Mîine este chemat de președintele Iohannis la Cotroceni. Comunicatul SRI de suspendare din funcție sună sec:
În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la domnul general-locotenent Florian Coldea şi care au fost supuse unor verificari preliminare, directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, a dispus, conform procedurilor, constituirea unei comisii speciale de verificare a eventualelor încălcări ale legii sau deontologiei profesionale. În acest sens, până la finalizarea verificărilor, domnul general locotenent Florian Coldea este pus la dispoziţia Directorului, potrivit prevederilor legale, iar atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii vor fi preluate de către Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig. Sunt analizate toate circumstanţele prezentate public precum şi documentele puse la dispoziţie de general-locotenent Florian Coldea.
Ce avem de aflat:
– cine și pe ce considerente/calități/defecte l-a ales pe Ghiță;
– cine l-a susținut pe Ghiță să obțină atîtea milioane la o vîrstă la care alții abia termină o facultate (dacă o termină). și se angajează ca service customer la diverse firme;
– cine l-a ajutat să fugă pe Ghiță, dacă l-a ajutat cineva.
– cine a plătit vacanțele făcute de familiile Ghiță și Coldea în Seychelles și Toscana? au costat mult, dacă ne uităm la fotografii și pe site-urile de turism.
De adus aminte o declarație, cea a lui Traian Băsescu, din aprilie 2015, ”Păi, la Guantanamo îi ţineau până ce spuneau ce voiau să audă ofiţerii CIA“.
De remarcat tăcerea asurzitoare a presei de la difuzarea ultimei înregistrări și pînă acum. De parcă nimic mai firesc nu ar fi fost decît ca prim-adjunctul șefului SRI să facă vacanțe împreună cu un inculpat penal, cu familiile.
Ce avem de făcut.
De solicitat insistent control civil asupra serviciilor de informații. Este inadmisibil ca într-o țară membră NATO și UE să existe suspiciunea că serviciile își exced atribuțiunile și se află peste tot în spațiul public. Amestecul în justiție trebuie clar dezavuat, cu excepțiile legale existente. Serviciile secrete sînt instituții ale statului cu atribuțiuni, în mod normal, foarte bine precizate legal, astfel încît să slujească cetățeanul, nu să se întoarcă împotriva lui, în cine știe ce situație, individual sau colectiv. ori să inducă suspiciunea că ar face-o. Prezența lor în politică, justiție și medii de comunicare în masă nu poate fi decît extrem de nocivă.
Ne aflăm într-un moment important al istoriei și trebuie să dăm dovada unei țări în care valorile democratice primează. Ne aflăm la începutul unui mandat nou și al unui președinte nou la Casa Albă, ceea ce poate însemna responsabilități mai mari în ce ne privește, avînd în vedere situarea și situația geopolitică. Nu ne permitem să ne jucăm cu focul în asemenea împrejurări. Dacă pierdem și această ocazie de a face lumină în ce înseamnă intelligence-ul românesc, ne asumăm un risc cu urmări imposibil de estimat acum.
Nu în ultimul rînd, poate e și rîndul șefei DNA să dea explicații privind situația.
PS: Mai bine de 10 ani în orice funcție de conducere aduce prejudicii oricărei persoane.
(Foto: ziuaveche.ro)