Ceaiuri politice cu Madame Blogary

În caz că nu intervine nimic, marţi 27 iulie, la ora 18:00, la sediul Institutului de Studii Populare (Str. Alecu Russo nr. 13-19, Ap. 3, sector 2), Madame Blogary îşi face debutul în industria ceaiului politic. Invitaţi vor fi Cristian Preda şi Sever Voinescu, în colţul portocaliu, şi cititorii Madame Blogary, în celălalt colţ (încă nu i-am găsit culoare). Cei care vor să participe trebuie să trimită un mail de confirmare la mirel@blogary.ro (sînt doar zece locuri de invitaţi). Tema acestei prime întîlniri va fi „Unde sînt cei 15 000 de specialişti ai PDL?”. Întîlnirea va fi moderată de către unul dintre dictatorii de la Blogary.

Ideal ar fi ca la finalul acestor întîlniri să avem un set de propuneri viabile sau direcţii de acţiune, nu doar se bifăm nişte discuţii fiindcă aşa scrie în cărţi şi se spune la televizor, că discuţiile sînt binevenite. Discuţiile sînt binevenite cînd iese ceva concret în urma lor, cînd pornesc de la nişte obiective, nu doar de la plăcerea de a te asculta în timp ce vorbeşti sau i-o zici verde-n faţă preopinentului. Nu vrem să transformăm aceste ceaiuri într-un soi de conferinţe de presă în care cititorii pun întrebări şi politicienii răspund şi nici în pseudo-întîlniri cu alegătorii, în care aceştia se lamentează şi politicienii le spun ce vor să audă. E preferabil să vedem ce e de făcut. Împreună.

Nu ne putem lamenta la infinit şi nu le putem reproşa politicienilor că nu gîndesc şi nu acţionează în locul nostru. Trebuie să înţelegem că, oricîtă cultură, inteligenţă şi talent politic ar avea, nu pot ghici gîndurile şi nici nu pot veni cu soluţii geniale într-o masă amorfă de plictisiţi a căror unică formă de exprimare e lamentaţia. Şi chiar dacă ar avea soluţii geniale, nu le pot aplica singuri.

Aveţi dreptate, PDL-ul e aşa şi pe dincolo. Tocmai de-aia trebuie atacat din toate părţile şi, dacă, se poate, înconjurat şi sufocat de propriii simpatizanţi (nedo, tu eşti dictatorul-filolog, e bine proprii cu trei de i)? Dacă vrem să eliminăm banii ca unic criteriu de funcţionare politică al PDL, trebuie să-i înlocuim cu oameni şi idei. Şi nu vom reuşi atîta timp cît oamenii stau pe margine şi tac sau cel mult se lamentează iar ideile, atunci cînd ele există, sînt înecate în orgolii sau timidităţi.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

127 de comentarii

  1. same here, bilbofil, as face din ultima postare un articol pe MB.

    poate nu atrage in mod direct alegatori, dar cand a aparut la tv in 2008, C. Preda a fost un breakthrough in media pt. PDL; a re-legitimat PDL fata de electoratul lui (sau fata de cei ca mine, oricum) si a construit relatii/raportari noi intre PDL si celelalte partide. PDL nu a avut insa capacitatea de a-l urma.

  2. @ Andra

    Am indoieli ca discursul lui Cristian Preda atrage nemijlocit alegatori. Preda se adreseaza celor care vor sa faca ceva impreuna cu PDL, nu prin PDL, aderentului, nu votantului. In masura in care este constructiv, el ofera viziuni si directii, propune proiecte (ca cel Teo Trandafir, un semi-succes similar celui al PSD prin Sorin Oprescu).

    De aceea spun ca el ar trebui sa "predice" celor din interiorul PDL (adica sa ii "atraga" cum ai zis tu). Trebuie sa ii convinga pe "grei", daca nu pe Videanu, atunci pe Sulfina Barbu, pe Cezar Preda etc. ca el le poate aduce voturi cu repetetitie, ceea ce nu sint in stare sa obinta acum cu toate galetile si impermeabilele portocalii! Daca o poate face doar cu Basescu si Macovei, bine. Dar poate ar trebui sa vorbeasca mai mult cu Stoica, cu Stolojan, Flutur, cu liderii locali care "decarteaza" costul campaniilor etc. Si ar trebui sa reuseasca si ii invete pe oamenii sai perseverenta la guvernare, asa cum Basescu (copiindu-l pe Coposu) i-a invatat pe BVB & Co perseverenta in opozitie.

    In fapt spun si eu ca si tine ca e pacat ca nu isi face adepti, insa ceea ce adaug eu este ca primii lui adepti trebuie sa fie viitorii parlamentari si ministri si apoi votantul de la urne.

  3. PS Ii rog staruitor pe toti cei interesati de domeniul guvernarii sa vizioneze sau sa citeasca cu creionul si hirtia (sau netbook-ul) in fata serialele TV de comedie BBC (transpuse in carte, dar si in format radiofonic) Yes Minister si Yes Prime Minister. Sint biblio/video/audiografie indispensabila in particular pentru intelegerea relatiei dintre componenta tehnica si cea politica a administratiei.

  4. @Florin

    Sorry pentru fluviu, m-am gindit si eu la un articol, dar nu tine, nu ca atare in orice caz. Cred insa ca daca veti vorbi marti despre specialisti, trebuie sa vedeti unde este de fapt nevoie de ei.

    Cei "15.000 de specialisti" chiar existau ca dosare la Alianta Civica, poate nu erau toti specialisti competenti si sub virsta de pensionare, dar importnat este ca nimeni nu le-a gasit o treaba folositoare dupa ce Conventia a ajuns la guvernare. Daca Alina Mungiu si altii mai putin vizibili ar fi fost solicitati si dupa alegerile din 1996 de catre taranisti sa ii ajute sa puna in practica Contractul cu Romania, acum Basescu ar fi fost cu barcuta pe mare sau lider la PSD, in locul lui Geoana si Ponta.

  5. bilbofil

    Ai spus ca preda vorbeste dar nu predica (eu n-am zis asta :))

    Eu am zis ca Cristian Preda vorbeste foarte bine, dar nu doreste sa-si faca adepti/sau poate nici n-a incercat macar (pana acum).

    Eu as vrea sa spun ca dl. Preda mi se pare singurul politician din PDL care a reusit in media.

    Culmea, a reusit tocmai pe serviciul lor, adica avand tot un discurs critic – dar rasturnat, adica extrem de rational.

    Realmente, pentru cine poate sa vada, Cristian Preda a muncit cu mult curaj si devotament pentru PDL. Nimeni nu are capacitatea lui de a rezista emotional la stres, de a fi versatil in discutii, de a rasturna masa daca momentul o cere. Am invatat multe de la el.

    Cristian Preda a creat un tip de discurs complet nou in media; si si din acest motiv e pacat ca nu-si face adepti.

    Nu stiu, poate gresesc, dar asta e parerea mea. Alerg mereu dupa lucrurile bune care nu trebuie pierdute 🙂

  6. 😆

    totuşi, trebuie să treci peste asta, dacă vrei să afli părerea oamenilor

    trebuie să-ţi placă ce faci, nu să faci ce-ţi place, nu?

    🙂

  7. Florin

    "intilnirea nu e despre asta. Intilnirile nu pot fi “despre tot”"

    n-am spus că trebuie să fie despre tot

    BVB ar putea fi invitaţi – şi ei, ca şi ceilalţi – să-şi expună părerile în legătură cu o temă de dezbatere, cei 15 mii de specialişti în cazul acesta

    1. @gabhryel: :)) Nu ma pot opri sa zimbesc cind mi-l imaginez pe Videanu vorbind moale pe tema asta. Pe Blaga mi-l imaginez, nu cred insa ca e momentul.

  8. @bilbofil: videanu nu isi are locul pe nicaieri in tabloul zugravit de tine pentru ca:

    1) nu are viziune

    2) nu are stiinta

    3) nu are elocventa

  9. Ca să vorbim de cei 15.000 de specialiști, cred ca mai intii trebuie văzut unde ar avea ei loc în spațiul politic, nu? Partidele românești seamănă cu legendara armată mexicană, formată exclusiv din generali și o ordonanță.

    În continuarea mitului comunist, considerăm că politicianul trebuie să le știe pe toate, să le poată pe toate, să le decidă pe toate. Și politicienii noștri își închipuie că șint așa sau că trebuie să pară astfel. Așa că atunci cînd Stolojan a spus că nu poate conduce un guvern de tip Boc (după cum s-a și văzut, repetat), și-a semnat decesul politic, în timp ce Iliescu veșnic dispus să "pună umărul" și să explice grădinarilor cum se vînd castraveții rămîne o tînără speranță pe nedrept împiedicată să acceadă la al patrulea mandat prezidențial.

    Activitatea politică trebuie împărțită, pentru că o singură persoană nu are timpul, energia, competențele să le facă pe toate concomitent nici măcar la primăria unei comune, darămite în fruntea unei autorități centrale sau a guvernului.

    Voi încerca o definiție prin exemplu: unitatea în care mi-am petrecut serviciul militar era un simplu batalion, in care însă ofițerii aveau in cea mai mare parte un grad în plus, de unde o mare concentrare de pile relații și „dosare bune”, ca și în politica de acum de altfel. Pe de altă parte un pluton dacă nu greșesc (celelalte erau practic fără trupă, trimisă rapid la „munci”)trebuia să fie gata în orice moment să execute misiuni dificile atît în cadrul aplicațiilor cît și în situații reale.

    Cum reușea unitatea să performeze cu atît de multi piloși mediocri sau dezinteresați? Se sprijinea, ca multe alte instituții din acea vreme pe un mic nucleu format în speță din comandant, șeful de stat major (adjunctul principal), un ofițer de stat major și comandantul companiei/plutonului care trebuie să intervină. Ceilalți își vedeau de treburile lor făcînd cît îi ducea mintea și conștiinciozitatea, tot ca în politică.

    Evident, comandantul subunității, ales strict pe criterii de competență, avea mînă liberă și ordin să își pregătească cît mai bine oamenii, dar mai interesant era trio-ul de la comanda unității care îi asigura spatele.

    Comandantul era un om cu relații, care îl mențineau în post, dar în același timp era și un bun profesionist. Cu toate acestea, el NU se ocupa direct nici de pregătirea planurilor, nici de instrucție ori disciplină. El se concentra pe relația cu exteriorul. Primea ordinele, prelua de la subalterni problemele și se ocupa de eliminarea problemelor sau de obținerea sprijinului din exterior. El era cu intervențiile în ambele sensuri, cu și fără ghilimele. De ducerea la îndeplinire a ordinelor și de bunul mers al treburilor se ocupa șeful de stat major, care îl interpreta pe durul corect și cinstit, îi ținea supraveghea pe ceilalți și se asigura că unitatea era gata să execute în orice moment ordinele comandantului. Dar nici el nu se ocupa de documentare și planuri, de aspectele „intelectuale”. Acestea cădeau toate în cîrca unui ofițer cu „dosar prost”, care pregătea toate hîrtiile cît de cît complicate pe care le semnau ceilalți, făcea planurile de exerciții etc.

    Astfel, sarcinile principale erau acoperite și celelalte cadre nu mai aveau decît roluri de execuție, intermitente sau de rutină.

    În mod similar aș spune că orice proiect sai întreprindere de dimensiuni cît de cît semnificative ar nevoie de trei oameni la pupitrul politic:

    – omul de relații – „politicianul agent de vînzări” – cel care alege politicile „cîștigătoare” pe care le vinde alegătorilor și le negociază cu posibilii parteneri și are ultimul cuvînt cu privire la modul lor de implementare,

    – înaltul birocrat – „politicianul de cancelarie” care administrează resursele astfel încît dispozițiile să fie duse la îndeplinire, problemele să fie sesizate la timp iar schimbările de curs să se facă cu minim de efort,

    – intelectualul – „politicianul de planșetă” – care gîndește soluțiile și le regîndește apoi ținînd seama de limitele politice întîlnite de politicianul clasic.

    Rolurile nu sînt rigide și în general sarcini pot trece dintr-o parte în alta iar politicienii pot trece dintr-o categorie în alta.

    Dacă ne uităm însă la Băsescu din secolul trecut, vedem că acesta nu a putut în același timp să își coordoneze ministerul și să se ia în colți cu CDR pentru popularitate. Cînd se lupta cu iarna care chiar „nu e ca vara”, cînd se bătea cu Noica pe buget, cînd lupta pentru introducerea taxei de drum. Cum se mutau reflectoarele mass-mediei de pe el, cum treaba rămînea baltă și Băsescu căuta un alt domeniu cu impact de imagine.

    La fel, ca premier, Stolojan nu a reușit să fie mai mult decît un înalt funcționar care să îi țină spatele lui Iliescu după mineriada a IV-a pînă la realegerea cu emoții din 1992.

    Nu știu dacă Videanu sau Blaga sînt tocmai politicieni electorali, dar spre deosebire de mulți alții au deschiderea necesară pentru a înțelege că voturile se pot cîștiga dar nu se pot păstra doar cu gargară electorală și ar putea îmbrățișa un proiect care să le susțină ascensiunea (mai mult nu se poate cere niciunui politician de meserie).

    Remarca Andra că Preda vorbește dar nu predică. Preda trebuie să intre în simbioză cu un salesman care să își lege ascensiunea de ideile promovate de el (ar putea fi Monica Macovei, dar în acest caz le-ar mai trebui și un birocrat cu intrare la aparatul de partid).

    În orice caz și dincolo de bîrfe, trebuie înțeles că cei 15.000 de specialiști nu se pot adresa direct publicului; ai au nevoie de un comunicator către electorat/parteneri de coaliție și de un altul către aparatul administrativ (de partid și mai ales de stat)

    1. @bilbofil: acum am apucat sa-ti citesc "razboi si pace" despre specialisti. Foarte interesant. Nu vrei sa ti-o facem postare? Oricum e mai lunga decit majoritatea articolelor naostre:)

  10. Politica de cadre dusa de Cristian Preda a facut posibila promovarea in randurile din fata al membrilor de partid a specialistei Teo Trandafir. As fi fost curios sa stiu dupa ce criteriu al politoicii de cadre a fost recrutata vedeta de inalta tinuta morala si cu vadite inclinatii de dreapta imprejur.

  11. Important este ca el capitalizeaza, Florina. PDL moare cu "dreptatea"-n brate pentru ca nu stie (sau nu vrea) sa lupte pentru ea.

    Baiatul asta da impresia ca e viu si lupta.

    trebuie sa plec, numai bine. ne mai vedem peste cateva zile.

  12. In primul rind pentru interior. Daca e vorba de niscaiva interese, e posibil si pentru afara. Dar capitalizarea se va face tot in interior.

    Nu, nu am uitat de faza pe Europa a suspendarii.

  13. @Bleen: De acord cu tine. Eu chiar va incurajez. Daca m-as pricepe mai bine, m-as autoinvita. Cautam sa grabesc (poate) un pic lucrurile. Cred in Blogary si mi-ar placea sa spun si altora. Uite! Ei sunt aia pe care-i citesc. 🙂 In fine…toate la timpul lor.

  14. o fi numai pentru interior? nu sunt asa sigura… daca e ca UE sa ne taie banii, cred ca si UE ar prefera sa fie "de vina" basescu 🙂

  15. @Ionescu latul

    S-ar putea să iasă bine sau s-ar putea să iasă prost. S-ar putea să iasă doar discuţii şi atît. E un început. Dar nu poţi sta deoparte şi să nu faci nimic doar de teama eşecului. E mai bine să faci şi să rişti ca o mare parte din ceea ce faci să iasă prost, cu speranţa că măcar un lucru relevant va ieşi bine, decît să nu faci nimic.

  16. Ponta a fost sfatuit sa taca, considerindu-se ca astfel ar avea mai mult de cistigat. Dar nu se poate abtine sau altcineva il sfatuieste diferit. A comis-o cu fascismul PDL-ului, acum cu scrisoarea catre ambasade. Tot ce face insa, face pentru interior, inclusiv mesajul trimis ambasadorilor. E greu de crezut ca diplomatii ar lua in serios asa ceva, in schimb da foarte bine la votantii PSD si, cine stie, poate si la altii.

  17. zexe

    ceea ce tu vezi exclusiv dpdv al posibilitatii de a te plange si a te victimiza, mie mi se pare un tupeu superb

    cam asa era basescu intre 2001-2004, numai ca el avea si dreptate

    acum Ponta stie ca nu mai conteaza sa ai "doar" dreptate.

    PDL e singurul care n-a aflat inca asta 🙂

  18. @Bleen: Am inteles ideea. Dar… Nu ti-e teama ca vor fi discutii si atat? Sper sa aveti puterea cuvantului sa le treziti ambitia.

  19. @Andra, pentru face parte din sistem, Ponta stie bine ca raportul pe justitie este o palma peste fata legislativului si incearca sa se disculpe. Pentru ca asa cum au contestat legea ajustarii pensiilor la CC, tot asa puteau face si cu legea ANI, dar n-au facut-o, sperand sa fie promulgata, a facut-o presedintele Basescu. Din fericire pentru noi, in ambasadele straine nu se gasesc diplomati idioti si nici neinformati. Din nefericire, insa, nu stiu cat de bine intentionati sunt acestia si daca interesele statelor pe care le reprezinta sunt chiar oneste. O lege ANI functionala ar matura Parlamentul Romaniei in asemenea maniera incat, fara alt demers politic, numarul parlamentarilor ar scadea sub 300 iar unicameralismul nu ar mai fi decat o formalitate birocratica.

  20. Cat de bun e Ponta !

    Chiar azi cand CE publica raportul pe justitie, el face reclamatie la ambasadorii UE cum ca 'altii" atenteaza la "statul de drept".

    E de un tupeu superb ! Bravo lui

  21. @Ionescu Latul

    Tocmai la asta nu vrem să se ajungă. Nu vrme chestii de genul "noi sîntem poporul suveran şi vrem aia, aia şi aia". Vrem, dacă se poate, ca distincţia "politicieni-popor" să fie irelevantă, cel puţin la ceaiurile Blogary.

  22. Micutza, doua observatii:

    Primo, "micutza" plecata la Budapesta e Elena Udrea. La ea, nu la tine, m-am referit ca ar trebui invitata la un ceai Blogary.

    Secundo, daca poti face dovada ca pseudonimul ala, de-l stim amindoi, are fie si O SINGURA POSTARE pe ziua.ro, te astept sa o produci. Dupa care imi voi comite un sepuku ireversibil.

    Pina atunci, in cazul tau, retractez partea cu confuzia. Ramine doar cea cu ticalosia. Pup!

  23. @Dictatori: Mi-ar placea ca discutia sa nu fie de genul: "- Ia ziceti mai baieti voi ce proiect aveti? Noi ne-am fi gandit ca ar fi bine asa. – Pai noi ne-am gandit in felul asta: trebuie sa, trebuie sa, trebuie sa…, dar da, aveti si voi dreptate. Suntem de acord." Mi-ar placea ca din discutie sa reiasa ca sunteti dictatori si sa le dati ORDINE si TERMENE. Sa va prefaceti ca voi aveti in spate pe toti sustinatorii lor. Folositi: "Noi vrem ca voi sa faceti asa pana la sfarsitul anului". Sintetizati niste ordine din tot continutul blogary.ro. Dati-le de inteles ca-i obligati la reforma. Aduceti in discutie nume (multe) si cifre (Bleen ;)).

    Era o lista mai sus cu nume. Puneti-i sa discute cu toti si sa va trimita raspunsuri. Stiu ca le veti publica… Eu astept.

    Succes!

  24. Va pop,ma duc sa fac mancare/azi sunt de serviciu.vine doamna de la munca(unde sta la birou la cafele si ma vede pe blog)si la noapte iar imi zice:dute la amicii tai pe blog!

  25. @Florin Cojocariu: din pacate, nu cred ca ma pot incadra in timp. Dar pot promite ca data viitoare, oricare va fi ea atata timp cat vorbim de peste ora 18.00, voi fi acolo si eu.

    @zexe: multumesc de incurajari. Sunt incepator in ale blogurilor, deci nu ma menaja. Stiu ca am si greseli.

  26. @poweraxxel, ai un blog excelent. Esti analitic, echilibrat si rationezi logic acolo unde altii se lasa prada impulsurilor de moment. Intr-o fraza, mi-a placut tot ce am citit la tine pe blog. L-am adaugat in lista de lecturi zilnice.

  27. @Florin Cojocariu: Degeaba de superi. Asta arata cat de superficial citesti comentariul meu… Te sfatuiesc sa il iei ca incurajare. Indrazneste mai mult decat Cristian Preda şi Sever Voinescu. Ceva imi spune ca Videanu cel putin devine din ce in ce mai constient ca trebuie sa mai stea de vorba si cu astia mai de jos … Berceanu cred ca nu va rata o eventuala ocazie de mediatizare. Cu Blaga e mai greu intr-adevar … Cred ca ar fi mai interesant ca voi sa "judecati" conflictul de principii dintre cele 2 tabere.

    1. @poweraxxel: nu ma supar. constat doar ca scepticismul nu ajuta la nimic, sintem in situatia drobului de sare. Vin-o la intilnire si ai sa ne intilnesti si pe noi.

  28. ela

    nu inteleg prea bine.

    in administratie, trebuie sa-i castigi de partea ta. A. Nastase i-a castigat intre 2001-2004 si a reusit sa-i faca sa puna osul la munca pentru integrarea in UE cu o chestie f. simpla: ajutati-ma sa intru in UE, si eu inchid ochii la furaciuni.

    administratia e un "corp"

    (la fel cum si elitele despre care vorbeam eu ar trebui sa sa devina un "corp" distinct si functional in interiorul PDL)

    administratia gandeste inca colectiv in Romania: daca "de sus' i se da un ordin gresit, sau incoerent, sau fara beneficii aside, nu executa pur si simplu.

    la asta se adauga dupa 2005 si faptul ca au inceput sa le fie frica sa mai ia decizii, din cauza DNA. PSDPNL inca le promite imunitate, sa vezi atunci ce de fonduri "absorb" …

    nu stiu foarte bine care e situatia azi, dar stiu ca "reforma" in adm. nu are cum sa fie decat un proces pe termen foarte lung.

    ce-a facut Blaga pana acum a fost doar sa le taie nasul ca sa inteleaga ca e de rau daca mai "cer" fara sa "dea".

    nu stiu insa daca are si vreun rezultat, pt. ca ei nu sunt obisnuiti cu asa ceva. asteapta sa vina din nou PSDPNL la putere.

    Pot sa fac orice, ela, pot sa execut orbeste (cat timp "cred" ca fac bine"), dupa cum pot sa si rastorn masa cand nu mai "cred". Nu poti avea incredere intr-un om ca mine 🙂

    acum trebuie sa plec sa nu zica para ca repet nu stiu ce.

    ne mai vedem noi pe-aici, poate te mai gandesti pana atunci care era legatura intre administratie si "specialisti" sau elite.

  29. Da.vin daca am loc intre cei 10.Dar sunt persoana publica.cum fac?sunt cu urechi mari si lumea imi zice M.Mouse.Tata e in varsta,zambeste mult si spune ca sunte-ti golani;cica ar veni si el cu somerii,ca minerii nu mai vor.

  30. Andra: era vorba de reforma.Un om fara initiativa il pui sa execute,nu sa reformeze.

    Reforma presupune analiza,sinteza a rezultatelor,viziune in gasirea masurilor,curaj in aplicare.

    Unui functionar, public sau privat,ii cer sa execute corect si intocmai aceste masuri.Poate veni cu propuneri, bineinteles,insa nu poate lua initiativa de capul lui.

    E nevoie de o administratie credibila si solida,care,in situatiile ideale are numai astfel de angajati.

    Or,dl Blaga nu a facut nimic in sensul reformei acestei paturi sociale,si acum toti poarta pe frunte eticheta meritata de cei care profita de pe urma functiei sau sunt incompetenti.

    Atitudinea ta tradeaza mai degraba aptitudini manageriale,nu te vad "micutul om negru" docil,care executa orbeste tot ce i se cere.Gresesc?

  31. @crinela, cind tzi-am zis ce tzi-am scris (sau invers) semnai cu alt nick. arhiva electronica exista daca s-au facut monitorizari – iar eu le-am facut. atentzie la limbaj sa nu-tzi "lipesc" eu ceva pe ceea ce, deocamdata, nu cred ca ai. daca ai ceva de postat la topic, posteaza. daca nu cauta-ma in Ungaria, unde nu sunt.

  32. ela, adica cei pe despre care am scris eu (clubul de elita), nu sunt buni ca angajati, functionari …? m-ai pierdut… 🙁

    Credeam ca vrei sa spui ceva important la:

    ela says:

    Tuesday, 20 July 2010 at 10:43 am

    Eu intelesesem asa ceva:

    ma gandeam ca in vreo 1000 de ani de-acum incolo, nimeni nu s-ar mai inhamna la ce s-a inhamat Monica Macovei (de ex) ca sa fie tarata in laturi si sa faca asta pentru "poporul" care sta si sparge seminte uitandu-se la ciutacu

    De aceea e nevoie ca PDL sa-si schimbe atitudinea fata de ei, tocmai pt. ca, in ciuda acestor chestii, ei sunt acolo.

    Au ramas alaturi de PDL.

  33. Semidictatorule:ne bucuram sincer de organizarea acestui ceai.Daca mai venim si noi cu cate o idee,nui lucru rau,nu?De ex: hai sa propunem fiecare oameni marcanti,importanti si de viitor,din angrenajul PDL-sau care sunt in afara politicii,dar ar putea intra in echipa.Haide-ti sa-i alegem dupa criteriile noastre;facem un mic debat cu ce credem ca poate fi viitorul PDL;fiecare propune cu argumente;formam o lista de 10-15 oameni de baza;Dictatorul de serviciu,ii mediatizeaza nominal cu un articol de descriere,istoric,personalitate,aptitudini.E un inceput,cred.Astfel punem mana cu totii si nu doar criticam-ca sunt ei deja satui de asta.

  34. In care se vede cata energie cheltuie romanul ca sa demonstreze din capul locului ca ceva nu e posibil sau e inutil. Vorba lui Cioran: "poporul roman de cel mai sceptic dintre toate". Parerea mea e ca e cel mai gurist dintre toate si cel mai ineficient.

    Ideea e ca daca nu incerci si nu vezi daca a mers sau daca a avut vreun rost, n-ai cum sa /stii/ cu adevarat.

  35. Gabriel

    Suna bine ce spui tu cu "proiectele", dar nu-nteleg de ce chestia asta nu se-aplica niciodata PSD-ului si PNL-ului (daca tot …)

    Nu de alta, dar parca PSD si PNL au castigat un fel de drept suveran si absolut in fata tuturor partidelor, "dreptul de a nu fi intrebati nimic" … 🙂 pentru ca nimeni nu mai asteapta nimic de la ei

    Si totusi, astepti sau n-astepti, cu "proiecte" sau fara, ei tot or sa vina la putere 🙂

    PS hi 5 Gabi pentru Elena Udrea. Ea o sa faca toate astea sa se intample

  36. @Andra: sunt oameni pe care nu ii pot asocia cu libera initiativa,sunt buni ca angajati,functionari.

    As prefera sa se miste,sa se departeze de eticheta de bolovan (sau plumb) atarnat de picioare.Crezi ca ministerul administratiei nu trebuia sa fie reformat primul?

    Poate nu am exercitiul polemicii,insa Blaga ar fi trebuit ,macar de la inceputul anului, sa-si auditeze,sa evalueze competentele si rezultatele personalului din administratie. In loc de asta,au trecut 7 luni,si noi inca polemizam pe tema asta.

    Prefectii intra in discutii si procese inutile cu primarii opozitiei,permitandu-le sa ia masuri nepotrivite in numele reformei,sa lezeze sensibilitatile populatiei pentru a castiga ei capital electoral.

  37. Florin

    "Ce proiect au Videanu cu Berceanu, poti sa-mi explici?"

    Tocmai de aceea trebuie invitaţi: să-i întrebăm.

    Să spună ce proiect au sau să recunoască faptul că nu au nici unul.

    1. @futuyama: intilnirea nu e despre asta. Intilnirile nu pot fi "despre tot". @morris:vino la intilnire, sustine-ti ideile.

  38. @morris:Croitoru in primele randuri mi-ar place. Sper sa fie asa. M-a durut felul in care a fost tratat in parlament.

  39. Cu Micutza nu am ni'ca!

    Numa ma deranjeaza minciuna ei in falsh, cum ca as fi tutar al jigodiei SRS, pe defunctul ziua.ro. Nu am postat niciodata pe ziua.ro, sub nici un pseudonim.

    Acuma, ca ce convingeri avem fiecare si cu cita pricepere si ardoare ni le sustinem… asta-i frumos in democratie! O vad pe Micutza ca-i temperamentala, si pune suflet, si pasiune (la fel ca doamna Udrea). Posibil sa insiste, in ceea ce ma priveste, nu din rautate (adica nu minte cu buna stiinta), ci din confuzie (asa i-a ramas ei lipit pe creier, iar arhiva electronica a respectivei fituici nu exista!). In oricare situatie, in ceea ce ma priveste, cazul e clasat.

    In ceea ce-o priveste pe doamna Udrea… ramin la parerea ca reconstructia oricarui proiect politic de dreapta se va face dupa dimensiunile sale. 90-60-110. Si-o sa-i stea superb mantoul!

    Cam cine credeti c-o sa aiba onoarea sa-i care umbrela?

  40. @Crinela:tot nu ne-ai spus,ce ai cu Micutza?e vorba de vreo aventura si abandon?Ca il certam noi.Aici nu acceptam relatii extraconjugale,suntem oameni seriosi!Deci fi barbata,spune-ne.

  41. @Andra:cu siguranta ca portavocea noastra dictatoriala il va intreba pe dl.Preda aceste lucruri.Asteptam raspunsul lor pe 28.@Ela:dl.Croitoru trebuie adus in prim plan;e un om de calitate si poate face parte din primul esalon.Sunt sigur ca e pe lista.O sa-l vedem cat de curand(dupa ce tripleta trece in linia doua).

  42. ela

    vrei sa explici mai pe larg "…si isi face treaba,este asociat cu picioarele de plumb"?

    nu pot sa citesc "printre randuri"

  43. @Andra: daca ai fi un specialist vizat de partid,ai avea solutii,recunoastere,stiinta si coloana vertebrala,nu te-ai gandi la ceea ce a patit C.Croitoru? te-ai expune pe tine si pe familia ta la asta?

    Clubul persoanelor mentionate de tine este select;ai prefera sa fii promovat de unul din ei sau de cineva,chiar daca nu are probleme de cu justitia si isi face treaba,este asociat cu picioarele de plumb?

  44. PS: pana una alta, cred si eu la fel ca unii, ca un partid, fie el chiar si PDL, nu este un pret prea mare pentru a reforma clasa politicia din Romania … Voi ce credeti?

  45. para

    pai atunci scuze, n-am stiut ca te plictisesc. din pacate, nu scriu pe atat de multe bloguri incat sa ma repet, dar atunci cand repet lucruri fii sigur ca o fac cu intentie, pt. ca am reusit sa deschid cateva minti inguste "repetand", chiar daca multe din ele au fost minti din PSD sau PNL, foarte rar din PDL 🙂

    PSD si PNL sunt atenti la ce se scrie pe bloguri, nu PDL. So –

    Morris

    M-am gandit la asta, e ralativ simplu, tocmai de-aia nu inteleg de ce nu se inampla. Nu inteleg de exemplu, de ce C. Preda doar vorbeste dar nu-si cauta niciodata adepti – nu e ciudat ? Nu ma refer la oameni ca mine, ci la oameni din interiorul PDL. Cred ca sunt mai multi membri PDL, deputati sau senatori, care sunt de acord cu C. Preda (mie-mi place mult Iulian Orban singurul care btw, a mai miscat ceva cu legea ANI). Si atunci, de ce nu-si formeaza impreuna un grup, o platforma ? De ce C. Preda pare ca sta asa singur cuc in varful unui turn ? Daca el spune ca in PDL exista « voci » distincte, de ce nu ne prezinta el aceste voci, de ce nu le baga niciodata in seama. De ce ajung aceste « voci » sa se exprime la A3 si RTv – si nu impreuna sau alaturi de C. Preda ?

  46. Initiativa este frumoasa. Finalitatea imi pare de pe acum 0. Am impresia ca nu Cristian Preda şi Sever Voinescu trebuie sa primeasca propuneri si initiative … Acestia le stiu deja. Acolo este vorba despre niste palme care trebuiesc luate de unii. Iar aceia s-au baricadat deja in castelul lor de nisip. Poate cand ajungeti la acea faza, multi vor fi interesati sa participe. Pentru ca inca sunt sanse pentru PDL sa revina la ceea ce trebuia sa fie de fapt (dupa cum chiar membrii ai opozitiei afirmau cu teama)…

    1. Facem si noi o intilnire in grup restrins sa testam un concept si deja a sarit lumea pe noi ca la balamuc, ca nu e bine, ca ala de ce nu e, ca n-are rost, ca e inutil, ca nu e prudent etc. poweraxxel, ce te impiedica pe tine sa faci tu o chestie a carei finalitate sa nu fie 0? Noi oricum o facem si ne asumam de pe acum riscul ca nu iese nimic.
      PS: tema discutiei e foarte clara si va asigur ca nu se va iesi din ea in timpul intilnirii. Asa ca salvarea PDL, rolul lui Blaga, mogulii, racolarea de adepti si altele, desi legate toate intre ele, nu vor fi subiect de dialog. Nu vrem sa transformam ceaiul intr-o ciorba fara gust. Am vazut citeva comentarii foarte interesante pe tema recrutarii si formarii specialistilor, a definitiei teremenului de "specialist". Astea ne ajuta. Asta e subiectul.

  47. @Andra:ai dreptate cand spui ca e bine sa te aflii in compania acestor oameni:"Dacian Ciolos, Daniel Funeriu, Codrutza Kovesi, Daniel Morar (Europeanul Anului in 2008), Andreea Vass, Theodor Baconsky, Cristian Preda, Monica Macovei (aleasa Femeia Europei de catre Parlamentul European, in 2008), sau HR patapievici".Dar problema actuala este cum poti sa-i unesti,prezentandu-i ca un grup de forta de dreapta,pt ca majoritatea populatiei nu stie ce reprezinta acesti oameni!Cum poti sa-i scoti in fata,sa le faci o imagine de prim rang fiecaruia pe specialitatea sa si sa fie esalonul 1,cu o echipa in spate?Deci avem valori individuale,stim asta.Dar acum trebuiesc mediatizate,sustinute de catre aparatul de propaganda.E o chestiune de marketing.

  48. @Futuiama: nu am spus sa nu fie invitat,insa asa cum o percep eu,si poate gresesc,un om valoros,specialist in domeniul sau va avea rezerve cand de promovarea si sustinerea sa se ocupa cel ce vremelnic ocupa postul de la interne.

    Poate am sentimentul asta datorita vremurilor de trista amintire pe care le-am trait.

    As fi preferat ca in actiunea asta sa fi fost cooptat si unul dintre reformatori.

  49. @Andra

    Nu e parcela mea, blogul acesta.

    Postările tale sunt cam lungi, şi se repetă de pe un blog pe altul. De ce nu-ţi faci blog?

    Dă un link.

  50. para

    am gasit textul scris in 2005 de chatalin pe Cotidianul (despre "tineri").

    MOTTO: "Atata vreme cat adultii tineri 25/40 nu renunta la idealurile lor, tinerii 15/25 pot spera intr'un viitor interesant.

    Sa speram ca durii 40/55 nu revin la putere in 2008."

    Chatalin, anul 2005

    (Text preluat de pe Cotidianul. Daca te intereseaza il postez pe tot, e foarte interesant. Chatalin e sociolog.)

  51. Consider ca unul din cele zece locuri trebuie acordate, din oficiu, MicutzeiMucinCeai.

    Idem, dac-as fi in locul vostru, m-as da peste cap, si nu numai, sa o servesc cu un ceai Blogary pe "micutza" fara de care nu va exista constructie politica de dreapta, cu sau fara PDL. Am inteles ca e la Budapesta, dar pina pe 27 se intoarce. Intrebarea e: ati crescut suficient incit sa intrati pe agenda ei?

  52. Propun ca pana pe 27,conducerea dictatoriala ce ne reprezinta aici,sa adreseze invitatii si domnilor Blaga,Flutur.daca n-au plecat in vacanta.

  53. @ela

    E adevarat ce spui. Dar gandeste putin si din perspectiva asta:

    Gandeste-te ca exista azi un mic nucleu de oameni de elita (C. Preda, M. Macovei) la care alti buni specialisti se pot alatura, pt. ca nucleul asta le garanteaza cateva lucruri importante:

    – independenta fata de PDL asa cum il stim,

    – imunitate fata de presa asa cum o stim (pt. ca vor beneficia de prestigiul deja castigat in fata presei de CP si MM), si cel mai important – si in premiera,

    – posibilitatea de a FACE ceea cred (, vor si pot) impreuna cu

    – posibilitatea de a fi promovati rapid pentru asta –

    Ceea ce va crea imediat diferentierea pozitiva fata de "intelectualii" care "doar vorbesc" la televizor

    Si se pot da exemple din precedentele care au creat deja NUME noi intre specialistii cu care se poate lauda azi Romania, si care datoreaza lui Basescu oportunitatea de a fi alesi din intreaga pleiada de nume cenusii, “care nu exista”, sau care isi sfarsesc zilele in trena vreunui partid, in discutii sterile la televizor (etapa de la care incepand, nu-i mai deosebeste nimeni de recuzita de scena, politicieni, analisti, florarese si trecatori).

    Nu e deloc rau sa te afli in compania unor oameni ca Dacian Ciolos, Daniel Funeriu, Codrutza Kovesi, Daniel Morar (Europeanul Anului in 2008), Andreea Vass, Theodor Baconsky, Cristian Preda, Monica Macovei (aleasa Femeia Europei de catre Parlamentul European, in 2008), sau HR patapievici (ales vicepresedinte al organizatiei EUNIC, reteaua institutelor culturale din Uniunea Europeana, pt. ca a fost promovat tot de TB).

    Niciun alt partid nu se mai poate lauda ca a adus in politica romaneasca atatea NUME noi si valoroase, intr-un rastimp atat de scurt (nu exista echivalent in PSD si PNL pt. asa ceva).

    Tot ce-au reusit guvernarile PSD si PNL in ultimii 20 de ani a fost doar sa creeze sentimentul asta: "am 25 de ani si ma simt terminat/ Iliescu are 75/ si zambeste…" … si o adevarata cultura (in ultimii 6 ani) a milei pentru omul batran si terminat, pentru care PSD si PNL au sacrificat in 2007 tinerii si vitorul lor, pentru inca 50 de ani de acum inainte –

    ***Asta a fost un exercitiu de recunoastere a Progresului. Pt. ca daca nu ti-l recunsoti singur, si la timp, n-o sa ti-l recunoasca altii – care nu-l au.

    Dar cel mai grav e ca daca nu-l recunosti ACUM, el poate sa dispara odata cu tine – cu PDL, that is, daca PDL pierde alegerile. N-o sa vezi niciodata un Funeriu sau o Monica Macovei la PSDPNL.

    Problema este ca azi, in lipsa de proiecte, PSD si PNL fura idei la propriu. Maine poimaine o sa-i vezi pe sustinatorii babelor si ai pensionarilor, PSD si PNL- “plangand de mila “tinerilor”.

    Pentru ca si ei “pot”. Chiar daca la ei “a putea” merge doar pana la ceea ce pot face la televizor. Dar nici nu au nevoie de mai mult.

    In orice moment, pot sa fure de la tine sau sa imite orice Progres si sa-l vanda la televizor drept marfa LOR noua.

    Asta e alta metoda prin care ei pot sa omoare Progresul castigat de altii; o practica cu succes de 6 ani.

  54. de ce să nu fie invitat şi Blaga?

    de ce să aibă senzaţia că nu poartă răspunderea reformării partidului, că este exclus, că e duşmanul şi victima

    marginalizarea nu face decât să-l/i radicalizeze şi mai mult şi să le confirme atitudinea

    să vedem ce spune şi el despre specialiştii PDL

  55. Cu ministrul de interne la intrarea in competitie,cum vrei sa se apropie specialistii? Nu are iz de dosar de cadre?

    Il gasesti pe specialist,e simpatizant,ar pune umarul,iar la intrare il asteapta un buldog.

    In perspectiva ,balacareala de care au avut parte oameni valorosi propusi pentru guverne toamna trecuta.

    Cum rezolvi problema asta?

  56. nu-i vad pe BVB participand la astfel de intalniri… cam ce sa spuna? "lasati-ne, ba, cu prostiile ca stim noi mai bine"

  57. Revin la ideea din linkul pe care dictatorship-ul mi l-a respins aseara: Blaga si Flutur participa? Daca ei triaza candidatii PDL pentru alegerile locale, nu merita flat ce criterii au? Sau e off topic?

  58. PS: si il deleg pe Bleen sa le mai spuna sa-l trimita repede pe Videanu, cu tot cu politia preturilor si multele lui voturi, la PSD. Ca noi, astia de dreapta, ne-am cam saturat de politica asta economica a ministeriatului domniei sale.

  59. Io nu pot veni ca deh, mecanismul corporatist are nevoie de cineva sa-l unga, dar il deleg pe bleen sa le spuna ca-i astept seara la o bere pe bordura, in fata blocului.

    Si il mai deleg sa le spuna ca oamenii capabili trebuie cautati activ nu asteptati sa se inscrie benevol; oamenii capabili, pentru a se inrola, au nevoie de coerenta ideologica si de proiecte clare, pe termen lung.

    In schimb, secaturile oportuniste nu au nevoie decat de actualul PDL, nimic altceva. Si imediat ce actualul PDL va da semne de scufundare, vor fugi ca sobolanii cu tot cu finantarile aferente.

  60. Aha!

    OK, dar functionarul guvernamental (oriunde in lume) e usor de corupt. Eu nu mi-as pune multe sperante in guvern si in eventualii lui specialisti cinstiti cit ar fi ei de pedelisti. Cred ca buba e alta: guvernul roman e mult prea mare.

    Reducerile care se fac acum din cauza crizei reprezinta cel mai bun lucru care li se putea intimpla romanilor. Ar trebui profitat ("You never want a serious crisis to go to waste") si mers mult mai departe cu comasarile si taierile inainte de a vedea o crestere economica sanatoasa si de durata. Si statul sa iasa din afaceri.

    Dar, vorba ta, cu cine? Ca nici pe esalonul 1 nu se poate conta.

  61. Hai sa mai zic doua vorbe.

    Am vazut ca unii (Stoica, parca, pe la PDL) o tot freaca (studii, carti) cu doctrinele si alte teorii avind aerul ca de ce scriu ei prin hirtiile alea ar depinde ceva. De parca sta lumea sa citeasca sute de pagini de filozoficareala dupa care zice: "da, cu astia votez! imi place mai mult doctrina PDL-ului decit doctrina PSD-ului".

    Ceea ce conteaza azi nu mai e ideologia (moartea ei a fost anuntata de Huntington si de altii inca de acum vreo zece ani), ci cultura, sistemul de valori la care se raporteaza partidele.

    Tot aud ca PDL ar fi de dreapta, dar asta pare a fi doar o vorba, fiindca nu am prea vazut legislatie de dreapta promovata in parlament.

    Cineva cu greutate din partid ar trebui sa sintetizeze in 10-20 de fraze pe intelesul tuturor care sint valorile PDL-ului. Pot sa se inspire si din Declaratia de Independenta si din Constitutia USA, fiindca principiile politice incluse in documentele astea au fost validate istoric. Daca isi asuma morala crestina ca sistem de referinta, apoi tot ce fac si ce zic trebuie sa fie in acord cu morala asta. Si atunci vor fi de dreapta. Altfel, nu. Mai mult, morala crestina (exact asa cum scrie in Carte) trebuie asumata explicit si opusa relativismului moral promovat de propaganda de stinga (marxismul cultural). Iar lumea va veni la ei (cadre si votanti) din motivul asta. Vor sti ca vorbesc aceeasi limba. Nu e nevoie de nici o politica de cadre. Competitiile la vedere din primaries vor ridica politicienii valorosi in mod natural.

    Iar daca romanii nu sint de dreapta in numar suficient, cu atit mai rau pentru ei.

  62. Nu ai ce politica de cadre sa faci intr-un partid. Asta trebuie sa o faca "piata" prin primaries, cum zic americanii. Se ridica cine poate, nu cine e promovat prin politici de cadre sau de mafii interne. Legiferat si popularizat un sistem de finantare a candidatilor prin contributii individuale. Se va imbunatati si participarea la vot, fiindca unul care i-a donat 10 lei lui Sever Voinescu sigur se va duce si la vot. Si sa alerge candidatii dintr-un sat in altul si din poarta in poarta daca vor voturi.

    1. @Bell: citeste te rog articolul original: http://blogary.ro/2010/07/ce-e-de-facut/ Acolo se lamureste precis despre ce cadre e vorba. Nu e vorba de candidati. Directorii din ministere, secretarii de stat, si ministrii sint numiti, nu votati. Asa ca cel care i-a donat 10 lei lui Sever Voinescu il va vota pe Voinescu si tot cu Berceanu la Transporturi se va trezi. Nu numai pentru ca Berceanu e puternic ci si pentru motivul ca nu prea au pe cine numi, dupa cum s-a vazut la tura doi de propuneri de guvern anul trecut… Plus, daca ai sa te uiti in articol, primarele sint un obiectiv de reforma distinct. Scopul nostru cu ceaiurele politice e sa parcurgem cele 4 puncte din articol si sa articulam un plan pe care il consideram fezabil pe care sa-l propunem si promovam in PDL. Daca PDL nu ne asculta, il promovam singuri. Toata ideea e sa ne oprim din lamentatii si sa facem ceva, dupa cum bine a spus dictatorul in functie. Deocamdata insa, in prima intilnire, vrem doar sa tatonam un singur subiect: unde sint specialistii partidului? Ca enciclopedisti avem cu duiumul si toti au functii politice, cum sade bine enciclopedistului, vorba 'ceea.

  63. Stai asa, soliciti informatie despre iii de la "proprii" direct din tolba filologului, adica ai incredere strict in profesionisti, dar esti gata sa te napustesti la politologii PDl, ca la politica si solutiile unei tari in criza in mai toate domeniile si directiile de interes public se pricepe tot norodul.

    Cea mai distractiva a fost, totusi, chestia cu gasirea culorii. M-am olandizat de ris.

  64. Nu, Bleen, eu nu votez oameni, eu votez proiecte. Daca proiectul reformei era al PSD, sustineam PSD. Tu sustii ca PDL nu doreste reforma, eu sustin ca nu este lasat sa faca reforma. Asta e diferenta dintre noi, desi amandoi ne dorim aceeasi reforma. Eu sustin sa-i sprijinim, tu sustii sa-i schimbam. Cu cine?

    Nu mai avem timp, Bleen.

    1. Noi vrem sa fie bine in lume, si pace si oamenii sa se iubeasca. Ce proiect au Videanu cu Berceanu, poti sa-mi explici? Ca eu nu m-am prins de un an de cind incerc sa aflu. Numeste o singura viziune politica care apartine celor doi si pe cuvint ca-i sustin.

  65. Problema nu sînt purtătorii de imagine şi nici numele liderilor. Problema e că PDL-ul nu doreşte niciun fel de reformă. Problema e că PDL-ul e dependent de clientelă, e dependent de "oamenii de afaceri" care susţin financiar şi logistic cumpărarea de voturi din 4 în 4 ani şi care aşteaptă contracte în schimb, e dependent de funcţionarii din deconcentrate pe care i-a impus cu tot cu nepoţi. Problema PDL e că este PSD. Şi care e şpilul? De ce aş susţine necondiţionat un PSD, indiferent de cum se numeşte el? Asta am votat? Pentru asta am luptat? Nu. Nu mi-am pierdut timpul şi răcit gura de ani de zile ca să văd un nou PSD, cu Videanu în loc de Năstase, cu Berceanu în loc de Hrebenciuc, cu Blaga în loc de Cozmîncă, cu Oltean în loc de Mischie. Cu ce mă încălzeşte pe mine că numele sînt diferite?

  66. POLITRÚC, politrúci s.m. ~ (< rus. politruk < politiceski rukovoditel' = instructor politic; cf. germ. Politruk) [Das große Wörterbuch der deutschen Sprache]

    @Florin, e simplu. Imi doresc un PDL puternic si capabil sa isi atinga obiectivele programatice, obiective pentru care l-am votat si nu pentru purtatorii lor de imagine. Imi doresc o drepata unita, puternica, si nu una divizata de lupte intestine. Pentru mine, elector ordinar, conteaza mai mult sa vad proiectul reformei dus la bun sfarsit, decat cine conduce partidul sau cum. E adevarat ca am mana proasta, pentru ca am fost si sustinator PNTCD, si poate din aceasta cauza nu mai suport sa vad un alt partid tarat in subsolul PSD-ului, vezi expresia ”trebuie să-i înlocuim cu oameni şi idei”

  67. @Florin, am inteles, vorbesc prea mult.

    @Bleen, da, politica se face si cu idei, e adevarat. Dar daca ramai in plan ideatic sau doctrinar nu te mai numesti politician, te numesti politruc.

    1. DEX: POLITRÚC, politruci, s. m. Instructor, îndrumător politic în armata sovietică. – Din rus. politruk.

  68. @zexe,

    şi nu mîine este primul „ceai politic” la ISP.

    ci marţea viitoare.mai ai timp de reflecţie.

    te consider în măsură a face parte din echipa Blogary. 🙂

  69. eu,de ex.vreau să-mi cer scuze. 🙂

    dicta` a scris corect propriii cu trei „i”

    l-am analizat mai bine (cuvîntul).

  70. Bleen, va urez succes. Mai rau ce poate fi? Institutul de Studii Populare este fundatia Partidului Democrat Liberal si nu invers. Din acest motiv, rolul ISP nu poate fi decat unul consultativ, indiferent daca in ISP se vor gasi unii care sa spuna ca partidul care ii finateaza este de kk. Ce naiba, ma, Bleen, de unde atata naivitate? Politica se face cu bani, iar ISP este un instrument platit al PDL. Numai comunismul parea ca este facut pe gratis, desi am platit cu varf si indesat aceasta iluzie. E foarte probabil ca PDL sa fie un partid de masochisti si, nemultumiti fiind sa fie atacat numai de opozitie, isi doreste sa fie atatcat si de cei pe care ii platesc, si de sustinatori, si de blogeri, si de …

    Come on!

  71. eu as vrea sa vin, pt. ca am niste propuneri concrete, dar destul de dificil de realizat. pot sa le fac eu, sau poate sa le faca altcineva, nu am optiuni aici. voluntar; ca simpatizant. pb. este ca pot sa ajung acolo abia prin septembrie dupa ce o sa fac a 2-a operatie la genunchi si o sa pot sa merg din nou. daca entuziasmul dureaza pana atunci, si daca mai aveti nevoie de cineva, o sa fiu acolo.

  72. Personal consider un succes acest prim pas catre discutii directe cu aceste 2 persoane importante din PDL.Sunt convins ca veti fi pregatiti cu un set de idei,solutii,propuneri.Dilema mea este cat de cooperanti vor fi si cum spune Yeba,dragoste din prima,e cam greu.Totusi puteti avea un preludiu promitator si minunat.Va tinem pumnii.

  73. dictanedo, Maria Voastra, nu-i si mai perfect asa? "din toate părţile şi VIRGULA dacă, SE TAIE VIRGULA AICI se poate, înconjurat şi sufocat de propriii simpatizanţi

  74. Lasati 3 de i la propriii, pina vine dictanedo macar parerea mea!

    Coltul turcoaz poate veni cu propuneri viabile, dar "directii de actiune" sunt mai greu de imaginat de la primul ceai impreuna, problema este plina de necunoscute spinoase, interdependente ca spinii electronilor.

  75. Deci e clar.Intrati in randul politicienilor.Sunt doar 10 locuri,n'am sanse sa intru.dar pot manifesta in fata sediului?

  76. Bleen, pune si tu virgula dupa ”si” in fraza unde spui ”…in toate părţile şi dacă, se poate, înconjurat…”

  77. Asa cum este formulat anuntul de mai sus, maine va avea loc o comunicare despre ”rolul ISP în politica de cadre a PDL”, si unde PDL ”trebuie atacat din toate părţile şi dacă, se poate, înconjurat şi sufocat de propriii simpatizanţi”.

    Vreau sa va rog sa nu mai insistati, ca nu vin. Nu va bazati pe mine 🙂

  78. dintre toţi cititorii fideli ai Mme Blogary,cel mai mult mi-ar plăcea să vină ca invitat…neamţu ţiganu` 😀

    ps-fără filologie,doar doi de „i” 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *