Codul Fiscal si specialistii

Să trecem la lucruri serioase. Tot despre Codul Fiscal, dar cu un specialist acum. Florin Cîtu. Care scrie, pe blogul personal, articolul:

Ignorați propaganda, codul fiscal este doar un reper in economie

Da. Codul fiscal este doar un reper. Nu produce deficite si nu supraincalzeste economia. Pentru a ajunge la astfel de rezultate este nevoie de politicieni si de bancheri centrali care urmaresc alte obiective pe langa stabilitatea preturilor.

In Romania, toata clasa politica sustine public un cod fiscal cu taxe mai mici. Numai ca atunci cand trebuie sa implementeze un cod fiscal cu taxe mai putine si mai mici apar probleme. Si ca sa nu para ca se opun doar asa de amorul artei opozantii folosesc tot felul de scuze cu priza la publicul larg.

[…]

Acesta este stilul. Este binecunoscut. Un stil care dezvaluie un adevar trist despre clasa politica si tehnocratii numiti politic. Nu au incredere in economia de piata. Nu au incredere in sectorul privat. Incearca mereu sa controleze, sa impuna, pentru ca din punctul lor de vedere ei stiu cel mai bine si nu vor decat se ne apere de “volatilitatea” economiei de piata. Anii de comunism inca isi fac simtita prezenta. Neincrederea in economia de piata domina deciziile de politica fiscala si monetara si reprezinta fundatia tuturor deciziilor de politica economica din ultimii 25 de ani. Si astazi acesti oameni cred ca pentru a reduce o taxa este nevoie sa cresti alta.

Recunosc, sunt maestrii in manipulare. Au reusit sa deturneze discutia despre codul fiscal transformand-o intr-o dezbatere despre sustenabilitatea bugetului si supraincalzirea economiei. Acest lucru se intampla desi codul fiscal reprezinta doar un punct de referinta in economie si nu exista o legatura directa intre cod si scenariile apocaliptice.

[…]

Politicienii si tehnocratii lor numiti lasa sa se inteleaga ca efectele codului fiscal apar in primul rand asupra bugetului. Dar nu este asa. Codul fiscal este folosit in egala masura de sectorul public si de sectorul privat. Atat sectorul public cat si sectorul privat iau decizii pe baza informatiilor pe care le ofera codul fiscal. Intercatiunea dintre cele doua sectoare care reactioaneaza relativ la codul fiscal o sa duca la efectul final in economie al schimbarilor de taxe si impozite.

De aceea o gandire simpla, liniara, contabila este gresita. Acest rationament nu ia in calcul complexitatea economiei. Este foarte posibil ca o reducere de TVA, de exemplu, sa insemne venturi din TVA mai mici pentru buget. In acelasi timp inseamna venituri mai mari pentru cei din sectorul privat. Si de aici povestea devine interesanta dar din pacate este ignorata total de propagandisti. Efectul unui cod fiscal cu taxe mai mici, si sper eu in viitor mai putine, se vede dupa ce sectorul privat decide ce sa faca cu veniturile mai mari ramase din reducerea de taxe. Decide sa consume, sa investeasca sau se economiseasca? Fiecare dintre aceste decizii este influentata de asteptarile pe care acesti oameni le au despre viitorul economiei. Un mediu economic in care sectorul privat vede o perspectiva pozitiva va duce la cresterea consumului in prima faza si pe urma la cresterea investitiilor. Desi nu este garantat este posibil ca scaderea veniturilor din reducerea de TVA sa fie compensata de cresterea veniturilor la buget pe alte canale.

[…]

Citiți articolul integral aici.

(Foto: Facebook Florin Citu)

Facebook Comments

4 comentarii

  1. Exceptional articol ! Dar am doua amendamente:
    1. Refuzul d-lui Johannis de a promulga noua lege fiscala l-as caracteriza, cu scuzele de rigoare, ca fiind imbecil; domnia sa crede ca daca a stiut sa-si faca 6 case din meditatii, se pricepe fa economie; numai ca legile economice si fiscale sunt mult mai complexe decat crede domnia sa…
    2. Liberalii, indata ce idolul lor Johannis a spus „nein”, si-au schimbat pe data cantecul, desi au votat in „corpore” legea propusa de actualul guvern; acest lucru arata lipsa de personalitate, de rigoare si de competenta a noilor liberalo-pedelisti; am ajuns s-o vedem si pe asta: un guvern social-democrat introduce masuri ferme de dreapta, iar partidul care se auto-eticheteaza ca fiind de dreapta practica din opozitie lozinci si politici socialiste idioate; familia Bratianu probabil ca se rasuceste in mormant…
    3. In aricolul domniei sale, d-na Florina Neghina a scris o propozitie absolut geniala: in fapt, atat Johannis cat si pedelistii rebotezati in liberali ” Nu au incredere in economia de piata”.
    4. In tara noastra, nicio formatiune politica post-decembrista nu a acordat incredere privatilor, desi singurul motor al unei economii prospere si al democratiei este sectorul privat; la 25 de ani de la caderea regimului comunist, nu a aparut inca un partid care sa sprijine cu adevarat economia de piata si care sa de-birocratizeze administratia publica. Au incercat doar taranistii lui Coposu, dar tovarasii de bine din partidelle feseniste au avut grija ca acest partid sa dispara, ajutati si de complicitatea unei populatii ignorante si imbecilizate, precum si de oportunismului las si mizerabil al PNL-ului din anii ’90.
    Asertiunea d-nei Florina Neghina ( Nu au incredere in economia de piata ) explica TOTUL.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *