ca are stofa de lider.

    De aceea asteptam sa intre Lazaroiu la condus nava .

    N-a fost sa fie indeplinita asteptarea. Nici o problema avem ce face.

    In 25 iar trebuie sa platim vreo 150000 lei taxe ca sa isi ia un lider al NR , ca Dacian Tolea, salarul ca director intr-o agentie inutila a statutului roman 😉

    Daca am face o greva fiscala ar incepe reforma. Pina atunci : noapte buna copii 😉

  42. un mic dialog al surzilor

    asta e, cînd n-avem nici o apetenţă pentru opinia celuilalt: o ţinem pe-a noastră

    cine e în spatele partidului?

    ăla/ăia care/cîţi vor fi. dacă vor fi

    din păcate, singura variantă ca să fie unii convinşi că nimeni nu e în spatele partidului e să nu existe nici un partid

  43. Aoleeuuu! Fraţilor, mutaţi-vă cu subiectul pe alt blog, eventual chiar pe cel al Noii Republici.

    Şi pentru ultima oară:

    1. Nu e nimeni în spatele Noii Republici, chiar a fost spontană, a fost o surpriză chiar şi pentru Mihail Neamţu.

    2. Tema unui nou partid nu mi se pare foarte relevantă. Mie personal, cel puţin.

    3. Blogary va rămîne o entitate distinctă şi independentă. Şi va merge cu independenţa pînă în pînzele albe. Asta nu înseamnă că nu are simpatiile sale. Dar nu va fi niciodată remorca nimănui. Nu are nicio datorie sau legămînt al tăcerii cu nimeni şi faţă de nimeni.

    PS. Celor care aduc argumentul unirii dreptei le reamintesc că merg pe un teren nesigur, căci unirea dreptei înseamnă un singur partid la alegerile din 2012: PDL. Dacă vreţi unire, fiţi cinstiţi şi vreţi pînă la capăt.

  44. @ Oglinda : da. Stii de ce ? Pentru ca oamenii astia sunt fani Basescu pina in maduva oaselor. Asta inseamna usor manipulabili. Zice sefu parlament de 200 de alesi , asa va fi. Zice reorganizare asa va fi cu x regiuni.

    Zi-mi ceva din ce fac ei care sa nu fie cum zice Basescu ? 😉

    @ Bleen: eu nu vreau judete deloc si nici regiuni . De falt sa respect constitutia actuala as vrea un singur judet: Romania.

    In rest imi stabilesc singur restul de forme de organjzare la nivel de comunitate.

    California are judete ? 😉

    Dar Anglia ?

    O duc prost tare ca nu au judete?

    Ca au tinuturi stabilite de comunitatile locale dupa cum vor ei este altceva.

    Oricum daca as fi facut cu ai mei colegi in viata privata si in afaceri asa de putin cit au facut guvernantii nostri atunci era vai de capul meu. Mai bine zis : Romania era falimentara 😉

    Cind stii ca se poate face mult mai mult, iar asta ai facut-o la nivel micro, deci pe propria piele, atunci nu mai cumperi gogosi si covrigi gauriti, cind stii clar ca trebuia sa fii servit cu caviar sau alte fructe de mare si fineturi de citeva stele Michelin .

  45. @ Ion Ionescu din copac

    Subscriu ……la fel ma gandeam si eu … Si acum vad iar o chestie d-asta cam cetoasa , cu multe fuste , etc…. Atata vreme cat lucrurile nu vor fi clar asumate de unii – tot timpul vor exista sageti USL (si nu numai … am auzit si eminenti alti oameni) cum ca e o facatura de laborator.

  46. @oglinda-oglinjoara

    Nu amesteca marketingul (de la firul ierbii) cu pragmatismul. De la firul ierbii se refera poate la simpli membri/simpatizanti , nu neaparat la leaderi . OK – nu zic sa-l puna pe Basescu in frunte ca e prea de tot , dar pe de alta parte Lazaroiu/Macovei/Preda nu prea sunt din PDL .. cu tot carnetul unora de partid . Legat de strategie – inca mai e timp ca abia s-a nascut … dar totusi – nu merge doar cu Neamtu .. de asta m-am prins deja … si se vor prinde si altii .

    Pacat de idee ca sa zic asa – ca e sabotata(e hai – ignorata) dinauntru chiar de cei care au plantat samanta de ceva vreme cum zicea bleen .

    Ramane sa vedem ce si cum …..dar ce vad eu in ideile de pe aici e cam cum "nu se poate" sau "de ce nu se poate"…

    Deci – sa incheiem seara cu o concluzie : Cine e in spatele NR ? Ca tot se vorbeste in doi peri .. cu paraiase , cu servicii , etc ….

  47. adică, voiam să spun: succesul noii mişcări depinde numai şi numai de cei (numărul celor) care vor să se implice, nu de Băsescu, PDL, USL ŞAMEDE

  48. – de să fie pîrîiaş, cînd noi ne avîntăm tumultuos?

    Păi, pentru că orice fluviu începe de la un/ca izvor, dintr-un fir de apă.

  49. – că e spontană, nu e bine, că-i stîngace, n-are "locomotive", n-are strategie, că nu-i spontană, nu-i bine că e diversiune a PDL

  50. Sare'n ochi : am sa iti raspund pe larg printr-o postare pe blogul inmures.ro

    Ce pot sa iti spun este ca altguv.ro , in care am fost implicat acum ceva ani buni, cu Agora PNLului de pe vremea lui Stolojan, facea fix acelasi lucru , de la firul ierbii dar in cadrul PNL . Am fost vizionari 😉

    Cei de prin PDL doar acum au ajuns sa faca ceea ce faceau niste membrii si simpatizanti liberali din Romania, Franta si Canada acum vreo 6-7 ani.

    Oricum ramine cum am mai spus; daca Basescu si serviciile vor dori ca NR sa aiba succes si sa intre in parlament atunci asa va fi. Daca nu vor dori atunci … va fi altceva 😉

  51. Vorba lui grig, ce-i cu chestia asta: sa se faca?

    Cine bre, de unde atitea piriase? Le scoate basescu din sacou?Ma asteptam ca dupa demiterea lui lazaroiu, la cel mult doua trei zile sa apara si sa spuna: Enough is enough! iata planul! Chiar mi s-a parut un Moment.urmaream fiecare cuvintel, virgula pe care SL o spunea! Toata vara si chiar mai mult decit atit. Am zis, asta e Omul. Acu sint un pic dezumflat. Dupa un silenzio stampa de trei saptamini, vine cu aceleasi texte. Ca sa asteptam, ca sa șe faca, ca sa vina piriiasele lui bleen. Am sentimentul ca nu e defapt nici o strategie, poate doar un pic de lipsa de imaginatie.SPER CA MA INSEL!!! Cu atit mai mult mi se pare meritorie si curajoasa actiunea NR, care dupa numarul de stingacii chiar pare spontana.

  52. multe contradicţii dospesc în fundal, de parcă nici n-ar exista:

    – e "grass-roots" da', avem nevoie de lideri

    – e non-PDL, da' vrem să luăm cîţiva "reformişti" de-acolo

    – e pro-Băsescu, non-Băsescu sau chiar anti-Băsescu

  53. @bleen

    Atunci …. le urez success si m-am retras in adormire.

    Cum cred ca vor face si altii pe parcurs …. eu nu fac navigatie pe dambovita la cat de poluate sunt apele. Si Dunarea e si ea plina de contrabandisti , iar delta s-a umplut de turisti melteni cu motoare ….

    Spor la combatut in continuare 🙂 !

  54. @grig

    Dacă e să-l citez pe Lăzăroiu, NR e doar un pîrîiaş care împreună cu alte pîrîiaşe şi probabil cu un rîuleţ vor face un fluviu. Cu alte cuvinte, nu se pune problema ca cei numiţi de tine să adere la NR.

  55. @bleen

    Mi-ai confirmati ipotezele(temerile)…. Pot citi printre randurile tale ca Mihail Neamtu e cumva agentul (pre)electoral al personalitatilor . El si NR tre sa stranga cele 25K semnaturi , dupa care (teoretic) sky is the limit ….ca sa zic asa .

    Intrebarea e daca Neamtu si ce inseamna in acest moment NR reuseste sa le stranga .

    25K semnaturi inseamna totusi o oarecare mobilizare inclusiv mediatica care se face prin personalitati ca Lazaroiu,Macovei,Preda … poate si tu de exemplu la un anumit nivel . Dar mobilizarea asta la 25K sau peste nu prea merge cu mesaje d-astea gen scrisori de sustinere , aprecieri (secondate de 2-3 critici) pe blog-uri , etc. Se poate face cu asumare de genul clar : DA – am aderat la NR si sustin valorile si obiectivele NR , DA – sunt dispus sa le promovez si sunt un vector de imagine al NR.

    Altfel …. sunt sanse sa nu iasa cele 25K si cei care au pus mici energii si resurse de la nivelul lor sunt unicii perdanti ….c-asa e in tenis 🙂 ….cinic as putea spune.

    Si pana la urma ideile de proiecte nu vin si de la leaderi ? Nu (si) ei sunt cei cu viziunea ? Adicatelea cum e asta – sa faca "prostimea" (scuza-mi exagerarea) proiectul , sa semneze poporu ca e de acord si apoi venim noi sa-l coordonam si continuam ?

    Daca asa e .. pai deja nu-mi mai convine ….

  56. Citeste-ti penultimul paragraf din text. Daca ai baut un pahar cu apa, ai inchis citeva secunde ochii, le gasesti singur. Bagi un alibi pt buna credinta in prima fraza "frontman de prima mina", dupa care torni. Uah. Eu chiar cred ca pozitia in care se afla MN acum il pot duce in derapaje in cazul unui succes(pe care il doresc!), dar pina la derapaje de personalitaate devianta prefer sa ii observ curajul.

  57. @Dragos, si EU! Ajunge cat m-am zbatut sa ajunga si sa se mentina dreapta la putere. Sa o faca si altii. Dar nu pe bloguri. In piata publica. Intre oameni.Acolo se face politica.Se mizeaza mult prea mult de buna noastra credinta. Fara sa se inteleaga ca exista niste limite.

  58. Uite, am scris un articol cu titlul: "Constituţia lui Iliescu, judeţele lui Ceauşescu, sistemul electoral al lui Hrebenciuc şi statul social al lui Dej" şi nu s-a discutat deloc în comentarii de reforma constituţională, administrativă sau electorală.

  59. @grig

    Mesajul lui Lăzăroiu a fost clar: întăi proiectele, abia apoi partidul. Nu facem partid doar ca să ne aflăm în treabă, să facem partid. După ce vom avea un proiect de constituţie, un proiect de reformă administrativă, un proiect de reformă electorală şi un proiect de asasinare a statului social vedem dacă în jurul acestor proiecte se strîng 25 000 sau 100 000 sau 500 000 de oameni. Dacă se strîng, iese partidul. Dacă nu, nu.

    Da, acelaşi lucru l-am zis şi eu: să apară personalităţile. Să iasă cu o platformă comună Lăzăroiu, Ionuţ Popescu, Ioan Stanomir şi alţii de o teapă şi mai discutăm. Căci fără personalităţi, pe bloguri, nu se poate face mare lucru.

  60. "Vor (fostii votanti pdl) merge la vot, crede-mă. Tot ce am vrut să spun e că ei vor vota oricum, fiindcă ei votează împotriva USL. Acum ei zic că nu, însă în ziua în care vor fi faţă în faţă PDL cu USL, vor vota, credeţi-mă" – bleen

    1 exceptie: EU ! de ce: decat sa ma *uta ai mei, mai bine sa ma *uta inamicul.

  61. Fara vedete, NR nu va transmite niciun mesaj. Iar vedetele sunt Mihail Neamtu, Lazaroiu, Monica Macovei, Cristian Preda,etc. Ei nu au aparut peste noapte. Sunt luni sau ani buni in spate. De implicare. Imi pare rau ca trebuie sa va spun. Dar toti au avut functii publice. De acolo de sus te vede toata lumea. Am dreptate Bleen?

  62. Bleen, sint un pic dezamagit de parerile tale despre nr.

    Pina la urma tot la stilistica se reduce. Din pacate a ta e de berarie. Tradeaza un pic de invidie fata de cel care a plecat din blockstart, in pofida celor care inca nu-sti terminasera berea. Nu stiu de ce aveam sentimetul ca sinteti o echipa, dar pina la urma capra vecinului si strugurii acri descriu mult mai bine atitudinea ta.O invidie discreta e fireasca, dar sa ai argumente de usl-ash si pareri paranoide ronceaniste e cam de prost gust.bleeah

  63. @bleen

    Am inteles nuanta . "Cuvintele" de ordine sunt : "sa se stranga" , "sa se faca" , "sa se dreaga" si apoi vedem.

    In primul rand – cine sa le stranga ? Doar Mihail Neamtu cu inca cativa leaderi prea putin cunoscuti ca sa nu zic altfel ? La mesajul lor si al vostru au aderat deja formal cateva mii ….

    De asta ma temeam . O atitudine de genul – sa vedem intai ce branza fac astia si apoi in functie de conjunctura creeata pun si altii umarul fatis si formal .

    Nu vorbesc neaparat de cei de pe acest blog (desi e clar cine e leaderul aici) , insa daca nu se asociaza in mod formal si deschis inca 3-4 personalitati la NR sau NRB/BNR/BRN cum s-ar numi – acest demers nu are sanse sa faca nimic concret .

    Poate sunt totusi niste strategii calculate ….gen PDL-ul sa piarda in 2012 si dupa 1-2 ani de USL dreapta sa revina sub un alt nume (cu PDL-ul crapat dupa pierderea alegerilor) – cine stie ?

    Personal am ceva energii de pus in hamul unei astfel de constructii , insa daca se rasufla dupa cateva luni – nu multi vor mai ramane .

    Nu – nu sunt un disperat al PDL-ului … Da – am votat (nu socialistii&co) la ultimele 3-4 alegeri insa nu ma incadrez deloc la disperatii de a vota dreapta/PDL .

    PS. Cred ca am inteles mesajul (da-mi un semn daca am dreptate 🙂 ) : dupa cele 25000 semnaturi apar si cele cateva personalitati reformatoare in frunte cu lazaroiu … de altfel e momentul oportun – la constituirea partidului , nu ? Atunci se fac si alegeri in partid si toate cele …. Sper sa nu fie cam tarziu ….

  64. Bleen are drepate.

    Mai bine porneşti de la aşteptări realiste, care tocmai pentru că nu-s extraorinare pot fi împlinite, decît să ai o ştachetă pe care există riscul să o ratezi, alegîndu-se de tot praful.

  65. Bleen: "Miza, adevărata miză a mamei Omida, e aducerea “liberalilor latenţi” la vot."

    Dacă e stabilit asta, se pune problema: cum îi mobilizezi, cum îi motivezi?

    Eu zic că cel mai bun motiv e frica: frica că dacă se întîmplă X îi vor asfixia toţi asistaţii pămîntului, că li se va căpuşa munca, veniturile, cu tot felul de sporuri, majorări, cupoane, tichete, gratuităţi şamd.

  66. Ok, hai c-o dăm în bălării. Deci, în concluzie: Noua Republică a anunţat că dacă va strînge 25 000 de semnături se va transforma în partid. Blogary a anunţat că nu se va transforma în partid. Aveţi deja un partid nou. Cîte vreţi, fraţilor??? Blogul şi partidul? Cum ne strîngem 3 oameni în lift, facem partid? Ca în 90?

    Să se strîngă minimum 25 000 de aderenţi pe nişte obiective clare, gen modificarea Constituţiei, reorganizare administrativă, reformă electorală şi fiscală şi după aia să-şi facă partid. Nu ştim unde mergem sau dacă mergem undeva dar avem nevoie de maşină.

  67. @tucu

    Vor merge la vot, crede-mă. N-am vrut să jignesc militanţii PDL. Tot ce am vrut să spun e că ei vor vota oricum, fiindcă ei votează împotriva USL. Acum ei zic că nu, însă în ziua în care vor fi faţă în faţă PDL cu USL, vor vota, credeţi-mă.

  68. Am ajuns un fel de troll care dmeobilzează şi picură otravă în sufletele oamenilor.

    În loc să vorbim de proiecte, de o nouă constituţie, de reforma electorală, de reorganizarea adminsitrativă, vorbim despre partide. E o eroare. Oricum, e greşeala mea că am băgat udpate-ul. Eu zic să vorbim de idei, de proiecte şi după aia putem vorbi şi de un posibil partid.

    Dacă se face şi e un partid de dreapta cu suficiente şanse în 2012 bineînţeles că eu, cel puţin, îl voi susţine. Deci, repet, hai să încheiem subiectul partidului şi să vorbim de proiecte.

  69. eu am inteles pana acum ca Noua Republica se doreste a deveni partid. acum toata lumea trage de Blogary sa se faca tot partid? cu aceleasi teluri si mizand pe aceiasi votanti ca si Noua Republica? cei care posteaza de dragul postariin isi citesc afirmatiile inainte? care-i clenciul/smecheria/catch-ul? eu stiu ca aia din PSD sunt extrem de versati in divide et impera – jalnicul PNL este marea lor victorie, achizitionarea acestui partid balama facandu-se pe fondul cainarilor de genul "vai ce buni si muncitori sunteti, de ce va lasati condusi de PD?" si alte bla-bla-uri de genul acesta pe langa ambiturile lui Patriciu. acum ce se incearca – divizarea si/sau demobilizarea celor care vor sa faca ceva? @Dan Masca v-am vazut nemultumit pe Politeia, acum va vad la fel pe Blogary – ce va nemultumeste in ambele situatii? cat despre postacii evidenti, aceia ma mir ca sunt lasati sa polueze discutia.

  70. @tucu

    Blogary ramane vector politic, numai ca nu va fi partid politic.Solutia nu cred ca e crearea a 30 de partide. Oricum, partidul ala nou dc va fi, va fi cu personalitati politice, nu cu bloggeri. In 2000 am avut PNL, CDR2000 si PD care s-au luptat cu PSD.Asa va fi si acum.

  71. Ciao … First time pe blogul asta dar il urmaresc de ceva vreme . Doua chestii :

    – S-au agitat apele in virtual de ceva vreme , au ajuns sa dea in fiert si acum lumea cauta motive sa nu se asocieze, sa nu se faca/dreaga cu NR , etc….La NR s-au strans deja vreo 700 de aderenti pe site si ceva mii se spune simpatizanti …..si degeaba … asta nu sensibilizeaza nici luptatorii de dreapta de pe blogary , nici pe lazaroiu si altii …. raman doar sa sper ca nu va fi un alt esec cu NR – de mentionat doar cu 2-3 randuri in istoria recenta.

    – Mihail Neamtu de vreo doua zile de la lansarea in buc a NB lipseste de pe site-ul NR la postari/incurajari/initiative (am aflat doar ca se intalneste asta seara in Arad). Aci insa vad ca a postat azi…. inseamna ca va pretuieste … chiar ceva mai mult decat sutele/miile de pe NR . Deci e inca cu voi inainte de altele .

  72. @tucu, sunt perfect de acord cu tine in ce priveste membrii, simpatizantii PDL. Pana la urma si NR se va bizui pe votantii PDL. Da, cei cu multe frustrari. Dar cu doua mari satisfactii. In 2004 si in 2008 l-au adus la putere pe Traian Basescu. O sa-mi spuneti ca e putin. Eu o sa va spun,ca un om care a fost acolo, ca e mult mai mult decat nimic. Si Blogary si NR nu pornesc de la zero. Si poate este si meritul nostru. Si Bleen ar trebui sa stie lucrul asta.

  73. Vali nu vrea ca blogary sa se transforme in partid, razvan cucui a anuntat ca pleaca din asociatie dc se decide sa se faca partid. Eu nu vreau ca blogary sa se transforme in partid. Actulul CD are mandat pana in 2013.

  74. Am citit articolul despre Silviu Bian. Care, odata, prin 2007, si-ar fi dat "demisia de onoare".

    Tot vad prin presa cum li se cere "demisia de onoare" unor politicieni, judecatori etc. dovediti pungasi, hoti, mafioti, dar inca necondamnati. Cum naiba poti sa vorbesti serios despre onoare, chiar si doar ca atribut al unei eventuale demisii, in cazul unora ca Adrian Severin?

    Poate cineva sa ma lamureasca ce inseamna "demisie de onoare" in limba romana, pentru ca in alte limbi nu stiu sa fie folosita alaturarea asta de cuvinte? Exista vreo definitie legala sau de dictionar? Are un sens precis? Ce diferenta e intre demisie de onoare si demisie pur si simplu? Ce alte varietati de demisii mai exista la romani?

    Nu m-ar mira sa aflu ca e inca o chestie tipic romaneasca, la fel ca si "greva japoneza", inventata de liderii sindicali ai lui Iliescu.

  75. Afirmatia ""unii comentatori se excita fara motiv"" este

    demoralizartoare pentru cei ce sperau ca Blogary sa devina vector politic.

    O asemenea afirmatie reaminteste comentatorilor mai excitati, care au crezut ca pot face ceva, nu neaparat un partid,care sunt limitele.Pacat -nu gasesti usor 10 nebuni care sa spere ca pot rasturna lumea.

    In ceea ce priveste voturile pentru PDl cred ca Bleen se inseala. Multi dintre fostii votanti PDL vor sta acasa pentru ca invazia de sefi gen Falca &Co va face ca granita dintre PDL si PSD sa devina tot mai invizibila.

    Si dupa ce PSD va cistiga alegerile probabil ca toate organizatiile de dreapta care nu au avut viziunea sau curajul sa infiinteze un partid de dreapta autentic isi vor da seama cit de valorosi erau acei votanti PDL lasati in voia soartei pe iluzoriul motiv ca vor merge la vot ca sa nu iasa PSD.

    In 2000 ca raspuns la imensa dezamagire produsa de CDR si in special de taranisti lumea a votat Romania Mare -numai asa ca sa le dea peste nas . Astazi in lipsa de altceva avem la dispozitie formatiunea lui Dan Diaconescu.

  76. @ Bleen : zici ca unii comentatori s-au excitat fara motiv ? 😉

    Se dorea o clarificare. A venit pina la urma. Ne-am lamurit si s-o gatat excitarea 😉

    Sa fii iubit.

  77. Sarut mina Luminita,

    Sigur ca tu ai dreptate.

    Dar cu toata dreptatea ta iti recomand sa iti pastrezi compasiunea pentru altii.

    Mila doar de la Dumnezeu am nevoie.

    De la statul ultra "performant" si umflat si hot si ai lui slujitori chiar nu am nici o asteptare, dar nici nu am prea mult chef sa le platesc impozitele si taxele pentru a primi o …"compasiune".

  78. Da,statul minimal e cea mai buna solutie.

    Dar pana atunci orice alta solutie (de ex.aceasta cu Bian ) este valabila.Nu tin minte ca pe vremea lui Iliescu (Nastase)sa fi avut loc multe flagrante sau retineri de conducatori importanti de institutii.

  79. @daniel

    Nu. Se va transforma în Partid, ca să-ţi rezolve ţie iluziile şi nevoia de acţiune. Ţie şi altor amatori de iluzii tari. Vă degrabă dezamăgiţi fiindcă vă degrabă amăgiţi. Am stabilit încă de la înfiinţarea Asociaţiei că va rămîne asociaţie şi nu se va transforma în partid. Ideea transformării în partid le-a venit aiurea unor comentatori care s-au excitat fără motiv după demiterea lui Lăzăroiu.

  80. Dan Masca,

    ultima ta postare m-a lasat …. masca.

    De cand intoleranta tzafnoasa si ingustimea de judecata sunt sinonime spiritului " liber, liberal" ??!!

    De cand, si pe ce temei rational,de minima logica,a rata un business, este sinonim cu compromiterea iremediabila in plan profesional si a "presta pentru stat" este sinonim cu esecul in plan uman ??!!

    Nu cunosc personal, direct de la sursa, "performantele" d-nului Tolea, nici nu ma intereseaza C.V-ul sau, cunosc doar, indirect, altruismul si onestitatea cu care intelege sa puna umarul la scoaterea carutei din marasmul lasitatii si imobilismului societatii romanesti, ca atare ma uluieste usurinta cu care, persoane "implinite" cu succese rasunatoare in "privat", suficiente si vehemente, dau verdicte urecheste, desfiinteaza cariere si proclama libertarienismul drept dusmanul de clasa al bugetarului ce trebuie starpit din fasa.

    Ai intreaga mea … compasiune

  81. Pentru cine nu ştie, Bian e şeful ANOFM, pedist vechi, vine de la PDL Alba Iulia, e omul lui Hava. Veţi spune, uite, cinstea bla bla. Nope. Dacă se desfiinţa ANOFM, Bian cu cinstea lui cu tot era irelevant iar angajaţii de la Braşov nu mai erau angajaţi. Statul minimal e cea mai bună strategie anticorupţie.

  82. Cu toate ca nu sunt o fire razboimica , salut aceasta declaratie de razboi facuta actualului cotet legislativ caruia alt comentator i-a spus pe buna dreptate cocina. Astept ca aceia care au facut-o sa vina in fata natiunii cu un edificiu legislativ clar si coerent de dimensiuni accesibile capacitatii de intelegere ale majoritatii cetatenilor tarii, in primul rind la nivel de constitutie.Pentru ca daca nu fac asta se dovedesc si ei cantonati in faza de O SA. Asteptam cu interes.

  83. @daniel & @nemo

    Chestia cu eco e o explicaţie simplist-imbecilă. D-aia nici n-am comentat-o. Poate intraţi în detalii şi explicaţi care e chestia cu ego atîta timp cît am spus clar, înainte de ca NR să se nască, că Blogary nu e ACZ şi nu va fi partid politic. De fapt, ăsta e şi unul dintre motive pentru care s-a născut NR, fiindcă Blogary nu a dorit să fie ACZ.

  84. @Dan Masca

    Dacă nu se implică, nu e bine. Dacă se implică şi renunţă la cariere şi afaceri iar nu-i bine. Mihail Neamţu şi Dacian Ţolea sînt de admirat pentru că şi-au neglijat carierele sau afacerile ca să se implice. Nu poţi face şi politică, şi afaceri în acelaşi timp, decît dacă faci afaceri prin politică. E bine că firma lui Ţolea a falimentat după ce a intrat el în politică şi nu i-a crescut de 79 de ori cifra de afaceri, cum se întîmplă la alde Şova şi compania.

  85. Bleen, cine se cearta ? 😉

    Pai noi astia fara de partid si liberi si libertarieni unde sa comunicam ? 😉

    Pai tu ii ceri unui liberal sa urmeze un om care lucreaza intr-o institutie publica?
    http://www.anst.gov.ro/documente/documente/CV_Tol
    Am gasit CV ul lui Dacian Tolea si ma uitam si pe listafirme . Ro sa vad daca firma in care era director in 2000-2005 mai exista. Este in lichidare Pyjama's.

    Io gindesc asa : daca un om nu a fost in stare sa construiasca ceva in zona privata si sa reziste fara sa se compromita si s-a dus la stat, unde nu am citit nimic in ultimii ani ca ar fi facut ceva sa diminueze rolul statutului.

    Macar sa fii auzit ca director la tineret in minister ca este homeschoolingul legalizat, daca nu canabisul 😉 .

    Si sa il urmam , zici , noi astia latentii si hotaritii de a pune stampila pe toti ? 😉

  86. Congresmanul respectiv e Jesse Jackson jr, fiul mai celebrului său tată, Jesse Jackson sr. Aşa se explică totul. Jesse Jackson sr e celebru pentru aberaţiile sale în materie de politică.

  87. M-am uitat pe sondajele de pe bleen.ro, din 2009.

    Primul tur (cca 1400 votanţi): Băsescu 65%, Antonescu 21%, Geoană 5%, alţii 9%.

    Al doilea tur (cca 1400 votanţi): Băsescu 87%, Geoană 13%.

  88. @maximus

    Da, ştiu. Din cauza stilului toate criticile mele par extrem de dure, mult mai dure decît sînt în realitate.

    Asta e, sînt şi eu, la rîndul meu, prizonierul propriei stilistici.

    Oricum, ideea e că bateriile entuziasmului ţin puţin şi e normal să fie aşa. De aceea trebuie să se treacă la nivelul următor.

  89. @ Mihail Neamtu : cind nu va pricepeti la ceva ar fi bine sa nu vorbiti. In acest fel nu va faceti de ris in fata celor care cunosc domeniul respectiv mult mai bine. Siteul Noua Republica este facut pe o solutie opensource, folosita si de Blogary.ro : WordPress .

    Are instalate eventual niste module gata facute.

    Este departe de a fi ceva extraordinar din punct

    de vedere a solutiilor web existente. Nu intru in detalii ca nu are rost. Ideea este simpla : nu vindetu gogosi , ca ne-am saturat de ei . De exemplu seful lui Dacian Tolea, daca mai este consilier la mcsi.ro , ministru Vreme , vinde gogosi de multa vreme si consilierii lui nu i-au spus.

  90. @ Marius : uita de consens, uita ca exista votanti prosti + lasi.

    Daca tu vrei sa cistigi cu asemenea lucruri si cu ascuns mizeria sub pres ca sa nu afle concurenta atunci sa nu ma faci prost si las ca voi vota cu toti, inclusiv cu Noua Republica.

  91. consensul pe una sau mai multe idei este mai mult decat binevenit. ceea ce ar fi de evitat sunt criticile dure intre parteneri pentru ca vor fi speculate de catre "tentaculele" celor de care dorim sa scapam si sa fim seriosi, destul de multi conationali sunt atat de usor influentabili…(asta ca sa fiu bland) din pacate procentul de prostie+lasitate in privinta votantilor la alegeri in Romania este destul de mareeee.

  92. @Ion Barbu

    A vorbit de ce înseamnă dreapta în viziunea sa şi a Noii Republici. Îţi spun eu ce înseamnă în ceea ce mă priveşte şi aici, spre deosebire de stilistică, cred că sînt pe aceeaşi lungime de undă cu NR:

    1. euro-realist

    2. stat minimal, responsabilitate, sistem asigurări private, sistem de sănătate privat, impozit de solidaritate minimală(nu asigurări, impozit), cel mai bun sistem social e capitalismul, lăsaţi capitaliştii să se dezvolte fără să le pui piedici

    3. responsabilitate, te întinzi cît ţi-e plapuma

    4. educaţie privată

    5. Pro USA, pro NATO, pro Israel

    6. Aici îl las pe Neamţu să-ţi răspundă. Eu zic să-ţi atingi scopul fără să-l anulezi.

    7. Un securist pocăit. A făcut rău pînă a fugit la americani, a făcut bine după. A fost un trădător pînă în ziua în care a dat tot pe goarnă CIA-ului. Din ziua în care prin informaţiile sale a ajutat la şubrezirea blocului comunist, şi-a spălat măcar o parte din păcate.

  93. Toate margelele colorate ajuta, sunt necesare dar nu sunt suficiente. E nevoie de intelegerea problemelor, a realitatii a rostirii adevarului oricat de dureros este.

    As vrea sa stiu opinia lui Neamtu despre:

    1. UE, euro

    2. sistem asigurari medicale, sociale, subventii

    3. criza economica

    4. educatie -solutii nu discutii

    5. USA, NATO, Israel, Rusia, China

    6. Ce e compromisul in politica?

    7. Pacepa

  94. @Bleen: multumesc pt reply 🙂

    -alegerile se castiga in primul rand emotional, mai ales la romani.

    -nu as fi asa critic apropo de "lozincareala". de aia se cumpara chestii gen "miscarea prinde radacini", iPhone 4S, tableta lui peshte, samd.

    -urasc marketingul, dar ii apreciez exact "valoarea".

    -afirmatia cu inteligenta e confuza si periculoasa 🙂 nu de alta, dar se pot gasi momente de lipsa de inteligenta si in tabara "inteligentilor" :mrgreen:

    team work+polished "ego" 🙂

    acestea fiind zise, eu ma duc la ale mele.

  95. @Mihail Neamţu

    Nu produsele în sine, ci utilizarea lor gen teleshopping. Gen reclamă la pastă de dinţi America anilor 50. Optimismul de reclamă cu familii fericite 10 minute, cît durează shooting-ul.

    Anyway, e o chestie de stilistică. Dar stilistica e extrem de importantă. Ştiu ce a făcut Cătălin Lazurcă în decembrie 2009 dar compară umorul de atunci (chestia cu Geoană la ruşi, pe Soare înşelător) cu optimismul de stadion nord-coreean sau răzătoare universală de acum.

  96. Blogary (blogul) rămîne o platformă de comentarii şi analize politice. Aşa că nu ne mai luaţi "nu mai chibiţaţi, faceţi". Aşa v-am putea spune şi noi: nu mai citiţi, faceţi!

    Blogary (asociaţia) îşi păstrează obiectivele: reforma electorală (votul pret a vote, votul uninominal, votul prin corespondenţă) şi topul populiştilor.

    Blogary (asociaţia şi blogul) nu se alipeşte nimănui. Nu va fi anexa nimănui, niciodată. Va colabora cu unii, cu alţii, dar nu va fi remorca nimănui.

    Blogary (asociaţia) nu se va transforma niciodată în partid (legal, o asociaţie nici nu se poate transforma în partid).

    În ceea ce mă priveşte, nu am absolut nicio intenţie de a intra în politică.

    Mi s-a reproşat că doar comentez, că doar scriu şi nu fac revoluţiune, că nu trec la acţiune, că nu iau steagul zaverei şi nu fug cu el în slow motion pe muzică de Wagner, pe baricade.

    Ei bine, nu voi lua niciodată steagul zaverei şi nu voi fugi cu el niciodată în slow motion pe muzică de Wagner.

    Dacă, pornind de la Lăzăroiu, Noua Republică, Blogary şi alţii se va ajunge la un nou partid, Blogary îl va susţine, însă pune o condiţie, foarte greu de îndeplinit, ce-i drept: inteligenţa.

    Probabil Lăzăroiu va fi un fel de Valeriu Stoica al mişcării, acum, că Stoica calcă struguri.

  97. Bleen, apreciez sfaturile si sugestiile, voi interioriza cit pot de mult criticile bine-intentionate.

    Ce nu inteleg este elogiul facut lui Catalin Lazurca si apoi improscarea cu deriziune a produselor acestui hiper-talentat creative (slogan, logo, viziune grafica, clipuri, site construit in doua saptamini la nivel excelent de functionare).

    Catalin Lazurca e foarte bun si Noua Republica ii datoreaza aproape totul – adica citeva mii de sustinatori online si vreo alte citeva sute care se intilnesc in provincie si in capitala.

    Succes celorlalti sase pitici.

  98. Cei pentru care bătălia PDL-USL nu e atît de importantă, "neimplicaţii", vor fi dispuşi să voteze o a treia forţă (deja mi-e greaţă de termenul şi de ideea de a treia forţă).

  99. Dacă PDL-ul ia 2-3 măsuri de imagine, pe integritate şi forţă ca partid, dezamăgiţii PDl se vor întoarce la matcă, ţinînd seama şi de votul util (cînd în fiecare colegiu se va da lupta între doi candidaţi cu şanse mari, un USL-ist de 44% şi un PDL-ist de 41%, nu va mai avea nimeni curajul să voteze o altă formaţiune politică şi să trimită USL-istul în Parlament).

    PDL îşi va putea readuce dezamăgiţii înapoi la matcă sau dacă nu-i va aduce se vor reîntoarce singuri. Însă PDL nu se poate atinge de "liberalii latenţi, votanţi distraţi".

  100. Bleen 13.37

    Miza este aducerea nehotaritoilor la vot . Este perfect adevarat.

    Nu cred insa ca pentru asta trebue sa ne dezicem de ce a facut bun Basescu sau sa renuntam la capitalul uman de calitate strins in sau linga PDL si ma refer in special la Lazaroiu si prin ricoseu la Blogary care nu are mare importanta e adevarat dar nu da nici motive de a fi evitata intr o discutie.

  101. ""Miza uriaşă sînt neimplicaţii. Sau indecişii. Sau votanţii distraţi.""

    Da. Si acestia pot fi adusi la vot.

    Acestia pot fi adusi daca li se propune/promite ceva care sa fie atat foarte populist cat si foarte original.

    De exemplu daca li se promite transparenta totala si detailata asupra tuturor cheltuielilor si asumarea imperativa a responsabilitatii in cazul greselilor stabilite irevocabil de instante.

  102. @Bleen

    1/Daca ai fi citit cu atentie ai fi observat ca nu la membrii Blogary ma refeream.Exista in text o precizare speciala referitoare la atitudinea noastra -a Blogary in aceasta privinta.

    2/Nu cred ca Mihai Neamtu trebue sa faca reclama Blogary sau oricarui alt blog care l sprijine.

    3/Cred insa ca trebue blogurile ce vor sa se implice sa faca o evaluare a rolului pe care l poat juca in desvoltarea miscarii de dreapta si eventual (daca e posibil) sa si planifice subiectele.E neproductiv ca 5 blogari sa desvolte acelasi subiect in acelasi timp.

  103. @ Bleen,

    Inteleg si iti dau dreptate.

    Din cauza asta si consider ca ceea ce se intampla acum este fff important. Din cauza asta va si urmaresc cum "chibitati", avand convingerea ca FACETI mult mai mult decat atat.

  104. Miza nu e crearea unui nou partid special pentru nucleul dur al dezamăgiţilor. Repet, dezamăgiţii vor vota oricum împotriva PSD şi a lui Iliescu. Se poate crea un partid pentru ei dar e o pierdere de bani, timp şi energie.

    Miza, adevărata miză a mamei Omida, e aducerea "liberalilor latenţi" la vot.

  105. @ Tucu 9:07, la asta te refereai?
    http://theophylepoliteia.wordpress.com/2011/10/14
    "In sfarsit, referitor la cele spuse de dl Mihail Neamtu, liderul miscarii la care am aderat personal si la care am indemnat si cititorii nostri sa adere.

    Dl Mihail Neamtu: “A fost vorba de un mail pe care i l-am trimis unui prieten din Galati si m-am trezit ca 4-5 bloguri au preluat respectivul manifest la care au aparut apoi multe adeziuni.”

    Dupa cum suna cele spuse mai sus, lucrurile arata destul de precar, aproape de acuza. Ei bine, chiar nu mai are importanta, in afara amaraciuni pe care o simt. Pot insa sa-l asigur pe dl Neamtu ca daca nu am fi facut-o si prin orice alte mijloace ar fi fost lansata miscarea ea nu ar fi “Prins Radacini” in felul in care a prins. NIMENI nu mi-a spus ca mailul respectiv, inclusiv documentele anexate, nu sunt de publicat si / sau de adoptat. Am facut ceea ce facem intotdeauna – ne-am sfatuit, am amendat, am aderat si am publicat. Pot sa-l asigur pe dl Neamtu de sprijinul nostru continuu si fara rezerve desi cum zice Mihail totul a fost din… greseala."

  106. @franco

    Nu fii paranoic. Nu o da pe ţărănisme de anii 90, că sînt sătul de păşunisme d-astea cu spatele la zid. Mihail Neamţu nu a mai scris pe Blogary fiindcă nu a avut timp. Chiar, de ce nu-l întrebi?

    Explicaţia mizei politice e în comentariul anterior.

  107. @mih

    Deoacamdată vorbim de pedeliştii de blog dezamăgiţi, foşti da-işti de forum şi foşti ţărănişti de şah în parc. Nici ei şi nici dezamăgirile lor nu sînt miza. Ei oricum vor merge la vot. Toţi cei care intră pe bloguri sînt, am mai spus-o, implicaţi pînă în măduva oaselor. În funcţie de vîrstă, au votat, şi în 90, şi în 92, şi în 96, şi în 2000, şi în 2004, şi în 2007, şi în 2008, şi în 2009. Nu numai că au votat, dar au s-au şi implicat ca militanţi şi simpatizanţi. Hai să nu ne facem că nu ştim, toţi cei care vorbesc zilele astea de o mişcare şi care fac vîlvă pe bloguri au votat cu Băsescu în 2009, cu PDL în 2008, cu PD şi PLD în 2007, cu DA şi Băsescu în 2004, cu CDR-2000, Isărescu,PNL şi Stolojan în 2000.

    Vorbind de orgolii, pentru ei în joc sînt doar dezamăgirile lor, nevoia lor disperată de noi iluzii, nevoia lor de acţiune, lamentările sau speranţele lor. Au nevoie de supape. Sînt convins 100% că, fără excepţie, în lipsă de altceva vor vota PDL în 2012. Sînt antipesedişti şi antiiliescieni de tradiţie, încă de cînd Coposu îi băga sula-n coaste lui Iliescu. Înainte de fiecare alegeri sînt teribili de dezamăgiţi că nu au cu cine să voteze şi de fiecare dată sînt primii care merg la vot. Oamenii ăştia, deşi aparent se dezamăgesc uşor, în realitate sînt nedezamăgibili.

    Miza uriaşă sînt neimplicaţii. Sau indecişii. Sau votanţii distraţi. Cei care votează "modernul", care nu ştiu prea bine iniţialele partidelor (excepţie face PNL) sau care ies la vot doar la mize mari (vezi turul 2 al prezidenţialelor din 2009).

    Pe ăştia nu-i aduci la vot cu blogurile, că nu intră pe bloguri. Pe ăştia îi aduci la vot cu un Lăzăroiu, cu un Ionuţ Popescu, cu un Croitoru, genul ăsta de feţe.

    Nu mă refer la votanţii sub 30 de ani, ei nu sînt o miză, efortul de a-i aduce la vot ar presupune costuri mult prea mari pentru beneficii minore. Cum am spus, nu mă refer nici la core-ul "Dreptei", la votanţii PNŢcd-PNL-PNLAT, PAC-PL93-PNLcd-UFD-CDR2000-URR-DA-PLD-PDL. Mă refer la votanţii între 30 şi 50 de ani. La votanţii distraţi şi cinici (după criteriile core-ului) la ăia care vor să ştie clar ce beneficii au dacă votează x sau y, beneficii pentru ei sau copiii lor. P-ăştia nu-i aduci la vot cu "salvarea patriei" şi nuştiuce "spirit civic". Ăştia nu consideră o catastrofă o posibilă victorie a USL în 2012 şi nici nu fac urticarie la Iliescu, un personaj neutru acum din punctul lor de vedere (au auzit că ar fi făcut nişte chestii reprobabile, că ar fi adus minerii în 93 sau o fi 91?, că ar fi fost comunist dar care acum e un moşulică benign). Ăştia nu gîndesc ca galeriile de fotbal, pe ei, pe mama lor, vorba lui Radu Paraschivescu şi nici nu se preocupă prea mult de propriiile iluzii şi deziluzii politice. Ăştia, dacă intră pe bloguri, categoric nu intră pe cele politice. S-ar putea să intre pe bloguri cu gadgeturi, pe bloguri despre marketing, bloguri tehnice sau de it, bloguri despre vegetarieni sau fotografie, bloguri cu salvarea animalelor sau Roşia Montană

  108. Atitudinea voastra, in general,si fata de NR in particular,imi aminteste de tinerete cind chibitam in fata Operei din Timisoara dupa meciurilr lui Poli. Dadeam sfaturi la toti antrenorii, mai spunem un banc politic(sau nu) o gluma si plecam pe urma la o bere. Asta faceti si voi , desigr la un inalt nivel, nu mai e ca acum 40 de ani folositi IE dar de chibitat tot chibitai politica fara nimic concret. Acum cind unii de la NR vor sa faca ceva dar in naivitatea nor tinereasca au stingacii si probleme de organizare nu sunteti in stare sa-i ajutati cu NIMIC. Au contraire ! A propos i-ati taiat dreptul de a scrie lui MN ca vad ca au disparut articolele de cind cu NP.

    PS.

    Pe cind erai consilier la munca amprimit vizita unor inspectori de la voi (am o firma de IT cu 7 angajati)sa vada daca n-am angajati timpiti si au fisa medicala iar o alta trupa sa vada daca nu baga degetele in priza sau daca le baga sa aiba semnata protectia muncii.Astea sunt problemele de zi cu zi ale poporenilor.

    Faceti bre un partid, toti, pierdti vremea cu teorii sau va e frica c-o sa muriti ca tiganul din cauza practicii !

  109. Trebuie abrogata și Legea lui OM, vă rog.

    Teoria zice că pentru a nu avea nici un fel de probleme în malaxorul așa-zisei justiții din România, intensitatea I (măsurată în șpagă și/sau trafic de influență) care străbate o porțiune din sistemul judiciar (calea parcursă de un dosar, să zicem) trebuie să fie măcar egală cu raportul dintre tensiunea U (măsurată în câți s-ar putea să fie pe firul afacerii și cât de afectat v-a fi magistratul în cazul în care va fi dat în gât) aplicată la ambele capete ale sistemului (aici senatorul PSD Cătălin Voicu este doctor) și rezistența R (măsurată în cât de tare se va opune sistemul să fie tras la răspundere magistratul în cazul, multă vreme puțin probabil, de a fi dat în gât/demascat/deconspirat). Atunci avem echilibru din punctul de vedere al justițiabililor și al complicilor lor.
    http://sareinochi.com/2011/10/15/din-bucata-mea-d

  110. Cand raportul intre preocuparile relative la "ce vrem " si "cum vrem" va fi de 20/80 (si nu 80/20) vom avea o sansa relativ acceptabila sa ajungem acolo unde vrem.

  111. Inainte de '89 au fost "fabricati" dizidenti si imediat dupa '89 au fost infiltrate masiv partidele istorice. Lucrurile trebuia sa fie tinute sub control cu orice pret (vezi scena balconului, reactia multimii- "fara comunisti"- si intrarea imediat in scena a "teroristilor", "demascarea" partidelor istorice in ianuarie-februarie '90, mineriada din iunie etc.)

    Ulterior, modalitatile de a consolida democratia "originala" a tov. Ilici-Iliescu si a sefilor sai (nu am dubii ca ei exista), au devenit mai putin vizibile/brutale pt "publicul larg", dar au continuat cu tenacitate. Un obiectiv de maxima importanta, cred, a fost si a ramas zadarnicirea aparitiei, afirmarii si consolidarii unei forte de Dreapta.

    Nici momentul actual nu face exceptie. Oamenii au fost mereu "ajutati" sa treaca prin dezamagiri (confiscarea partidelor istorice, CDR, Alianta DA, chiar si optiunea pt monarhie pt multi, dizidenta, diabolizarea actualului presedinte etc.). Si cele mai nefaste sunt loviturile primite din "interior", menite sa decredibilizeze o NR, MP, ACZ, sa sporeasca dezamagirile si lehamitea indusa electoratului. In plus, s-a mizat pe oamenii plantati in interior, dar si pe punctele slabe ale celor de buna-credinta (orgolii, invidii, oportunism, lasitati, naivitati si or mai fi si altele)

    "Sa fiti blanzi ca un porumbel si intelepti ca un sarpe", iata un indemn care, cred eu, merita urmat.

  112. de atatea ori m-am repetat incat cred ca voi pune aste cuvinte ca motto al existentei mele de zoon politikon: "nu poti face legi impotriva moravurilor societatii in care traiesti" – spunea E. Burke acum mai bine de 200 de ani. societatea romaneasca a respins orice legatura cu normalitatea, iar aceasta stare de dezagregare morala este atat de (stra)veche incat , deseori, pare a fi genetica. exceptiile , foarte rare, par sa confirme regula.

  113. Vad ca atit prestatia lui Mihai Neamtu ca si diversele sindrofii de dreapta -gen lansarea de carte de ieri , creaza nemultumiri inabusite dar sezizabile pe diverse bloguri de dreapta.

    Sun convins ca au existat si exista asteptari din partea unora de a fi expusi sau macar mentionati printr corifei.

    Eu cred ca inainte de a astepta ceva ar trebui sa ne definim.

    Obiectivele s au discutat si in general sunt acceptate de toata lumea, cred ca discutia asupra lor devine inutila.

    Ceea ce nu s a discutat este potentialul si derivat din asta rolul unei organizatii precum Blogary.

    Noi am avut totusi decenta de a sta in banca noastra fara sa evidentiem merite reale sau imaginare si fara sa pretindem recunoastere publica. E un lucru bun deoarece ne lasa libertatea de a alege.

    Cred ca o discutie asupra potentialului a mijloacelor si mai ales a strategiei de actiune ar fi necesara.

    Cred ca mai intii trebue sa i dam lui madame Blogary o identitate puternica si mai ales sa vedem care sunt mijloacele prin care o putem face dorita si influenta.

    Consider de asemenea ca avem nevoie si de aliati din sfera politica si pentru asta ar trebui stabilit cine sunt cei dezirabili.

  114. Dragii mei, imi amintesc de un interviu dat de domnul Neagu Djuvara, in care domnia sa (pe care onor comunistii nu se grabesc sa-l omagieze si asta fiindca este inca in viata!) a adus in discutie un aspect extrem de important: cinstea!

    Trebuie sa privim adevarul in fata: intr-o tara in care s-au intimplat crime (unele chiar in strada), au fost torturati oameni nevinovati, s-a mintit si se minte zilnic, s-a furat si inca se fura virtos, ca si zilnic, intr-o tara in care smecherul este privit cu admiratie, in timp ce omul corect este, in cel mai fericit caz, considerat naiv, asadar, intr-o asemenea tara in care se petrec toate acestea de 65 de ani fara incetare, fara rusine de oameni si frica de Dumnezeu, CINSTEA devine o necesitate obligatorie, un obiectiv de atins al miscarii Noua Republica!

    Cum se va reusi intoarcerea, schimbarea romanului din predominant necinstit in cinstit? Prin legi drastice. Bunul simt si respectul sunt ca si inexistente in tara, deci, doar frica de lege mai poate salva Romania si pe romani din abisul in care traieste!

    Omul civilizat este omul care respecta legea tot timpul, omului bolsevizat nu-i pasa de lege, fiindca el a creat un sistem prin care sa poata pacali legea sau sa fure cu legea in mina!

    Legile europene sunt pentru oameni civilizati, cu respect pentru lege. Legile pe care va trebui sa le creati vor trebui sa fie legi pentru necivilizati, care vor trebui sa le respecte de frica!

    Haideti sa va dau un exemplu minor: ai trecut cu masina pe rosu, ti se va lua carnetul si NICIODATA nu-l vei mai reprimi. Daca la nivel de trafic situatia ar sta asa, va imaginati voi in cazul aluia de-a furat sau pungasit…

    Numai prin legi drastice, aplicate fara exceptie, romanii vor redobindi cinstea si corectitudinea pe care anii grei de comunism le-a distrus, le-a aruncat in derizoriu!

  115. Batalia cea mare a NR/MP/ACZ nu se da, cum zice cineva mai sus, pentru "pedelistii dezamagiti", ci pentru alegatorii neafiliati si cei nealifiati. Care nu numai ca sunt mai multi, dar mai si conteaza dublu.

  116. @Bleen: tocmai ce ziceam 😀 .as umple blogurile din Romania. ca in presa, in afara de EVZ, nu prea am vazut nimic si la TV presupun ca tot nimic este, pe marginea subiectului.

  117. primul, in orice varianta e Justitia. nimanui nu-i e frica de nimic, pt ca sistemul e ala patronat la varf de jigodii din astea gen Barsan, care protejeaza genul Voicu(senatoru'), care protejeaza genul de politist de Giurgiu, samd&etc.

  118. 1. La amendare (2003) au pus osu' şi PD, şi PNL (trebuiau 67 % ! c'mon, nu aveau Ilici + WC Tudor atât !), chit că apoi s-au dumirit ce şi cum: http://www.europeana.ro/arhiva/102003/Participare… la referendumul de adoptare a20102003.htm

    2. Ar trebui niţel elaborat aici, altfel rămâne lozincă europeistă. Vin referendumurile judeţene, convocate de USL (la Constanţa şi la Vrancea), şi vedem ce vrea lumea (pe varianta 8-12 "megajudeţe", deocamdată), OK ? O să mai vedem ce vrea şi la referendumul transpartinic pe regionalizare, programat pentru 2013 (în orice configuraţie va fi parlamentul; mark my words).

    3. Aşa-i.

    4. Aici trebuie umblat, dar cu cap. A nu se uita lecţia alegerilor din 2000, dupa primele reforme reale (deşi timide).

  119. Tovarase Bleen,

    as mai adauga si punctul numarul 5) Indepartarea individualismului. Aici pot da ca exemplu memorarea unor comentarii despre poezia x din manualul de romana.

    Cu respect,

    Tovarasul Unic Arhitect Presedinte Etern al R.S.R. Mos Craciun.

  120. Punct pe i. Idealismul este ok, dar este cruciala trecerea din teoretic (ce se va pune pe masa)la practic. Sa nu uitam nici o secunda ce se voteaza in Romania de 20 de ani.. Daca miscarea urmeaza modelul unor institutii cu obiective civice (de ex AC) care s-au dovedit oarecum autosuficiente si cercuri mai degraba inchise, multumite eventual sa apara eventual in"22" or in diverse editoriale, riscurile esuarii sunt maxime. Cine traduce din romana in romana, pentru massele largi??? Mai ales ca disponibilitatile de implicare (in orice fel de situatie care vizeaza alte interese decit cele strict personale si exclusiv beneficiile aferente participarii) au devenit de-a lungul acestor ani tot mai firave si multi isteti/istete si generoase/generosi sunt pierduti/e prin emigrare.

    Orscum , vasta si dificila intreprindere… Va fi extrem de greu, dar nu imposibil. Cred ca una dintre cheile reusitei este calitatea resurselor umane cu care se pleaca la drum (si, sper se si continua !!). Poti face praf un proiect cu cele mai SMART obiective cu "implementatorii" nepotriviti (scuzati barbarismul, da' nu imi vine acum alt termen in cap, sigur exista).

  121. Mai e un inamic Bleen, poate cel mai puternic

    JUSTITIA -oameni scoliti de Ceausescu si inamovibilizati de Iliescu,prieteni cu militia, cu securitatea , cu clanurile tiganesti.

    Daca nu rezolvam problema asta statul de drept nu va functiona indiferent de sistemul de vot sau de impartirea administrativa .

  122. 3 bis. Sistemul electoral local. Tata şi mama baronilor locali. Votul pe listă închisă, nelimitarea mandatelor şi statutul aleşilor locali sunt semnăturile aflate pe certificatul de naştere al baronilor, deşi termenul poate e prea blând. Mai nimerit ar fi gauleiter sau satrap.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *