Ce faci cînd n-ai ce face? Cînd ești rege, de exemplu. Sau cînd aștepți și aștepți și tot aștepți să fii rege. Ce scrie în fișa postului? Depinde de la monarhie la monarhie, ce nu e mentionat nicăieri e plictisul, după atribuțiile constituționale.
Și ce fac capetele încoronate sau în așteptarea încoronării cînd se plictisesc? Ei bine, vorbesc! Și ce vorbesc!
Prințul Charles al Marii Britanii, de exemplu:
„Some of us were saying 20 something years ago that if we didn’t tackle these issues, you would see ever greater conflict over scarce resources and ever greater difficulties over drought, and the accumulating effect of climate change which means that people have to move,” he said.
„And in fact there’s very good evidence indeed that one of the major reasons for this horror in Syria, funnily enough, was a drought that lasted for about five or six years, which meant that huge numbers of people in the end had to leave the land but increasingly they came into the cities.”
Întrebat în cadrul unui interviu pe care l-a acordat Sky News, acum trei săptămîni: ”whether there was direct link between climate change, conflict and terrorism, Charles said:
„Absolutely.” – Reuters, ”Prince Charles – Climate change root cause Syrian war”
Ia de mai zi ceva în fața unei asemenea autorități! Pe care, pînă acum, n-o știam a fi și științifice, dar să nu ne împiedicăm în amănunte nesemnificative.
Sau după revelația din baie a Regelui Carl al VI-lea Gustaf al Suediei care – oroare – a fost nevoit să se spele, de curînd, într-o cadă și nu la duș:
Atunci m-a lovit gandul ca irosim o cantitate uriasa de energie si apa. Nu puteam sa cred ca trebuia sa fac asta. Ma simteam rusinat de mine insumi. – Hotnews
Drept pentru care s-a gîndit, mai în glumă, mai în serios, că ar trebui să fie interzise aceste obiecte ale desfrîului igienic, întru susținerea cauzei ecologiste, al cărei suporter înfocat este. (The Telegraph)
Rușinată eu însămi, la rîndu-mi, de pătrunderea în asemenea intimități regale, nu-mi rămîne decît, întru susținerea unei vieți sănătoase, să le recomand celor doi numai dușuri. Multe dușuri. Reci.
(Foto: Getty Images Europe/zimbio.com)
Daca in anii ’80-’90 s-au aliniat stelele si i-am putut avea pe Reagan, Thatcher, Papa Ioan Paul al II-lea, cu principiile lor generatoare de libertate si prosperitate, acum ne putem lauda cu cea mai slaba garnitura de lideri occidentali si religiosi crestini. Probabil din 1938 incoace. Cu rezultate vizibile din avion si cu principii, declaratii sau luari de pozitie tot mai halucinante… Dar macar de un lider politic te poti lipsi prin vot, iar in cazul liderului crestinismului catolic din intreaga lume poti spera la o demisie. In ce priveste monarhiile, ghinion. Aviz monarhistilor mai noi sau mai vechi de la noi: principiile sau macar hotararea primilor nostri monarhi par sa lipseasca actualei „Case” regale, iar tot ce a ramas e o morga intepenita, fara urma de calitati.